Sota-aikoina toki tulee päästöjä tankeilla ajeluista ja lentokoneilla lentelyistä, ja sitten jälleenrakennusvaiheessa betonin teosta jne. Liekö nuo kuitenkaan suurimpia huolenaiheita, tai eroaako ne sota-ajan päästöt nyt niin suuresti rauhan ajan päästöistä. Siellähän nyt esim. Kiovan ja Harkovan työmatkaliikenne taitaa tuottaa paljon normaalia tiistaita vähemmän päästöjä, mikä (pelkästään päästöjä ajatellen) kompensoi lisääntynyttä uazilla ajelua.
Isompi huolenaihe voi olla, että kiristynyt maailman tilanne ja sodat on omiaan keskeyttämään kaikki "hienostuneemmat" kansainväliset projektit kuten ilmastonmuutoksen torjuminen, joka kuitenkin myös ihmiskunnan ja länsimaisen sivistyksen tulevaisuuden kannalta olisi tärkeä tavoite.
Joten mielestäni tämä sotatilanne alleviivaa sitä, että rauhan aikana tulisi tehdä isompia ponnistuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Koska jos tulevaisuudessa on edessä paljonkin konflikteja, niin niiden aikana tuskin kovin kunnianhimoisia päästövähennyksiä pystytään tekemään.
Ja mitä vaikeammaksi tilanne joissakin maissa ilmaston lämpenemisen johdosta kehittyy, sitä enemmän todennäköisesti on pakolaisuutta ja konfliktejakin.
Vaarana on siis ikävä noidankehä, jossa konfliktit lisäävät ilmaston lämpemistä, ja ilmaston lämpeneminen lisää konflikteja. Ja molemmat lisäävät pakolaisuutta.
Joten siltä kantilta ilmastotoimilla on kiire, jotta vältetään sellainen tulevaisuus, jossa puhtaampiin energialähteisiin vaihtaminen ei enää onnistu koska yhteiskunnilla on kädet täynnä akuuttien kriisien kanssa. Ja lopulta päädytään kilpailemaan vähenevistä fossiilisen energian resursseista Mad Max -tyyliin.
Toinen selkeä opetus käsillä olevasta kriisistä on, että Venäjä rahoittaa sotaa fossiilisen energian myynnillään Eurooppaan, ja myös käyttää fossiilisen energian jakelukanaviaan neuvotteluvaltteina, joilla voi kiristää toisia valtioita taipumaan tahtoonsa (teki näin toki jo vuosia sitten pidättäessään kaasunsaannin Ukrainalta). Sikäli kun tätä toimintaa ei katsota hyvällä, tulisi Euroopan pyrkiä eroon fossiilisen energian käytöstä. Ainakin sellaisen, joka tulee vihamielisiltä ulkomailta, mutta koska EU:n sisällä on varsin rajalliset resurssit fossiilisia, niin miksipä ei pyrittäisi kokonaan eroon fossiilisten käytöstä.
Tässä asiassa siis Euroopan ilmastotavoitteet asettuvat nätisti linjaan Euroopan turvallisuuspoliittisten tavoitteiden kanssa. Ilmastoteot ovat myös puolustustoimia Venäjää vastaan.