jpet kirjoitti:
Melko hyvin tiivistetty amerikkalaisnäkemys ilmahyökkäyksestä Iraniin.
http://www.defensenews.com/story.php?F=2572013&C=america
Näyttäisi siltä, että ainakin Iranin ilma- ja merivoimat pyyhkäistäisiin saman tien olemattomiin.
Lukasin tuolta ihan katsoakseni minkälaista roolia tuo kaavailee lentotukialuksille ja näköjään oli samaa mieltä kuin mitä itsekin, ettei niitä ole järkeä ajattaa Persianlahdelle. Vahvistaa tavallaa sitä oletusta, että Jenkit pelkää syystä Iranin Sunburneja ja muita merimaaliohjuksia. Ei nuo lentotukialukset täysin turvassa ole kyllä omaninlahdellakaan. Herkutteleva maali iskettävissä olevalla etäisyydellä, mikäli näin todellisuudessakin tapahtuisi. Mutta vaikea voi olla onnistunutta iskua sinne suorittaa. Mitä vahvempi vihollinen sitä vähemmän lentotukialuksilla on enää virkaa, tai paremminkin siitä suurempi riski niiden tehokas käyttö on. Iran rupeaa olemaan sillä rajalla (että lentotukialuksia pystyy käyttämään tehokkaasti ilman suurempaa riskiä niiden tuhoutumisesta), joskaan ei sitä vielä ylitä.
Myöskin jenkkien tankkereiden upottamisen yrittäminen on loogista iranilaisten kannalta. Sen sijaan se ei edes maininnut mahdollisuutta (ellen missannut kohtaa. Se mainitsi kyllä mahdollisesti kasvavan tuen Irakin kapinallisille), jossa Iran olisi hyökännyt maavoimilla jenkkien kimppuu Irakissa? Miten se nyt muka ei olisi mahdollista? En tosin väitä että se olisi todennäköistä, mutta jenkkien ilmahyökkäysten laajuudesta riippuen se varmasti on mahdollista. Ei jenkkien Irakin armeija riitä Irania vastaan käytävään maasotaan. Varsinkin kun osa Irakilaisistakin todennäköisesti käyttäisi tilaisuuttaa hyväkseen iskemällä jenkkejä, vaikkei nekään iranilaisia maahansa halua. Osalle irakilaisista jenkit on kuitenkin se kaikkein pahin vaihtoehto ja Iran yrittää varmasti käyttää tätä hyväkseen. Risteilyohjuksia jenkit Irakissa varmasti vähintäänkin saavat niskaansa, niinkuin kaikkialla muuallakin kantomatkan sisällä.
Kaikki mitä linkissä mainittiin on käytännössä kaikkien tiedossa, tosin tuo vähätteli Iranin ilmapuolustusta sekä iranilaisten miinoituskykyä ja halukkuutta. Yleensä miinoitussuunnitelmat on tehty valmiikksi ja nykyään useasti osaksi myös jo suoritettu ennen vihollisuuksien alkua (sellaisilla miinoilla, jotka voidaan erikseen aktivoida tarpeen tullessa, näistä miinoista tuossa lähteessä ei tosin puhuttu mitään). Ja suunnitelmat laitetaan samantien käyttöön vihollisuuksien alettua (jolloin voidaan sumeilematta käyttää erilaisia halvempia massatuotantomiinoja). Tuossa puhuttiin vasta sodan jälkeisestä ajasta. Saattoihan tuo tietysti kuvitella, että sota loppuu heidän mielestään heti kun viimeinen risteilyohjus on tipahtanut. No, aika näyttää käykö se ihan niin nopeasti. Kai sitä nyt luotettavasti voisi arvioida, että vähintäänkin erilaiset sissi-iskut (joko suoraan iranilaisilla joukoilla tehtynä tai sitten vain Iranin rahoittamana) tulevat jatkumaan kauan sodan jälkeenkin. Tarkoitan tässä sitten nimenomaan sissi-iskuja, jotka tehdään vihollisen joukkoja tai ajoneuvoja vastaan. Tai jenkkien muihin kohteisiin kuin puhtaasti siviilikohteisiin, kuten vaikka tankkereihin tai muihin rahtialuksiin. Tämä siis silloin kun alukset on satamassa ja isku on tehty räjähteillä lastatulla moottorineellä tai asetettu miina runkoon veden alla tms.
Olen pitänyt selvänä, että Iran olisi miinoittanut valmiiksi tärkeimmät merialueella uusimmilla "tarpeen tullen aktivoitavilla" miinoilla, mutta en löytänyt aivan etsimääni lähdettä oletukselleni. Tämän kuitenkin löysin, joka tavallaan tukee oletustani ja sitä, että osat Hormuzin salmesta on siis jo miinoitettu ja ne odottaa vain aktivoitumiskäskyä. Kun tämä on kerta täysin mahdollista iranilaisten tehdä, niin ihmettelen suuresti jossei ne näin ole tehneet. Mutta onhan ne sen luonnollisesti tehneet, vaikkei siitä nimenomaista mainintaan pienellä googletuksella mistään löytyisikään.
http://www.exwar.org/htm/ConceptDocs/Navy_USMC/MWP4thEd/appendix_a.htm
Tässä myös maininta Iranin kyvylle miinoittaa haluamiansa merialueita. Olen hiukan yllättynyt siitä, miten paljon Iranin miinoja, miinoituskykyä ja niiden vaarallisuutta tunnutaan maailmalla aliarvioitavan. Tosin aika näyttää, pystyykö ne vaurioittamaan tai upottamaan kovin montaa jenkkien laivaa.
Iran also has the significant capability to lay thousands of advanced Russian and Chinese naval mines in the Gulf and particularly in the narrow entrance formed by the Strait of Hormuz.
Iranin kannattaisi kiirehtiä tuon järjestelmän toimintakuntoon saamisessa.
Iran also recently signed a major deal to buy at least 29 advanced Russian tactical SAM systems, known as the TOR-M1, which is designed to bring down cruise missiles and aircraft at low altitudes.