Flancke kirjoitti:
Myös visiosi Nordenskiöldin hallin pitämisesti on hieno - mutta eikö jokaisen joukkueen tarkoitus ole kasvattaa kannattajajoukkojaan? Jos siis IFK:ssa tehtäisiin kaikki oikein olisi kyseinen halli aivan liian pieni viimeistään viiden vuoden kuluttua - ja siirto Ilmalaan välttämätön - mikäli ei omaa hallia pystyttäisi laajentamaan. Jos Jokereilla ja IFK:lla on 5000 katsojan ero paikallismatseissa niin tietysti silloin lähdetään myös aivan eri viivalta joukkuetta kasattaessa - kuten tällä kaudella ollaan huomattu.
Jos kaikki tehtäsiin oikein voisi halli ollakin liian pieni. Ja onko kyse niin HIFK:N kuin muidenkaan suomalaisten urheliseurojen kohdalla siitä, että saadaan kasvatettua kannattajajoukkoaan, vain siitä, että saatasiin edes nykyiset kannattajat tulemaan hallille asti.
Siihen paljonko katsojia vaivautuu paikalle vaikuttaa tietysti monta asiaa. ehkä suurin kuitenkin on lippujen hinta. Jos on vähän väkeä ovat liput ehkä liian kalliita siihen nähden mitä ne tarjoavat, on toki muitakin syitä. Jäähallin sijaintihan hakkaa Ilmalan ainakin omasta mielestäni. Kulkuyhteydetkin ovat riittävät. Mitä kauempana keskustasta, sen huonompi, taitaa olla yleinen ajattelutapa.
Kuitenkin se, että kapasitteetti olisi vaikka 8000 ja ylikin ei automaattisesti tuo sitä 8000 ihmistä paikalle, vaikka tuote ja hinta olisi kunnossa. Se johtuu siitä, että varsinkin vanhemmissa halleissa kaikki paikat eivät ensinnäkään ole välttämättä hyviä. Ja vanhemmissa halleissa voi tulla ongelmia esim. muiden tilojen kanssa, jolloin erätauoilla ja ennen ja jälkeen matsin ei välttämättä ole kovinkaan mukavaa. Eli on ihan sama löytyyky paikkoja vai ei, jos ne ovat sellaisia, että niihin ei moni halua mennä. Mitä esim. Nordenskiöldin hallin osalta pitäisi ja edes voisi tehdä sen parantemiseksi? Eli onko kyse niinkään katsomokapasiteetin suurentamisesta, vaan vieläkin kotsomoiden tiivistämisesta (ei tarkoita pienentämistä) eli ehkä osin uudelleen rakentamisesta ja sitten muiden hallin osien parantamisesta.
Nordenskiöldin hallin ei näistä niin pahasti kärsi, mutta mielestäni suurimmat tunnelman tappajat suomalaisssa halleissa ovat useimmiten liian suuri koko katsojamäärään nähden, kaiken maailman vallihaudat katsomon ja kaukalon sekä eri katsomonosien välillä, ja fani- ja seimomakatsomoiden poistaminen/lykkääminen piiloon jonnekin nurkkaan.
Ja kannaatko tehdä toista uutta yli 10 000 katsojan hallia, joka olisi sitten puolityhjä joka matsissa ja tunnelma kuollut välillä täytenäkin.Mä ainakin vanhanaikaisesti vielä uskon, että yleisö voi olla se kuudes kenttäpelaaja.
Hiukan kyllä ihmettelen silti, että pääkaupunkiseudulta ei löydy muka tarpeeksi ihmisiä täyttämään muka edes yhtä 13 000 katsojan hallia, tai pienempiäkään. Onko "liikaa" muualta muuttaneita, jotka kannattavat ihan muita seuroja, vai onko vikaa myös tuotteissa niin Helsingissä kuin Espoossakin.
Vaikka Jokereillakaan ei hallin täyttöaste dramaattisen korkea ole, saa varmaan silti aika paljon etua siitä, että halli on kuitenkin "oma"? Ei tarvitse maksaa itselleen oikeaa vuokraa, saa rahat muista myymistään tilaisuuksista, kun monet muut saa vain ropoja makkaranmyynnistä ja maksavat kaikenmaailman maksuja.
Ja harva tosiaan rahojaa sijoittaa sellaiseen, missä ei sitten määräysvaltaakin summan mukaan tule. Urheilussa vielä joku voi tehdä "huonojakin" sijoituksia "oman" seuransa hyväksi, siis siten, että tuotta on pientä tai olematonta, mutta silloin pitää rahalla kuitenkin saada edes valtaa. Jos kuitenkin seurassa ovat vanhat "virheettömät" jääräpäiset parrut kuolemaansa asti, ei kukaan fiksu ainakaan omia rahojaan ala siihen laittamaan. TAi haluaako edes mitenkään muuten osallistua toimintaan. Tuolla TPS:n osiolla on paljon ollut keskustelua Antti Kasista. Ei se paljon auta, kun tuli uusi mies, koska valta pysyy kuitenkin niillä keillä se oli ennenkin. Siinäpä sitten voi SWOT-analyysejä piirrellä vaikka maailman tappiin asti.
Visioita tuntuu aina löytyvän, mutta missä ovat ne jotka luovat ja varsinkin toteuttavat ne strategiat, joilla visio saavutetaan? Pelaajat ovat olleet jo pitkään ammattilaisia, ovatko kaikki seuran johtajat? Siis sen lisäksi, että kenties saavat palkkaa. Yleensäkin suomalaisessa urheilussa löytyy visioita tyyliin: Mestari 2007! Homma toteutetaan sitten niin, että vedetään sitten kaksi kautta hirveillä tappioilla edes ilman kunnon suunnitelmaa ja katotaan miten kävi. Jos täälläkään ei ajatella pidemmällä tähtäimellä niin vaikuttaa siltä, että ei aina myöskään seuroissa. Se on eri asia kirjoittaa pari lausetta paperille, kuin oikeasti toteuttaa edes ne.