http://www.washingtontimes.com/national/20061113-121539-3317r.htm
Kun aikaisemmin tuli mainittua Iranin sukellusveneiden mahdolliset tehtävät ja unohdin silloin mainita tämän linkin, niin mainitsen sen nyt. Eli kyllä sitä nykyaikanakin sukellusveneellä todistetusti pääseen torpedojen ampumisetäisyydelle lentotukialuksesta, ainakin silloin kun konflikti ei ole vielä päällä. Tuo sukellusvene oli uusi kiinalainen song -luokan sukellusvene, mutta kilo-luokan sukellusveneitä on myös mainostettu hiljaisina. Kiinalaisen sukellusveneen torpedojen ampumisetäisyydeksi on mainittu 15 km. En tiedä tarkkaan Iranin sukellusveneiden torpedovalikoimasta, mutta venäläisillä on tuohon 877 typeen (tämä on siis se sama type (877EKM), jota Iranilla on kolme sukellusvenettä) torpedo (UGST), jonka kantama on 40 km. Tuon perustorpedon (VA-111) kantama on tosin vain luokkaa 7-8 km, mutta jo kakkosversio samasta torpedosta nostaa sen jonnekin 13 km. Vaikea sanoa onko Iranin sukellusveneissä muita kuin mahdollisesti tuota Shkvalin kakkosversioita. Alunperin Iran kyllä tilasi aluksiinsa uudempia pidemmän kantaman torpedoita, mutta ainakin aluksien luovutuksen aikoihin (Iranhan osti muistaakseni kaksi niistä uutena 90-luvun puolivälissä ja yhden aikaisemmin käytettynä) Venäjä taisi jättää ne toimittamatta. Liekö ne myöhemmin toimitettu sopimusten mukaan, kun Venäjä on kerta toimittanut Iraniin paljon muutakin uutta tekniikkaa. Monet niistä Iranin kannalta paljon oleellisimpia kuin nuo torpedot. Ja onhan ne rakennelleen ja testanneet niitä omiakin torpedoitaan, en tosin tiedä onko niitä suunniteltu ammuttavaksi noista niiden kilo -luokan sukellusveneistä. Todennäköisemmin ainoastaan pinta-aluksista.
Tuossa mainitussa tapauksessa valvontalentokone havaitsi kiinalaisen sukellusveneen, mutta sukellusveneitä etsivälle helikopterillehan se etsiminen ja tuhoaminen saattaisi Iranin sukellusveneiden kohdalla jäädä. Kilo -luokassahan on tosin myös it-ohjuksia, eli ei sekään tehtävä välttämättä aivan niin helposti onnistu kuin mitä voisi luulla.
En tiedä mihin Iran on suunnitellut sukellusveneitään käyttävänsä, mutta voisi olettaa, että niiden päätehtävä olisi miinoitus eikä vihollisen pinta-aluksien upotuksen yrittäminen. Tosin se seikka, että ne oli alunperin aluksiinsa tilanneet niitä pitkän kantaman torpedoja voisi viitata tietenkin johonkin muuhun.
In January 2003 it was reported that the Iranian Navy had designed advanced gunboats and destroyers and missile launcher frigates in line with the goal of attaining self-sufficiency in the armed forces. Executive works on building the 350-ton missile launcher frigate 'Sina' will start in the next two months. The Navy would launch the 1400-ton 'Mouj Destroyer' by March 20, 2003.
In January 2003 a report in the World Tech Tribune indicated that the Iranian Navy would launch a missile frigate in March 2003. The frigate was identified as Sina 1.
In January 2003 a report in the World Tech Tribune indicated that Iranian officials stated that a destroyer will also be introduced over time. The destroyer, the Mowj, is being constructed and should be completed sometime after the launch of Sina 1.
Iran menee väärään suuntaan pyrkiessään rakentamaan hävittäjiä ja fregatteja. Niiden pitäisi keskittyä rakentamaan jotain Hamina luokan ohjusveneen tai Tarantul -luokan korvetin (tämähän on vanha alusluokka ja käytän sitä tässä vain esimerkkinä pienestä korvetista) tyyppisiä nopeita ja tulivoimaisia (niin meri- kuin ilmamaaleihin) aluksia. Nehän menettää tuon hävittäjän ja fregatin heti jos maa joutuu johonkin vähänkään suurempaan konfliktiin jenkkien kanssa. Sille samalle rahalla saa paljon parempaa vastinetta useamman ohjusveneen tai pienen korvetin muodossa. Tosin jompi kumpi (uppouma 350 tonnia tai fregatti) on virheellinen tuossa ensimmäisessä lainauksessa. Eli joko tonnimäärästä puuttuu nolla tai alus on todellsuudessa tarantul -luokan korvetin kokoluokkaa. Tosin aluksien "luokat" riippuvat osin myös tehtävistä ja aseistuksista, mutta siltikään en tiedä noin pientä fregattia olevan olemassa, vaikka joissain maissa onkin "kevyitä" ohjusfregatteja. Tuo olisi jo täysin uusi ultrakevyt ohjusfregatti. Mikäli uppouma pitää paikkansa alus lienee lähempänä korvettia (tai ohjusvenettä) kuin fregattia. Tosin tuo 350 tonnin uppoama ei taida oikein riittää siihenkään kun jo tarantul -luokka on aika alarajalla korvetiksi. Tosin jenkit taitaa kutsua sitäkin kevyeksi fregatiksi ne kun ei taida tuntea koko korvettia. Hamina luokan ne laskevat kuitenkin tyyppiin "missile boat", vaikkei tarantul- ja hamina- luokalla hirveätä eroa ole aluksen pituudessa, tehtävissä tai aseistuksessa. Uppoamassa kylläkin, tarantul on uppoumaltaan kaksinkertainen haminaan verrattuna. Johtuen lähinnä siitä, että Hamina -luokka on uusi.