Israel vs. Palestiina – aina sattuu ja tapahtuu

  • 407 202
  • 3 355

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Vastaan lyhyesti, sillä mulla ei ole juuri nyt aikaa kuin vain hetki.


Ps. Olen tulkinnut, että tämä aihe on sinulle varsin henkilökohtainen. Tästä syystä en ole halunnut lähteä väittelyyn kanssasi. Kyse on vain ja ainoastaan kunnioituksesta, ja olen tehnyt saman periaatepäätöksen myös israelilaisten perhetuttujeni ja yhden israelilaisen ystäväni suhteen: emme keskustele tästä aiheesta noin muutoin kuin henkilökohtaisten kuulumisten kantilta (onko suku turvassa, miten usein vaihtavat kuulumisia jne.). Symppaan siviilien tilannetta Israelissa, enkä haluaisi poliittisella väittelyllä aiheuttaa kenellekään tilannetta, jossa joutuu henkilökohtaiselle epämukavuusalueelle.

Kiitos myötätunnosta, siis aidosti kiitos. Henkilökohtainen merkitsee tässä yhteydessä kahta pää prinsiippiä, jotka vaikuttavat työhöni ja maailmankuvaani.

Ensimmäinen on ikivanha mörkö, antisemitismi, joka luo nahkansa aina uudelleen ja uudelleen. Yleensä omassa ajassa ollaan sille sokeita. Olen istunut Eero Kuparisen, Suomen parhaan antisemitismin asiantuntijan "jalkojen juuressa ja ne hetket avasivat tämän todellisuuden koko karmeudessaan. Antisemitismi elää ja voi erityisen hyvin vuoden 2024 arabimaailmassa, Iranissa ja monissa muissa muslimimaissa. Sitä opetetaan systemaattisesti näiden maiden kouluissa, Länsirannalla ja Gazassa lännen rahoittamana. Olen sitä ihan omin silmin todistanut monen monituista kertaa, eikä siitä ole kauhean hankala googlata kohuja, kun tämä aina välillä paljastuu ja hetkeksi kohahduttaa osaa länttä.

Valtaosalla Länsirannan ja Gazan asukkaista ei ole mitään käsitystä todellisesta juutalaisten historiasta. Heille opetetaan, että käytännössä kaikki juutalaiset ovat saapuneet Euroopasta ja heidän tuomisensa (sionismi) on amerikkalaisten salajuoni arabimaailman ja islamin alistamiseksi. Tämä alkoi jo Hitlerin ja Jerusalemin muftin Amin Al-Husseinin yhteistyöstä. He eivät tiedä, että Palestiinan mandaatissa, Osmannien valtakunnassa ja alueen arabimaissa on asunut valtavasti juutalaisia tuhansien vuosien ajan, eivät vaikka omin silmin voi nähdä Ammanissa, Damaskoksessa, Bagdadissa, Hebronissa, jne Daavidin tähtiä talojen seinissä, ikivanhoja syngogia, jne. Palestiinan hallinnon presidentti Mahmud Abbas on jopa väitellyt (Moskovassa) tohtoriksi aiheesta, kuinka holokausti oli siionistien salajuoni Palestiinan asuttamiseksi. Näiden valtioiden voimalla ja esim. Venäjän tuella YK:ssa äänestään aivan absurdeja päätöslauselmia, kuinka Jerusalem ja sen temppelialue on aina ollut vain islamin pyhää aluetta, sillä ei ole mitään juutalaisia tai kristillisiä juuria. Siten arabi/islamilaisen maailman on ja on ollut mahdotonta hyväksyä Israelin valtion olemmassaoloa ja siten kahdesta valtiosta puhuminen on todellisuudessa ollut vain teatteria, kuten palestiinalaisia tukevat mielenosoitukset (from river to the sea) osoittavat.

Toinen lähtökohta on palestiinalaisen nuorison paras, sen tulevaisuus ja ihmisoikeudet. Palstaveli @Flonaldo täällä esittää mm. kuinka palestiinalaisilla nuorilla ei ole tulevaisuutta, he eivät voi harrastaa, ym. Osin palstaveli @Flonaldo on oikeassa. On ollut erittäin raastavaa, pitkämielisyyttä vaativaa taistella varovasti esim. tyttöjen oikeudesta käydä verkkareissa lenkillä. Olen tehnyt paljon töitä Länsirannan koulujen rehtorien ja kuraattorien kanssa, miten kukin koulu voisi vaikuttaa nuorten tyttöjen (yläluokkalaiset, lukiolaiset ja korkeakouluopiskelijat) edes vähäiseen liikumis- ja päätösvapauteen oman vapaa-aikansa käytössä. Olen järjestellyt kuljetuksia, sovitellut vanhempainilloissa, että myös tytöt voivat jäädä opiskelujen jälkeen urheilemaan yhdessä tai joskus jopa poikien kanssa (vaatii aikuista henkilökuntaa valvojiksi). Olen toimittanut Suomesta mm. salibandyvälineitä, koska uusi peli tuo enemmän tasa-arvoa myös tytöille, pojat kun ovat tottuneet pelaamaan futista kävelemään oppimisesta saakka. Olen järjestänyt erilaisia koulujen tai kaupunkien välisiä turnauksia, jne. Tämä kaikki vaatii minulta valtavasti paneutumista sekä luottamusta palestiinalaissukujen ja yhteisöjen sisältä, ymmärrystä islamilaisuudesta, kunnia- ja kultturikoodistosta, ym. Samalla pääsen ihan toisella tavalla sisälle näihin yhteisöihin, kuin erilaisten kv- hankkeiden kautta työtä tekevät läntiset toimijat. Eli palstaveli @Flonaldo on oikeassa, palestiinalaisilla nuorilla on haasteita harrastaa, mutta ne eivät reaalitodellisuudessa johdu Israelista.

Kaikki aika, työ ja ihmissuhteet palestiinalaisten kanssa ovat avanneet silmät sille todellisuudelle mistä tälläkin palstalla kirjoitan. Palestiinalaisten nuorten ahdinko johtuu heidän omasta, täysin korruptoituneesta ja väkivallaltaa arjessa käyttäväst hallinnostaan, vahvoista kahlitsevista islmilaisista kulttuurisidoksista, yleisestä arabimaailman sivistyksen alennustilasta (käsittämätöntä kuinka vähän yksi maailman puhutuimmista kielistä tuottaa tieto- ja kaunokirjallisia julkaisuja vuosittain) ja normalisaation kieltämisestä. Tämä viimeinen, eli normalisaation kieltäminen on kaikista vahingollisin juuri nykyhetken palestiinalaisille. Eli kielto luoda normaaleja yhteyksiä millä taholla tahansa Israelin, minkä tahansa toimijan kanssa.
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mitä pahaa nämä 1500 naista ja lasta tekivät jotka raiskattiin ja osa velä tapettiin? Koko rähinä on hamasin ja palestiinalaisten käskytys. Piilottelevat tätä raiskaamiskäskyn antanutta hamaspomoa maan alla ja poraavat kansainväliselle medialle kuinka maailma on julma.

Aina tulee joku ajatustensa raumalainen pilaamaan asiallisen keskustelun.
 

Flonaldo

Jäsen
Benny Gantz kiertää Yhdysvaltoja ja Eurooppaa tällä hetkellä. Kiertue tuntuu hyvin erikoiselta. Siis toisaalta nyt jenkit ja britit ovat voineet kyykyttää Gantzia, että tällainen peli ei nyt kerta kaikkiaan vetele. Mutta Gantzillahan on loppupeleissä siihen melko vähän sanansijaa, juuri nyt. Tietysti lännessä saadaan hetkeksi kiva olo, että kyllä nyt pidettiin gazalaisista huolta, kun Speden ilmatilaloukkaussketsin tapaisesti vastalause esitettiin.

Miksi sitten Gantz on tähän näytökseen lähtenyt mukaan, ainakin näennäisesti sätittäväksi julkisesti tähän tapaan? Toinen vaihtoehto on, että Gantz toimii kilpenä Netanjahulle. Voi esiintyä muka sovinnollisempana hahmona, mutta samalla vain viivyttää minkään paineen lisääntymistä Israelia kohtaan.

Tai sitten Gantz valmistelee vallan itselleen nappaamista. Tapahtuu se sitten hitaammalla tavalla eli Gantz vetää tukensa "sotahallitukselta" ja jossain kohdin Netanjahun hallitus kaatuisi, uudet vaalit jne. Tai sitten nopeammalla, että jenkit vetävät tukensa Israelilta näyttävästi ja kertovat, ettei mitään yhteistyötä ole ennen kuin Netanjahu väistyy.

Samaan aikaan CNN:n Fareed Zakarialta hyvää analyysia siitä, miten Netanjahu taas on kuskannut Bidenia, kerta toisensa jälkeen. Biden sanoo jotain painokasta ja Netanjahu vastaa kerta toisensa jälkeen "entäs sitten". Viimeisimpänä Biden lupasi aseleposopimuksen maanantaiksi, mikä tietysti oli ja meni.





Israelilaisen tv-kanavan tuore gallup kertoo myös, että nyt jo 53 % israelilaisista uskoo, että Netanjahu jatkaa sotaa oman poliittisen selviytymisen vuoksi. Mikä nyt on tietysti ollut selvää jo pidemmän aikaa.


BBC:n iltauutisissa erittäin koskettava reportaasi Gazasta ja nälkää näkevistä lapsista. Vauvat ja vammaiset lapset ovat kuin eläviä kuolleita, pelkkiä luurankoja, kuin Afrikan pahimpien nälänhätävuosikymmenten kuvastoa.

Kun Gazan uhrilukuja lasketaan, nämä kuolemat eivät niissä numeroissa näy, kun heille ei ole tullut 500 kilon pommi päähän, vaan nämä lapset näännytettiin nälkään. Ja tuollaisesta tilasta vaikka hengissä selviäisikin joku, johtaa se todennäköisesti loppuelämän mittaisiin terveysongelmiin.

Samassa raportissa myös sitten mukana israelilaiset, jotka säännöllisesti sulkevat Gazan rajan, jotta ruoka-apu ei pääse perille. Kun heiltä kysytään, että miten nämä nälkää näkevät vauvat voisivat panttivangit vapauttaa, suunta vaihtuukin hetkessä ja keksitään ettei se apu kuitenkaan menisi perille.

Ja samanaikaisesti länsimaat puuhastelevat pudottamalla ruoka-apua lentokoneista. Saadaan kivoja videopätkiä uutisiin ja kuinka nyt autetaan gazalaisia. Sen lisäksi yksikin tuollainen lento on aivan helvetin kallista lystiä, siinä apua on yhden rekallisen verran - ja niitä rekkoja pitäisi olla 500 päivässä, ei 1. Ja ilmasta pudottamalla on vielä rekkakuljetuksiakin vähemmän kontrollia siihen, mihin ja kenelle se apu päätyy - täysi viidakon laki.

On nyt ihan viimeinen hetki, kun länsimaiden pitää ottaa tuo avun toimittaminen haltuun. Ne 500 rekkaa päivässä siis kulkemaan Gazaan länsimaiden sotajoukkojen (oikeastaan; kun vastuu on lopulta jenkkien, niin heidän sotilaansa) saattamana ja turvaamana. Sanoo Israel sitten mitä vaan. Siinähän alkaa IDF pommittamaan näitä.



 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kannattaisiko rutiköyhän Jemenin käyttää rahansa ruokaan mieluummin kuin ohjuksiin?
Tosin, luultavasti saavat sotatarvikkeensa lahjaksi Iranista tai joltain öljysheikiltä.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Kannattaisiko rutiköyhän Jemenin käyttää rahansa ruokaan mieluummin kuin ohjuksiin?
Tosin, luultavasti saavat sotatarvikkeensa lahjaksi Iranista tai joltain öljysheikiltä.
Huthi-kapinnaliset siellä noita ohjuksia laukoo Jemenissä, ei Jemenin hallitus. Libanonin Hizbollah ja Iran noita ohjuksia niille Hutheille pääasiassa toimittaa.
 

Flonaldo

Jäsen
Näyttää mahdottomalta juuri nyt, että tulitaukoa tulisi vielä ennen Ramadanin alkua sunnuntaina.

Samalla riskit kasvavat mittavasti. Ei vaadi kuin yhden IDF:n ylilyönnin Al-Aqsalla ja ruutitynnyri saattaa räjähtää - ja laajemminkin kuin vain Lähi-Idän alueella. Ja tietysti samalla on monia tahoja, joille se kävisi oikein hyvin, ja saattavat siten puolin ja toisin agitoida jotain tuollaista tapahtumaa Al-Aqsalle.

Euroopassakin on jo nähty aiemmin pienempiä paikallisia räjähtelyitä, kun Israel on Al-Aqsaan iskenyt tai kieltänyt muslimeita sinne menemästä. Jos tässä tilanteessa ja näiden kuukausien lämmittelyjen jälkeen tapahtuisi vielä jotain isompaa, voisivat seuraukset Euroopassakin olla todella ikävät.

Joe-setä kovasti State of the Unionissa lupaili sitä ja tätä ja jälkikäteen hups-olikin-kamera-korvan-juuressa mukamas varomattomasti kertoili muille vanhuksille, että kyllä maar vaan niin kovasti sanon Bibille, että peli ei vetele.

Samaan aikaan tämä hölmöily jatkuu ja nyt nämä "Bidenin leipäkorit" jo satavat taivaalta tappaen jengiä. Uusin kuningasidea rakentaa joku pirun laituri, mistä sitten muka gazalaiset ruokittaisiin. Mitenköhän ne sieltä rannasta ajattelivat kaiken kulkeutuvan apua tarvitseville ihmisille...

Siis Yhdysvallat, maailman mahtavin valtio, ei uskalla ajaa rekkoja Gazaan, kun Israel pelottaa sitä niin suuresti. Mieluummin sitten rakennellaan jotain laitureita näön vuoksi, jotta ei jouduta vastakkain Israelin kanssa. Oikeastaan aika säälittävää.


Länsirannan tapahtumat jääneet tässä, ymmärrettävästi, pienemmälle huomiolle. Israel siis kasvattaa näitä terroristien vaikutuspiirejä Länsirannalla kovemmalla vauhdilla kuin koskaan.


Siviiliuhrien määrä on, onneksi, huomattavasti pienempi kuin Gazassa, mutta yhtä lailla siellä kaikki joutuvat elämään joka hetki pelossa. On se sitten näiltä terroristeilta tai IDF:lta.

 

Flonaldo

Jäsen
Huthi-kapinnaliset siellä noita ohjuksia laukoo Jemenissä, ei Jemenin hallitus. Libanonin Hizbollah ja Iran noita ohjuksia niille Hutheille pääasiassa toimittaa.
Näinhän se toki virallisesti on. Se Jemenin hallitus vaan ei omasta maastaan enää hallitse oikein muuta kuin hiekkaa ja aavikkoa. Siis n. kaikki väestökeskukset ovat jo pitkään ollut huthien hallinnassa ja se hallitus on enimmäkseen olemassa paperilla.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Näinhän se toki virallisesti on. Se Jemenin hallitus vaan ei omasta maastaan enää hallitse oikein muuta kuin hiekkaa ja aavikkoa. Siis n. kaikki väestökeskukset ovat jo pitkään ollut huthien hallinnassa ja se hallitus on enimmäkseen olemassa paperilla.
Toki näin, kun maata on vallinnut jo pitkään sisällissota, jossa huthit ovat saaneet Jemenin hallitukseen verrattuna ylilyöntiaseman. Mutta voiko hutheilta odottaa, että pistäisivät rahansa Jemenin kansan hyvinvoinnin parantamiseen, kun kyseessä on äärijärjestö?
 

Flonaldo

Jäsen
Toki näin, kun maata on vallinnut jo pitkään sisällissota, jossa huthit ovat saaneet Jemenin hallitukseen verrattuna ylilyöntiaseman. Mutta voiko hutheilta odottaa, että pistäisivät rahansa Jemenin kansan hyvinvoinnin parantamiseen, kun kyseessä on äärijärjestö?
Olisi varmaan enempi yleisen Lähi-Itä-ketjun asiaa kuin tämän. Mutta kai hutheilta juuri tuota voisi odottaa, kun jemeniläiset ovat heidän oma kansansa. Toki tässä perinteinen shia-sunni-ero maiden eri osien välillä.

Toisaalta taas tämä ohjus-/droonihäiriköinti on heille liki riskitöntä ja ilmaista touhua. Kun siis on tasan 0 % mahdollisuus, että länsimaiden maajoukkoja Jemenin maaperälle päätyy tai millään muulla tapaa mikään uhkaisi huthien valta-asemaa. Niitä Iranin ruohonleikkuri-drooneja voi pistää ilmaan mistä vain, eikä länsimailla ole oikeasti kohteita, mihin ilmaiskemällä toimintaan missään isommassa mittakaavassa saisi vaikutettua.

Yhdysvallat/UK ensi alkuun kovalla tahdilla ilmasta iskivät ja puheet olivat jotain viimeinen varoitus / näytetään hauista niin kyllä ne tokenee henkistä. Mutta kun tosiaan ei tuolla jengillä ole mitään konkreettista pelkoa näistä, ei ne mihinkään pysyvämpään tulokseen johda. Niitä ruohonleikkureita voi yhä suht riskittömästi pistää ilmaan.
 

Flonaldo

Jäsen
Ehkä ei ole tarpeen puhua yli-ihmisistä...

Mielenkiintoista nähdä millainen vaikutus näillä kuvilla ja videoilla on. Mediatutkimus kertoo, että kuvat vaikuttavat ihmisiin ihan eri tapaan kuin vain jonkun lukeminen tai kuuleminen. Voidaan toistella vaikka kuinka kauan "ihmiset kuolevat nälkään, ihmiset kuolevat nälkään" ja siihen luonnollisesti on kaikilla jokin reaktio, mutta todellisuuden näkeminen moninkertaistaa sen reaktion ja tuo tunteet peliin ihan eri tapaan.

Ja näitä kuvia ja videoita on nyt tullut vastaan vähän kaikkialla kv-mediassa, enenevissä määrin. Juuri nyt ei myöskään mikään muu iso uutisaihe ole viemässä sitä fokusta muualle.

Tämä on tietysti myös yksi merkittävä syy siihen, että Israel ei viiden kuukauden aikana ole päästänyt (eikä päästä) lainkaan kansainvälistä mediaa Gazaan. Jos toimittajat ja kuvaajat sinne pääsisivät, näitä juttuja, kuvia, videoita ja haastatteluita olisi mediassa valtavasti enemmän esillä. Tavan tv:n iltauutisten katsojan tunteet eivät toki tilannetta muuksi muuta, mutta hiljalleen paine kasvaa päättäjien suuntaan - ja kyllä ne päättäjät itsekin katsovat samoja juttuja.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Samaan aikaan tämä hölmöily jatkuu ja nyt nämä "Bidenin leipäkorit" jo satavat taivaalta tappaen jengiä. Uusin kuningasidea rakentaa joku pirun laituri, mistä sitten muka gazalaiset ruokittaisiin. Mitenköhän ne sieltä rannasta ajattelivat kaiken kulkeutuvan apua tarvitseville ihmisille...

Siis Yhdysvallat, maailman mahtavin valtio, ei uskalla ajaa rekkoja Gazaan, kun Israel pelottaa sitä niin suuresti. Mieluummin sitten rakennellaan jotain laitureita näön vuoksi, jotta ei jouduta vastakkain Israelin kanssa. Oikeastaan aika säälittävää.
Tästä kelluvan sataman rakentamisesta, ilmeisesti on joitain teknisiä haasteita (tai voi olla poliittisiakin haasteita, eikä haluta ärsyttää Israelia). Sataman rakentaminen kestäisi pari kuukautta.
Ihmettelen tätä jos verrataan tämän sataman rakentamista 80 vuoden takaiseen tapahtumaan eli Normandian maihinnousuun, satama taisi suunnilleen olla käytössä seuraavana päivänä (ei siihen ainakaan paria kuukautta mennyt, siihen mennessä oli jo vallattu pari "oikeatakin" satamaa liittoutuneiden toimesta). Useita rahtilaivoja upotettiin aallonmurtajiksi ja ponttoonit tuotiin paikalle, se oli siinä.

JOL
 

#7

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Näistä kuvista tulee mieleen toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat. Nyt uudet yli-ihmiset kohtelevat siviilejä samoin ja länsimaat katsovat muualle.
Järkyttäviä kuvia. Toivottavasti ne edesauttavat ihmisiä Palestiinassa ja muualla maailmassa painostamaan Hamasia antautumaan, jotta sota saataisiin loppumaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Järkyttäviä kuvia. Toivottavasti ne edesauttavat ihmisiä Palestiinassa ja muualla maailmassa painostamaan Hamasia antautumaan, jotta sota saataisiin loppumaan.

Israel on vastuussa aseidensa aiheuttamista tuhoista siviilien keskuudessa, mutta Hamasin roolia sodan pitkittymisessä on käsitelty aivan liian vähän. Israelin osalta voi sanoa, että liika on liikaa ja Netanjahu toimii jopa Israelin etuja vastaan kuten mm. Biden totesikin.

Sama viesti on kuultu myös entisiltä Israelin entisiltä sotilas- ja tiedustelujohtajilta. Sen mukaan Israel hyökkäsi Hamasin virittämään ansaan ymmärtämättä, mihin hyökkäys johtaa. Lääkkeeksi tarjotaan välitöntä vetäytymistä Gazasta ja neuvotteluja.

Mutta Hamasiin. Hamas vaikuttaa tehneen päätöksen, jossa sotaa jatketaan ja jatkon olevan edullinen Hamasin tavoitteille.

Läntisten luotettavien asiantuntijalähteiden mukaan Hamasin taistelukyky on supistunut luokkaa 30 prosenttia sodan aikana. 70 prosenttia olisi siis edelleen valmiina poistamaan Israelin kartalta. Israelin poistuminen nyt Gazasta tarkoittaisi Hamasin voittoa. HS:n mukaan taistelu mahtavaa Israelia vastaan on nostanut Hamasin arvovaltaa erityisesti arabimaailmassa niin, että sodan jälkeen Hamas voi olla vahvempi kuin ennen sotaa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Olli Ruohomäki totesi eilen a-studiossa Hamasin ja Israelin pelaavan ns. pitkää peliä. Hamas voisi suostua Israelin vaatimukseen kaikkien panttivankien luovuttamisesta, mutta se ei ole Hamasin sotilaskomentajien kannalta järkevää. Miksi luovuttaa ässät hihasta?

Hamas poistui rauhanneuvotteluista viime viikolla ja esimerkiksi WSJ:n mukaan taustalla on Hamasin johdon usko siihen, että Hamas voi saada paremman sopimuksen myöhemmin pitämällä sotaa nyt yllä. Ruohomäen mukaan Hamas käyttää tavallisia palestiinalaisia, siviilejä siis, pelinappuloina Ruohomäen kutsumassa pitkässä pelissä.

Lisäksi Hamas käyttää siviilejä brutaalisti ihmiskilpinä.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Järkyttäviä kuvia. Toivottavasti ne edesauttavat ihmisiä Palestiinassa ja muualla maailmassa painostamaan Hamasia antautumaan, jotta sota saataisiin loppumaan.
Kyllä, mutta ovatko edustavia tilanteesta? Jos katsotte vaikkapa viimeisen kuukauden tv-uutiset läpi ja kiinnitätte huomiota kuvissa esiintyviin palestiinalaisiin (ja niitä on ollut kymmeniä, ellei satoja), eivät ole silmämääräisesti millään tavalla aliravittuja (vertailuaineistoa löytyy googlettamalla helposti maailman nälänhätäalueilta). Nyt on kaksi kuukautta lähes päivittäin uutisoitu, että ruoka ja vesi ovat täysin finaalissa. Se tarkoittaa sitä, että Gazan väestön olisi pitänyt lääketieteen näkemysten mukaan olla kuolleena jo noin kuukauden verran.

Hieman laajempaa todistusaineistoa siis kaivattaisiin. En nimittäin pitäisi mahdottomana, että Hamas näännyttää pari lasta tarkoituksella propagandamateriaalia varten.

Ja sitten se disclaimer, en ollenkaan epäile, ettei ruoka- ja vesitilanne Gazassa ole haastava, jotenkin haistan kuitenkin taktisen liioittelun mahdollisuuden tässä uutisoinnissa.
 

Flonaldo

Jäsen
Israel on vastuussa aseidensa aiheuttamista tuhoista siviilien keskuudessa, mutta Hamasin roolia sodan pitkittymisessä on käsitelty aivan liian vähän.
Aivan liian vähän? Eihän tässä ole muuta tehtykään viisi kuukautta. Enemmän jää tuntuma, että mitään muuta ei pidä käsitellä lainkaan, koska ne eivät sovi omaan näkemykseen.

Israel on myös vastuussa, lain mukaan, ICJ:n päätöksen mukaan, miehittämänsä alueen (koko Gaza) siviiliväestön ruokkimista ja terveydenhuollosta. Tämän vastuun täydellinen laistaminen on sotarikos.

Läntisten luotettavien asiantuntijalähteiden mukaan Hamasin taistelukyky on supistunut luokkaa 30 prosenttia sodan aikana. 70 prosenttia olisi siis edelleen valmiina poistamaan Israelin kartalta.
Mitä tämä "valmius" mielestäsi tarkoittaa? Minkäänlaista kyvykkyyttä tuon suorittamiseen Hamasilla ei ollut ja nyt on vielä vähemmän. Terrorihyökkäys lokakuussa IDF:n ruususenunen avittamana oli totta kai hirvittävä ja mittakaavaltaan todella suuri, mutta "Israelin kartalta poistamiseen" olisi matkaa vielä muutama valovuosi. Melkoista hyperbolaa.

Hamas poistui rauhanneuvotteluista viime viikolla ja esimerkiksi WSJ:n mukaan taustalla on Hamasin johdon usko siihen, että Hamas voi saada paremman sopimuksen myöhemmin pitämällä sotaa nyt yllä.
Rauhanneuvotteluista, joihin Israel ei saapunut lainkaan. Kun Israel on toinen osapuolista, jonka tulitauosta pitäisi sopia, ensimmäinen askel olisi neuvotteluihin osallistuminen. Vaikka Hamas, jenkit, YK, kukavain siellä tänäänkin yhä istuisi Israelia odottamassa, ei se tulitauoksi muuttuisi.

Kyllä, mutta ovatko edustavia tilanteesta? Jos katsotte vaikkapa viimeisen kuukauden tv-uutiset läpi ja kiinnitätte huomiota kuvissa esiintyviin palestiinalaisiin (ja niitä on ollut kymmeniä, ellei satoja), eivät ole silmämääräisesti millään tavalla aliravittuja (vertailuaineistoa löytyy googlettamalla helposti maailman nälänhätäalueilta).
Voin linkittää sinulle vaikka sata juttua, jos ihan oikeasti haluaisit katsoa nälkää näkevien, ilman lääkkeitä ja terveydenhuoltoa olevien naisten ja lasten videoita ja haastatteluita. Mutta et sinä niitä toki katsoisi.

Gazassa on viidakon laki tällä hetkellä. Avustusrekan perässä juoksevat vahvimmat miehet, he ne jauhosäkit nappaavat ja he sekä heidän läheisensä hengissä hyvin pysyvät. Avustusrekan perässä ei juokse CP-vammainen lapsi tai viiden lapsen sairas äiti, jonka mies kuoli pommituksessa. Kaikkein heikoimmat kärsivät aina eniten ja ensin.

(Ja se viidakon laki ei muuksi muutu ilmapudotuksilla tai laitureilla, koska apu ei sieltä päädy heikoimmassa asemassa oleville.)

En nimittäin pitäisi mahdottomana, että Hamas näännyttää pari lasta tarkoituksella propagandamateriaalia varten.
Joillakin on ihmisarvo, toisilla ei.
 

hulkster19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals, SaiPa
Se tarkoittaa sitä, että Gazan väestön olisi pitänyt lääketieteen näkemysten mukaan olla kuolleena jo noin kuukauden verran.
Minkä ihmeen lääketieteellisen näkemyksen?

Tunnet varmaan Holodomorin historian. Nälänhätä alkoi laajamittaisesti loppusyksystä 1932, mutta kuolemien määrä nousi huippuunsa vasta 1933 keväällä. Ja arvioiden mukaan kyseisessä kansanmurhassa kuoli noin 13 prosenttia Ukrainan tuolloisesta väestöstä.

Jos näkemyksesi pitäisi paikkansa, ei Holodomoriakaan voi oikeaksi nälänhädäksi kutsua, kun koko Ukrainan populaatio ei kuollut jo syksyn 1932 aikana.

En myöskään ymmärrä, miten empatiakyvytön ihmisen on oltava, jotta voi tuollaisten kuvien näkemisen kääntää tällaiseksi höpöpuheeksi. Iltauutisissa kriisiä on minusta käsitelty myös verrattaen vähän. Ihan helvetin sydäntäsärkevää materiaalia Gazasta on kyllä nähtävillä kansainvälisten medioiden kuvastoissa ja paikallisten somepäivityksistä, on ollut jo kuukausia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Aivan liian vähän? Eihän tässä ole muuta tehtykään viisi kuukautta. Enemmän jää tuntuma, että mitään muuta ei pidä käsitellä lainkaan, koska ne eivät sovi omaan näkemykseen.

Kirjoitin tekstini lähinnä somen ja median seuraajana. Hamasin rooli sodan jatkamisessa on merkittävä eikä sitä ole avattu riittävästi. Hamas näyttää haluavan jatkaa sotaa koska katsoo hyötyjen olevan haittoja suuremmat. Ihmisten kärsimyksellä ja kuolemilla ei heille ole muuta kuin välillinen merkitys. Saadaan pahempia kuvia jotka mm. hajottavat länsimaita sisältä.

Mitä tämä "valmius" mielestäsi tarkoittaa? Minkäänlaista kyvykkyyttä tuon suorittamiseen Hamasilla ei ollut ja nyt on vielä vähemmän.

Kun Hamasin rahoitus pelaa mm. Iranista ja Qatarista, valmius muuntaa iranilaisia ja mm. Ukrainassa nähtyjä ohjuksia ja lennokkeja riittää tarvittaessa iskuihin Israelia vastaan. Nykyään jollain 200 000 eurolla saa Iranilta aivan kelpoisia tappolaitteita, joiden avulla voi hyökätä luokkaa 100 km säteellä jopa satojen kilojen pommeilla maaleja vastaan. Kaverille toki halvemmalla. Lisäksi Israelin suutareiksi jääneitä ammuksia/ohjuksia on muunneltu kohtalaisella osaamisella.

Mikä tahansa radikaaliryhmä, jolla on hovihankkijana Iran ja rahoitus kunnossa, on jatkossa aiempaa vaarallisempi. Sota on muuttunut tietyllä tavalla hallitsemattomammaksi, kuten huthujen terroristitoiminta näyttää.
 

#7

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyllä, mutta ovatko edustavia tilanteesta? Jos katsotte vaikkapa viimeisen kuukauden tv-uutiset läpi ja kiinnitätte huomiota kuvissa esiintyviin palestiinalaisiin (ja niitä on ollut kymmeniä, ellei satoja), eivät ole silmämääräisesti millään tavalla aliravittuja (vertailuaineistoa löytyy googlettamalla helposti maailman nälänhätäalueilta). Nyt on kaksi kuukautta lähes päivittäin uutisoitu, että ruoka ja vesi ovat täysin finaalissa. Se tarkoittaa sitä, että Gazan väestön olisi pitänyt lääketieteen näkemysten mukaan olla kuolleena jo noin kuukauden verran.

Hieman laajempaa todistusaineistoa siis kaivattaisiin. En nimittäin pitäisi mahdottomana, että Hamas näännyttää pari lasta tarkoituksella propagandamateriaalia varten.

Ja sitten se disclaimer, en ollenkaan epäile, ettei ruoka- ja vesitilanne Gazassa ole haastava, jotenkin haistan kuitenkin taktisen liioittelun mahdollisuuden tässä uutisoinnissa.
Kaikki on mahdollista. Aloitin kirjoittamaan pidempää viestiä, mutta keskeytyksen vuoksi päädyin hieman sarkastisesti kuittaamaan siitä, kuinka etenkin vasen laita hakee ratkaisua konfliktiin pelkästään Israelin tekemisistä. Vaikka kyseessä on Hamasin ja muutaman diktatuurin yhteinen missio toisaalta aiheuttaa eripuraa ja toisaalta sitoa huomiota, aika vähän paineistetusta kohdistetaan Hamasiin tai edes osittain heidän tavoitteitaan tukeviin tahoihin sodan lopettamuseksi.
 

Flonaldo

Jäsen
Kaikki on mahdollista. Aloitin kirjoittamaan pidempää viestiä, mutta keskeytyksen vuoksi päädyin hieman sarkastisesti kuittaamaan siitä, kuinka etenkin vasen laita hakee ratkaisua konfliktiin pelkästään Israelin tekemisistä. Vaikka kyseessä on Hamasin ja muutaman diktatuurin yhteinen missio toisaalta aiheuttaa eripuraa ja toisaalta sitoa huomiota, aika vähän paineistetusta kohdistetaan Hamasiin tai edes osittain heidän tavoitteitaan tukeviin tahoihin sodan lopettamuseksi.
Toinen osapuoli on terroristijärjestö, toinen osapuoli on, nimellisesti, demokraattinen valtio - jonka pitäisi noudattaa kansainvälistä lakia. Toinen osapuoli tappaa päivittäin vähintään sata viatonta ihmistä, toinen ei juuri ketään. Ehkä näistä löytyisi syitä miksi joku paineita Israelille asettaa?

Toki voidaan lähteä käsittelemään molempia tasavertaisina toimijoina, samoista lähtökohdista?
 

#7

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Toinen osapuoli on terroristijärjestö, toinen osapuoli on, nimellisesti, demokraattinen valtio - jonka pitäisi noudattaa kansainvälistä lakia. Toinen osapuoli tappaa päivittäin vähintään sata viatonta ihmistä, toinen ei juuri ketään. Ehkä näistä löytyisi syitä miksi joku paineita Israelille asettaa?

Toki voidaan lähteä käsittelemään molempia tasavertaisina toimijoina, samoista lähtökohdista?
Hamas ei ole olemassa tyhjiössä, vaan senkin olemassa olon mahdollistaa joidenkin tahojen suopea suhtautuminen heidän tavoitteisiinsa. Esimerkiksi Iran ja muutama muu arabivaltio kykenisi halutessaan vaikuttamaan tilanteeseen helposti. Ei Israelille tarvita mitään vapaudu vankilasta-korttia, vaan heidänkin tekemistään tulee seurata kriittisesti.

Miksikö Hamasin syyllisyyttä on tärkeää pitää esillä ja paineistaa heidän eri tasoilla olevia tukijoitaan? Koska Gazassa seurataan myös länsimaiden reaktioita, ja jos kaikki kritiikki ja paine kohdistuu Israeliin, voi moni sinänsä viaton nuori tai vanhempikin nähdä Israelin yksin syyllisenä ja kaiken pahan alkuna ja juurena. Sellainen on herkkää maaperää radikalisoitumiseen ja osana tulevien eskalaatioiden juurisyistä. Palestiinalaisille nimenomaisesti tulisi teroittaa, että Israelin ylilyönneistä huolimatta Hamas on radikaali terroristijärjestö, joka viis veisaa heidän kohtaloistaan ja suurin syypää kärsimykseen. Israel-boikotit ja palestiinalaishuivit yksistään ilman laajempaa kontekstia ovat hyödyllisten idioottien karhunpalvelus palestiinalaisille.
 

Flonaldo

Jäsen
BBC julkaisi useita viikkoja kestäneen selvityksensä aiemmin viikolla Khan Younisin Nasser-sairaalan tapahtumista. IDF siis valtasi sairaalan osana Khan Younisin miehittämistä.

Lähes koko sairaalan miespuolinen henkilökunta pidätettiin ja heitä pidettiin ensin tuntikausia ulkona, pelkissä kalsareissaan, kädet sidottuina ja suuri osa silmät sidottuina. Vain pieni osa lääkäreistä ja muusta sairaalan henkilökunnasta on nyt, viikkokausia myöhemmin, vapautettu. Muista ei ole kuulunut mitään ja he ovat kadoksissa. Nasserin sairaalan toiminta on loppunut kokonaan.

Vapaaksi päässeet kertoivat kokemuksistaan ja kaikkein huolestuttavimpina asiana IDF:n suorittamista simuloiduista joukkoteloituksista. Näistähän on nähty kuvamateriaalia jo aiemmin sodan aikana - jolloin IDF tietysti kielsi, että tämä on heidän käytäntönsä.

Sairaalan henkilökunta siis lastattiin rekkoihin ja heidät kuljetettiin johonkin kauas asutuksesta. Sen jälkeen kaikki pakotettiin, yhä pelkissä kalsareissa ja silmät sidottuina, polvistumaan hiekkakuopan reunalle. Kun IDF koki saaneensa aikaan riittävän määrän kauhua ja pelkoa, ihmiset kuljetettiin pois tai vapautettiin.

Tällaiset simuloidut joukkoteloitukset ovat tietysti oksettavan sadistisia sotarikoksia. Kaikki näiden suunnittelussa, toteutuksessa ja käskyrakenteessa mukana olleet IDF:n sotilaat tulisi vangita erittäin pitkiksi ajoiksi. Epäilyttää ylipäänsä miten tuollaiseen sadismiin kykenevät ihmiset voivat toimia mitenkään tavallisen yhteiskunnan osina - ja tietysti osa heistä palaa eri Euroopan valtioihin elämään sodan päätyttyä.


Länsirannallakaan tilanne ei valitettavasti mene kuin huonompaan suuntaan. Israelin poliisi ampui 12-vuotiaan palestiinalaispojan Jerusalemin lähistöllä, kun tämä oli kadulla sytyttänyt pienen ilotuliteraketin ja osoittanut sen taivaalle.

Israelin hallitus on kertonut tämän lapsen tappaneen poliisin olevan sankari ja turvallisuusministeri aikoo ehdottaa hänelle palkintoa "terroristin" tappamisesta.

Poliisin tarkkailutorni oli liki 100 metrin päässä pojasta, välissä oli massiivinen rajatorni ja poliisit olivat betonitornin suojassa. Poliisi ampui tappavan laukauksen suoraan lapsen sydämeen, kun hänellä oli vielä tuo pieni raketti kädessään - joka sitten pamahti pienen matkan päässä ilmassa.

Tämäkin on tietysti vain yksi yksittäinen tarina ja samaa tapahtuu ihan joka päivä Länsirannalla. Tällä kertaa Israel ei edes yrittänyt kertoa kuinka ammutaan varoituslaukauksia, ei-tappavia laukauksia, se oli Molotovin cocktail tai joukot olivat uhattuna.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös