Kaupallinenhan koko juttu on alunperinkin. Tuskin kenellekään tulisi mieleen kaivaa jotain hiiliä maan syvyyksistä tai porata öljyä merenpohjasta, jos noilla aineilla ei olisi kaupallista arvoa. Eikä olisi myöskään ilmastoskeptikkoja.
Hiilidioksidille ei voi määrittää yhtä viipymäaikaa, koska erilaiset prosessit poistavat ylimääräistä hiilidioksidia eri tahtiin. Jotkut prosessit ovat hitaita, ja niinpä osa ihmiskunnan päästöistä vaikuttaa pitoisuuksiin vielä satojen tai tuhansien vuosien päästä. Vaikka päästöt loppuisivat tänään.
Jos on annettu joku luku kuten 70 vuotta, niin se on keskiarvo jostain prosesseista ja pitää lukea pienellä präntätty teksti.
No ota selvää asiasta, esim. David Archer: The Long Thaw.
Tuossa ei puhuta mistä aikajänteestä on kyse. Vähän sama kuin sanoisi "Kun palokunta saapuu paikalle tulipalo sammuu." Yleisesti ihmiset ymmärtävät että tuossa tapauksessa tulipalo ei lopu samantien kun palokunta saapuu paikalle. Palokunnan paikalletulo kuitenkin pääsääntöisesti johtaa siihen että tulipalo sammutetaan tai estetään sen leviäminen. Eli kun Laaksonen sanoo lämpenemisen loppuvan jos päästöt lopetetaan, se ei välttämättä tapahdu heti.Ainakin Laaksosen väittämät joutuvat outoon valoon Archerin perusteella:
”Epärationaalisuus ärsyttää helvetisti” – Ari Laaksonen taistelee somessa siekailematta ilmastonmuutoksen epäasiantuntijoita vastaan
Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Ari Laaksonen palaa yhä uudelleen perusasiaan: ilmasto lämpenee ja ihminen aiheuttaa sen.suomenkuvalehti.fi
"IHMISKUNTA aiheuttaa kasvihuonekaasujen päästöt, joiden takia lämpötila on noussut. Jos päästöt onnistutaan lopettamaan, lämpötilan nousu loppuu. Ei se sen kummempaa ole."
Tuossa ei puhuta mistä aikajänteestä on kyse. Vähän sama kuin sanoisi "Kun palokunta saapuu paikalle tulipalo sammuu." Yleisesti ihmiset ymmärtävät että tuossa tapauksessa tulipalo ei lopu samantien kun palokunta saapuu paikalle. Palokunnan paikalletulo kuitenkin pääsääntöisesti johtaa siihen että tulipalo sammutetaan tai estetään sen leviäminen. Eli kun Laaksonen sanoo lämpenemisen loppuvan jos päästöt lopetetaan, se ei välttämättä tapahdu heti.
On pikkuisen eri asia sanoa, että ihmisen vaikutus ilmastossa näkyy x vuotta kuin sanoa että lämpeneminen pysähtyy.David Archerin mukaan ihmisen vaikutus näkyy ilmastossa seuraavat 100 000 vuotta. On pikkuisen eri asia sanoa "Lämpeneminen pysähtyy kun päästöt loppuvat" kuin "Lämpeneminen pysähtyy 100 000 vuoden päästä, jos päästöt loppuvat".
On pikkuisen eri asia sanoa, että ihmisen vaikutus ilmastossa näkyy x vuotta kuin sanoa että lämpeneminen pysähtyy.
Lämpeneminen voi pysähtyä ja silti vaikutus näkyä xx vuotta.Mikä oli ongelma, kun just tuota yritin sanoa?
Lämpeneminen voi pysähtyä ja silti vaikutus näkyä xx vuotta.
Tsernobylin vaikutus ei enää laajene, mutta jäljet näkyvät silti vielä xx vuotta.
Eli sanotaan että ihmisen toimesta lämpötila on noussut 1,5 astetta siinä vaiheessa kun lämpeneminen pysähtyy. Lämpötilan palaaminen ihmistä edeltävälle tasolle saattaa kestää sitten tuon 100 000 vuotta. En itse osaa sanoa onko tuo 100 000 vuotta oikea luku vai ei. Kuinka kauan kestää ennen kuin tuo ihmisten vapauttamat kasvihuonekaasut ovat imeytyneet mereen, maahan ja muuhun ekosysteemiin ilmasta on kysymys jota en itse osaa arvioida.David Archerin mukaan ihmisen vaikutus näkyy ilmastossa seuraavat 100 000 vuotta. On pikkuisen eri asia sanoa "Lämpeneminen pysähtyy kun päästöt loppuvat" kuin "Lämpeneminen pysähtyy 100 000 vuoden päästä, jos päästöt loppuvat".
Eli sanotaan että ihmisen toimesta lämpötila on noussut 1,5 astetta siinä vaiheessa kun lämpeneminen pysähtyy. Lämpötilan palaaminen ihmistä edeltävälle tasolle saattaa kestää sitten tuon 100 000 vuotta. En itse osaa sanoa onko tuo 100 000 vuotta oikea luku vai ei. Kuinka kauan kestää ennen kuin tuo ihmisten vapauttamat kasvihuonekaasut ovat imeytyneet mereen, maahan ja muuhun ekosysteemiin ilmasta on kysymys jota en itse osaa arvioida.
Ainakaan sitä väitteet, että jääkausi olisi peruttu ihmisen toimesta, ei tue että lämpeneminen olisi mahdollista pysäyttää. Tosin Tieteen Kuvalehti väitti ihmisen lisäksi ainoaksi ilmastoon vaikuttavaksi tekijäksi auringonpilkut. Tiedossa kuitenkin on, että Milankovitchin syklit, eli muutokset maapallon kiertoradassa, vaikuttavat suurella todennäköisyydellä jääkausien syntyyn.
On vähän puurot ja vellit sekaisin tuossa. Hiilidioksidipitoisuus oli jotain 260-280 ppm ennen teollistumista ja fossiilisten käytön aloittamista. Nykyään yli 400 ppm ja nousee. Jos päästöt lopetettaisiin niin pitoisuuden nousukin loppuisi ja lähtisi laskuun, hiilidioksidin sitoutuessa meriveteen ja kalsiumkarbonaattiin. Lämpötilakin lähtisi laskuun joidenkin vuosikymmenien viiveellä.
Edit: Toki hiilidioksidipitoisuuksien muutokset on yleensä ollut tärkeässä roolissa niissä menneisyydenkin ilmastonmuutoksissa. Vaikka muutoksen käynnistävä tekijä on ollut esim. jääkausissa eri.
Milankovicin syklien lisäksi ei taideta tuntea muita ilmastoon syklisesti vaikuttavia tekijöitä (pois lukien lyhytaikaiset sisäiset oskillaatiot kuten El Nino). Ja nuo on kymmenien tuhansien vuosien skaalassa, eli jääkausien aikaskaalassa. Interglasiaalin lämpötilaolot on tasaisemmat, mutta lievempiä lämpenemis- ja kylmenemiskausia esiintyy kuitenkin esim. auringon säteilyn pienien vaihtelujen ja isojen tulivuortenpurkauksien myötä. Tarkkaa syytä ei välttämättä kaikkiin tuhansien vuosien takaisiin lämpökausiin ole mahdollista selvittää.
Nykyisen voimakkaamman lämpenemisen syy sen sijaan on tiedossa, ja se on kasvihuoneilmiön voimistuminen ihmiskunnan päästöjen johdosta.
Voit tietysti kiistää tämän, mutta silloin väität että nykyinen käsitys kasvihuoneilmiön voimistumisen aiheuttamasta lämpenemisestä on liioiteltu (vaikka et ymmärräkään itse ilmiötä etkä osaa asiaan liittyviä laskelmia). Ja toisaalta esität lämpenemisen syyksi jotakin mystistä tekijää joka toistaiseksi on jäänyt tiedemaailmalta havaitsematta.
Jos pystyt osoittamaan, että kasvihuoneilmiö on tähän asti ymmärretty väärin, ja pystyt analysoimaan sen mysteerimekanismin, joka mielestäsi kasvihuoneilmiön voimistumisen sijaan aiheuttaa lämpenemisen, niin fysiikan Nobel-palkinto on sinun.
Mutta todennäköisesti vain haluat kovasti, että lämpeneminen johtuisi jostain muusta syystä kuin ihmiskunnan toimista.
Wikipedian mukaan kaikista ihmisen parin viime vuosisadan hiilidioksidipäästöistä 40% on jo imeytynyt meriin. Kohtuullisen nopeasti meri tuntuisi ainakin vielä sitovan hiilidioksidia, mutta merien happamoituminen on myös merkittävä ongelma. Se voi tuhota valtavia ekosysteemejä. Haapamuudesta palautuminen viekin sitten niitä tuhansia vuosia ja on myös valtava ongelma.En itse osaa sanoa onko tuo 100 000 vuotta oikea luku vai ei. Kuinka kauan kestää ennen kuin tuo ihmisten vapauttamat kasvihuonekaasut ovat imeytyneet mereen, maahan ja muuhun ekosysteemiin ilmasta on kysymys jota en itse osaa arvioida.