Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 378 275
  • 979

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Ajattelin aloitella grillikauden. Nyt pitää vaan ostaa uusi grilli, kun entinen on lusu ja pilasin sen muutenkin.

Tuli vastaan mielenkiintoinen tarjous ja kyselisin mielipiteitä. Jollain kokemuksia Luciferin 4-polttimoisesta grillistä?

LUCIFER Arkose 4 sivukeittimellä -> | Horisont / LUCIFER grillit ja oheistuotteet

Tuo grilli olisi tarjouksessa 220€. Mun mielestä kohtuullinen hinta? On sentään rosteripolttimet etc. Kuis tuo emaloitu teräsritilä vs Valurauta?
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
-Jonne-: Muuten vaikuttaa pätevältä vehkeeltä, mutta epäilyttävän alhainen hinta näkyy kahdessa seikassa:

1. Pulveroitu maalipinta lohkeilee suht nopeasti pois. Tsekkaa, ettei sitä ole sisäpinnoissa.
2. Emaloitu teräsritilä on ok niin kauan, kun et tee kokolihaa. Makkaroihin ja kasviksiin riittää ihan hyvin, mutta punaiselle lihalle ei, koska sellainen ei varaa riittävästi lämpöä. Tällaisen välttämiseksi osta erillinen valurautaparila, jos kannen alle mahtuu.
 

Joonatan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ajattelin aloitella grillikauden. Nyt pitää vaan ostaa uusi grilli, kun entinen on lusu ja pilasin sen muutenkin.

Tuli vastaan mielenkiintoinen tarjous ja kyselisin mielipiteitä. Jollain kokemuksia Luciferin 4-polttimoisesta grillistä?

LUCIFER Arkose 4 sivukeittimellä -> | Horisont / LUCIFER grillit ja oheistuotteet

Tuo grilli olisi tarjouksessa 220€. Mun mielestä kohtuullinen hinta? On sentään rosteripolttimet etc. Kuis tuo emaloitu teräsritilä vs Valurauta?

Mulla on ilmeisesti samanlainen, tai ainakin merkki ja polttimoiden määrä täsmää. Mallimerkintää en muista, mutta hintakin oli suunnilleen tuota luokkaa Citymarketissa (Oulussa) pari vuotta sitten. Ensimmäinen reaktio paketin purettuani oli jostain epäuskon ja naurun väliltä. Kasa atomeja. Räjäytyskuva oli muistaakseni melko "mielenkiintoinen", jopa siinä määrin kiinnostava, että tuli aika moneen otteeseen ihmeteltyä että mitenkäs helvetissä osa 296C liitettiinkään osaan 188A jne... Meni muutamia tunteja ja grilli oli about ready to rock. Jotain pientä ongelmaa oli mulla tuossa kasaamisessa, mutta en nyt muista mitenkään, että mistä oli kyse.

Toiminnassa ei sinänsä ole ollut valittamista. Tosin en nyt mikään hifistelijä ole ja tuskin alalle vihkiytyneisiin verrattuna nyt juuri mitään ees asioiden päälle tajuan, mutta ihan normi pihvit mitä oon tehnyt, on tulleet nopeasti ja olleet hyviä. Pitää vaan muistaa säätää kaasu tarpeeksi pienelle sytytyksen jälkeen. Eli ainakin meikäläisen peruskäyttöön hinta / laatu on ollut hyvä, ei voi valittaa.
 

Joppe K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Kiekko-Vantaa
Ensimmäinen reaktio paketin purettuani oli jostain epäuskon ja naurun väliltä. Kasa atomeja. Räjäytyskuva oli muistaakseni melko "mielenkiintoinen", jopa siinä määrin kiinnostava, että tuli aika moneen otteeseen ihmeteltyä että mitenkäs helvetissä osa 296C liitettiinkään osaan 188A jne... Meni muutamia tunteja ja grilli oli about ready to rock.

Muutaman kaasugrillin kokoamisen jälkeen voin tosiaan antaa vinkkiä palstaveljille, että kannattaa suhtautua mainoksissa ja käyttöohjeissa oleviin mainintoihin: "Helppo koottava", "Käyttökuntoon 15 minuutissa" jne. hieman skeptisesti. Kannattaa ehdottomasti syödä kunnon tukeva ateria alle ennen kuin aloittaa kasaamisen eikä missään nimessä aloittaa sitä kevään ensimmäiset grilliherkut mielessä. Tunnissa kahdessa jos tuosta urakasta selviää, niin on jo ihan kiitettävä suoritus.
 

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Winners
Nostetaanpas ketjua ylös, kun grillaus kelitkin ovat alkamassa. Olisi pätevä kaasugrilli hakusessa ja haluaisin vinkejä, että mihin kannattaa panostaa, kun uutta grilliä on ostamassa. Budjetti liikkunee siellä 500-600e paikkeilla.
 
Viimeksi muokattu:

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
spoiler:

Se on jätkät ihan sama, millä niitä lihoja/lihantapaisia kärventää, jos osaa tai eiosaa. Se on valitettavasti tilanne.

Noin sata kertaa tärkeämpää on raaka-aineen tuntemus, maustaminen, lisäkkeet ateriakokonaisuuden luomiseksi, ja sensellaiset pikku detaljit, joilla pärjättiin pari tuhatta vuotta ennen kuin läheisestä rautakaupasta sai "edukkaan" rosteri-Weberin.
 

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Winners
spoiler:

Se on jätkät ihan sama, millä niitä lihoja/lihantapaisia kärventää, jos osaa tai eiosaa. Se on valitettavasti tilanne.

Noin sata kertaa tärkeämpää on raaka-aineen tuntemus, maustaminen, lisäkkeet ateriakokonaisuuden luomiseksi, ja sensellaiset pikku detaljit, joilla pärjättiin pari tuhatta vuotta ennen kuin läheisestä rautakaupasta sai "edukkaan" rosteri-Weberin.

Näinhän se on.(Harri Koivusen ääni) Ajattelit sitten kuitenkin valistaa meitä kaikkia amatöörejä kuinka helppoa se grillaaminen on.
 
Viimeksi muokattu:

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Näinhän se on.(Harri Koivusen ääni) Ajattelit sitten kuitenkin valistaa meitä kaikkia amatöörejä kuinka helppoa se grillaaminen on.

Ei kun ajattelin valistaa "teitä amatöörejä" siitä, ettei se Weber neljällä rosteripolttimella ole oikeasti yhtään autuaaksitekevämpi kuin betoninen kaivonrengas, ruosteinen kanaverkko ja märät halot.

Ihmisillä usein vaan oikeasti on sellainen usko, että mitä hienompi/isompi/kallimpi grilli, sen parempi ruoka.
 

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Winners
Ei kun ajattelin valistaa "teitä amatöörejä" siitä, ettei se Weber neljällä rosteripolttimella ole oikeasti yhtään autuaaksitekevämpi kuin betoninen kaivonrengas, ruosteinen kanaverkko ja märät halot.

Ihmisillä usein vaan oikeasti on sellainen usko, että mitä hienompi/isompi/kallimpi grilli, sen parempi ruoka.

Ehkäpä tarkoitukseni oli kysyä vain palstan grillimestareilta tämän päiväin markkinoilla olevista "laadukkaista" vehkeistä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK
Tilasin tuossa taannoin tämän ja kasailin tuossa eilen, en vielä ole ajanut sisään, mutta rakenteiltaan vaikuttaa kyllä juuri siltä mitä itse tavoittelen grillaamisessa.

Itse olen sitä koulukuntaa joka grillaa hiilillä tai puulla eikä kaasulla kuin hätätilanteessa.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Nostetaanpas ketjua ylös, kun grillaus kelitkin ovat alkamassa. Olisi pätevä kaasugrilli hakusessa ja haluaisin vinkejä, että mihin kannattaa panostaa, kun uutta grilliä on ostamassa. Budjetti liikkunee siellä 500-600e paikkeilla.

Onhan se ihan totta, että kun ruokaa valmistaa, täytyy tuntea raaka-aineensa. Kuitenkin myös sillä, millä ruokansa valmistaa. Tämä siis Tkachuk7:lle.

Mitä tulee grillinostoon, varmista, että ritilä on materiaalia, joka varaa lämpöä hyvin, valurautaa mieluiten. Kysy myyjältä myös polttimoiden tehon riittävyyttä haluamasi grillin kokoon nähden. Näiden kahden tärkeimmän jälkeen voi katsella kaasun säädön määriä ja yläritilöitä sun muita kiikkeriä jalkoja ja sivutasoja.
 

Scipio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers
Tilasin tuossa taannoin tämän ja kasailin tuossa eilen, en vielä ole ajanut sisään, mutta rakenteiltaan vaikuttaa kyllä juuri siltä mitä itse tavoittelen grillaamisessa.

Tuollaisen grillin voisin hommata itsekin. Saas vain nähdä jääkö rahaa sen jälkeen kun talo ja piha on valmis.
Laita jonkinsortin arvostelu tuotteesta muutaman käyttökerran jälkeen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Onhan se ihan totta, että kun ruokaa valmistaa, täytyy tuntea raaka-aineensa. Kuitenkin myös sillä, millä ruokansa valmistaa. Tämä siis Tkachuk7:lle.

Toki välineillä on iso merkitys, mutta itse kyllä lähtisin tuosta raaka-aineiden tuntemuksesta liikkeelle. Voisin kuvitella, että Tkatchukilla on tästä jonkinlainen näppituntuma (muistaakseni) ammattilaisena.
 
-Jonne-: Muuten vaikuttaa pätevältä vehkeeltä, mutta epäilyttävän alhainen hinta näkyy kahdessa seikassa:

1. Pulveroitu maalipinta lohkeilee suht nopeasti pois. Tsekkaa, ettei sitä ole sisäpinnoissa.
2. Emaloitu teräsritilä on ok niin kauan, kun et tee kokolihaa. Makkaroihin ja kasviksiin riittää ihan hyvin, mutta punaiselle lihalle ei, koska sellainen ei varaa riittävästi lämpöä. Tällaisen välttämiseksi osta erillinen valurautaparila, jos kannen alle mahtuu.

Itselläni on posliiniemaloiduilla ritilöillä varustettu Weberin Spirit S320. Kyllä sillä on ihan hyvin voinut punaista lihaa grillata. Vanha Landmann jossa oli vain kaksi poltinta oli ihan paska ja sen kanssa pelleilin valurautaparilan kanssa. Liha oli yleensä omassa nesteessä keitettyä, koska polttimien teho oli riittämätön. Nykyisessä on polttimien teho aivan eri luokkaa ja grillin todellakin saa riittävän kuumaksi. Pärjään oikein hyvin noilla posliiniemloiduilla ritilöillä. Lisäksi grilli on todella helppo pitää puhtaana. Pitää vain grilliä vähän aikaa täydellä teholla ja harjaa karstat pois... Eli semmoinen grilli, joissa on polttimissa riittävästi tehoa...
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Tuli tuolloin ostettua tuo Luciferin grilli. Ritilä olikin valurautaa, vaikka selosteessa oli emaloitu teräs...Selvisi kun ostin parillan tilalle toisen ritilän (30€). Nyt on ritilää koko paistoala, jota on aika pirusti. Se on nääs silleen, että jos haluaa paistella pihviä parillalla, niin se hoituu valurautapannulla ihan hellalla. Kun grillataan, niin lihaan pitää saada liekkiä alle.

Tänään vein neitsyyden ja paketti on hintaansa nähden oikein mainio. Varsinkin tuon pienen modauksen jälkeen. Huomenna jatkuu kun taitaapi kelit olla kohillaan.
 

Jurnu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mä muutan ens kuussa rivitaloon, eli se meinaa omaa pihaa ja grillihän sinne tarvis hommata. Ajattelin kaasulla toimivaa, en mitään naapuruston seksikkäintä, vaan jotain ihan perusmallia.

Tekeekö 2-polttimollisilla mitään vai kannattaako ostaa suoraan 3:lla polttimolla toimiva? Kenelläkään heittää mitään kohtuu edullista ja toimivaa mallia? Yksin muutan, niin ei tarvi olla mikään kovin kookas grilli edes, joskus saatan parille toverille kokkailla.
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Mä muutan ens kuussa rivitaloon, eli se meinaa omaa pihaa ja grillihän sinne tarvis hommata. Ajattelin kaasulla toimivaa, en mitään naapuruston seksikkäintä, vaan jotain ihan perusmallia.

Tekeekö 2-polttimollisilla mitään vai kannattaako ostaa suoraan 3:lla polttimolla toimiva? Kenelläkään heittää mitään kohtuu edullista ja toimivaa mallia? Yksin muutan, niin ei tarvi olla mikään kovin kookas grilli edes, joskus saatan parille toverille kokkailla.

Meillä on 3-polttimella oleva kaasugrilli mutta ei niistä tarvii käyttää kuin 2 kerrallaan. Tarkistin niin ainakin Gigantin verkkosivuilla on 2-polttimella oleva kaasugrilli vain 79€ mutta laadusta ei ole takeita. Ehkä panostaisin siihen jonkun 200€ niin kestää useamman kesän.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Hampurilaisia pitäisi tehdä ja tarvitsisin vinkkiä sopivaan hampurilais-reseptiin jos pihvit on tarkoitus paistaa joko parilalla tai ihan grilliritilällä. Ts. kananmunaa yms. pitäisi varmaan sotkea jauhelihaan ja jostain löytyy reseptejä että ihan pelkkä maustettu kermakin riittäisi.

Sitten taas ilmeisesti löytyy myös ihan valmis-pihvejä, onko niitä yhtään kelvollisia vai ovatko pelkkää eines-sekundaa. Tietenkin laadukkaan marketin (esim. Supervexi) lihatiskiltä voisi löytyä jotain priimaakin mutta...
 

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hampurilaisia pitäisi tehdä ja tarvitsisin vinkkiä sopivaan hampurilais-reseptiin jos pihvit on tarkoitus paistaa joko parilalla tai ihan grilliritilällä. Ts. kananmunaa yms. pitäisi varmaan sotkea jauhelihaan ja jostain löytyy reseptejä että ihan pelkkä maustettu kermakin riittäisi.

Sitten taas ilmeisesti löytyy myös ihan valmis-pihvejä, onko niitä yhtään kelvollisia vai ovatko pelkkää eines-sekundaa. Tietenkin laadukkaan marketin (esim. Supervexi) lihatiskiltä voisi löytyä jotain priimaakin mutta...

Itse tein tuossa taannoin Stefan Richterin malliin pihvit. Hän esitteli nuo pihvit ja koko hampurilaisensa grillissä tehtynä ohjelmassa Richterin asteikko. Kyseissä ohjelmassa oli vieraana muistaakseni räppäri Nygård. Tuo ohjelma taitaa olla edelleen katsottavissa TV5:n nettisivuilla.

Oli erittäin hyvä kokonaisuus ja loppujen lopuksi nopea myös tehdä.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Varjo: käy youtubesta kurkkaamassa Heston Bloumenthalin ohje. Lyhyesti: Älä lisää lihaan muuta kuin suolaa ja pippuria. Nosta jauheliha tuorekelmun päälle rikkomatta lihan rakennetta. Liha tulee nostaa kelmulle "samansuuntaisesti" pötköksi, joka rullataan sitten tiiviisti kelmun sisään. Yön yli jääkaappiin ja aamulla viipaleiksi. Avot.

Edit. Hestonin ohje löytyy hakusanoilla heston beef.

Ja valmiit pihvit on 99% silkkaa persettä. Sisäpuolta.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Hestonin hampparipihvi youtubessa. Toimiva systeemi, jolla tulee todella hyvä ja mehevä pihvi. Samanlainen resepti löytyy myös Snelmannin sivuilta. Hyvä liha, suola ja pippuri. Siinä kaikki mitä hyvä hampurilaispihvi kaipaa.
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Burgeriahan on vaikea lahtea uudelleen keksimaan, joten sen erikoisuus/erilaisuus usein rajoittuu siihen pihvin ja leivan valiin. Mita ja miten siihen laitetaan.

Jokin aika sitten tormasin kuitenkin taman tyyliseen "uutuuteen" ja olen ollut todella tyytyvainen ainakin omien burgerieni "uudelleen syntyyn". Se mita sinne sisalle laitetaan, niin sehan on loputon tie. Vain mielikuvitus on rajana ja voit tehda niista burgereista minka tyylisia tahansa.

Viimeisin tekeleeni toissailtana oli lampaan lihasta tehty, homejuustolla, pinaatilla ja sienilla (kera tulisemman soosin) taytetty "Lamburger". Seuraavaksi ajattelin ehka kevyemmasta lihasta (kalkkuna?) ja intialaisilla sooseilla ja esim persikoilla taytettya burgeria...?
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Keep it simple, stupid!

Hampurilaisia pitäisi tehdä ja tarvitsisin vinkkiä sopivaan hampurilais-reseptiin jos pihvit on tarkoitus paistaa joko parilalla tai ihan grilliritilällä. Ts. kananmunaa yms. pitäisi varmaan sotkea jauhelihaan ja jostain löytyy reseptejä että ihan pelkkä maustettu kermakin riittäisi.

Sitten taas ilmeisesti löytyy myös ihan valmis-pihvejä, onko niitä yhtään kelvollisia vai ovatko pelkkää eines-sekundaa. Tietenkin laadukkaan marketin (esim. Supervexi) lihatiskiltä voisi löytyä jotain priimaakin mutta...
Unohda valmispihvit. Piste. Nyt ihan riippuen siitä, minkälaisesta lihasta olet aikout jauhelihapihvisi valmistaa, riippuu se mitä sinne sekaan joudut laittamaan. En jaksa tässä käydä kaikkia vaihtoehtoja läpi, joten annan yleismaallisen neuvon: pihvin tulee olla käsin hyvin koossa pideltävä, ns. "jytky" ja maustettu suolalla ja pippurilla. Hampurilaisen onnistumisen kannalta tärkeintä kuitenkin on, mitä tulee pihvin ja sämpylän väliin.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Joh, testissä on nyt nuo linkitetyt ehdotelmat ts. suola&pippuri-setti, mutta kun mitään määriä ei ole annettu niin katsotaan nyt miten onnistui. Huomenna siis selviää, pötkäleet ovat nyt jääkaapissa.

Muitten lisukkeitten osalta mennään aika perinteisellä linjalla, joten nähtäväksi jää mikä on lopputulos. Parilakin pitäisi varmaan putsata mutta toisaalta mitenkä pahasti menee pieleen jos grillaakin pihvit ritilällä (pysyvätkö nuo suolaversiot kasassa, se lienee kai suurin syy välttää ritilää).
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Myöhäistä tietysti varjolle, mutta isoissa jauhelihasatseissa kannattaa punnita suola. Itse teen n. 1,5%, ehkä mieluummin hiukan vajaan. Pippuria sitten massan pintaan "silleen sopivasti".

Olipa mielenkiintoinen tuo ohje, en ole edes ajatellut, että noin voisi homman hoitaa ja pihvi vielä pysyy kasassa. Ehdottomasti menee kokeiluun seuraavalla hamppiskerralla.

Erilaisista variaatioista suosittelen kokeilemaan karitsanjauhelihapihviä, pikkelöityä punasipulia ja kastikkeeksi tsatsikia, jonne on murusteltu fetaa sekaan. Omaan makuun toimi loistavasti. Rucolaa ja minttua sopivasti kaveriksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös