Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 378 347
  • 979

Erik Loka

Jäsen
Tuota, oliskos täällä jollain heittää ohjeita kanan grillaamiseen ja marinointiin?
Tekis mieli kokeilla jotain muutakin, kuin niitä valmiiksi marinoituja.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tuota, oliskos täällä jollain heittää ohjeita kanan grillaamiseen ja marinointiin?

No marinadin nyt voit rakentaa mistä tahansa. Esimerkiksi öljyä, valkosipulia, valkoviiniä,sitruunaa, suolaa ja valkopippuria tai currya sisältävä marinadi on kanan päällä varsin herkullista. Eli valitsemasi setit sekaisin ja sitten sivelet sitä sen kanan pintaan huolellisesti. Tämän jälkeen lihat muovipussiin tai johonkin isoon astiaan, mahdollisesti jäljelle jäänyt marinadi niskaan ja yöksi herkut jääkaappiin maustumaan. Ei tuon vaikeampaa.

*edit* Jos ei ole käsitystä noiden ainesten tarvittavista määristä, niin tässä nyt ainakin yksi helppo marinadi. Muutenhan tuo on melko vapaata hommaa, öljyä kippoon ja fiiliksellä muut setit sekaan.
 
Viimeksi muokattu:

BattleHymn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara, Liverpool FC
Tuota, oliskos täällä jollain heittää ohjeita kanan grillaamiseen ja marinointiin?
Tekis mieli kokeilla jotain muutakin, kuin niitä valmiiksi marinoituja.

Marinointiin ite ainakin käytän seuraavia aineita:
- Oliiviöljy
- sitruunamehu (puristettu sitruunasta)
- raastettu inkivääri
- tabasco-kastike

Kokeilemalla saat oikeat ainesuhteet... ja ei kun grillaamaan!
 

Erik Loka

Jäsen
Äsken tuossa taas pallogrillilläni kokkailin, ja hyvää tuli. Tein noita tomaatteja mitä toveri pete666 mainosti. Sisään työnsin creme bonjouria, koskenlaskijaa sekä tonnikalaa.

Lisukkeeksi väänsin lihapullia, joihin kuului fetaa, kermaviiliä, jauhelihaa, vaaleaa leipää ja mausteita. Nuo kaikki sekasin, pyörittelin sitten siitä palloja ja iskin grilliin. Hyvää tuli.
 

pete666

Jäsen
Suosikkijoukkue
BLUES
Äsken tuossa taas pallogrillilläni kokkailin, ja hyvää tuli. Tein noita tomaatteja mitä toveri pete666 mainosti. Sisään työnsin creme bonjouria, koskenlaskijaa sekä tonnikalaa.

Variaatoitahan on monenlaisia. Eipä kuulosta ollenkaan pöllömmältä tuokaan resepti. Täytyy taas varmaan huomenna tuhlata kaasua.....
 

ipa rules

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Packers
Itse aloittelin itsetehtyjen marinadien tekemisen viimekesänä eikä yhtään varsinaista hutia ole tullut tähän mennessä. (valmista tavaraa ei tule ostettua enää ollenkaan).

Reilu kilon pala porsaan ulkofilettä on hyvä pohja grillipihveille. Fileen reunassa on sellainen 3-4cm paksu hivenen erillinen osa joka kannattaa repiä brutaalisti vaan irti ja paiskata roskiin sillä se on lähinnä läskiä ja jännettä. Surunauhaksi taitavat ammattilaiset tuota palaa kutsua(?). Sitten vaan file 1-2cm paksuiksi pihveiksi maun mukaan ja sitten tekemään marinadia.

Itse aloitan marinadin tekemisen laittamalla kippoon öljyä ja balsamiviinietikkaa. Seuraavana laitan paloiteltua sipulia ja valkosipulia. Seuraavana mukaan sitruuna- tai limemehua. Tabasco habanero, Santa Marian Grillaus ja yleismauste + mustapippuri ovat ne ainesosat joita marinadissa on aina mukana. Marinadin saa juoksevammaksi sitruunamehun lisäksi esim. Colajuomalla. Lisää paksuutta puolestaan saa sinapilla, ketsupilla tai hunajalla. Kannattaa maistella marinadia ja lisäillä tavaraa kunnes maku tuntuu oikealta.

Tärkeää on, että pihvit olisivat vähintään 12 tuntia marinadissa, mielellään vuorokauden.

Ja eikun grillaamaan!
 

kovalev

Jäsen
Kiitoksia kaikille tähän ketjuun kirjoittaneille. Varsinkin tuo marinointi on ollut meikäläisellä pieni Akilleen-alapää. Nyt on saanut siihenkin hyviä reseptejä ja vinkkejä.

Kuinkahan paljon sitä lihoaisi, jos olisi mahdollisuus rillailla omassa pihassa joka päivä ?!
 

Lust4life

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kaiken lihan itse marinoivana heittäisin vielä yhden ylivoimaisen vinkin. Unohtakaa kipot ja astiat, kaikki kamat suoraan pakastepussiin. Eli sinne annostelette suoraan marinadiainekset ja lihat perään. Sitten kunnolla kiinni ja eikun veivaamaan ja ravistelemaan. Marinoituu tasaisesti ja siististi.
 

kovalev

Jäsen
Kertokaas alan miehet ja naiset, mikä on tämän juhannuksen kuuminta hottia "rillissä" ?

Ja reseptit kehiin myös...
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Niin, itse olen saanut parhaat löylyt sähkösaunasta, vaikka monasti ne ovatkin allekirjoittaneen makuun liian kuivia ja huonosti ilmastoituja. Ilmastointi on saunoessa hieman samassa asemassa kuin lämpö grillatessa, eli mielestäni tärkein asia. Lämmön sääteleminen kaasulla, ja ihan yksinkertaisessa sähkögrillissäkin, on huomattavasti helpompaa ja vaivattomampaa kuin puilla tai hiilillä. Vaatii kohtalaisen kokenutta hiilimestaria, että kykenee valmistamaan tuotteet edes niin, että niistä saa muuta kuin kypsiä, kun taas kokemattomampikin kokkikolmonen kykenee hyvinkin pienen harjoittelun jälkeen valmistamaan jopa halutun kaltaista tuotetta.

Liha ja makkara maistuu aina, mutta nyttemmin kaikenlaiset täytetyt tomaatit, herkkusienet, paprikat yms. salaattilisukkeineen vievät kielen mennessään. Aika vähiin on grillaaminen kuitenkin vielä tänä kesänä jäänyt.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kertokaas alan miehet ja naiset, mikä on tämän juhannuksen kuuminta hottia "rillissä" ?

Ja reseptit kehiin myös...


Lohifile laitetaan nahka alaspäin folioon. Suola hierotaan fileen pintaan ja päälle tillillä ja sitruunapippurilla maustettu smetanaseos. Folio suljetaan ja laitetaan, edelleen kalan nahkapuoli alaspäin, grilliin.
Toiseen folionyssäkkään laitetaan pari pestyä vanhaa perunaa kuorineen ja päälle timjamilla maustettu smetanaseos.
Kolmanteen folionyssäkkään laitetaan pari sipulia eikä mitään päälle.
Kalan grillausaika riippuu fileen koosta, mun kämmenen kokoinen kypsyy 20 min. Perunat ja sipuli vaatii keskimäärin 30 min.
Ihan sama minkälaisella grillillä grillaa hyvää on jokatapauksessa.
Toisessa ketjussa kyseltiin haukiruokavinkkejä. Tuo sama ohje käy haukifileeseenkin kunhan laittaa hauen pintaan suolauksen jälkeen vähän voita tai jotain Flooraa.

Bon Appetit : koo

Niin, ei mitään kokonaista lohifilettä grillata vaan file palastellaan sopivan syötäviksi paloiksi.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
... vähän voita tai jotain Flooraa.
..

Ei, ei, ei... Flooraa voi laittaa leivän päälle, mutta kyllä hauki vaatii muutaman "klöntin" voita sisuksiinsa, jota sitä voisi syödä.

Hauesta tulee mielestäni parasta uunissa, erittäin miedolla lämmöllä, esim. riisillä ja yrteillä sekä voilla täytettynä.

Kokeile myös hauki fileinä vuokaan kerroksittain voi viipaleiden kanssa, pippuria ja suolaa väliin ja mauste smetana päälle. Miedolla lämmöllä, esim. varaavan uunin lämpöön tunnista kahteen. Aika hyvää.
 

Luz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Red Wings, Manchester United, Nettan
Kertokaas expertit mikä ois helppo ja maukas grillausohje. Ois tarkotus lähtä juhannusta viettämään mökille kavereiden kans ja haen nyt siis sellasta ohjetta, joka ois lähinnä tarkoitus saada kasaan heti aamutuimaan tärisevin käsin, ehkä jopa hieman simassa vielä... Kiitos jo etukäteen.
 

spertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kertokaas expertit mikä ois helppo ja maukas grillausohje. Ois tarkotus lähtä juhannusta viettämään mökille kavereiden kans ja haen nyt siis sellasta ohjetta, joka ois lähinnä tarkoitus saada kasaan heti aamutuimaan tärisevin käsin, ehkä jopa hieman simassa vielä... Kiitos jo etukäteen.

Kankkuseen parasta grillattavaa on possun kylki. Käyt jostain lihakaupasta hakemassa kylkeä, ja marinoit sen, tai jos et jaksa mitään marinadia väsätä niin pelkkä grillimaustekin käy hätätilanteessa. Kyljet grilliin, ja loiventelet siinä krapulaa oluella kunnes kylki on kypsää. Ei tarvitse muuta kuin olutta seurakseen.

Hyvää ja edullista purtavaa, tosin ei sovi terveysintoilijoille.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Itse aion Jussia juhlistaa grillaamalla viime metsästyskaudelta säästyneet kaksi teertä, perinteisen ja hyväksi havaitun reseptin mukaisesti. Toimin seuraavanlaisesti:

Teeret paloitellaan, lihat luista. Keitän hieman perunoita kaveriksi (ei välttämättä tarvitse ihan kokolailla kypsiksi), kiinteää laatua, pilkotaan sopivan kokoisiksi ei siis kokonaisina. Pari sipulia, halkaistaan "veneiksi".

Koko tuo hoito kerrallaan folioon, jonka päälle sitten sieniä, sekä reilu siivu voita. Päälle vielä mustapippuria, maustepippuria, valkopippuria ja ripaus muskottia. Kääräistään reippaaseen folioon ja avot.

Paras tuosta tulisi luonnollisesti rosvopaistiin käytetyllä maakuoppatekniikalla, mutta grillissäkin tuosta tulee erinomaista.

Suosittelen.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
haen nyt siis sellasta ohjetta, joka ois lähinnä tarkoitus saada kasaan heti aamutuimaan tärisevin käsin, ehkä jopa hieman simassa vielä... Kiitos jo etukäteen.


Pekonivartaat käy tuohon tilanteeseen hyvin.
Pilkot paloiksi esim. grillimakkaroita ja kesäkurpitsaa vielä selvinpäin ollessasi valmiiksi kulhoihin ja laitat kulhot jääkaappiin tai muualle kylmään paikkaan odottamaan ”tärisevää huomistasi”.
Vartaisiin tarvitset myös lihapullia, tuoreita herkkusieniä ja pekoniviipaleita mutta noita kaikkia saa valmiina eineksinä joista saa pakkaukset tärisevänäkin auki. Sinulla pitää olla myös noin 20-30 cm. grillitikkuja.
Aamulla sitten laitat tikkuisi makkaran palan, kesäkurpitsan, pekoniin käärityn herkkusienen, ja lihapullan peräkkäin ja kun olet kaikki tikkusi ”tikuttanut” mielesi mukaan laitat ne laakeaan kulhoon ja sivelet ruokaöljyllä ja jollain mieleiselläsi salaatin kastikkeella.
Ainoa ongelmallinen juttu aamutuimaan tuossa voi olla herkkusienen kääriminen pekoniviipaleeseen mutta sen kestää kun tietää pian saavansa hyvää krapularuokaa.
Ja jos on oikein kova tärinä niin salaattikastikkeen sijasta voi vartaat sivellä toffeeliköörillä, super-yllättävän-hyvää ja toimii riittävällä mielikuvituksella varustetuilla pieneen pöhnään korjaussarjanakin.


terveisin koo
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kertokaas expertit mikä ois helppo ja maukas grillausohje. Ois tarkotus lähtä juhannusta viettämään mökille kavereiden kans ja haen nyt siis sellasta ohjetta, joka ois lähinnä tarkoitus saada kasaan heti aamutuimaan tärisevin käsin, ehkä jopa hieman simassa vielä... Kiitos jo etukäteen.

Kaasugrilli, tarjouksesta valmiiksi maustetut possun ulkofilepihvit ja kylmää olutta maun mukaan, esim. KOFF III. Helppoa, nopeaa, halpaa ja hyvää krapula ruokaa (tulee ulos helposti, jos on tarve...).
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Liian raskasta tärinäruokaa.

Kaasugrilli, tarjouksesta valmiiksi maustetut possun ulkofilepihvit ja kylmää olutta maun mukaan, esim. KOFF III. Helppoa, nopeaa, halpaa ja hyvää krapula ruokaa (tulee ulos helposti, jos on tarve...).
Ai aamulla heti ulkofilepihviä ? En suosittelelisi, tuommoisesta annoksesta voi saada rapulainen vaikka syränkohtauksen...


terveisin koo
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Niin, mutta siinä lihassa voi olla paiseita jotka voi aiheuttaa vaikka mitä heikkokuntoisille. Milloinkaan rapulaisena ei saa aloittaa päiväänsä noin raskaalla ja epäpuhtaalla ruoalla.

Terveisin koo

Mukana oli se alkukeitto eli jättää pääruuan vähän vähemmälle....
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Terve!

Oisiko jollain tietoa siitä, että tekekö mikään valmistaja BRQ-ribsejä? En nyt puhu siitä Pirkan hervottomasta palasesta vaan sellaisita pienistä marinoiduista ribseistä? Pari vuotta sitten juhannuksena niitä jostain S-marketista kavereiden kanssa haettiin ja sen jälkeen ei ole näkynyt. Logistiikkaongelmien vuoksi en pääse kunnon lihakauppaan niitä hakemaan, niin toivottavasti löytyy jostain perus marketista.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Lidlin pakastealtaassa olen joskus nähnyt jotain ribsipakkauksia. En ole kokeillut, joten tuotteesta en osaa sanoa yhtään mitään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös