Mulla on lukemisena tuo Taalaksen kirja, vielä vähän kesken. Asiapuolen osalta erinomainen, kirjoitustyyli ei oikein miellytä, sillä osa tekstistä on kuin tenttivastauksen kirjoitusta. Ei siis sivulauseita, vaan yksinkertaisia lauseita, pelkkiä päävirkkeitä, siis vähän luettelomaista tekstiä. Mutta ei anneta sen häiritä. Hyvä kirja, ja siis lukusuositus. Koskakohan viimeksi olen lukenut näin ohutta (sivumäärä 127) kirjaa?
Kirjasta opittua:
- Meteorologia on kuin matematiikkaa. Tutkimukselle on kaksi perusmenetelmää: mittaukset ja laskentamallit. Meteorologiassa ei siis ole debatointia koulukuntapohjalta, toisin kuin esim. humanistisissa tieteissä.
- Globaalin lämpötilan vaihtelua on mitattu 1850-luvulta nykypäivään. Vuoteen 2019 mennessä Telluksen keskilämpötila on kohonnut 1,1 astetta sitten 1800-luvun. Lisäksi vaihtelevuus vuodesta toiseen on ollut varsin suurta, esim. merien pintalämpötiloilla on tässä merkitystä.
- Hiilidioksidin on laskettu tuottaneen kaksi kolmaosaa tähänastisesta lämpenemisestä. Hiilidioksidipitoisuus on kohonnut 146 % sitten esiteollisen ajan, ja uusia ennätyksiä lyödään vuosittain. Kriittisenä rajana pidetty 400 miljoonasosaa rikottiin kolme vuotta sitten, ja vuonna 2020 mitattiin jo 415 miljoonasosan lukemia.
- Hiilidioksidin erityinen haaste on sen useita satoja vuosia pitkä viipymäaika ilmakehässä.
- Ilmastonmuutoksen kannalta toiseksi tärkein kasvihuonekaasu on metaani, (17% tähänastisesta lämpenemisestä, lisäystä 257% esiteolliseen aikaan), mutta metaanin elinaika ilmakehässä on vain n. 11 vuotta, joka tekee siitä hiilidioksidia "helpomman" ongelman. Siperian sulaminen ja metaanin vapautuminen ei siis ole "niin järkyttävä ongelma", kuin hiilidioksidin aikaansaamat ongelmat. Typpioksidulin (ilokaasu, jota vapautuu mm. turvepelloilta) elinikä on noin 114 vuotta. Typpioksidulin määrään on tullut lisäystä 122 %:a esiteolliseen aikaan verrattuna.
- Viime vuosina fossiilienergian käyttö on tuottanut jo yli 85-90 % hiilidioksidipäästöistä.
- Jos katsotaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia, lämpötila on vain yksi meteorologinen suure. Ehkä jopa tärkeämpi on sademäärä ja sen vaihtelut. Maailman sateiden jakauma on jo nyt muuttunut. Jotkut alueet tulevat kärsimään enemmän kuivuudesta, joissakin sataa sitten reippaammin. Karkeasti sanoen 60 leveyspiiri on rajana sekä Telluksen pohjoisosissa että eteläosissa, eli hyvin pohjoisessa ja hyvin etelässä sataa jatkossa reippaasti enemmän, kun taas päiväntasaajan tienoilla kärsitään kuivuudesta enemmän. Tämä kun yhdistetään ennustuksiin, joiden mukaan Afrikan väkiluku nelinkertaistuu neljään miljardiin vuosisadan loppuun mennessä (ruoan saanti kuivuudessa iso ongelma), niin pakolaismassat ovat jatkossa mahdollisesti "ihan toisessa luokassa", mitä tähän asti on nähty.
(Tässä suhteessa englanninkielinen termi ilmastonmuutokselle, global warming, on huono, koska ilmastonmuutokseen liittyy paljon muutakin kuin pelkkä lämpeneminen.)
- Tällä hetkellä maailmassa eri tarkoituksiin käytettävästä energiasta (sähkö, liikenne, teollisuus, lämmitys/jäähdytys) 85 %: tuotetaan kivihiilellä, öljyllä ja maakaasulla ja 15 % uusiutuvalla energialla, vesivoimalla ja ydinvoimalla (n. 5 % kullekin).
- Tällä hetkellä lentoliikenne tuottaa n. 2 % ilmastopäästöistä, laivaliikenne 7 % ja maantieliikenne 20-30 %.
- Ymmärtääkseni yksi Taalaksen pointti liittyy tuohon viimeiseen kappaleeseen: ihmisten syyllistäminen esim. lentoliikenteestä ei välttämättä ole kovin kannattavaa, koska siitä saatavat säästöt verrattuna esim. kivihiilen vaihtamisesta ydinvoimaan tai uusiutuviin energianlähteisiin tuottaa moninkertaiset tulokset. Siis kannattaa vähentää päästöjä siellä, missä on saatavissa suurimmat säästöt.