Kimmo_Ahteri
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK
Mutta Suomeen ei tuota riskirahaa tule kun se verotetaan sen verran tehokkaasti pois.
Tehokkaampaa ja kovempaa pääomaverotusta tämä hallitus on nimenomaan halunnut.
Yrityksen tekemä voitto tulisi olla verovapaata niin pitkään kun se pidetään yrityksessä ja sillä tehdään investointeja, jos se nostetaan pois niin sitä kuuluukin verottaa.
Tällöin voittovaroilla olisi mahdollista investoida yritysten kasvuun, nyt se estetään tehokkaasti kun voitosta pitää maksaa verot vaikka raha pysyy kassassa.
Yleensä nämä kaverit jatkavat keksimistä, vaikka yrityskaupalla tulisi tulevaisuuden turvaava summa.
Mainitsemillasi veropäätöksillä ei juuri auteta kyseistä siilinjärveläistä keksijää. Hänellä ei ole vielä myyntiä eikä sitä myöten verotettavaa voittoa. Jos kyse on rahoitusjärjestelyistä, ensimmäinen askel tässä tapauksessa olisi löytää pääomia yritykseensä, vierasta tai omaa. Alkupääoman voi saada pankista mutta siihen tarvitaan varmasti jokin asunto ym lainan takuudeksi. En usko että jokin yritys antaisi velkarahaa, vaan mielummin lähtisi osakkaaksi, ehkä jokin yhteisyrityksen kautta. Pankkien ydintehtävä on lainottaa yrityksiä ja arvioida riskiä ja he varmasti osaavat sen paremmin kuin jokin yksittäinen teollisuusyritys.
Ministeri Lintilä totesi jo jokin aika sitten että Suomessa yrityksien poistot ovat suuremmat kuin investoinnit. Viime vuosikymmenen aikana yritysveroa on alennettu, kikyn paransi kilpailukykyä ja osinkojen verotusta taidettiin tiputtaa jokus 2010-luvun alussa. Viimeisin kikkailu liittyy tuplapoistoihin joilla yritetään saada investoinnit käyntiin. Miksi näilläkään toimilla investoinnit eivät ole lähteneet kasvuun? Yritykset mielummin maksavat kassasta osingot ulos kuin pitäisivät ne firmassa ja investoisivat tuotantotekijöihin. Poikkeus on tuulivoimalat jotka toimivat markkinaehtoisesti eikä rahoituksen saaminen ole ongelma, veropolitiikasta huolimatta.
Suomen pääomaköyhyys paranee sukupolvien saatossa. Perinnöt kasvavat ja osalla tämän päivän lapsista tulee olemaan merkittäviä omaisuuksia eläkkeellä jäädessään. En jaksa uskoa että pääomaköyhyys ratkeaa millään verotusratkaisuilla, pääomien kertyminen vie vaan aikaa ja Suomi on päässyt vaurastumaan vasta noin yhden sukupolven verran.