Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 387 522
  • 982

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mä oon vähän eri mieltä tuosta, että hampurilaisen kannalta olennaisinta on tuo soossien ja täytteiden onnistuminen. Itselleni paljon olennaisempaa on se, että nimenomaan sämpylät ja pihvi ovat ns. just eikä melkein. Kukaan ei halua syödä kuivaksi paahdettua ylitiivistä pihviä saati märkää ja lödöä keitosta. Pihvin onnistuminen on suomeksi sanottuna se kaikkein tärkein juttu, jonka mukana koko hampurilainen joko elää tai kuolee. Päältä rapea ja ruskea, sisältä mehukas medium (Jorma Uotisen äänellä). Lisäksi hyvä juusto, tuore tomaatti ja itsevalmistettu kokojyväsinappimajoneesi sekä vähän salaattia tuoreiden pehmeiden sämpylöiden väliin. Avot.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Mä olen samaa mieltä, että hyvä pihvi ja sämpylä on se juttu. Oheismatskut sitten tekevät sävyt sinne sun tänne. Yksi parhaimmista burgereistani on ollut briteissä katukeittiöstä ostettu, jossa oli sämpylän välissä pihvin lisäksi vain haudutettua sipulia.

Olen laittanut tämän sämpyläohjeen aiemminkin palstalle, mutta jaetaan vielä uudelleen: Hampurilaissämpylät - Sisaret keittiössä - Vuodatus.net
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuollaisen grillin voisin hommata itsekin. Saas vain nähdä jääkö rahaa sen jälkeen kun talo ja piha on valmis.
Laita jonkinsortin arvostelu tuotteesta muutaman käyttökerran jälkeen.

Noniin, laite on ajettu sisään ja grillailtu kymmenisen kertaa. Matkan varrelle on mahtunut muutamista makkaroista, pihveihin porsaasta ja naudasta vartaisiin, hampurilaisiin, grillattuihin kasviksiin, pekoniauraherkkusieniin, halloumiin ja lohkoperunoihin.

Tulen lähteinä on ollut halkoja, hiiliä ja brikettejä. Näistä ehkä toimivin on ollut briketti, joskin fiilis touhussa on pienempi kuin halkojen polttelussa. Nimittäin on ihan jees poltella halkoja ja juoda kaljaa tai viskiä siinä hiillosta odotellessa.

Mitään pikaruuanlaittoa tämän laitteen kanssa ei todellakaan harrasteta ja huono puolihan on se, että hiiliä tai milloin mitäkin tähän uppoaa aika paljon kerrallaan, koska paistoala on melko leveä.

Ritilät on rosteria ja sopivan tiheät että tuleen ei tipu mitään isompaa, korkeus on aikalailla sopiva että hiilloksen ollessaan kuumimmilaan on paistotulos aika mainio.

Ehkä paras puoli on se, että tässä mallissa saa kannen kiinni ja hormista ilman kiertoa, että loppupuolella kaikkeen saa savun aromin, toki sitä tulee tahtoo tai ei.

Oikeastaan kaikki mitä on tullut tehtyä on onnistunut toinen toistaan paremmin ja jokainen safkailukerta on ollut vitun hyvä.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Myöhemmin illalla menee kokeiluun hiiligrilli ja pizzakivi yhdistelmä.

Tarkoitus olisi tehdä kaksi piirasta.

Kumpi on parempi valinta hiilet vai briketit?

Kuinka iso hönkä kannattaa laittaa grilliin?

Muutkin vinkit tervetulleita.
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Turun Sanomien arkistosta löytyi vanha artikkeli eri grillausmuotojen eroista:
Grilli kestitsee kätevästi kesäkuumalla - Koti ja asuminen - Turun Sanomat
Ja toinen uudempi artikkeli samasta aiheesta: Valitse grilli syöjää myöten | TS Koti
Itse tietenkin grillaan ainoastaan hiilillä, koska saatavilla on aitoja koivuhiiliä. Ymmärrän kyllä jos jollakulla menee hermot ostettuaan halpahallista jotain virolaisia sekundahiiliä. Eri puulajeilla on suuri vaikutus hiilen laatuun. Koivu on niin kallis puulaji, että esimerkiksi Virosta tuoduissa hiilissä ei ole koivua mukana.
Toki huonokin hiili aina kaasun voittaa.
Briketit puolestaan tuotetaan hiilien valmistuksen jätteistä. Niiden etuna tasakokoisuus, mutta lämpöarvo on paljon huonompi kuin kunnon hiilillä.
Kuten jo muistaakseni joskus ennenkin mainitsin tässä ketjussa: Paul Bocuse grillaa lihaa ainoastaan koivuhiilillä. Sen pitäisi antaa kaasugrillien faneille ajattelemisen aihetta.
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Minua taas huvittavat nämä hifistelijät, jotka tarvitsevat sen 3000€ maksavan 28-polttimoisen kaasugrillin kabanossin kypsennykseen.
Tässäkin, kuten kaikessa ruoanlaitossa, raaka-aineet ratkaisevat suurelta osin lopputuloksen. Siihen kuuluvat niin hiilet kuin laadukkaat elintarvikkeetkin.
Infrastruktuuri on sivuseikka. Itselläni on alle 100€ maksanut iso pallogrilli ja se riittää aivan hyvin.
Kaasugrillihän on ainoastaan hella siirrettynä ulkotiloihin.
Mitä tulee muihin lämmitysmuotoihin, niin olen minäkin "grillannut" kaasulla, sähköllä ja retkioloissa puilla. Niin tyhmä en ole, että grillaisin kävyillä tai puilla toistuvasti. Syövän voi saada pyytämättäkin. Ei kannata härnätä kohtaloa.
 

Scipio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers
Noniin, laite on ajettu sisään ja grillailtu kymmenisen kertaa. Matkan varrelle on mahtunut muutamista makkaroista, pihveihin porsaasta ja naudasta vartaisiin, hampurilaisiin, grillattuihin kasviksiin, pekoniauraherkkusieniin, halloumiin ja lohkoperunoihin.

Ritilät on rosteria ja sopivan tiheät että tuleen ei tipu mitään isompaa, korkeus on aikalailla sopiva että hiilloksen ollessaan kuumimmilaan on paistotulos aika mainio.

Kiitos arvostelusta!
Harmi ettei noin arvokkaaseen laitteeseen olla saatu ritilän korkeussäätöä. Kaveri teki muutama vuosi sitten itse grilliinsä korkeussäädettävän ritiliän ja se on kyllä erinomainen ominaisuus, kun käytetään puita ruuan valmistuksessa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Sähkösavustin olisi ajatuksissani. Tässä ei hirveästi speksejä ole, mutta osaisiko joku sanoa, onko tällaisessa halpiksessa jotain ehdotonta sudenkuoppaa vrt. vaikka joku yli satasen kotimainen sähkäri?

Sähkösavustin 1100 W putkimalli | Motonet Oy
---

Noista jääkaapissa yön yli lötkötelleistä pihveistä tuli todella hyviä, parhaita mitä olen itse koskaan väsännyt. Laadukasta naudanjauhista lähitilalta oli lihana, hiukan pepperiä ja reilun prosentin suolaus. Juhannukseksi kaksi kiloa jauhista tilasin juuri tänään.

Tässä on muuten vielä parempi ja simppelimpi sämpyläresepti. Kannattaa käyttää durumia, kuten ohje mainitsee, rakenteesta ei tule sitkoista. Fenkolinsiemenet jätin pois.

Pitaleivät - Reseptit - Yhteishyvä
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Terassi valmistui, mutta se takapihan ylväs peltilehmä on yhä ostamatta. Joten olen siis jelppiä vailla kaasugrillin valinnassa. Hintahaarukka 300 euroa ja siitä mieluusti alaspäin, naapureita ole tarkoitus saada (enempää) kateelliseksi weberin kaltaisilla panssarivaunuilla. Taktisesti osto on sijoitettu näin loppukesään, jotta grillien hinnoista hukkuisi pahin juhannuslisä pois.

Erikoisempia vaatimuksia grillille ei ole - erikoisia ruokia ei ole tarkoitus tehdä, vaan ne pihvit ja makkarat mahdollisine vihanneslisukkeineen. Helppohoitoisuus tietenkin plussaa - olen ymmärtänyt että vaatimuslistalla kohdat "rasvakuppi/pelti" ovat tässä eduksi. Grilliruokaa ei tehdä kesällä joka päivä - kesäkeittiötä ei ole perustamassa.

K-ryhmällä näkyy olevan sopivasti alessa Landmannin 3-polttiminen myynnissä hintaan 199 euroa. Näettekö te kokeneemmat grillaajat tuossa jotain sellaista, jonka johdosta kyseinen kapine pitäisi jättää kauppaan pölyttymään ja etsiä muuta tilalle? (Linkki vie Citymarketin sivulle ja ko. tuotteen tarjoussivulle.)

En tiedä olenko kyyninen vai missä vika, mutta palstojen anti tuntuu tiivistettynä olevan se että ostit minkä merkin tuotteen tahansa, on muutaman vuoden kuluttua kuitenkin ostettava uusi...
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
En tiedä olenko kyyninen vai missä vika, mutta palstojen anti tuntuu tiivistettynä olevan se että ostit minkä merkin tuotteen tahansa, on muutaman vuoden kuluttua kuitenkin ostettava uusi...

Paitsi jos ostat sen Weberin tai harvan muista laatumerkeistä. Eivät ne sattumalta tai mainoksena ole hintavampia, vaan kestävyydeltään täysin suvereeneja.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Sähkösavustin olisi ajatuksissani. Tässä ei hirveästi speksejä ole, mutta osaisiko joku sanoa, onko tällaisessa halpiksessa jotain ehdotonta sudenkuoppaa vrt. vaikka joku yli satasen kotimainen sähkäri?

Sähkösavustin 1100 W putkimalli | Motonet Oy

Tuli ostettua vastaava sähkösavustin kun olivat tarjoustalossa 39€. Täysin soiva peli vrt. muurikan ja opan liki 100-150€ vastaavat. Ainoa ero on, että noissa kalliimmissa saa kaksi ritilää sisuksiin.

1100w on todellakin riittävä. Joutuu tälläkin jo säätelemään lämpöä luukkua availemalla. Vasta yksi lohifile savustettu ja hyvää tuli. Pönttöön ei tarvitse kauheasti lastua ja itse laitoin ne sinne kosteana, sekä 1-2 sokeripalaa vielä sekaan väriä tuomaan. Seuraavaksi lähtee pönttöön kasleria köntsä, jos jotenkin saa mahtumaan. Kannattaa vuorata puru ja rasvapelti alumiinifoliolla, niin helppo putsailla.

Tässä on tullut nyt käytettyä pallogrilliä mökkeillessä viikon verran. Onhan se loistava kapistus ja safkasta tulee kerrassaan mainiota. En muistanutkaan kuinka vaivatonta tällä grillaaminen olikaan. Kuvittelin sen olevan jotenkin haastavaa lihojen kanssa.. Lämpöä riittää, vaikkakin säätelyyn joutuu kikkailemaan ruoka-aineksien paikkoja vaihdellen. Kaasugrillini jää kakkoseksi lihan makuun verrattuna.

Kesä on hienoa aikaa.
 

jäämies-70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Die Mannschaft
En tiedä olenko kyyninen vai missä vika, mutta palstojen anti tuntuu tiivistettynä olevan se että ostit minkä merkin tuotteen tahansa, on muutaman vuoden kuluttua kuitenkin ostettava uusi...

Pari miinusta nyt äkkiseltään huomasin (Huom! minun mielipide, ei välttämättä totuus).
-Peltipolttimet
-Suojahuppu ostettava erikseen
-Paineensäädin ja letku ostettava erikseen
 

alias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Täällä on keskusteltu millainen on hyvä (kaasu)grilli. Myös aliaksen pitkähkön grillauskokemuksen mukaan tärkein asia on se, että grillissä on riittävästi tehoa. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä että grillin saa riittävän kuumaksi. Kaikki muut parilat yms yksityiskohdat ovat tämän rinnalla sivuseikkoja. Jos polttimoissa ei ole riittävästi tehoa tulee pihvejä tehtäessä grillistä helposti lihan keitin ja se ei ole hyvä juttu se. Jos grillailee pääasiassa makkaraa, niin mikä tahansa viritys käy siihen vallan hyvin, mutta kokolihojen kanssa on sitten eri juttu.
 
Viimeksi muokattu:

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Paitsi jos ostat sen Weberin tai harvan muista laatumerkeistä. Eivät ne sattumalta tai mainoksena ole hintavampia, vaan kestävyydeltään täysin suvereeneja.

Olen kesästä 2009 asti grillannut samalla Weberillä ja se on täydessä tikissä edelleenkin. Grillaan todella paljon. Kausi alkaa huhtikuussa ja loppuu lokakuussa. Suositelen Weberiä kyllä lämpimästi kaikille. Pitkässä juoksussa se on edullisempi kuin nämä K-Marketin 199€ grillit. Ja onhan se mahtavaa laittaa ruokaa hyvällä grillillä.
 

Möksy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Punainen. Musta. Valkoinen.
En tiedä olenko kyyninen vai missä vika, mutta palstojen anti tuntuu tiivistettynä olevan se että ostit minkä merkin tuotteen tahansa, on muutaman vuoden kuluttua kuitenkin ostettava uusi...

Ei ole meidän taloudessa Weberiä, mutta Futurin trio deluxe löytyy. Tuolla on nyt kolmas todella grilliruokapitoinen kesä menossa. Keksintö toimii ja lihat kypsyy hyvin. Polttimia on, kuten nimi kertoo, kolme kappaletta. Niiden teho riittää kuumentamaan valurautaiset ritilän ja parilalevyn sen verran kuumaksi, että reilummatkin lihakimpaleet kypsyy vaivatta. Sivukeittimellä voi keitellä kätevästi perut grillauksen ohessa. Ulosvedettävä rasvapelti löytyy sekä luonnollisesti rasvakippo. Grillissä on myös tilava tarvikekaappi. Laite hankittiin reilu kolme vuotta sitten Prismasta hintaa 399 €, muistaakseni...
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Kiitos neuvoista ja mielipiteistä jo tähän mennessä. Tylsiä autovertauksia käyttääkseni on tietysti selvää, että Audin hinnalla saa varmasti Daciaa miellyttävämmän kyydin. Eli en epäile etteikö Weber olisi hyvä kapistus. Takuuta näyttää olevan (tietyiltä osin) 25 vuotta, joten kyllähän se kertoo jostain. Ainakin siitä, että varaosia luulisi olevan tarjolla pidempään kuin kaupan omilla merkeillä, joita maahantuodaan "mistä halvimmalla saadaan". Joten otan Weberinkin harkintaan.
 

kepardi

Jäsen
Tuli hankittua Lucifer ulkotuli koska jo pitempään ollut ajatuksena grillailla välillä kaasugrillin sijaan hiiligrillillä. Talvigrillailuun myösin tuota ajattelin. Sattumalta törmäsin asiaan jota en ole koskaan ajatellutkaan enkä nähnyt myöskään kenenkään muun tekevän. Eli grillihiilet laitetaankin sen pikkuritilän päälle joka tulee grillissä mukana. Enpä tätä tapaa käyttänyt edelleenkään, mutta ihan mielenkiinnosta kysymystä että tämäkö se onkin oikea tapa hiilillä grillata ja näinkö kaikki Jatkoajankin grillimestarit hiilet grilliin laittavat?
 
Viimeksi muokattu:

mailman-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Kas tällainenkin ketju.

Tuli toissa vloppuna ostettuna elämäni ensimmäinen kaasugrilli. Weberin E310.
Gigantista irtosi hintaan 444e (taitaa just nyt olla verkkokauppa.comissa vielä halvempikin).

Tänään pitäisi vielä kaasupullo käydä hakemassa ja illalla kasata koko komeus... Läskit ostettu jo toissapäivänä valmiiksi :)

Eli tänään rillataan, omalla uudella terassilla!

Myöhemmin myös tarkoitus rakennella ihan "pihakeittiö", ja sinne kunnon puugrilli.
 

Masentaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt olis partsille kasattu 3+1 grilli, motonetin 199e lähdöltään ollut laitos. Huomenna vielä paineensäädinletkut kiinni ja kaasupullo niin pääsee tekee naapurit kateelliseksi ja vihaiseksi. Luxusta, kun ei tartte lähteä kovin pitkälle rillaa. Lihat ja makkarat odottelee jo kaapissa perjantaita. Kasaus oli suht simppeli, yksin meni alle pari tuntia ja ahdasta meinas olla. Pari ruuvia ei vielä ylettänyt jengalle mutta tarttee kattella päivännäöllä. Aiai. Eka omagrilli :)
 
Viimeksi muokattu:

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt olisi vinkit tarpeen. 3 vuotta vanha perus 400 euron kaasugrilli alkaa olemaan loppu. Perkele polttimet lahoavat käsiin! Ovat nämä laatuvehkeitä.. Toki tulee kesäisin grillattua melkein joka päivä, että onhan tuota käytettykin ihan helvetisti.

Eli uusi kaasugrilli, 3-4 valurautaista poltinta, valurautaparila ja -ritiäl. Sivukeitintä ei tarvitse olla, emme sitä koskaan käytä. Valitettavan usein se tulee pakosti mukaan. Oikeasti jokin laatutuote, joka ei heti lahoa käsiin. Hintaa saa olla tonniin asti about.

Landmanneja ja Webereitä netistä tutkin, kun ne ovat kuulemma laatupelejä. Landmannit haukuttiin ainakin ihan paskoiksi. Webereissä ei ole valurautapolttimoita. Noi teräspolttimot lahoavat aina käsiin, siksi valurautaiset ehdoton vaatimus.

Kiitos.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Nyt olisi vinkit tarpeen. 3 vuotta vanha perus 400 euron kaasugrilli alkaa olemaan loppu. Perkele polttimet lahoavat käsiin! Ovat nämä laatuvehkeitä.. Toki tulee kesäisin grillattua melkein joka päivä, että onhan tuota käytettykin ihan helvetisti.

Eli uusi kaasugrilli, 3-4 valurautaista poltinta, valurautaparila ja -ritiäl. Sivukeitintä ei tarvitse olla, emme sitä koskaan käytä. Valitettavan usein se tulee pakosti mukaan. Oikeasti jokin laatutuote, joka ei heti lahoa käsiin. Hintaa saa olla tonniin asti about.

Landmanneja ja Webereitä netistä tutkin, kun ne ovat kuulemma laatupelejä. Landmannit haukuttiin ainakin ihan paskoiksi. Webereissä ei ole valurautapolttimoita. Noi teräspolttimot lahoavat aina käsiin, siksi valurautaiset ehdoton vaatimus.

Kiitos.
Miksi valurautapoltin? Siis en ymmärrä väitettäsi niiden lahoamisesta käsiin, ellet sinä sinne suolavettä heitä aina kahden päivän välein. Tuollaisen Weberin polttimen vaihtaa noin 2 minuutissa uuteen ja hinta on jonkun kympin, niin en näe saavutettavaa hyötyä valuraudan ja ruostumattoman teräksen välillä.

Se niissä Landmanneissa ja Webereissä juuri maksaa, siis nimen lisäksi, että molemmille saa varaosia hamaan tulevaisuuteen asti. Silloin on ihan se ja sama palaako se poltin puhki 2 kesässä vai ei, kun uuden saa yhdellä puhelinsoitolla, kun noiden halppisten kanssa se on uuden grillin osto edessä.
 
Viimeksi muokattu:

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Miksi valurautapoltin? Siis en ymmärrä väitettäsi niiden lahoamisesta käsiin, ellet sinä sinne suolavettä heitä aina kahden päivän välein. Tuollaisen Weberin polttimen vaihtaa noin 2 minuutissa uuteen ja hinta on jonkun kympin, niin en näe saavutettavaa hyötyä valuraudan ja ruostumattoman teräksen välillä.

Se niissä Landmanneissa ja Webereissä juuri maksaa, siis nimen lisäksi, että molemmille saa varaosia hamaan tulevaisuuteen asti. Silloin on ihan se ja sama palaako se poltin puhki 2 kesässä vai ei, kun uuden saa yhdellä puhelinsoitolla, kun noiden halppisten kanssa se on uuden grillin osto edessä.

Eli sä suosittelet siis Weberiä? Löytyykö niistä valurautaparila sekä -ritilä? Onko polttimia 4?
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eli sä suosittelet siis Weberiä? Löytyykö niistä valurautaparila sekä -ritilä? Onko polttimia 4?
En ole @BlackWolf mutta suosittelen myös Weberiä. Et saa tonnilla kolmea polttimoa enempää, mutta tehoa saat aika runsaasti ja laatua myös. Tarvitsetko todella neljä polttimoa?
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En ole @BlackWolf mutta suosittelen myös Weberiä. Et saa tonnilla kolmea polttimoa enempää, mutta tehoa saat aika runsaasti ja laatua myös. Tarvitsetko todella neljä polttimoa?
En varmaankaan, tottunut vaan grilleihin, joissa on ollut aina 4 poltinta. Varmasti 3 riittäisi ihan hyvin. Webereitä siis tutkimaan, kiitos vinkeistä!
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Eli sä suosittelet siis Weberiä? Löytyykö niistä valurautaparila sekä -ritilä? Onko polttimia 4?
Minä en ole mikään grilliasiantuntija enkä ole itse käyttänyt niin monia grillejä, että uskaltaisin suositella mitään. Itsellä on Weber, mutta en ole mikään merkkiuskovainen. Varmasti on myös muunmerkkisiä hyviä grillejä. Lähinnä halusin tähdentää että sille hinnalle on syitä, kuten se varaosien saatavuus ja yleinen osien kestävyys. Toki jos ei grillistänsä pidä huolta ja jättää sen putsaamatta ja ulos talveksi säiden armoille, niin tuskin kannattaa mitään kallista ostaa vaan se halvin omaan käyttöön riittävä. Jos taas haluaa pitää ruoanlaittovälineensä kunnossa ja tuntea niiden sielunelämään, niin esim. Webereistä saa kymmenien vuosien kaverin, kun jokainen osa on korvattavissa uudella, ihan suoraan maahantuojalta.

Edit. laitetaan nyt vielä lisäksi että oma Weberini on vasta muutaman viikon vanha (minulla), ostin halvalla kun ei ollut edellinen omistaja jaksanut pitää kunnossa, parin tunnin puurtaminen ja puolen jalkapallon verran palanutta marinadia kun jynssäsi irti, niin laite oli kuin tuliterä. Ikää tuolla, ainakin moskan määrästä ja myyjän puheista, päätellen useampi vuosi. Ensimmäinen Weber taloudessa ja on kyllä vakuuttanut laadullaan, ei ne isot pojat ihan turhaan noita vaikuta kehuvan. Siellä kun oli kaikkea kotiloista lähtien sisällä ja silti ruostetta ei löydy etsimälläkään ja polttimo, valurautaritilät yms. kaikki aivan priimaa. Purkaminen helppoa kuin heinän teko, kokoaminen kanssa, tekee puhtaanapidosta yhtä juhlaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös