Tavallisen aikaansa seuraavan kansalaisen, kuten minun, on seurattava tarkkaan, mitä kansainväliset yhteistyöjärjestöt raportoivat ilmastonmuutoksesta.
Täytyy malttaa odottaa huomista hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raporttia. Toinen tärkeä kannanottaja on YK:n ilmastosopimusjärjestö UNFCCC.
Palaan keskusteluun, kunhan IPCC:n raportti on luettavissa.
No niin, nyt on aika palata omaan osuuteeni tähän mielenkiintoiseen keskusteluun. Itse luotan täysin siihen, mitä IPCC:n viimeisimmässä raportissa ilmastonmuutoksesta on julkaistu. Kompetenssini ei riitä väittämään maailman johtavan ilmostointimuutosta tutkineen tiedeyhteisön raportin tuloksia vastaan.
IPCC:n eli hallitusten välisen ilmastointipaneelin mukaan ilmaston muutoksella viitataan mihin tahansa ilmaston muuttumiseen ajan myötä joko luonnollisten vaihteluiden tai ihmisen toiminnan seurauksena.
IPCC:n neljäs arviointiraportti julkaistiin kolmessa osassa:
* Ilmastomuutosten tieteellinen perusta (2.2. Pariisi)
* Ilmastonmuutoksen vaikutukset, sopeutuminen ja haavoittuvuus (6.4. Bryssel)
* Ilmastonmuutoksen hillitseminen (4.5. Bangkok)
Uusi osaraportti vahvistaa ja tarkentaa monia ICPP:n 3. arviointiraportin tuloksia vuodelta 2001. Se myös vahvistaa entisestään käsitystä ihmisen osallisuudesta ilmastonmuutoksen syntyyn ja kehitykseen vuodesta 1750 alkaen.
Ihmisten toimista aiheutuva ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut näkyvästi moniin fysikaalisiin ja bioloogisiin järjestelmiin 30 viime vuoden aikana. Tätä väitettä tukee yli 90% reilusta 29000:sta tutkimuksesta. Väitettä eivät tue IPCC:n mukaan siis lähes 3000 tutkimusta, joihin IPCC:n raportin tuloksiin skeptisesti suhtautuvat voivat tukeutua, niinkuin täällä JA:ssakin on tehty. Minusta on vain hyvä, että ilmastonmuutoksen johtava tiedeyhteisö pistetään lujille ja saadaan se tekemään luotettavaa tutkimusta.
IPCC vahvistaa maailman kasvihuonekaasupäästöjen kasvaneen 70% ja hiilidioksidipäästöjen 80% vuosina 1970-2004 esiteolliseen aikaan verrattuna. Vuosina 1990-2004 kasvihuonepäästöt kasvoivat 24% ja hiilidioksidipäästöt 28%.
Nopeimmin päästöt kasvoivat vuosina 1970-2004 energiasektorilla 145%, sitten liikenteessä 120%, teollisuudessa 65% sekä maankäytön ja maatalouden sektorilla 40%.
Raportin pääväittämä lienee se, että maapallon keskimääräinen pintalämpötila on noussut 0,74 celsiusastetta aikana 1906-2005 ja aikana 1990-2100 sen arvioidaan nousevan 1,8 - 6,4 celsiusastetta. Kansainvälisen tiedeyhteisön piirissä ollaan pitkälle yksimielisiä siitä, että keskilämpötilan nousu johtuu suurimmaksi osaksi ihmisen toiminnan seurauksena. Ihmisen nykytoiminta johtaa merkittäviin ilmastonmuutoksiin jo lähivuosikymmenien aikana. Nämä muutokset vaikuttavat monin tavoin maapallon luontoon ja ihmisen elämään. Raportti käsittelee niin myönteisiä kuin negatiivisia vaikutuksia, jotka ihmisen toiminnan tuloksina ovat odotettavissa.