Hyviä sotaleffoja mainittu ketjussa. Laitetaan mestariteoksien lisäksi joitakin hieman vähemmän tunnettuja pätkiä. Jatketaan Vietnamin sodalla:
B-filmi
Siege of Firebase Gloria ei yritäkään olla mikään elokuvallinen mestariteos, mutta sotaelokuvana toimii ihan hyvin. Pelkistetty raina on lähinnä tylyä taistelukuvausta, mutta poikkeuksena mukana on myös hieman "Charlien" eli Viet Congin näkölulmaa. Pääosassa yrmyilee R. Lee Ermey.
Kunnian etuvartio (1989) - IMDb
Boys from Company C leffaa voisi kutsuta vaikka b tai c-luokan Full Metal Jacketiksi, vaikka on tehty paljon ennen Kubrickin mestariteosta. R. Lee Ermey tässäkin ja kuinkas muuten kuin kouluttajakessuna.
Ilmestyskirjan soturit (1978) - IMDb
Burt Lancasterin tähdittämä
Don't Tell Spartans on tavallaan parempi versio John Waynen camphenkisestä Green Beretistä. Tarkoitan tällä sitä, että tuossa keskitytään konfliktin alkuaikoihin, missä jenkit olivat erikoisjoukkoineen enemmän konsultteina tukemassa etelä-vietnamilaisia. Lauri Törnin hengessä mennään.
Viimeinen viesti (1978) - IMDb
Kaikki em. ovat perushyviä kolmen tähden sotaleffoja. Itse asiassa Vietnamin sodasta en tiedä tai muista juurikaan varsinaisesti huonoja leffoja. Joku "Platoon Leader" nyt tulee lähinnä mieleen Vihreiden Barettien lisäksi.
Toista maailmansotaa käsittelevistä pätkistä ei ole mainittu Bernhard Wickin hienoa klassikkoa
Die Brücke. Antaa sodasta vähemmän käsiteltyä Volkssturm -näkökulmaa, missä kakarat puolustaa siltaa eteneviä jenkkejä vastaan.
Silta (1959) - IMDb
Telkkarissa näytettiin tuosta hiljattain uusversiokin, mutta en sille erityisemmin lämmennyt.
Leimallisen pasifistinen, mutta ihan tyylikäs
Midnight Clear on myös katsomisen arvoinen ja poikkeavan näkökannan Ardennien taistelusta kertova raina.
Tahdon voitto (1992) - IMDb
Don Siegelin minimalistinen ja tiukka
Hell is for Heroes on sitten jonkinlainen ww2-genren unohtunut helmi. Gonahtanut Steve McQueen taistelee pääosassa, mutta mitään kaunistelua ei tuo leffa sisällä, päinvastoin kuin monet muut aikakautensa sotaleffat.
6 urhoa (1962) - IMDb
Richard Attenboroughin
A Bridge too Far on hieman pitkäveteinen, mutta suositeltava kuitenkin sotagenren ystäville. Spektaakkeli kärsii "Atlannin Valli Murtuu" -tyyliin mammuttitaudista ja on enemmänkin hajanaisten kohtausten kooste kuin koherentti elokuva. Pyrkimys historialliseen autenttisuuteen ja hillittön määrän eturivin tähtinäyttelijöitä pitää kuitenkin homman kiinnostavana.
Yksi silta liikaa (1977) - IMDb
Ketjussa paljon kehuttu Das Boot on toki aivan omassa luokassaan, mutta sukellusvenesotaa onnistuneesti käsittelee myös
Enemy Below. Lavastuksen autenttisuus ei ole tässä kummoista, mutta sotadraamana vangitsee kuitenkin hienosti hävittäjän ja sukellusveneen saalistushengen. Syvyyspommittajanäkökulmaa edustaa Robert Mitchum ja saksalaista u-venekipparia Curd Jürgens.
Vihollinen syvyydess (1957) - IMDb
Pommituslaivueissa ei ollut mitään hohdokasta, mutta olivat strategisesti tärkeässä osassa liittoutuneiden voitossa. Yhtä B-17 pommituslentoa kuvaa ihan pätevästi
Memphis Belle.
Memphis Belle (1990) - IMDb
Ja kun hypätään eteläisempiin konflikteihin, niin buurisotaan sijoittuva
Breaker Morant on erittäin vakuuttava sotaoikeusdraama. Pääosan vetää hienosti läpi Wicker Man -kauhuklassikosta ja Equalizer -sarjasta tuttu Edward Woodward.
Afrikkaan sijoittuva sotaleffa on tietysi myös
Zulu mikä on hieno piirityselokuvien klassikko.
Zulu (1964) - IMDb
Zulusotaan hieman toisen ja vähemmän sankarillisen näkökulman antaa
Zulu Dawn Taistelu aamunkoitteessa (1979) - IMDb
Afrikassa ovat rellestäneet myöhemmin valkoiset palkkasoturit kuten Mike Hoare ja Siegfried "Kongo" Müller. Näiden hengessä on tehty kaksi onnistunutta ja poliittisesti hieman epäkorrektia leffaa:
Mercenaries a.k.a. Dark of the Sun Palkkasoturit (1968) - IMDb ja tietysti legendaarinen
Wild Geese Villihanhet (1978) - IMDb
Molemmat kyllä edustavat enemmän Likainen Tusina ja Kotkat Kuuntelevat -tyyppistä äijälyä kuin varsinaista ryppyotsaista sotagenreä. Dogs of War (1980) on tehty myös em. hengessä, mutta on vähän puiseva yritys. Katsottava lähinnä koska Christopher Walken ja Tom Berenger heittävät ihan pätevät roolit palkkiksina.