Mainos

Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 387 888
  • 982
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ei kovin hankalaa, eikä aikaakaan voi pitää pitkänä, kun lihat on kuitenkin pitänyt ottaa lämpimään jo aikaisemmin ja esivalmistelutkin tehdä.

Tähän nyt vielä sellainen juttu, että kun sitä grilliä ei aina voi jättää sinne lämpiämään itsekseen tehdäkseen esivalmisteluja, vaan esivalmisteluja tehdään ja sitten saavutaan grillille... toisin sanoen ei ole mahdollista jättää kuumaa grilliä ilman valvontaa esim lasten ja/tai lemmikkien takia, vaan grillaus tapahtuu yhdessä jaksossa. Tähän se kaasugrilli on arkena ihan ehdoton.

hiiligrillaus on sellainen enemmän rituaalinomainen illanviettotapa, joka sopii hienosti kesäiltoihin ja pitkään ulkona olemiseen. Siksipä se puugrillikin täytyy tehdä, koska se on taas erinomainen ja hieno illanviettopaikka kun syyskesällä illat pimenee, ruuan valmistuttua heitelle parit klapit valaisemaan iltaa.

Ei grillaus ole pelkkä ruokaa, siihen kun liittyy meihin ihmisten alitajuntaan syvälle ulottuva elävä tuli. Jo se itsessään puoltaa hiili ja puugrillejä kaasun sijaan, ei kahta sanaa. . . mutta suurimman osan grillauksestani suoritan Webberin kaasulla.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Siivosin eilen pihagrillin (kaivonrengas + tiiliä) ja testasin uuden ritilän (vanha uuniritilä kierrätyskeskuksesta, 2€) grillaamalla paikallista possunniskaa, hyvää tuli. Tuli siinä mieleen tämä ketju ja monsterigrillit.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Grillistit eivät ole kotimaisia, vaan ne tuodaan Eestistä.
Ne kaupassa punamustassa säkissä myytävät hiilet ovat myös aika skeidaa, koska ne tehdään lähinnä haavasta ja muista koivua halvemmista lehtipuulajikkeista.
Jos haluaa 100%-koivuhiiltä, niin vaihtoehtoja ei nykyään juurikaan ole. Siis marketeissa.
Lisäksi hiilien valmistustapa vaikuttaa luonnollisesti laatuun (kotimainen on tässäkin parempi kuin esimerkiksi venäläinen), mutta nämä valmistustapaerot tuskin ketään kiinnostavat.

No perkele, olinpas kujalla. Grillistit ja ne punamustat ovat kuitenkin näistä yleisesti saatavilla olevista paremmasta päästä.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Tuli eilen testattua tällaista Muurikan sähkösavustinta:

OpaMuurikka - Sähkösavustin

1,5kg lohifile oli pöntössä vajaat kolme varttia ja peeveli, että tuli hyvää... Seuraavaksi voisi kokeilla miten ribsit pärjää tuolla, onko jolla/kulla vinkkejä?
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
grillaamalla paikallista possunniskaa, hyvää tuli.

Teitkö kokonaisena vai pihveinä? Kiinnostaisi kuulla kuinka olet tuon niskan maustanut ja jos teit pihveinä, niin kuinka pitkä kypsennysaika? Itselläkin olisi Kivikylää 3kg pihveinä pakastimessa.

Salama15: Sun pitää saada se pöntön lämpö alemmas ribseille. Onko sinulla se isompi, kaksi tasoinen? Toiselle tasolle voit laittaa vesiastian joka tasaa lämmön alemmaksi. Sellaisenaan sen pöntön lämpö on liian kova ribseille. Muutenhan tuo toimii kuin uuni.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Teitkö kokonaisena vai pihveinä? Kiinnostaisi kuulla kuinka olet tuon niskan maustanut ja jos teit pihveinä, niin kuinka pitkä kypsennysaika? Itselläkin olisi Kivikylää 3kg pihveinä pakastimessa.

Salama15: Sun pitää saada se pöntön lämpö alemmas ribseille. Onko sinulla se isompi, kaksi tasoinen? Toiselle tasolle voit laittaa vesiastian joka tasaa lämmön alemmaksi. Sellaisenaan sen pöntön lämpö on liian kova ribseille. Muutenhan tuo toimii kuin uuni.

Pihveinä paistoin. Maustoin pihvit suolalla ja mustapippurilla pari tuntia ennen kypsennystä ja grillauksen aikana suihkin glaseerausliuosta pintaan. Grillausaika oli kuumassa grillissä pari minuuttia per puoli, kääntelin pihviä usein, jotta sain suihkittua glaseerausliosta.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Ei ole totta. Sitkeä pihvinpaistomyytti, joka vain jatkaa elämistään.

Näin kertoivat myös koulunpenkillä. Opetettiin pihvin paisto niin, että ensimmäiselle puolelle kova lämpö (tulee esille), pihvi ympäri ja lämpöä alas->kypsennys. Tällä tavoin kyllä ne pinnatkin menee kiinni...Ja se nesteen poistuminen lihasta johtuu pitkälti siitä, että se liha lyödään pannuun, grilliin, uuniin liian kylmänä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ei ole totta. Sitkeä pihvinpaistomyytti, joka vain jatkaa elämistään.

Jos on myytti, niin oli sitten Michelinravintolan kokin pitämä pihvikurssi rahan kaivoon heittämistä. . . toki kurssin sisällöstä 98% keskittyi pihivin osalta tärkeimpään, eli kastikeiden tekemiseen,...
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Olen nyt muutamaan otteeseen testaillut ns ammattikeittiöön tulevia noin 300kg painavia hiiligrillejä sellainen huomio. Kaikki kaupassa myytävät briketit noin yleisesti ovat hirveää huttua. Nyt on oikeaitakin vaihtoehtoja löytynyt joten tässä:
BRIKETIT KOOKOS WEBER 10 KG - Grillit ja grillausvälineet - K-rauta


Palavat todella kuumana ja kauan. Myös puusta tehtyjä brikettejä on testattu mutta niiden hankala saatavuus on ongelma. Lähinnä siis kaukoidästä ja Etelä-Amerikasta tulevia, erittäin tiiviistä puulajeista tulee hyviä. Suomessa kasvavista oikeastaan vain ehkä omenapuu olisi soveliasta.

Mutta tosiaan. Noita kookos brikettejä on muistaakseni 3kg pusseissakin.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Jos on myytti, niin oli sitten Michelinravintolan kokin pitämä pihvikurssi rahan kaivoon heittämistä. . . toki kurssin sisällöstä 98% keskittyi pihivin osalta tärkeimpään, eli kastikeiden tekemiseen,...

Kaipa tämä linkki on täällä ennenkin ollut, mutta laitetaan nyt vielä kerran. Yleinen uskomus lihan paistamisesta ei pidn paikkansa - MTV3.fi - Makuja

Muitakin vastaavia testejä muistan, mutta todella se on urbaanilegenda. Kuuma pannu ja alun pyörittäminen tuo kyllä oman hyvän makunsa lihaan, joten turhaa se ei siinä mielessä ole, mutta mitään "pintoja kiinni" se ei tee.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Ei ole totta. Sitkeä pihvinpaistomyytti, joka vain jatkaa elämistään.

Jonkiasteinen myyttihän tuo on vaikka ns ammattikokit samaa "pinnat kiinni"- mantraa jaksavat hokea ympäri maailmaa kaiken aikaa. Eiköhän parhaaseen lopputulokseen päästä sillä, että liha on tarpeeksi pitkään riippunut eli raakakypsynyt ja se todellakin on paistohetkellä huoneenlämpöistä. Maustaminen ja kastike kruunaa loput.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Heh, Vihreet tappelevat että miten pihvi kuuluu paistaa? Meat is murder, anyone...?...:)

Noh, se siitä hakamussuttelusta. Voi olla, että tuossa on tuota myyttiä mukana. Mutta kuten veli -Jonne- kertoi, niin minäkin luotan enemmän siihen, että liha on tarpeeksi lämpöistä, ennen kun siitä aletaan tekemään yhtään mitään. Itse teen marinadista melko notkeaa, joten muhiessa tapahtuu myös nesteytymistä ja yleensä onnistun kyllä ihan murakoita steikkejä grillissä vääntämään. Ja en koske pitkällä tikullakaan valmismarinoituihin paskalätkiin. Porsaan ulkofilettä tuoreena köntsänä käsiteltäväksi, niin helvetin hyvää tulee, eikä lompsakaan huuda hoosiannaa. Ribsit haudutan uunissa ja sitten itse tuunattua hickory-soosia päälle ja grilliin hetkeksi käryämään. Ylijääneellä soosilla sivelen kesäkurpitsa-lätkät ja niistä tulee helvetin hyvää lisuketta.

Ajattelin tuossa vääntää kevään edetessä tiiligrillin tuohon pihaan. Onko siihen jotain huomioitavia tipsejä? Suhtteellisen korkean ajattelin siitä tehdä, että saa sitten halutessaan ritilää laskea ja nostella. Olen jotenkin kyllästynyt kaasugrilleihin ja kun vanha tuli tiensä päähän, niin ajattelin kokeilla jotain muuta välillä ja palata vanhan kunnon puu/hiili-traditioon.
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Kaasulla tai hiilillä/puulla grillatessa maku on aivan toista juurikin muodostuneen savun vuoksi. Eri asia sitten missä maassa hiilet ovat valmistettu. Kotimaiset kai parhaita. Luonnollisesti.
Kannattaisi varmaan kokeilla joskus kaasugrilliä grillaamista ennen kuin alkaa itsensä julkisesti nolaamaan omilla mielipiteillään.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kannattaisi varmaan kokeilla joskus kaasugrilliä grillaamista ennen kuin alkaa itsensä julkisesti nolaamaan omilla mielipiteillään.

Ennemmin nolaa itsensä omilla mielipiteillä kuin muiden, vai mitä? Tämä kaasugrilli/hiiligrilli vääntö on meikäläisen kohdalla nyt vaan niin, että hiiligrillillä saan maistuvampaa settiä. Onko vaikeaa ymmärtää tätä? Aivan sama, mitä jokin vitun testi sanoo. Meikäläisellä on sitten kai sen verran herkkä makuaisti, että eron tunnen. Painu sä sinne omaan kaasugrillikoloon ja jatka samalla linjalla. Kaasulla mäkin grillaan tällä hetkellä.
 

pleijjeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suosikkijoukkue
Jos on myytti, niin oli sitten Michelinravintolan kokin pitämä pihvikurssi rahan kaivoon heittämistä. . . toki kurssin sisällöstä 98% keskittyi pihivin osalta tärkeimpään, eli kastikeiden tekemiseen,...

Jonkiasteinen myyttihän tuo on vaikka ns ammattikokit samaa "pinnat kiinni"- mantraa jaksavat hokea ympäri maailmaa kaiken aikaa. Eiköhän parhaaseen lopputulokseen päästä sillä, että liha on tarpeeksi pitkään riippunut eli raakakypsynyt ja se todellakin on paistohetkellä huoneenlämpöistä. Maustaminen ja kastike kruunaa loput.
Muutama kastikeresepti sitten tänne ja heti! Tai edes linkkivinkki hyvään (mutta myös helppoon ja yksinkertaiseen) kastikkeeseen. Enimmäkseen tulee possun eri osia grillattua...
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Muutama kastikeresepti sitten tänne ja heti! Tai edes linkkivinkki hyvään (mutta myös helppoon ja yksinkertaiseen) kastikkeeseen. Enimmäkseen tulee possun eri osia grillattua...

No, linkkinä voisin mainita ihan Googlen ja sinne kirjoitat marinadiresepti, niin löydät varmasti sieltä itsellesi sopivan.

Teen itse vahvalla impro-otteella ja mutu-hengessä soosit. Esim. jos sulla on jotain hickory, ym.. soosia kaapissa, niin töräytät sitä kipan pohjalle ja lisäät öljyä, chiliä, grillausmaustetta, pippuria, kahvia, olutta, valkosipulijauhettta, ym.. Oikeastaan mistä nyt itse pidät ja mitä mieleen juolahtaa. Jos ei ole HP:tä tai muuta valmista grillaussoosia, niin silloin soijakastike on ehdoton.

Vahvalla itseluottamuksella liikkeelle vaan ja muista, että niin paskaa et onnistu mitenkään tekemään, kuin teollisvalmismarinadi-thyivittu-pihvit.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
valkosipulijauhettta, ym..

Dissaat teollisuusmarinadeja, mutta samaan hengenvetoon kehotat käyttämään marinadissa valkosipulijauhetta? Kuka oikeasti käyttää yhtään mihinkään teolliselta skeidalta maistuvaa valkosipulijauhetta? Jos olen oikein laiskalla päällä, käytän valkosipulipuristinta (joka on sekin hifistelijöiden mielestä suoraan saatanasta) pilkkomisen sijaan, mutta valkosipulijauheelle en näe kyllä mitään käyttötarkoitusta.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Dissaat teollisuusmarinadeja, mutta samaan hengenvetoon kehotat käyttämään marinadissa valkosipulijauhetta? Kuka oikeasti käyttää yhtään mihinkään teolliselta skeidalta maistuvaa valkosipulijauhetta? Jos olen oikein laiskalla päällä, käytän valkosipulipuristinta (joka on sekin hifistelijöiden mielestä suoraan saatanasta) pilkkomisen sijaan, mutta valkosipulijauheelle en näe kyllä mitään käyttötarkoitusta.
Jos teen saman soosin vaikka ribseille kahteen kertaan ja toisessa käytän valkosipulijauhetta ja toisessa tuoretta valkosipulia pilkottuna niin maksan sinulle kymppitonnin, jos erotat nämä toisistaan yhdeksän kertaa kymmenestä.

Meni nimittäin vähän hifistelyn makuiseksi tuo kommenttisi.

(Disclaimer: En maksa oikeasti. Ihan vaan siltä varalta, että olet friikki.)
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Dissaat teollisuusmarinadeja, mutta samaan hengenvetoon kehotat käyttämään marinadissa valkosipulijauhetta? Kuka oikeasti käyttää yhtään mihinkään teolliselta skeidalta maistuvaa valkosipulijauhetta? Jos olen oikein laiskalla päällä, käytän valkosipulipuristinta (joka on sekin hifistelijöiden mielestä suoraan saatanasta) pilkkomisen sijaan, mutta valkosipulijauheelle en näe kyllä mitään käyttötarkoitusta.

No voihan vitura taas yhden kerran. Murmelilta jo ihan tyhjentävä vastaus, mutta tarkennetaan nyt vielä. Kyllä, olet oikeassa siinä tuore valkosipuli pilkottuna on parempi vaihtoehto. Mutta kyllä se jauhe mulle käy mausteena. Pääpointti oli, että niin pahasti ei voi epäonnistua marinadin tekemisessä, että tulee paskempaa settiä, kuin vakuumipakatut "Grillimestarin herkkumarinadikasslerit/pihvit" ym... Kyllähän nuo tietyt valmiit (varsinkin jenkkiläiset) soosit hyviä on, varsinkin kun niitä vähän tuunailee.
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Ennemmin nolaa itsensä omilla mielipiteillä kuin muiden, vai mitä? Tämä kaasugrilli/hiiligrilli vääntö on meikäläisen kohdalla nyt vaan niin, että hiiligrillillä saan maistuvampaa settiä. Onko vaikeaa ymmärtää tätä? Aivan sama, mitä jokin vitun testi sanoo. Meikäläisellä on sitten kai sen verran herkkä makuaisti, että eron tunnen. Painu sä sinne omaan kaasugrillikoloon ja jatka samalla linjalla. Kaasulla mäkin grillaan tällä hetkellä.
Siis sinun kuvitettelemasi savun kassa tässä ei ole mitään tekemistä, ellet sitten ole erikoistunut laittamaan lihoja ennen kuin hiillos on muodostunut. Grillin maku ei synny hiilloksen savuista (mitä ei ole edes olemassakaan) vaan ruuasta tippuneiden rasvojen höyrystymisestä. Tämä on täsmälleen samanmoinen sekä kaasugrillilä, että hiili/puu mikälie grillillä. Itseasissa kaasugrillillä on helpompi estää rasvan palaminen, joka taasen aiheuttaa ei toivottavia makuja ruuassa. Toisaalta on huomioitava, ettet grillaa millaan oikealla kaasugrillillä vaan jollain landesskeedillä, joten erehtyminen on ymmärrettävää. Tai sitten pidät siitä palaneen rasvan ja liekin polttamasta lihasta. Jos olisit sivukeitinhuumassa ymmärtänyt investoida Weberiin niin ehkä ymmärrys kaasugrilleistä olisi hieman eri tasolla. Itse grillaan Weberin kuusipolttimollisella kaasugrillillä himassa ja isolla Weberin pallogrillillä mökillä. Samaa kamaa saa molemmilla, mutta hiiligrilillä se on hieman tarkempaa puuhaa. Jos haluaa kunnolla savun makua pitää molemmilla grilleillä käyttää savustuspuuta.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Tulipa paukuteltua ihan kohtalainen pläjäys, joka olisi jäänyt uunilla ajatuksen asteelle.

Tarvikkeina grillauksessa kaasugrilli, kotimaista leppälastua alumiinifoliossa ja Kivikylän naturel Kaslerköntti (4€/kg), josta leikeltynä pihvejä. Molemmilta puolilta pintaan suola ja mustapippuri. Grillatessa grillauskastikkeella reilua siveltelyä. Paistoaika n. 10-20min riippuen pihvin paksuudesta. Itse kypsyttelin pihvejä n. 15min. Grilli niin kuumana (itsellä todella kuuma läpi grillauksen), että soossi saa aikaan reilua liekkiä ja pihvin pintaan lopputulemana kaunista pintaa. Saa hiillostua hiukan.

Soossi:

Öljyä
Punasipuli
Valkosipulia reilusti
Sambal Oelek 2 tl
Paprikajauhe 1rkl (mieluusti savu)
Ketsuppia 1dl
Cocista 1dl
Fariinisokeri 2rkl
Sinappia 1rkl
Valkoviinietikka 1 rkl

Sipuleiden kuullotus, loput aineet sekaisin ja hiljaista keittelyä 10min. Savuisuutta kaipasin soossiin itse, kun ei ollut edes savupaprikajauhetta. Toimi ilman sitäkin. Maku saa olla vahva, jos siis tykkää tulisemmasta niin varovasti lisää chiliä. Grillatessa maut miedontuu.

Pihvien maku oli makeahko, savuinen, miedosti potkua ja koostumus pinnasta hiukan rapsakka ja sisältä mehuisa.

Kiitokset Tosifanille vinkistä, joka johdatteli tähän pläjäykseen.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos teen saman soosin vaikka ribseille kahteen kertaan ja toisessa käytän valkosipulijauhetta ja toisessa tuoretta valkosipulia pilkottuna niin maksan sinulle kymppitonnin, jos erotat nämä toisistaan yhdeksän kertaa kymmenestä.

Meni nimittäin vähän hifistelyn makuiseksi tuo kommenttisi.

Kaikenlaista sitä on matkan varrella kuullut, mutten olisi kyllä ikinä uskonut kuulevani, että tuoreen valkosipulin käyttöä esanssisen valkosipulijauheen sijaan pidetään hifistelynä.

En lähtisi lyömään vetoa, mutta uskoisin aika vahvasti, että huomaisin eron marinadissa. Joka tapauksessa en lähtisi ikinä ottamaan sitä riskiä, että pilaisin vaikkapa nyt ribsien makuelämyksen sen takia, etten jaksa leikata valkosipulia. Tässä on myöskin se perustavanlaatuinen ero, että valkosipulinpalaset antavat makua lihan marinoituessa, ja pyyhitään luonnollisesti lihan pinnalta pois ennen grillaamista, etteivät pala. Millaisen makuelämyksen sitten antaa pintaan jäänyt valkosipulijauhe (jota ei saa pyyhkimällä pois), en halua kokeilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös