Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 378 500
  • 979

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Perjantaina pitäisi järjestää pienimuotoiset grillijuhlat ja ei ole mitään hajua mitä kannattaisi tarjoilla, sillä olen ihan aloittelija näissä hommissa.
- - -
Sopisiko lisukkeeksi vaikka itse tehdyt valkosipuliperunat? Kaikki ehdotukset ja neuvot otetaan mielusti vastaan.
Lisukkeeksi riisi-tonnikalasalaatti - kuten jo tuossa reseptissäni mainitsin, niin toimii lähes minkä tahansa grillattavan kanssa. Henkilökohtaisesti en ole vain niin tykästynyt tuohon grillatun kanan kanssa.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vähän olin ajatellut, että ostaisin naudanfilettä ja siintä tekisin pihvejä, varmasti pitäisi joku marinaadi kehitellä lihoille myös? Sopisiko lisukkeeksi vaikka itse tehdyt valkosipuliperunat? Kaikki ehdotukset ja neuvot otetaan mielusti vastaan.

Naudan suhteen suosittelen entrecoteta, sopii ehkä naudan osista parhaiten grillille. Sisä- ja ulkofileitä varten olisi syytä olla joku weber käytössä jotta saat grillin tarpeeksi kuumaksi. Possun ulko- tai sisäfileet ajaa asian myös hyvin. Oma suosikkini on ostaa Stokkalta entrecoteta niiden omassa yrtti-valkosipuli marinadissa jossa ei ole valmiiksi suolaa.

Valkosipuliperunat sopii hyvin tai jos et halua tehdä liian raskasta settiä niin jokin salaatti toimii myös, grillaat vielä halloumit salaatin kylkeen.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Oma suosikkini on aurajuustotäytteiset herkkusienet, jotka on kiedottu pekoniin.

Aurajuusto kun ei homeisena putoa suurimmalle osalle normaaleista ihmisistä, niin sen voi hyvin korvata osaan noista jollain ei-kevyt tuorejuustolla, valkosipuliversio sopii hyvin. Tohon voi sitten viereen pistää pekoninsiivuulla päällystettyjä banaaninpaloja. Kypsyvät aika lailla samassa lämmössä ja ajassa kuin nuo sienetkin. Ja ne voi hyvin tehdä valmiiksi odottamaan vain grilliin heittämistä.

Jos päädyt naudan fileeseen, niin unohda se marinointi. Vähän öljyä pintaan ja nopea paisto molemmin puolin kuumassa grillissä ja sitten suolaa päälle, pippurikastike tai ehkä grillauksen yhteydessä jopa pippurinen mausevoi (älkää nyt kulinaristit hermostuko, makuasioita) viereen, ei kannata kalliin hyvän lihan makua pilata turhalla marinoinnilla tai ylimaustamisella.

t. hanu
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Oma suosikkini on aurajuustotäytteiset herkkusienet, jotka on kiedottu pekoniin. Lisäksi tulee myös tehtyä tikkuja, joihin tulee laitettua esim tomaattia, ananasta, paprikaa, ruisleivän paloja, pekonia ja kesäkurpitsaa. Siitä nyt jotain ideaa!
Grillatut herkkusienet on helppo valmistaa, sopii mainiosti myös kokemattomille grillaajille. Aurajuuston ohella täytteeksi voi tietysti kokeilla monia muitakin juustoja. Omia suosikkejani ovat rasvaiset valkohomejuustot, mutta myös vuohenjuusto ja erilaiset tuorejuustot ovat kokeilemisen arvoisia. Ehdottomasti kannattaa kokeilla myös pientä nokaretta roquefortia ja sen päälle valkohomejuustoa. Roquefort tuo potkun ja valkohomejuusto mehukkuuden, nami nami maiskis.
 

lihaani

Jäsen
Grillattiin tavallisella tulitiilistä kasatulla puugrillillä Coca-Cola marinoituja ribsejä. Koivuklapia pesään ja paksu hiillos. Välillä liekit nuolivat grillikylkiä mutta haittasiko ketään?

Ei ainakaan vieraita. Jopa parin tonnin Weberin omistaja totesi, ettei eläessään ole syönyt parempia ribsejä.

Vieraskoreutta?
 

Karpalovodka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kabinetti KooKoo
Kiitoksia ehdotuksista ja neuvoista. Taidan päätyä sittenkin tuohon possun fileeseen, sopii näin opiskelijan budjettiin paremmin. Itse en ole kovin suuri herkkkusienien ystävä joten varmasti voisi vaihtaa herkkusienten tilalle tomaatit? Toi riisi-tonnikala salaatti olikin ihan uusi tuttavuus ja varmasti tulen tuota kokeilemaan.
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Grillattiin tavallisella tulitiilistä kasatulla puugrillillä Coca-Cola marinoituja ribsejä. Koivuklapia pesään ja paksu hiillos. Välillä liekit nuolivat grillikylkiä mutta haittasiko ketään?

Ei ainakaan vieraita. Jopa parin tonnin Weberin omistaja totesi, ettei eläessään ole syönyt parempia ribsejä.

Vieraskoreutta?
Hieno juttu, että onnistui! Lähes millä tähansa välineillähän saa aikaa hienoa jälkeä, ja jos ei ole hajuakaan mitään tekee niin myös hyvillä vehkeillä saa aikaan roskaa. Väitän tosin, että höyryuuni + Weber kombolla saa aikaan maailaman parhaat ribsit, mutta se onkin toinen keskustelu.
 

vilho

Jäsen
Grillattiin tavallisella tulitiilistä kasatulla puugrillillä Coca-Cola marinoituja ribsejä. Koivuklapia pesään ja paksu hiillos. Välillä liekit nuolivat grillikylkiä mutta haittasiko ketään?

Ei ainakaan vieraita. Jopa parin tonnin Weberin omistaja totesi, ettei eläessään ole syönyt parempia ribsejä.

Vieraskoreutta?
Näin mielenkiinnosta, milläs reseptillä teit? Voisi laittaa testiin.
 
Suosikkijoukkue
Sydämellä pelaavat
Kiitoksia ehdotuksista ja neuvoista. Taidan päätyä sittenkin tuohon possun fileeseen, sopii näin opiskelijan budjettiin paremmin. Itse en ole kovin suuri herkkkusienien ystävä joten varmasti voisi vaihtaa herkkusienten tilalle tomaatit? Toi riisi-tonnikala salaatti olikin ihan uusi tuttavuus ja varmasti tulen tuota kokeilemaan.

Vaihda ennemmin paprikoihin ja mahdollisimman pieniin sellaisiin?
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Näin mielenkiinnosta, milläs reseptillä teit? Voisi laittaa testiin.

Samoin täällä mielenkiinto heräsi ja kuola valahti leukapielestä! Reseptiä kiitos!...:)

Juu, ei ne vehkeet aina kesää tee. Eräs tuttu pariskunta, joka tykkää hifistellä, pyysivät kylään ja katsomaan/testaamaan uutta kahden tonnin Weberiä mikä lie. No, he pyysivät tuomaan viinit ja oluet ym, he hoitaisivat ruokapuolen. No, me ostimme sitten helvetin kallista punkkua ja valkkaria ennakoiden huippuillallista. Oli erikoisoluita ja siidereitä, nachoja, salsaa, ym...

No, menimme sitten kylään ja oli kyllä komea grilli. Ruoka oli jo valmista. Illallismenu oli kaikessa komeudessaan kaksi pakettia Atrillia ja tomaattisipuli-hässäkkää.

Sitten aterioidessa selvisi, ettei emäntä oikein pidä grilliruuasta ja varsinkaan lihamakkaroista. Eli Atrilli-pötköjä varten piti ostaa paras Weberi, mitä rahalla saa. No, siinä sitten heitettiin kärkkärit naamariin ja nautittiin yli sadan euron juomat päälle.

No kukin tyylillään...kai....
 

lihaani

Jäsen
Näin mielenkiinnosta, milläs reseptillä teit? Voisi laittaa testiin.

Tällä vanhalla simppelillä ohjeella tein:

Grilliribsit neljälle

Noin 1,5 - 2 kg porsaan kylkiriviä. Kannattaa ostaa kauppahallista jos mahdollista. Markettien ribsit ovat joskus mitä sattuu.

Keitinliemi:
- n. 2 litraa vettä
- kouranpohjallinen valko- ja maustepippureita
- pari laakerinlehteä
- pari ruokalusikallista suolaa

Kastike (marinadi):
- 1,5 dl Cocista (EI lightejä vaan aitoa tavaraa)
- 1,5 dl ketsuppia (tavallinen Heinz on hyvä)
- 3 rkl viinietikkaa
- 3 rkl rypsiöljyä
- pari teelusikallista chilirouhetta
- mustapippuria myllystä
- pari teelusikallista suolaa
- pari teelusikallista hunajaa

Surauta soossi tasaiseksi sauvasekoittimella!

Palottele kylkirivi kattilaan mahtuviksi paloiksi ja keitä niitä mausteliemessä noin tunti.
Anna jäähtyä yön yli.
Ota seuraavana päivänä ribsit ulkolämpöön sekä sivele ne marinadilla ja anna muhia pari tuntia muovipussissa.
Grillaa niitä noin kymmenen minuuttia puoleltaan ja sivele niitä välillä jäljelle jääneellä marinadilla.
Puugrilli antaa niihin luonnollisen savuaromin. Muilla grilleillä toimivat voivat halutessaan lisätä marinadiin savuaromivalmistetta.
 
Viimeksi muokattu:

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Colaribseistä. Tein niitä minäkin, vähän eri tavalla kuin edellinen.
Ostin kunnon paksun kyljen, siis sellaisen 4 senttiä paksua jossa lihaa ja läskiä kunnolla. Paloittelin ne, sitten Coca Colaan (pari laakerin lehteä, vähän valkopippuria ja merisuolaa mukaan) kiehumaan noin 45 minuutiksi. Liha alkoi jo aika kivasti irrota. Sitten Colan kanssa marinaadiin yön yli jääkaappiin. Marinadissa ei mitään muuta maustetta.

Keitinliemi säästettiin yön yli myös jääkaapissa, siitä otettiin noin 1 desi ja kattilaan. Lisättiin juoksevaa hunajaa varmaan puoli desiä, mukaan vähän vielä Colaa, valkopippuria ja vähän suolaa sekä sopivan tulista chilikastiketta jonkin verran. Sitten miedolla lämmöllä keittelin ja sekoittelin kunnes glasyyri oli sopivan paksua.
Possut huoneen lämpöön tuntia ennen grillausta. Grilli riittävän kuumaksi ja possut ritilän päälle ja siveltiin tuolla glasyyrilla. Käänneltiin usein ja aina uusi kerros glasyyria päälle. Lopputulos oli sellainen että liha oli todella mureaa, glasyyri teki pinnasta tosi rapean ja kiiltävän. Makukin oli kohdallaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Harrastin keittämistä viime kesään saakka itsekin, joten en sano tätä päteäkseni. Mutta kannattaa siirtyä uunihaudutukseen, jos ei ole mahdollisuutta pitkään epäsuoraan grillaukseen. Tuo keittäminen muuttaa lihan koostumusta mielestäni ja maku häviää. Uunissa esikypsennys taas mureuttaa lihan liki lusikoitavaksi, ei sellaiseksi kuivan mureaksi, kuten keittäminen. Tuo kuivakkuus minua häiritsi jo ennen uuniin siirtymistä, vaikka ihan ok tavaraa niinkin sai. Lisäksi uuniesikypsennys ei vaadi enää lihan marinointia erikseen, pintarub hoitaa sen puolen.

Suosittelen kokeilemaan kaikille keittäjille oman maun mukaista pintarubia sekä parin tunnin uunisessiota reilussa 200 asteessa esikypsennykseen. Itse käytän laakea ja korkeareunaista metallivuokaa, jonka pohjalle lorauta hiukan vettä, sipulia, valkkaria ja yrttejä. Pintamaustetut ja annospaloiksi leikatut ribsit joko ritilän päälle tai jos luun kaarevuus riittää, suoraan nesteeseen siten, ettei liha varsinaisesti makaa liemessä. Folio päälle, pari tuntia ja rapiat 200 astetta.

Viimeistelyn voi tehdä heti, mikä on tässä yksi selkeä etu, tai sitten ottaa kypsät ribsit mukaan ja viimeistellä pelipaikalla muutamassa minuutissa. Vuokaan jääneestä ja rasvoituneesta liemestä saa hyvän kinuskin, kun siivilöi sen kattilaan, nakkaa sekaan viinietikkaa ja jos suolaa kaipaa, hiukan soijaa sekä nyrkillinen (fariini)sokeria. Siitä keittelee kasaan kinuskin ja läimii sitä grillissä viimeisteltävän possun päälle. Toimii hyvin myös pulled porkille. Tosin jos tuota kinuskia tekee, ei ehkä rubia tai marinadia kannata tehdä sokeriin, itse en ainakaan tykkää liian makeasta possusta.

Kukin tavallaan, mutta suosittelen kokeilemaan keittämisen sijaan uuniesikypsennystä. Lihasta tulee sellaista, että luut lähtee nostamalla, liha on mehukasta, maukasta ja sulaa suuhun.

Edit: Niin, ja muistakaa repiä se luiden puoleinen kalvo irti ennen maustamista tai marinoimista.
 
Viimeksi muokattu:

JoukaHainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers ja Jaromir Jagr
Mitä mieltä jatkoajan rillarit on Lidlin grillimaisteri-makkaroista? Jutidogi, Tikidogi, ilmaveivi ja ykkösnyrkki. Mielestäni toimii hyvin ja omalla listallani nousee heti Wilhelmin ja Kabanossin jälkeen pronssille.
 

Ligget

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kastike (marinadi):
- 1,5 dl Cocista (EI lightejä vaan aitoa tavaraa)
- 1,5 dl ketsuppia (tavallinen Heinz on hyvä)
- 3 rkl viinietikkaa
- 3 rkl rypsiöljyä
- pari teelusikallista chilirouhetta
- mustapippuria myllystä
- pari teelusikallista suolaa
- pari teelusikallista hunajaa

Surauta soossi tasaiseksi sauvasekoittimella!

Palottele kylkirivi kattilaan mahtuviksi paloiksi ja keitä niitä mausteliemessä noin tunti.
Anna jäähtyä yön yli.
Ota seuraavana päivänä ribsit ulkolämpöön sekä sivele ne marinadilla ja anna muhia pari tuntia muovipussissa.
Grillaa niitä noin kymmenen minuuttia puoleltaan ja sivele niitä välillä jäljelle jääneellä marinadilla.
Puugrilli antaa niihin luonnollisen savuaromin. Muilla grilleillä toimivat voivat halutessaan lisätä marinadiin savuaromivalmistetta.
Ei löytynyt ribsejä tosta kaupasta missä kävin, mutta mukaan tarttui kyljyksiä. Ajattelin tän marinadin tehä siihen, miten toimii?
 

lihaani

Jäsen
Ei löytynyt ribsejä tosta kaupasta missä kävin, mutta mukaan tarttui kyljyksiä. Ajattelin tän marinadin tehä siihen, miten toimii?

Uskon, että ihan hyvin toimii kastike, mutta kannattaa katsoa, ettet ihan kuiviksi lihoja käristä. Ribseissä olevan rasvan takia kuivumisen vaaraa ei niin ole.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
En ehkä kuitenkaan keittelisi kyljyksiä, sehän on pitkälti ulkofilettä luulla ja rasvalla, eli ei mitään pitkään kypsytettävää tavaraa. Marinointi ja grillillä kypsäksi muttei kuivaksi, sanoisin ma.

Kohta laitan tomaattimehuun ja valkosipuliin marinoitumaan ribsejä. Glaseerauksen teen myös tuosta tomaattimehusta, mutta makeutan sitä reilusti. Vähän jänskättää, mutta uskon, että hyvää tulee taas.

Edit: Kyse olikin vain marinadista, ei keittämisestä. Joo, sorry.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Tuli tehtyä eilen kesän ensimmäiset herkkusienet ja tuli vedettyä niitä sitten ihan helvetisti. Aurajuustotahnaa, paprika-koskenlaskijaa ja jalopenoa täytteeksi. Pekonikuosi nyt on selviö. Oli ihan perkeleen hyviä pitkästä aikaa.

Lidlistä ostin pekonijuusto-bratwursteja. Toimi kuin BB-Nikon peräsuoli. Lidlin bratut ovat kyllä erinomaisia hinta-laadultaan.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Tänään on tarkoitus grillata perinteiseen malliin eli possun ulkofilepihvejä, tuoretta ananasta, pekoniherkkusieniä sulatejuustotäyttellä ja halloumia.

-Tine
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
En ole koskaan grillannutkaan muulla kuin puugrillillä - tuntuvat ne häkkyrät aika kliinisiltä verrattuna aitoon asiaan vaikka toki vieraana olen täysin vertailukelpoisia tuotteita syönyt. Kova hiillusta on kuitenkin aika yksinkertainen tehdä ja melkoisen luotettava paistoajan ym. suhteen. Mielestäni pystyn sangen hyvin tekemään esim. pihvejä tilauksen mukaan verisestä täyskypsään puugrillillä. Luinen liha toki on maukkaampaa kuin täyslihainen pihvi - ei juuri ole ribsien voittanutta grilli-lihana...
 

d2uce

Jäsen
Mutta kannattaa siirtyä uunihaudutukseen, jos ei ole mahdollisuutta pitkään epäsuoraan grillaukseen.

En ole ribsejä aiemmin edes keitellyt, mutta päätin kokeilla tätä. 1h 45min ~225 astetta. Hymyilytti jo luita käännellessä kun liha meinasi irrota luusta kokonaan.

Liemestä tosiaan saa vielä hyvät soosit keiteltyä, mutta käytin sitä liian kitsaasti grillatessa. Ensi kerralla reilummin.
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Eilen grillattiin emännän kanssa viskiglaseerattua kanaa, possuvartaita sekä perunasinihomejuustosalaattia. Tänään menussa olisi makkarakasvisvartaita omenasinappikastikkeella ja vuohenjuustosalaattia. Kyllä tämä kesä on mukavaa aikaa! :)
 

Hamraan

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ottawa Senators, Edmonton
Onkos kukaan tehnyt loistavat grillikaupat näin kesän mentyä jo lähes ohi? Muutettiin emännän kanssa rivitaloon ja pitäisi grilli hommata. Mikä olisi hyvä kaasugrilli 400-500 eurolla?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös