Ilmoitukset

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

ISIS – ääriliikkeistä vaarallisin?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana MustatKortit, 13.08.2014 klo 20.05.

 1. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Lainaus:
  Olen lähes 100% varma (joskin luonnollisesti vahvalla mutulla), että kurdien kanssa olisi hyvinkin mahdollista sumplata tämä asia, kunhan saataisiin päätettyä että tehdäänkö mitään vai eikö tehdä ja jos tehdään niin mitä tehdään (saati että kenen kanssa ja millä aikataululla ja voi kun ne vaan kaikki katoais jäljettömiin sillein ettei kukaan muistais ees niitä). Tuossahan kurdien edustaja suorastaan maanitteli Suomea järjestämään nämä kansalaisensa hittoon tuolta. Ei ole kenenkään (ehkä siellä leirin sisällä hierarkian johdossa kekkaloivia lukuunottamatta) etu että näitä ihmisiä pidetään loputtomiin leirillä ja kurdit tosiaan niistä haluavat eroon siinä määrin että varmasti suostuvat vaikka minkälaisiin järjestelyihin tätä edistääkseen. Vai pitäisikö mandaatti toimimiseen tulla esim. Al Assadilta tai joltain muulta taholta?
   
 2. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Syyrian al-Holin pakolaisleirin olosuhteet ovat hirveät, ja ihmiset pitäisi palauttaa sieltä kotimaihinsa mahdollisimman pian, sanoo Kansainvälinen Punainen Risti. Järjestö varoittaa, että leirille jäävät ihmiset joutuvat kohtaamaan äärimmäisiä vaikeuksia:

  Punainen Risti: Hakekaa kansalaisenne al-Holin leiriltä

  Ihmisiä pidetään juridisessa välitilassa epävakaissa oloissa. Sata tuhatta ihmistä, jotka ovat viettäneet viime kuukaudet, tai vuodet, pommiuhan alla nälkiintyneinä, haavoittuneita, sairaina, traumatisoituneina. Tilanne on apokalyptinen, sanoi Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) Lähi-idän operaatioiden johtaja Fabrizio Carboni. Suurin osa leirillä olevista on lapsia.

  Carbonin mukaan kaksi kolmasosaa al-Holissa olevista ihmisistä on lapsia, enimmäkseen alle 12-vuotiaita. Vaikka asia on useilla eri tavoilla vaikea, lapset ovat uhreja. Tässä mielessä kyse on oikeusvaltion periaatteista.
   
 3. El Lude Jäsen

  Isis-palaajat lisäävät terroriuhkaa ja vahvistavat jihadista alamaailmaa - vai?
  Uutisen mukaan Suomessa on (jo/vasta) 390 henkilöä Supon tarkkailtavana.
  Linkki vie Iltalehden uutiseen asian tiimoilta:
  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/056bbde6-bc60-497c-9f7d-443f34995f5a

  Lisäksi olen hämmästellyt tietyttyjen piirien vähättelevää suhtatumista (hiljaisuutta) Daeshin tekoihin, joita he ovat tehneet jesidejä, kristittyjä ja vääriä muslimeja kohtaan.

  Ettei totuus unohdu Isiksen teoista: https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/a/74c548af-bdfe-4a69-866a-d68a1f6c887b
  Linkki vie vanhaan (1/2019) uutiseen Isis-teloittajasta, joka on saanut kouluemantuomion (tappoi 900 miestä ja raiskasi 250 naista)...

  Mitä tulee näihin al-Holin lerillä olijoihin, niin heidät (aikuiset) tuomitakoon Syyriassa maan tai kansainväliste lakien lakien mukaan. Mitäs läksitte. Lasten kohtalot sitten tapauskohtaisesti. Hiukan eri asia 3 v. vs. 16 v. lapsi.
   
  jalperi ja opelix tykkäävät tästä.
 4. Jesus Shaves Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Dorados de Sinaloa
  Lainaus:
  Leirin järjestäminen leirin sisälle ei välttämättä olisi omiaan lisäämään leirin turvallisuutta kokonaisuutena - mikäli jokin maa tuonne saa oman leirinsä kyhättyä, niin tuossa tapauksessa tämän varjoleirin sisällä olevat ihmiset ovat eristyksissä muista asukkaista ja lisäksi heidän olonsa olisivat hyvin todennäköisesti muiden oloja paremmat - mikä taasen ei tietenkään heidän kannaltaan ole huono asia - mutta tämä taasen puolestaan olisi omiaan aiheuttamaan eripuraa ja kapinahenkeä muiden leirillä olevien suhteen.

  Leirin olot ovat kurjat, joten Suomi ei varmasti saisi kovinkaan hyvää palautetta siitä, että antaisi (suomalaisten) naisten ja lasten olla heikoissa oloissa ja keskittyisivät vain asioiden tutkimiseen mahdollisen palautusprosessin tiimoilta. Suljettu leiri siksi, että parempia oloja ei Suomi voi tarjota kaikille leirillä oleville.

  Käytännössä tuon varjoleirin pitäisi siis olla vartioitu aseistetuin vartijoin - mikäli nämä muut 73k naista ja lasta alkavatkin kapinoimaan, niin mitä tapahtuu? Saavatko Suomi-leirin vartijat avata tulen kapinoitsijoita vastaan?

  Minä näen tuollaisen leiri-leirin sisällä järjestelyn erittäinen epätodennäköisenä pelkästään turvallisuuteen liittyvien kysymysten vuoksi. Kurdeilla on varmasti tahtotila päästä leireistä eroon - se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihan mikä tahansa järjestely jollekin yksittäiselle maalle voitaisiin tehdä.

  YMMW ja se on tietenkin sallittua.
   
  Viimeksi muokattu: 05.07.2019 klo 10.55
 5. Lainaus:
  Tuossa oli vielä naislääkärin lyhyt haastattelu, jossa hän viittasi isis-äiteihin hirviöinä. Olen täsmälleen samaa mieltä. En ymmärrä ihmisiä, jotka haluavat hyyssätä näitä "no nyt mulle kelpaa ihmisoikeudet"-tyylisiä terroristeja. Rivien välistä katsottuna he eivät myöskään osoita katumusta kuin kameroille ja lapsiaan eivät mieluusti antaisi parempaan elämään tai pois vaikutuspiiristään.

  Minua tuo ei yllätä yhtään. Jokainen noista naisesta on tiennyt mihin ovat menossa. Nykypäivänä ei vain ole mahdollista olla tietämättä, ellei todella aktiivisesti halua olla etukäteen tietämättä. Se taas tarkoittaa sitä, että oikeasti tietää asioiden olevan jollain tolalla valmiiksi.
   
  Raatelurakki, jalperi, opelix ja yksi muu tykkäävät tästä.
 6. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Tämä samainen naislääkäri totesi mainitsemassasi lyhyessä haastattelussaan, että lapset olisi tullut ottaa huostaan jo aikaa sitten ja hakea pois hiviömäisiltä äideiltä, jotka eivät enää ole äitejä. Ongelma lasten osalta on kuitenkin siinä, että heitä ei voi noin vain hakea. Kalifaatin paperit eivät kelpaa ja suomalainen henkilötunnus puuttuu. Lisäksi ädit eivät välttämättä luovuta lapsiaan, eikä suomalaisviranomaisilla ole toimivaltaa alueella.

  Itse olin tiukasti sitä mieltä, että naiset ja lapset tulisi hakea ja ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimiin - huostaanotto, tutkinta, syytteet jne - Suomessa. Tietoa tulee vähitellen lisää, ja tiedon perusteella eilen tein seuraavan jaon naisten toiminnasta/asenteesta/tilanteesta:

  1. Hyvin aktiivisesti isis-propagandaa mm. twitterin kautta suoltaneisiin, jotka olivat kiinteä osa terrorismia
  2. Enemmän kuin passiivisesti isisin toimet hyväksyneisiin
  3. Ennen kalifaattia eli viimeistään noin vuonna 2013 alueelle muuttaneisiin, jotka saattoivat olla muuttaessaan paljon, jonkin verran tai vähän tietoisia Isisin tavoitteista muuttoajankohdasta riippuen

  Vaikka jako ei olisi tarkka, noin se suunnilleen on mennyt. Naisten hakeminen Suomeen asettuu tällöin uuteen valoon sen osalta, kyetäänkö täällä heikolla terrorismilainsäädännöllä tuomitsemaan ylipäätään ketään ylipäätään mistään. Tähän asti se ei ole Suomessa onnistunut, vaikka näyttö on ollut ennakkoarviona jopa kovempi, kuin mitä nyt saataisiin. Sen takia naisten osalta parasti olisi, jos kansainvälinen tuomioistuin saataisiin pian kasaan. Aluetta ja leiriä vartioivat kurdit vaativat, että myös heidän alueensa rikoksia käsitellään ja kurdit voivat itse antaa oikeuden puhua. Tämä vaan ei onnistu. Venäjä ja Syyria eivät halua käsitellä terrorismirikoksia Syyrian osalta, ja mikään maa ei taida antaa kurdeille sellaista asemaa, että he voisivat toimia syyttäjinä valtiossa, jota he eivät muodosta.

  Vaikka miten asiaa pohtii, lopputulokseksi jää oikeusvaltion periaateiden noudattaminen. Mitä se sitten tässä asiassa tarkoittaa, se on monimutkainen kysymys. Kannatan ehdottomasti lasten noutamista. Naisten osalta yllä olevan kohdat 1 ja 2 vaikeuttavat tilannetta, joten heidän osaltaan kaikkien Suomeen noutaminen ei välttämättä ole järkevin vaihtoehto. Kohdan 3 naiset ovat kuitenkin saattaneet olla sen verran ulkopuolisia isisin tekoihin, että heidän tulisi päästä Suomeen yhdessä lastensa kanssa. Ja tiedän kyllä, erotteleminen on vaikeaa ellei mahdotonta.

  Silti näen, että asia on ratkaistava länsimaisen oikeusperiaatteen mukaisesti.
   
 7. Tadu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Viikingit, Spurs, narrit (pre 2014)
  Onko jossain ollut faktatietoa siitä kuinka paljon leirissä on Suomen kansalaisia, jotka ovat alueelle lähteneet ennen vuotta 2013?
   
 8. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  On, Supolla. Supo on myös kertonut Rinteelle ja Ohisalolle faktat. Me muut saamme tietoa median kautta. YLE:n tekemässä isis-naisten haastattelussa tässä tulee esille, että osa on tullut alueelle ennen kalifaatin muodostamista. Kyse voi myös olla tarkoituksellisesta tuloajankohdan vääristelystä.
   
  Alamummo, jalperi & Tadu tykkäävät tästä.
 9. finnjewel Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät, KooKoo
  Tämän Suomessa, sisä- ja ulkoministeriössä vierailleen kurdijohtajan puheista saadun vaikutelman perusteella leiriä valvovat kurdijoukot pystyisivät kyllä tunnistamaan suomalaislapset (siis tunnistamaan heidät suomalaisiksi) ja määrittelemään, että kuka on kunkin kaapunaisen lapsi. Luonnollisesti pystyisivät myös ottamaan lapset pois äideiltään (konkreettinen "huostaanotto"). Lisäksi lasten saattaminen suomalaisviranomaisten huomaan, johonkin lähialueen "turvalliselle" lentokentälle olisi varsin helppoa. Kentällä odottaisi suomalaisia lastensuojelu- ja poliisiviranomaisia sekä valtion järjestämä charter-lento suoraan Suomeen (passeja ym. ei silloin leirilapsille tarvittaisi)
  Epäilen tällaisen vaihtoehdon toteutumista lähinnä siksi, että suomalaisviranomaiset ja varsinkin nykyinen hallitus karsastaisivat edellä kuvatun tyyppisiä kovia ja käytännönläheisiä otteita "huoltopäätösten" tekemisessä. Eikä hintalappukaan ihan mitätön olisi, kuusinumeroinen summa euroja, eikä ensimmäinen numero ehkä olisi ykkönen.
   
 10. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Tuo olisi @finnjewel yksi mahdollinen malli. Samaa mieltä siitä, että Rinteen hallitus ei välttämättä hyvällä katsoisi moista kurdien tekemää "huostaanottoa". Leirillä on YLE:n julkaiseman artikkelin ja sisäministeriön mukaan orpoja suomalaislapsia. Heillä ei siis ole kumpaakaan vanhempaa elossa. YLE:n artikkeli löytyy tästä.
   
 11. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
  Mielestäni kaapunainen kuulostaa halventavalta sanalta.
   
 12. teroz Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
  Lainaus:
  Pahempi kuin viittamies?
   
 13. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  @Jesus Shaves ajattelinkin että ne suomalaiset eroteltqisiin muista (onnistunee kurdeilta kun osaavat lukumääränkin kertoa päälleen) ja siirrettäisiin tuon pääleirin ulkopuolella sijaitsevalle suomalaisleirille, jossa pystyttäisiin eristämään (muista) terroristeista ja tutkimaan ilman niin suurta ryhmäpainetta kuin mitä pääleirissä on varmasti tarjolla. Luultavasti naisten sosiaalisia suhteita seuraamalla olisi myös mahdollista melko hyvin profiloida aktiiviset jihadistit ajopuista. Myös lasten psykologinen arviointi olisi saatava suoritettua mahdollisimman välittömästi.

  Edit ... mikä vaatisi käytännössä toimimista paikan päällä.

  Kurdijohtajahan tuossa haastattelussa kertoi että voisivat erottaa lapset äideistään ja jaotella maittain, mutteivät sellaiseen rupea tempun PR hävikin takia ilman pyyntöä kohdemaasta.
   
  Viimeksi muokattu: 05.07.2019 klo 21.10
 14. finnjewel Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät, KooKoo
  Nyt ovat sitten Rinteen johdolla ministerit Haavisto, Ohisalo ja Kiuru henkilökohtaisesti kohdanneet al-Holin leirillä olevien suomalaisten omaiset, varta vasten järjestetyssä tapaamisessa. Näkemyksensä tilanteesta olivat kertoneet sekä ministerit että omaiset.
  Toivottavasti saivat omaiset lämpimän käden lisäksi edes soijalattea & pullaa.
  https://www.is.fi/politiikka/art-2000006171705.html
  Enpä henkeäni pidättelisi sen suhteen, etteikö tilannetta ratkaistaisi esimerkiksi siten, että Haavisto käy itse hakemassa poloiset yksityislennolla kotiin. Hänellä jos kellä on runsaasti kokemusta Syyrian kaltaisella kriisialueella matkustamisesta, tekihän hän esim. juuri EU:n valtuuttamana edustajana kiertomatkan Sudaniin ja useaan muuhun Punaisen Meren ympärysvaltioon.
   
 15. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Olisi toivottavaa, että näin kävisi, koska nykyinen tilanne on riski tulevaisuudessa ja myös väärin ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion sekä taktisen toiminnan osalta. Ja kuten myös ennenkin kirjoitin, lapset huostaan ja naisten tekoja tutkimaan, jossa ei ainakaan alkuun vastata vapaalta. Suomen ja Euroopan ei kannata kasvattaa lapsista ehdoin tahdoin terroristeja. Juuri se riski kasvaa pitämällä heitä leirillä. Nämä olen monta kertaa tuonut esille. Samoin poliitikkojen kyvyttömyyden.

  Tilanteesta on lausunut näkemyksensä myös tutkimuslaitos Soufan. Sen johtajistoon kuuluu terrorismintorjunnan asiantuntijoita, jotka ovat aiemmin työskennelleet muun muassa Yhdysvaltain FBI:ssä ja Britannian MI5:ssä. Soufan mukaan:

  Lainaus:

  Tutkimuslaitos: Euroopan maiden tulisi hakea Isis-taistelijat ja heidän perheensä, koska niin torjuttaisiin terrorismia parhaiten

  Jos poliitikot kuuntelisivat asiantuntijoita, he voisivat vielä estää radikaaliliikehdintää tulevaisuudessa. Aika näyttää.
   
 16. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
  Lainaus:
  Tunnen lukuisia ulkosuomalaisia mitkä ovat asuneet ulkomailla eri määrän vuosia, jotkut hiemen vähemmän aikaa ja jotkut todella pitkään. Useimmat tuskin enää koskaan palaavat Suomeen.

  Voisi hyvin uskoa kuinka tuo leirillä pitkään pitäminen toimii vastaavalla tavalla. Mitä kauemmin siellä pidetään, niin sitä enemmän radikalisoituu. Ja jos vaikka joskus sitten pääsee Suomeen, niin saattaa haluta kostaa kuinka joutui olla leirillä.

  Ei voi olla niin, että joskus vuosien päästä yhtäkkiä haetaankin pois. Bon Jovin sanoin:

  "It's my life
  It's now or never"
   
 17. Petri1981 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Florida Panthers
  Lainaus:

  Täytyy sanoa, että jos asiat menisivät omassa elämässäni päin vittua ja merkitys elämästä katoaisi, niin harkitsisin myös kenties itsekin vastaavanlaista henkilökohtaista sotaretkeä, jos tietäisin että minut haetaan tilauslennolla takaisin paijattavaksi kotiin silloin kun ei olekaan enää kivaa.

  Mutta toivottavasti aikuisilla ihmisillä on tulevaisuudessa vielä jotain vastuuta omista valinnoista, varsinkin jos ne ovat typeryydessään näin omaa luokkaansa. Tämä ”Suomeen tutkittavaksi” on muutenkin sellaista soopaa mitä ei jaksaisi edes lukea. Miksi ihminen haluaa valehdella muille, saatika itselleen että Suomen poliisi kykenisi tehokkaasti tutkimaan mitä nämä sankarit ovat siellä touhunneet?

  Ei tarvitse varmaan sanoa, että olen kanssasi täysin eri mieltä. Kärsikööt nämä naiset vaikka loppuelämänsä, sillä sen he ovat ansainneet. Jos lapset saadaan jotenkin huostaan ilman äitejään, se olisi hyvä, mutta ei taida onnistua.
   
  Metukka tykkää tästä.
 18. DonTirri Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Stadilaiset jengit sarjasta ja lajista riippumatta
  Paras vaihtoehto olis jättää radikaalisaastat jälkeläisineen sinne mätänemään. Mutta siihen ei suomen maailmanparantajien ylpeys anna myöten.
  Ja suomen kansa, niin syntyperäinen kuin muualta tullu saa tästä maksaa kun 5-10v sisään leirinuoret ja heidän kanssaradikaalinsa räjäyttelevät Allahin nimeen.
   
  penalalli tykkää tästä.
 19. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Tämä on pitkälti näin. Rinteen hallitus tekee ratkaisuja olettaakseni tämän kuukauden aikana. Haavisto on jo pariin kertaan neuvonut hakeutumaan konsulaattiin. Tämä Haaviston neuvonta on niille Vihreille, jotka eivät ajattele. Esimerkiksi sitä, että leiriltä ei lähdetä noin vain konsulaattiin toiseen maahan.

  Lainaus:
  Pahviarkussa taidetaan tuoda varsinaiset terroristit, jos tuodaan. Ymmärrän toki, että tilanteen monimutkaisuus ei kaikille aukene. Todettakoon siksi, että kyse on vaimoista ja ennen kaikkea pienistä lapsista, joista osa on täysorpoja ja isä on tapettu muiltakin. Naiset ovat hurahtaneet tai tehneet terroristisia tekoja tai menneet alueelle jo ennen kalifiaatin perustamista.
   
 20. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Yllä tulikin jälkimmäisessä osassa vastattua jo tähän. Mutta on aina mukava lukea näitä oikeusvaltion periaatteisiin nojautuvia kirjoituksiasi.
   
 21. DonTirri Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Stadilaiset jengit sarjasta ja lajista riippumatta
  Lainaus:
  Itsehän he luopuivat länsimaisen oikeusvaltion tuomasta suojasta lähtemällä kalifaattiin. Ei se vaan niin toimi että paskan osuttua tuulettimeen tuleekin ikävä takaisin sinne mikä edustaa pahan alkua ja juurta heidän näkemyksissään.

  Kovasti rouvien selittelyt kuulostavat samoilta mitä tuhannet saksalaiset selittelivät nelkytluvun puolessavälissä
   
  Metukka ja Pula-ajan Tretjak tykkäävät tästä.
 22. Lainaus:
  Monimutkaistahan tämä on, joten tuo 3 kohdan yksinkertaistaminenkaan ei ole hyvästä. On varmasti osa noista mieheni-on-supermies-islamisti-naisista sellaisia, jotka ovat menneet alueelle ennen kalifaatin perustamista ja ovat aivan alusta asti toivoneet mieheltään aina vain hullumpia tekoja islamin nimissä. Ymmärrän toki pointtisi, että on mahdollista olla yksilö joka on aavikolla halunnut kasvattaa lampaita, eikä ole mistään terroristisesta järjestöstä kuullutkaan saati hallunnut kuulua, mutta se ei todellakaan ole mikään itsestään selvyys. Eikä tekosyy sille, että auttaa miestänsä vaikkapa raiskaamaan jesidi-naisia ja hurraa tämän teloittaessa vääräuskoista tai sääntöjen rikkojaa.

  Eiköhän tässä lopulta käy kuten ennustin eli tuomme tänne ihan niitä terroristeja ja tulevia terroristeja ihan itse. Suomessa ei laiteta säilöön, vaan "seurantaan".
   
 23. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Tuollaiset keskimäärin alle 10-vuotiaat lapset eivät ole luopuneet mistään. Heidän äideistäänkin YLE:n mukaan osa oli alueella ennen kalifaatin perustamista.
   
 24. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Mitää tällaista pointtia mulla ei ole ole.
   
 25. DonTirri Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Stadilaiset jengit sarjasta ja lajista riippumatta
  Lainaus:
  Niin. Heillä sitä ei alun alkaenkaan ollut.
  Ja eivätkä ne äiditkään mitään koskaan tehneet. Olleet vaan tietämättömiä kaikesta.

  Jotenkin yllättävää että käyttäjä joka näkee venäjän agendan läpi kristallinkirkkaasti, nielee jihadistien selittelyt pureksimatta.
   
  penalalli tykkää tästä.