Mainos

Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 387 938
  • 982

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
En ole batskuja grillaillut, kasviksia kyllä. Ihan vain öljyä kevyesti pintaan ja grillailun jälkeen suola+pippuri, ja tällä kaavalla ainakin paprika, kesäkurpitsa (keskusta pois vetistelemästä), sipulit ja mitä näitä nyt on. Samalla kaavalla menee myös herkkusienet, en pilaa niitä millään pekoneilla ja juustoilla. Pienet sienet kokonaisina, isot puoliksi ja jättimäiset kolmeen osaan.

Miksei bataattejakin tai porkkanoita, ehkä ottaisin niihin vähän kypsyyttä keittämällä pohjiksi. No, tämä nyt ilman kokemusta.
 

JMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät NHL Azzurri
Tuli hommattua Weber Master-Touch brikettigrilli. Miten tuolla onnistuu savustus? Aiempaa kokemusta grillillä savustuksesta ei ole eli vinkit ois enemmän kuin tervetulleita.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Suosituksia ei ole tarjolla, mutta syvää paheksuntaa kyllä (mikä on suosituksen vastakohta?). Ostin kolmisen vuotta sitten Muurikan kesäkeittiön luottaen puhtaasti nimeen laadun takeena. Ja paskat, höttöisestä puusta jossain Puolassa kasattu vaunu, joka alkoi rapistua jo ensimmäisenä kesänä, vaikka pidin grillin hyvin suojattuna. Poltin vaikuttaa kyllä olevan hyvä ja sopivan puhdikas, mutta vaunu on täysin luokaton.
 

hartzu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuli hommattua Weber Master-Touch brikettigrilli. Miten tuolla onnistuu savustus? Aiempaa kokemusta grillillä savustuksesta ei ole eli vinkit ois enemmän kuin tervetulleita.

Perinteisen savustuksen näkökulmasta lämpötilaa on vaikea pitää hiiligrillissä tarpeeksi alhaisena, mutta savustusgrillaukseen, eli jossa erikseen generoidaan grillauksen aikana savua, sopii oikein hyvin. Jos tuossa mallissa oli kotelot hiilien/brikettin asettamiseksi tarkasti toisella puolelle, niin se helpottaa, kun pystyy käyttämään epäsuoraa grillausta. Savu saadaan aikaan esim. Weberin omilla savupuruilla tai savukalikoilla, joita löytyy useampaa eri puulajia. Lisävarusteena voi ostaa erillisen savukotelon, johon nuo purut laitetaan ja se taas laitetaan hiilien tai kaasun päälle tuottamaan savua. Puruja lisätään kun savun tuotanto loppuu.

Kaasugrillissä teen tuolla menetelmällä mm. pulled porkia, ribsejä yms. joiden grillaamiseen menee matalassa lämmössä (n. 100 astetta) tuntikausia.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: JMT

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Mites jos perunan korvais bataatilla ja sitä grillaa?

Bataatti on loistavaa grillissä. Ei missään nimessä esikeittämistä.

Pese hyvin ja leikkaa keskikokoisesta bataatista n.1,5cm kiekkoja (kuori paikoillaan). Voi marinoida hiukan oliiviöljy, suola, mustapippuri ja valkosipuli liemessä. Tai vain pintaan ennen grillausta öljyä, suolaa ja mustapippuria.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Bataatti on loistavaa grillissä. Ei missään nimessä esikeittämistä.

Pese hyvin ja leikkaa keskikokoisesta bataatista n.1,5cm kiekkoja (kuori paikoillaan). Voi marinoida hiukan oliiviöljy, suola, mustapippuri ja valkosipuli liemessä. Tai vain pintaan ennen grillausta öljyä, suolaa ja mustapippuria.
Täytyy pistää kokeiluun itsekin. En tosiaan ole kokeillut tai edes googlannut, joten siitä tuo höpötys esikeittämisestä. Kauanko ottaa kypsyä vrt. pehmeämpi kasvisosasto?
 

Grafix

Jäsen
Olis ihan hauska grillillä tehdä kasvikset ja sitten kylkeen keittiössä joku salaatti. Onko täällä vinkkejä mitä kasvista ja miten grillata? Perus ananasta ja sipulia ollaan paistettu grillillä mutta siinäpä se oikeastaan on. Peruna on suosittu tuossa porukassa, mutta kun 6+2 ihmistä syö niin helpompi varmaan on keittää. Mites jos perunan korvais bataatilla ja sitä grillaa?

Parsa tulee kivasti grillissä, erittäin helppo ja nopea valmistaa. Tarkkana vaan, että jäävät hieman napakaksi, niitä lussuja ei syö kukaan. Fenkoli toimii myös hyvin grillattaessa ja on vähän ehkä spesiaalimpi kuin moni ihan peruskasvis. Mitähän muuta, grillitomaatit esimerkiksi vuohenjuustotäytteellä, basilikalla ja ehkä pestoa kylkeen vielä. Ja maissi tietty on aika perinteinen valinta grilliin myös.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Tuli hommattua Weber Master-Touch brikettigrilli. Miten tuolla onnistuu savustus? Aiempaa kokemusta grillillä savustuksesta ei ole eli vinkit ois enemmän kuin tervetulleita.

Ensinnäkin onnittelut valinnasta. Paras mahdollinen laite grillaukseen ylipäätään. Ostitko rosteriritilällä, eli ns. verkkokauppa comin mallin?

Savustus onnistuu vallan mainiosti etkä tarvitse siihen mitään erityisiä lisävälineitä etkä Weberin omia puruja. Tikkuaskin kokoiset puunpalikat tai isommatkin käyvät vallan mainiosti jos niitä pystyt hankkimaan (omenapuu, haapa jne.) Brikettikorit hiukan helpottavat grillaamista tietyissä oloissa, mutta nekään eivät ole vältämättömiä. Voin kirjoitella töiden jälkeen enemmän, mutta katsele Youtubesta vaikka snakemethod ja slow food videoita grillauksessa. Eli nopeasti avattuna: Vain muutama briketti palaa ja hiljalleen sytyttää muut ja noiden päälle puun palasia ja homma toimii. Liha/kala epäsuorasti sitten toisella puolella grilliä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: JMT

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Mitähän muuta, grillitomaatit esimerkiksi...
Kaupoissa valmiiksi foliorasiassa myytävät grilliin tarkoitetut tomaattitertut ovat aika hyviä. Öljy niskaan ja tulille. Toki hoituu myös tee se itse -tyyliin, mutta noissa siis folio ja öljy valmiina.

Mutta suosittelen paprikaa myös. Maku loiventuu, jos joku ei paprikasta raakana pidä, ja se tummuminen vain parantaa settiä.
 

JMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät NHL Azzurri
Ensinnäkin onnittelut valinnasta. Paras mahdollinen laite grillaukseen ylipäätään. Ostitko rosteriritilällä, eli ns. verkkokauppa comin mallin?
Gigantista ostin (GBS Premium E-5770). Tuossa ei käsittääkseni ole ainakaan sitä GBS-ruskistusritilää.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Täytyy pistää kokeiluun itsekin. En tosiaan ole kokeillut tai edes googlannut, joten siitä tuo höpötys esikeittämisestä. Kauanko ottaa kypsyä vrt. pehmeämpi kasvisosasto?

Napsu lyhyempi kuin raaka peruna. En tarkkaa aikaa osaa antaa, riippuu grillin lämmöistä.

Kiitoksia vinkeistä. Parsa menee kyllä testiin. Se kun on omaan makuun aivan mainio kasvis.

Testaa parsaa tankona grillissä. Kuori, kevyesti öljyä pintaan. Hiukan ennen kuin kypsää, niin myllysuolaa pintaan vähän. Kypsyy todella nopeaan, saa ottaa vähän väriä joten kova lämpö. Kypsyys sopiva kun hiukan napakka, ei saa tehdä yli lötköksi. Aikasta loistavan makuinen.
 
Viimeksi muokattu:

kyykäärme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Kasviksista maissia nyt tietty voi grillata. Tähän aikaan vuodesta vaan ei vielä taida saada kunnollista; kaikki on pilalle esikeitettyä ja happaman hajuista, mitä kaupoissa on. Parhaat maissit ovat mielestäni Saksasta tulleet.

Ensin kauppoihin saapuu Marokosta, sitten Espanjasta ja sitten Saksasta maissit. Loppukesästä saa suomalaista kauniin näköistä maissia, joka kuitenkin on ihan mautonta, kun ei siihen oikein taida sokeria täällä kertyä.
 

Masentaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kesäkurpitsaa, paprikaa, ananasta, valkosipulia, sipulia pilkottuna ja öljyä. Sekasin ja paistaen. Rullattua pekonia sivussa paistaen ja sekaan. Ratatouille-tyyppinen kasvishöystö on tosiasia.

Mulla nyt toista kesää Weber Genesis2 310 ilman sivukeitintä. Partsigrillailua harrastan. Aiempi halpisgrilli oli kyl ihan sutta tuohon verrattuna.
 
Suosikkijoukkue
KK
Nyt olen alkukesän grillannut lähinnä BBQ King Deluxe hiiligrillillä ja on kyllä ollut ilo tuo laite. Lämpötilaa on helppo säätää. Ainoa pieni miinus tulee hiilipesän luukusta joka on suht pieni, mutta ei se juuri haittaa, kun käyttää laadukkaita hiiliä, jotka kestävät koko grillauksen ajan. Jotenkin tuo kaasugrillaus varsinkin, kun ei ole kiire on jotenkin HMV varsinkin, kun on nyt "tottunut" tuohon hiiligrillaukseen. Onko täällä muita, joilla sama grilli?
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Tuli nyt hankittua ja ensimmäinen testi suoritettu aikaisemmin linkitetyllä Weber Spirit e-310 GBS mallilla (uudempi).

Laitetaan nyt tähän ne negatiivisetkin kokemukset ensikosketuksesta Weberiin vaikka vannoutuneet kyseisen merkin fanit ottaa hernettä nenään...

Grillihän kesti n. 2kk. Nyt olen ollut grillaamatta kohta 4vko. Tilanne oli, että rakas Weber alkoi lyömään kaasut täydellä höyryllä läpi palaen ihan holtittomasti. Nyt ymmärrän miksi Weberin takuita on niin hehkutettu, kun tuntuu tarvetta sille olevan. Toimiihan takuu, ei siinä mitään. Nyt on kotona koko kaasunohjausputkisto, Grillin ja kaasuletkun välikappale ja vielä odotellaan kaasuletkua sekä matalapainesäädintä. Eli "saan" purkaa koko systeemin ja koota uudelleen.

Mutta tosiaan, silloin kun toimii niin hyvä tuote. Onneksi ei palanut rivari, joten kaikki sinällään hyvin. Kunhan nyt vaan pääsisi taas grillaamaankin.

Sen "Cittarin" Luciferin kanssa ei tarvinnut takuuseen turvautua tai koota systeemeitä koskaan uusiksi.
 
Viimeksi muokattu:

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kausi lähestyy, säiden puolesta pääsisi jo grillaamaan mutta se kunnon grilli puuttuu. Onkos arvon palstalaisilla kokemusta Kanadan ”weberistä” Napoleonista? Saisi vähän edukkaammin yli 10kw-tehoisia kuin Webereitä. Vai mennäkkö esim. Genius II:lla? Budjetti max 1000€.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Aivan, toisin kuin nuo sähkö- ja kaasulämmittimet, hiiligrilli on myös aromaattori. Siinä missä kaasugrilli tarjoaa aromeiksi vain polttimelle tai laavakiville pudonneen rasvan käryä, saa hiiligrillin kupeessa värinsä hakenut makkara pintaansa lepän, tammen, omenapuun ja hikkorin hivelevät tuoksut. Tasaisen ruskeaksi paahtunut kaasugrillimakkara on hieman häpeällinen luontokappale verrattuna siihen käpristyneeseen, halkeilleeseen ja osin kärähtäneeseen mutta herkulliseen liekkikyrsään. Kaasu- ja eritoten sähkögrillityypit korostavat aivan liikaa homman helppoutta, siistiyttä ja kätevyyttä. Höh, mitä hemmettiä sitten edes poistuvat keittiöstä, jossa lämmittäminen on vielä kätevämpää ja siistimpää! Ei tarvitse edes kärpäsistä välittää. Eiköhän noihin automaattikääntöisiin weebereihin pian rakenneta ympärille vielä seinät tuuletusikkunoineen ja kattoineen jotta myös säävaikutus on otettu turvallisesti ja kätevästi huomioon. Sitten ihmetellään "pihakeittiökombinaatista" että pitäisiköhän sitten vielä hankkia makkaroita varten erikseen semmoinen tunnelmallinen pallohiiligrilli takapihalle...

Vaikka miestä ei muuten ruoanlaiton piiriin saisikaan niin kyllähän grilli on hänen yksinomaista aluettaan. Aivan olennaisena piirteenä siihen kuuluu tulen kesyttäminen. Piezo-sytyttimen näpsäytys on halkojen tai hiilen sytyttämiseen verrattuna kuin simulaattorin käyttö avoauton ajokokemukseen verrattuna. Tunne munissa on eri. Hiiligrilliaterian valmistaminen on kuin hidas japanilainen teeseremonia. Pitkällinen valmisteluvaihe, sytyttely, oikean lämpötilan hakeminen, grillaus, kohentelu ja putsaaminen seuraavaa kertaa varten. Se ei onnistu kiireellä eikä kätevästi, vaan hartaasti ja hötkyilemättä.

Se ero on lämmittämisessä ja rillaamisessa.

Tähän kymmenen vuoden takaiseen hiiligrillin altavastaajan puolustuspuheeseen verrattuna takit ovat markkinoilla kääntyilleet vinhaan ja kaupoilla kierähtäessä näyttää kuin hiili olisi back! Jos jonkinmoista kyljellään olevaan tynnyriä poikineen on tarjolla ja tosissaan edellisen viestin aikaan niitä sai hakemalla hakea (tilavia ei-pallogrillejä). Kyllä suomalainenkin oppii. Kun antaa vaan aikaa. Kymmenisen vuotta kesti sitten K-ketjun Cello-merkin pelti ennenkuin paloi tai oikeammin ruostui puhki kriittisistä osista. Uudeksi kelpuutin mustangin naapurikunnan alekaupan alelaarin aletarjouksesta. Kun siinä oli niin houkutteleva hiilitason 6-portainen korkeudensäätökin!

Täytyy myöntää että tuli heikkouksissaan tilattua Saksasta myöskin tuollainen pienempi valurautainen ja pirun painava kiinalainen katukeittiö-grilli. Pääsee vain itselle ja rouvalle grillatessa vähemmällä hiilen polttamisella. Tällainen siis.
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Itte olen vähän sivusilmällä katsellut kamadogrilliä tai mitä greeneggejä ne nyt on. Kuitenkin niitä helvetin kalliita, joista Kobe taitaa olla edullisin merkki. Weberin hiiligrilli toimii kyllä, mutta kun, no, olen kokeilunhaluinen. Onkos jollakulla kamadoa?
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Pusasin viime kesän loppupuolella itselleni pihaan the urosgrillin. Pohja laatoista ja päälle lomittain muurattuna neljä kerrosta leca-harkkoja. Alareunassa käsipelillä säädeltävä ilmanottoaukko ja paistoritilälle pari korkeustasoa.

Aiemmin käytössä ollut kaasukesäkeittiö on sittemmin jäänyt hyvin vähälle käytölle. Sopivan hiilloksen valmistaminen on itsessään aina yhtä mukava oma juttu. Puuta alle, hiiltä päälle ja pari tuntia aikaa. Kun hiillos on valmis, niin grillattavasta kuin grillattavasta tulee kaksi kertaa parempaa kuin kaasukammiossa ikinä! Oppimistakin riittää loputtomiin, kun opettelee perstuntumaa sopivalle hiillokselle ja lämmölle eri tarkoituksiin.

Suosittelen eritoten miehille, jotka tykkäävät haastaa itsensä! Hankitahinta muutama kymmenen euroa, arvioitu käyttöikä pitkä, nautintoarvo suuri.
 

Raúl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Ah, viimeinkin meidän perhe siirtyi kaasugrilliaikaan. Joskus grilleistä tuli täälläkin kyseltyä, mutta silloin osto jäi vielä piippuun. Nyt mukaan lähti Luciferin Breksia 3 mielestäni kohtuulliseen, alle 200 euron hintaan.

Vielä en ole päässyt testaamaan ja tiedostan, ettei tuo mikään Weber ole, mutta jos sillä nyt kuitenkin pärjäisi jonkun vuoden!
 

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
Meille tuli tänään kotiin Weber Genesis II E-310 GBS. Viikonloppuna pääsee kasaushommiin. Tuolla pitäisi varmaan loppuelämä pärjätä.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Meille tuli tänään kotiin Weber Genesis II E-310 GBS. Viikonloppuna pääsee kasaushommiin. Tuolla pitäisi varmaan loppuelämä pärjätä.
Sulle ja muille Weberin kaasun omistajille, kuinka hyvin tuo jakaa lämmön leveys- ja syvyyssuunnassa? Kolmatta kesää käytössä nyt Rebelin neljän polttimen kaasugrilli, mutta rupeaa pinta-ala loppumaan aina kesken jos on vieraita. Etuosassa ja takaosassa tuo lämpötilaero on iso ja tuntuu olevan sama juttu Mustangeissa, Lucifereissä, Landmanneissa yms.

Rupeaa välillä kierrokset nousemaan kun joutuu kokoajan kierrättämään lihoja/kanoja eteen-keskelle-taakse. Toisaalta sitten naudan tai riistan kanssa tuntuu että lämpö ei nouse kuitenkaan riittävän korkeaksi, vaikka polttimot täysillä ovatkin. Ja viime kesänä ostin yhden jenkkisavustuspöntön, jonka onneksi sain takuuseen ja rahat takaisin. Sitten ostin Weberin smokey mountainin ja homma alkoi pelittämään, ruvennut sen takia miettimään että ehkä se Weber kuitenkin on lisähintansa arvoinen.

edit. ja viime viikollakin tuli grillattua tasan kymmenen kertaa ja keskimäärin varmaan 6-8 kertaa viikossa grillaan kesäaikana, niin ehkä siihen työkaluun voisi upottaa hieman enemmän rahaa.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Itte olen vähän sivusilmällä katsellut kamadogrilliä tai mitä greeneggejä ne nyt on. Kuitenkin niitä helvetin kalliita, joista Kobe taitaa olla edullisin merkki. Weberin hiiligrilli toimii kyllä, mutta kun, no, olen kokeilunhaluinen. Onkos jollakulla kamadoa?
Ollut 3 vuotta. Hankittu Motonetista. Mustang merkkinen. Hinta oli silloin kampanjassa 399€ ja nyt taitaa olla eri liikkeissä noin 500€ luokkaa. Tosi tyytyväinen olen, enkä huoli enää muuta kuin Kamadoa. Kunnon puuhiliä tosin pitää (Kannattaa) käyttää. Venttiileillä on helppo säädellä lämpöä, ilmanvirtausta, haudutusta yms. Olen grillannut paljon naudanpihvejä ja vetänyt lämmöt sinne 270-300 asteeseen, nopea hieno pinta ja medium sisältä. Possut ja makkarat vähän matalemmilla lämmöillä. Pizzasta tulee loistavaa mutta vaatii treenia ja lämmön heijastimen sekä pizzakiven - lämmönheijastin alaritilälle jottei kiveen tule kovaa suoraa kuumuutta alta, pizzakivi sen päällä yläritilällä. Lämpö tulee kiertäen sivuilta ja lämmöt pitää vetää todella korkeiksi. (340-360 astetta.) Vaatii vähän treeniä kaikessa grillauksessa mutta onneksi netti on täynnä ohjeita ja videoita. Myös hitaasti haudutettuja ribsejä 130 asteessa olen tehnyt, 3 tunnin haudutus ja sitten lämmöt ylös korkealle ja glasyyria pintaan usemman kerran.
 

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
Sulle ja muille Weberin kaasun omistajille, kuinka hyvin tuo jakaa lämmön leveys- ja syvyyssuunnassa?

Tästä uudesta ei vielä ole kokemusta, kun on vielä kasaamatta. Mutta edellinen grillimme oli/on Weberin Spirit sarjaa (320?). Siinä lämmönjako leveyssuunnassa on varsin tasainen. Syvyyssuunnassa ihan etuosa on hieman viileämpi kuin keski- ja takaosat.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös