Aiheesta tänää Al Goren dokumentti Epämiellyttävä totuus (An Inconvenient Truth) neloselta kello 20.00. Loistava dokumentti, joka on jokaiselle tarpeeksi yksinkertainen ja selkeä.
Itse uskon ilmastonmuutokseen ja sen radikaaleihin seurauksiin. Kun katsoon ilmaston ja maapallon olosuhteiden muuttumista, ovat viime vuosikymmenten muutokset radikaaleja ja mistään aikaisemmasta poikkeavia. On totta, että maapallon lämpötila on aina heitellyt, kuten esimerkiksi viimeksi kylmällä kaudella 1700-luvulla. Muutokset eivät kuitenkaan ole mitenkään verrattavissa nykyiseen huomattavaan lämpenemiseen.
Ilmastonmuutos ja sen lämpeneminen ei rajoitu pelkästään vain maapallon olosuhteiden muuttumiseen sääilmiöinä ja jäätiköiden sulamisena. Ilmakehälle haitalliset kaasut ja päästöt ohentavat otsoonikerrosta. Tämä vuorostaan saa aikaan sen, että auringon valo pääsee yhä suorempaa maahan. Vaikutus on tietysti myös luontoon, mutta myös meihin. Esimerkiksi ihosyöpä lisääntyy merkittävästi ilmastonlämpenemisen ja otsoonikerroksen ohenemisen seurauksena meidän jokaisen elinaikana!
Miksei asialle ole jo aikaisemmin tehty mitään? Täällä jo aiemminkin on puhuttu siitä, että muun muassa länsimäiset ihmiset harvoin ajattelevat asiaa omaa takapihaansa pidemmälle. Mitä sitten jos etelämpänä kuolla kupsahtaa muutama miljardi ihmistä, kunhan omassa tuvassa on lämmintä (tässäkin on vain sellainen pieni pointti, että kun luonnonkatastrofit/mullistukset tapahtuvat, myös pakolaisten ja maahanmuuttajien määrä kasvaa koko maapallolla.) Tästä ovat osoituksena jo nykyinenkin tilanne esimerkiksi Afrikassa. Luin jostakin, että jos jokainen länsimaalainen maksaisi kerran elämässään 10€, saataisiin koko Afrikka rokotettua ja näiden ihmisten elinolosuhteista ihmisillisiä. Tämähän nyt ei varsinaisesti liity asiaan, mutta idea on sama. Kyse ei ole suurista muutoksista yksittäisen ihmisen elämässä vaan kyse on pikemminkin asennemuutoksesta. Voimme kaikki ilman suurempaa muutosta vaihtaa lamppumme energiaa säästäviin, kierrättää ja käyttää julkistaliikennettä/kimppakyytiä sen sijaan, että hyppäämme joka aamu autoomme yksin. Tämä kaikki laskisi omalta osaltansa jo tuntuvasti ihmiskunnan kulutusta ja täten ilmakehälle haitallisia päästöjä.
Kioton ilmastosopimuksen kaltaiset sopimukset on saatava aikaan niin, että ne kattavat kaikki valtiot ja että niitä noudatetaan sovitulla aikataululla. Toivottavasti USA:ssa on viimeisten tornadojen ja hurrikaanien myötä myös ymmärretty ilmastonlämpenemisen seuraukset. Ratkaisut on löydettävä jostain muusta energianlähteestä kuin ydinvoimasta. Aikanaan siitäkin tulee ongelma jätettä ollessa valtavia määriä. Jos ydinvoimaa pidettäisiin ratkaisuna, voidaan myös olettaa ydinjätteen varastamisen ja sen väärinkäyttämisen uhan lisääntyvän ja muuttuvan todellisiksi. Ratkaisuja on siis haettava esimerkiksi uusiintuvista energian lähteistä.
Itse haluan jättää jälkipolvelleni Maan, jossa heidän on hyvä olla. Haluan, että hekin saavat kokea luonnon sen rikkauksineen, kuten minäkin sen koen.