Tuossa mielenkiintoinen artikkeli maailman suurimmista hyönteisestä. Aikas ikävä tapaus lienee tuo Japanin vaarallisin eläin, jättiläisherhiläinen.
Matelijamaailma.com - Maailman suurimmat hyönteiset
Japanin jättiläisherhiläinen on tosiaan ikävä tapaus. Erittäin suurikokoinen, erittäin myrkyllinen ja erittäin aggressiivinen - harvinainen ja harvinaisen ikävä yhdistelmä. Nuo aasialaiset herhiläislajit ovat vähän pilanneet kotoisan eurooppalaisen herhiläisen mainetta. Eurooppalainen herhiläinen on varsin säyseä tapaus - se välttelee ihmisasumuksia eikä sen pistokaan ole kovin paljoa normaalin ampiaisen pistoa voimakkaampi. Eurooppalaisesta herhiläisestä on noin pääsääntöisesti enemmän hyötyä kuin haittaa, koska se on tehokas saalistamaan muita hyönteisiä - myös käsittääkseni noita sekopäisesti käyttäytyviä perusamppareita. Toki mehiläisfarmien läheisyydessä nuo eurooppalaisetkin herhiläiset voivat saada tuhoa aikaiseksi.
***
Tässä yhteydessä voisi antaa erikoismaininnan hyönteiselle, jonka pisto on hyönteismaailman kivuliain. Kyseessä on Etelä- ja Väli-Amerikassa majaileva luotimuurahainen, joka on saanut nimensä siitä, että raportoidusti sen pisto tuntuu samalta, kuin että tulisi ammutuksi. Hieno tapaus, vai mitä?
Wikipedia:
Bullet Ant
Vaikka meillä Suomessa on melkoinen kirjo runsaissa määrin esiintyviä äärimmäisen ärsyttäviä hyönteisiä, kuten hyttyset, mäkäräiset, paarmat, polttiaiset ja hirvikärpäset, niin onneksi nämä tapaukset, jotka ovat kykeneviä tuottamaan saatanallista kipua, puuttuvat kokonaan.
Kotoisista muurahaisista toki pitää antaa kaikki kunnia kusiaiselle eli siloviholaiselle, joka on kyllä ikävä vastustaja. Kusiaiset tulee kimppuun jengillä ja purevat kovaa ja hanakasti - saattavat jäädä vielä tapetuksi tulemisen jälkeenkin roikkumaan ihoon kiinni leuoistaan. Kusiaisen puremasta jää myös kirvelevän kutiseva paukama. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että kusiainen ei ole sama asia, kuin harmiton kekomuurahainen, vaikka joskus niitä kuulee kutsuttavan kusiaisiksi.