Asia ei ole lainkaan monimutkainen. Meijeriteollisuus on sidoksissa lihakarjaan, jonka päästöt ovat massiiviset riippumatta siitä, missä ne naudat piereskelevät. Tätä ei ole lainkaan otettu huomioon tuossa laskelmassa (enkä kyllä ymmärrä, miksi Yle julkaisee tuollaisia sekavia juttuja).
Yhtä lihakiloa kohden hiilidioksidipäästöt ovat luokkaa 20-30 kg CO2 ekv. Maidossa tämä on noin 1 ja kauramaidossa hieman vähemmän (ruotsalaiset ovat laskeneet luvuksi noin 0,5).
Kokonaisuudessaan aiheessa ei ole mitään epäselvää: liha- ja maitokarja on keskeinen ympäristön saastuttaja. Mikä tahansa askel pois lihateollisuuden tukemisesta on merkittävä ympäristöteko.
Tästä Guardianin artikkeliin, joka julistaa jo otsikossaan, että liha- ja maitotuotteiden vähentäminen on suurin yksittäinen teko, jonka yksilö voi tehdä ympäristön hyväksi.
Tästä puolestaan
Ylen juttuun, jossa kartoitetaan samaa aihetta.
Eli omavaraisuus romukoppaan ja tuodaan ruokaa lentokoneilla ja rahtilaivoilla. Selkeää oikeistovihreän siiven ajattelua ovat näkemyksesi olleet tässä ketjussa. Ilman maatalouden tukemista avoimilla markkinoilla ei tässä maassa paljoa viljellä. Lisäksi tuilla on pidetty ruuan hintaa myös matalalla ja vähävaraistenkin saatavilla. Lähiruoka on myös melkein aina ekologisempi vaihtoehto. Aika paljon perusasioita näyttäisi nyt olevan hukassa.
Ruoantuotantoa voi kansallisesti tukea omavaraisuusnäkökulmasta, mutta tukien ei tarvitse kohdistua eläinperäiseen teollisuuteen.
Yleisellä tasolla maataloustukia pitäisi leikata merkittävästi. Nykyinen, kannattamaton maataloussektori pysyy pystyssä ainoastaan miljardien vuosittaisilla subventioilla.
Tässä Luken raportti aiheesta. Nostan yhden kohdan framille:
Vastoin yleistä luuloa pitkätkään kuljetukset eivät merkittävästi nosta tuontituotteiden ympäristövaikutuksia. Joissakin ruokatuotteissa tuontiruuan ympäristövaikutukset voivat olla jopa pienemmät suotuisampien viljelyolosuhteiden vuoksi.
Pääsääntöisesti kuljetusten ympäristökuorma on vain pieni osuus kokonaispäästöistä. On järkevämpää syödä vaikka sitten EU-alueen tuontisoijaa kuin kotimaista lihaa (pl. riista). Tämä on fakta, jota Maaseudun Tulevaisuus, MTK ja muut elinkeinoelämään linkittyvät edunvalvojat eivät - ymmärrettävistä syistä - pidä esillä.