Greenpeace – aktivismia vai terrorismia?

  • 104 650
  • 887

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Edelleen sama kysymys, miksi Suomi ei voi yltää tuulivoimassakin edes lähemmäs Tanskan tasoa?

Merkittävä kysymys on sekin että miksi ihmeessä pitäisi päästä lähemmäs Tanskan tasoa. Tietänet sen että kun tuulivoimaa otetaan käyttään lisää, se tulee maksamaan extraa joko sähkönkäyttäjälle tai veronmaksajalle ja minulle ei ole ollenkaan selvää miksi moista extralaskua pitää maksattaa kansalaisilla mutta PTS kertoo tähän jonkun hyvän syyn.
Sen lisäksi että PTS kertoo myös sen mikä on sähkön keskihinta /kWh kuluttajalle toisaalta Suomessa ja toisaalta taas Tanskassa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tämä on hassu juttu. Maailmassa on tapahtunut ainakin pari TODELLA vakavaa vesivoima-onnettomuutta. Ulkomuistista Brasiliassa ja Kiinassa sattuneissa patojen murtumisissa hukkui kummassakin about 200 000 ihmistä. Kuitenkaan vesivoimaa ei pidetä vaarallisena. Onko kyseessä ihmissuvun dokumentoitu kyvyttömyys hahmottaa riskejä vai näiden propaganda-moottoreiden valheellisen vuosien työn tulos? Sinänsähän kuolleet ovat kaikissa onnettomuuksissa olleet intiaaneja tai vinosilmiä, eikä kunnollisia länsimaalaisia, ettei niillä niin väliä pitäisi meille olla.

wikipediasta löytyi listaa vesivoimaa kohdanneista onnettomuuksista: dam failure.

Kirkkaimpana ykkösenä on Kiinassa 1975 tapahtunut onnettomuus jonka seurauksena kuoli 171 000 ihmistä ja kotinsa menetti 11 miljoonaa ihmistä. Mielenkiintoista todellakin huomata, että ydinvoiman vastustajat unohtavat täysin vesivoimaa kohdanneet onnettomuudet, tosin aivan samalla tavalla unohdetaan hiilivoiman aiheuttamat suorat ja välilliset kuolemantapaukset, joita tässäkin ketjussa on nostettu esille - globaalisti puhutaan vuodessa sadoista tuhansista kuolonuhreista, jollei jopa yli miljoonasta. Mutta kun se ydinvoima on suuri peikko vaikka historian aikana on tapahtunut vain muutama kuolonuhreja vaatinut onnettomuus.

vlad.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Tuo on kyllä mielenkiintoinen juttu. Vesivoimakin voi tappaa.

Montakohan ihmistä kuolee vuosittain sähköiskuihin?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tuo on kyllä mielenkiintoinen juttu. Vesivoimakin voi tappaa.

Montakohan ihmistä kuolee vuosittain sähköiskuihin?

Suomessa keskimäärin non yksi henkilö vuodessa, käsittääkseni. Harmi ettei ole enempää tuulivoimaa, tyynellä säällä kukaan ei kuolisi sähköiskuihin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Suomessa keskimäärin non yksi henkilö vuodessa, käsittääkseni. Harmi ettei ole enempää tuulivoimaa, tyynellä säällä kukaan ei kuolisi sähköiskuihin.

Tukesin sivuiltahan sitä löytyy dataa tästäkin aiheesta: kuolemaan johtaneet sähkötapaturmat 1945-2012.

Aika hyvin muistit, ammattilaisia kuolee Suomessa noin yksi per vuosi ja maallikkoja hiukan enemmän, mutta kyse ei todellakaan ole mistään suurista määristä kun yhteensä puhutaan muutamasta kuolleesta per vuosi tällä vuosituhannella.

vlad.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Merkittävä kysymys on sekin että miksi ihmeessä pitäisi päästä lähemmäs Tanskan tasoa. Tietänet sen että kun tuulivoimaa otetaan käyttään lisää, se tulee maksamaan extraa joko sähkönkäyttäjälle tai veronmaksajalle ja minulle ei ole ollenkaan selvää miksi moista extralaskua pitää maksattaa kansalaisilla mutta PTS kertoo tähän jonkun hyvän syyn.
Sen lisäksi että PTS kertoo myös sen mikä on sähkön keskihinta /kWh kuluttajalle toisaalta Suomessa ja toisaalta taas Tanskassa.

Nimimerkki Beltran voisi vastaavasti kertoa, miksi paljon enemmän ydinvoimaa hyödyntävässä Ranskassa sähkö on Suomea kalliimpaa? Onko siis niin, että ydinvoima vaikuttaa automaationa sähkön hintaan? Meillä on uusiutuvia siis Ranskaa enemmän - ja sen lisäksi halvempaa sähköä. Toisaalta, miten saamme sähkön kulutuksen kasvun pysäytettyä?

Jos ilmastonmuutosta halutaan todella torjua, ei riitä se että lisäkulutus tuotetaan päästöttömästi vaan meidän on vähennättävä kasvihuonepäästöjen kokonaismäärää - ja tämä tavoite on hyvin kaukana juuri esimerkiksi siitä syystä, että päästöjen kokonaismäärää ei EU:n alueella olla saatu hallintaan: Soininvaaran kirjoitus aiheesta: Vähentääkö ydinvoima hiilidioksidipäästöjä? : Soininvaara Siksi on kyseenalaista ylipäätänsä pitää sähkön alhaista hintaa positiivisena mittarina, jos puhutaan ilmastonmuutoksesta. Ja tietenkin, kulutuksen kasvun pysäyttämisen tulisi tapahtua koko EU:n alueella, ei ainoastaan Suomessa.

Tuulivoiman osuutta ollaan itse asiassa lisäämässä ja sinne on syntynyt lupaavaa yritystoimintaa. Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund on sitä mieltä, että tulevaisuudessa jopa 25 prosenttia Suomen sähköntarpeesta voitaisiin tuottaa tuulivoimalla. Vuoteen 2020 mennessä pitäisi kai tuottaa joka tapauksessa noin kuusi prosenttia sähköstä tuulella. Markkinaehtoisesti toimiva S-ryhmä pyrkii muuten tuottamaan puolet sähköstään vuoteen 2016 mennessä tuulella: Voimaa tuiverruksesta - Yhteishyvä-lehti - Yhteishyvä

Tuulivoiman etu ydinvoimaan nähden on esimerkiksi nopeampi käyttöönotto - kuka kertoo nyt vihdoin, onko se Olkiluoto III vedetty vihkoon vai ei? Loppusijoitus ei ole sitten sekään ihan pikkujuttu, kun sidomme siihen 200 000 seuraavaa vuotta. Suomessa toki se on oleellisesti turvallisempaa verrattuna nyt vaikka maanjäristysalttiiseen Japaniin - voi kyseenalaistaa, onko Japanissa mitään järkeä sitoa energiantuotantoa vähäisessäkään määrin ydinvoimaan. Jätteiden sijoituskysymykset ovat kylläkin olleet meillä tunnetusti ongelmallisia...

Tässä ketjussa on esitetty laskelmia kuolleiden määristä eri energiantuotantomuodoilla. Ydinvoiman luvut puhtaasti välittömillä ihmishenkien menetyksillä mitattuina ovat toki pienet, mutta miten on huomioitu ympäristölle aiheutuneet pysyvät vahingot, ovatko vaikkapa Tsernobylin kuolinluvuissa mukana kaikki syöpätapaukset, jotka onnettomuudesta aiheutuivat (ei voida tarkkaan toki edes laskea).
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Päivän Aamulehdessä oli muuten mielenkiintoinen kirjoitus aiheesta: "Kestävätkö Greenpeacen totuudet kriittistä tarkastelua?", ottaen huomioon viime päivien Hautala-skandaalin ja Sini Saarela-casen, oli seuraava kappale suht kiinnostava:

1. Arktinen öljynporaus

Greenpeace perustelee nettisivuillaan arktisen öljynporauksen vastustamista sekä ilmastomuutoksella että kohtalokkaan öljypäästön todennäköisyydellä. Ympäristöjärjestön mukaan arktinen öljynporaus kiihdyttäisi ilmastonmuutoksen tilaan, josta ei ole paluuta. Jo sitä ennen öljypäästö pilaisi arktiset ekosysteemit laajalti. Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskus Geological Survey arvioi, ettei maailmassa ole kelvollista menetelmää öljypäästön puhdistamiseksi jäiden seasta. Myös ranskalaisen öljy-yhtiön Total S.A.:n johtaja Christophe de Margerie varoitti The Financial Timesin haastattelussa öljy-yhtiöitä poraamasta öljyä jäätyvillä merillä: "Öljyonnettomuus herkällä luonnonalueella olisi katastrofi".

Ylilyönti? Suomen ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö Jorma Rytkönen kuittaa Greenpeacen keskeisen väitteen sloganiksi, iskulauseeksi. Hänen mukaansa arktinen öljynporaus ei sellaisenaan kiihdytä ilmastonmuutosta peruuttamattomaan tilaan. Rytkösen mielestä markkinatalous toimii niin, että yhtiöt poraavat öljyä sieltä, mistä se on taloudellisesti kannattavaa. Pohjoisilla merillä toiminta on vasta alussa. Senkin vuoksi riskianalyyseja ja arktisen öljyntorjunnan työkaluja on jo olemassa ja tekeillä - joskin hieman jälkijunassa. Greenpeacen väite kohtalokkaan vuodon vääjäämättömyydestä on Rytkösen mielestä isku pimeään. Hän muistuttaa, että isoja öljyonnettomuuksia on tapahtunut, ja aina luonto on toipunut. Sitä paitsi kiinteä jää varastoi vuotanutta öljyä. Jää estää öljyn leviämistä ja antaa torjunnalle lisäaikaa.

Jorma Rytkönen on Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kehittämispäällikkö. Hänen erikoisalansa on ympäristövahinkojen torjunta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Nimimerkki Beltran voisi vastaavasti kertoa, miksi paljon enemmän ydinvoimaa hyödyntävässä Ranskassa sähkö on Suomea kalliimpaa? Onko siis niin, että ydinvoima vaikuttaa automaationa sähkön hintaan?
Ensinnäkin tuon mukaan Ranskassa sähkö maksaa vähemmän kuin Suomessa, mutta ero ei ole iso. Euroopan kallein sähkö on Tanskassa eli maksaa noin tuplasti mitä Suomessa.
http://europa.eu/rapid/press-release_STAT-13-79_en.htm?locale=en
Se ei välttämättä ole niin iso ongelma jossain leudossa Tanskassa, jossa ihmiset eivät jäädy hengiltä vaikka lämmityksestä tingittäisiinkin. Suomessa tilanne on toinen.

Sinänsä tuollaiset hintavertailut voivat olla ongelmallisia sillä verotus vaikuttaa sähkön hintaan valtavasti, samoin kilpailu. Jossain määrin kysynnänkin luonne (onko tarve välttämätön esim asunnon lämmitys vai esim viihdekäyttö). Samoin vienti ja tuonti.

Ydinvoima on halvin tapa tuottaa sähköä, mutta totta on että kun tuotanto keskittyy isoihin yksiköihin, niin tervettä kilpailiua ei välttämättä automaattisesti synny. Uusiutuvat eivät tilannetta auta, sillä ne eivät voi hintansa puolesta kilpailla. Niitä varten tarvitaan kommunistisia tariffeja.

Toisaalta, miten saamme sähkön kulutuksen kasvun pysäytettyä?
Miksi meidän pitäisi saada sähkön kulutuksen kasvu pysäytettyä? Sähköä voidaan tuottaa puhtaasti. Eikö silloin olisi tärkeintä saada muun energiankulutuksen kasvu pysäytettyä ja siirrettyä kulutus sähkönkulutukseksi? Eikö se ole vain hyvä, että saastuttavasta öljylämmityksestä luovutaan ja siirrytään puhtaasti tuotettuuun sähkölämmituykseen? Eikö se ole vain hyvä, että saastuttavista bensa-autoista luovutaan ja siirytään puhtaasti tuotetulla sähköllä kulkeviin sähköautoihin?

syystä, että päästöjen kokonaismäärää ei EU:n alueella olla saatu hallintaan: Soininvaaran kirjoitus aiheesta: Vähentääkö ydinvoima hiilidioksidipäästöjä? : Soininvaara Siksi on kyseenalaista ylipäätänsä pitää sähkön alhaista hintaa positiivisena mittarina, jos puhutaan ilmastonmuutoksesta. Ja tietenkin, kulutuksen kasvun pysäyttämisen tulisi tapahtua koko EU:n alueella, ei ainoastaan Suomessa.
Aika sanattomaksi Osmo jäi kun kysyttiin, että eikö tuon logiikan mukaan aurinko- ja tuulienergiaan panostaminen ole turhaa. On, eikä sitä mikään esitetty perustelu kumoa. En ole suuresti arvostamaltani Soininvaaralta noin huonosti perusteltua kirjoitusta nähnyt. Ongelma ei siis ollut ydinvoimassa, vaan päästökaupan mekanismeissa.

Mielenkiintoista on, että Ossi sanoi, että "suhtautumiseni ydinvoimaan olisi myönteisempi, jos se korvaisi fossiilisia polttoaineita eikä tulisi niiden lisäksi."
Onko tämä tulkittavissa niin, että jos päästökaupan mekanismit korjataan Osmo kääntää takkinsa ydinvoiman suhteen? Minusta kyllä.

Ydinvoiman luvut puhtaasti välittömillä ihmishenkien menetyksillä mitattuina ovat toki pienet, mutta miten on huomioitu ympäristölle aiheutuneet pysyvät vahingot, ovatko vaikkapa Tsernobylin kuolinluvuissa mukana kaikki syöpätapaukset, jotka onnettomuudesta aiheutuivat (ei voida tarkkaan toki edes laskea).
Eli hiilivoimastako ei aiheudu muita haittoja kuin suorat kuolemantapaukset? Useat miljoonat ihmiset eivät sairastu pienhiukkasista keuhkosairauksiin, myös syöpiin? Ilmasto lämpenee, joka pahimpien uhkakuvien mukaan vaikuttaa lähes jokaisen maailman kansalaisen elämään ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kuivuutta ja vaikeuttaa satojenmiljoonien ihmisten ravinnon saantia? Sinähän se kerroit valitsevasti tämän mieluummin kuin ydinvoiman...

Edellä olevissa linkeissä kerrottiin miten vesivoimaonnettomuuden takia 11 miljoonaa ihmistä joutui jättämäään kotinsa? jokien patoaminen on lähes kuolemantuopio ko. joessa kuteville kalalajeille.

Aurinko- ja tuulivoima eivät edelleenkään yksinään auta, vaan vaativat vesivoimaa tai fossiilisia säätövoimaksi.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minä voin henkilökohtaisesti sanoa, että pidän arktisilla alueilla tapahtuvaa öljynporausta erittäin ongelmallisena ja riskialttiina ja luopuisin siitä mielelläni. Tämä vain edellyttää, että tuo energiantarve voitaisiin muuten tyydyttää. CO2-päästövapaan sähkön tuotanto olisi minusta ylivoimaisesti paras vaihtoehto.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Ydinvoima on halvin tapa tuottaa sähköä, mutta totta on että kun tuotanto keskittyy isoihin yksiköihin, niin tervettä kilpailiua ei välttämättä automaattisesti synny. Uusiutuvat eivät tilannetta auta, sillä ne eivät voi hintansa puolesta kilpailla. Niitä varten tarvitaan kommunistisia tariffeja.
Yllattavan paljon yhteiskunta (veronmaksajat) tukevat kaikkia energiatuotanto muotoja. Suuntaus on toki muuttumassa, nykyaan tukea saavat "uudet" energiatuotanto muodot, aurinko jne, ennen ydinenergia (vielakin!!)


Energy subsidies - Wikipedia, the free encyclopedia

Ja tassa propagandaa ydinenergian saamista tuista:

"Government subsidies to the nuclear power industry over the past fifty years have been so large in proportion to the value of the energy produced that in some cases it would have cost taxpayers less to simply buy kilowatts on the open market and give them away, according to a February 2011 report by the Union of Concerned Scientists."

Nuclear Power: Still Not Viable without Subsidies (2011) | Union of Concerned Scientists


Eli hiilivoimastako ei aiheudu muita haittoja kuin suorat kuolemantapaukset? Useat miljoonat ihmiset eivät sairastu pienhiukkasista keuhkosairauksiin, myös syöpiin? Ilmasto lämpenee, joka pahimpien uhkakuvien mukaan vaikuttaa lähes jokaisen maailman kansalaisen elämään ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kuivuutta ja vaikeuttaa satojenmiljoonien ihmisten ravinnon saantia? Sinähän se kerroit valitsevasti tämän mieluummin kuin ydinvoiman...
Milla ne muuten erottelee nama kuolinsyyt, kuka kuoli hiilivoiman takia, kuka autoilun aiheuttamien paastojen takia ja kuka esim. uraanikaivoksilla toimivien jattikuorma-autojen paastojen takia.

JOL
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Milla ne muuten erottelee nama kuolinsyyt, kuka kuoli hiilivoiman takia, kuka autoilun aiheuttamien paastojen takia ja kuka esim. uraanikaivoksilla toimivien jattikuorma-autojen paastojen takia.
Minähän se en ole, mutta eiköhän tuon laskeminen tutkijoille melko helppoa ole. Tiedämme mitkä ovat koko maailman rikki-, CO2-, pienhiukkas- yms päästöt, tiedämme kuinka paljon hiilivoimalat niitä tuottavat ja tiedämme kuinka paljon ihmisiä saasteiden takia kuolee ja sairastuu, joten laskutoimitus ei ole vaikea.

"Greenpeacen tilaaman tutkimuksen mukaan hiilivoimalat aiheuttavat eniten terveysongelmia Puolassa, jossa saasteiden aiheuttamia kuolemia arvioidaan olevan noin 5000 vuodessa. Lisäksi maahan on suunnitteilla toistakymmentä uutta hiilivoimalaa.

Terveyden kannalta erityisen ongelmallisia ovat hiilenpolton aiheuttamat pienhiukkaspäästöt. Ne aiheuttavat muun muassa syöpää ja hengitysteiden sairauksia. Myös diesel-moottorit aiheuttavat merkittäviä määriä pienhiukkaspäästöjä.

- Hiilivoimaloista vapautuu myös valtavia määriä raskasmetalleja, jotka ovat erittäin haitallisia muun muassa lasten kehitykselle, tutkijat toteavat.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Euroopan 300 suurinta hiilivoimalaa. Ne tuottavat noin neljänneksen Euroopassa tuotetusta sähköstä, mutta aiheuttavat yli 70 prosenttia Euroopan rikkidioksidipäästöistä ja yli 40 prosenttia energiasektorin typpioksidipäästöistä."
http://www.co2-raportti.fi/?page=ilmastouutisia&news_id=3859

Jos maailmassa on 550 miljoonaa (550 000 000) henkilöautoa ja uraanikaivoksilla on kuorma-autoja vaikka 500 kappaletta, niin uskoisin että nuo edelliset tuottavat isoimman osan päästöistäkin.

Tämä arvio että uraanin tuottamiseen käytettäisiin 500 kuorma-autoa perustuu siihen, että maailman isoin Uraani-kaivos eli Kanada McArthur River Mine tuottaa koko maailman uraanitarpeesta noin 15% (huomiotavaa on että iso osa louhittavasta uraanista tulee sivutuotteena muiden metallien louhimisen yhteydessä). Siellä on viitisen sataa työntekijää, joten jos kuorma-autoa ajaisi joka kymmenes (tuskin ajaa), niin tuostahan se olisi helppo laskea.
 
Viimeksi muokattu:

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Nimimerkki Beltran voisi vastaavasti kertoa, miksi paljon enemmän ydinvoimaa hyödyntävässä Ranskassa sähkö on Suomea kalliimpaa? Onko siis niin, että ydinvoima vaikuttaa automaationa sähkön hintaan? Meillä on uusiutuvia siis Ranskaa enemmän - ja sen lisäksi halvempaa sähköä. Toisaalta, miten saamme sähkön kulutuksen kasvun pysäytettyä?

Pidät fiksuna tapana keskustella sellaista että ensin jätät vastaamatta kysymykseeni mutta korvaukseksi esität minulle kysymyksiä vastattavaksi? Luuletko että moisen tapa toimia innostaa keskustelemaan kanssasi?

No, dana77 tuossa vastasikin jo kysymykseesi Ranskan osalta. Ja kyllä, uskon että ydinvoima vaikuttaa sähkön hintaan sitä laskien, kuin myös vesivoima, jota Tanskassa ei ole. Tästä on varmaan yli vuosi kun Satu Hassi US-blogissaan esitti väitteen että tuulivoiman lisääntyvä käyttö ei kasvata sähkön hintaa kuluttajalle. Kysyin että miten se edes on mahdollista, wikipediassa sanotaan seuraavaa:
Syöttötariffi – Wikipedia
Valtiolle syöttötariffi on kustannusneutraali, sillä sen kulut kerätään kaikilta sähkön käyttäjiltä sähkölaskussa.
Hassi ei vastannut kysymykseeni ollenkaan mutta kirjoitteli kyllä muita viestejä bloginsa kommenttiosioon kysymykseni teon jälkeen. Saattaa tietysti olla että Hassi ei huomannut kysymystäni?

Toi sähkön kulutuksen kasvun pysäyttäminen ei ole yksinkertainen kysymys. Jos öljylämmitteinen okt remontoidaan toimimaan maalämmöllä, sähkön kulutus kasvaa. Samoin käy jos polttoaine-autojen tilalle tulee sähköautoja.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Hassi ei vastannut kysymykseeni ollenkaan mutta kirjoitteli kyllä muita viestejä bloginsa kommenttiosioon kysymykseni teon jälkeen. Saattaa tietysti olla että Hassi ei huomannut kysymystäni?.

Tämä ei ole mitään uutta. Ideologinen hapatus ei oikein kestä kriittistä katselmusta ja sen takia myös aika moni kysymys jää vastaamatta. Sen huomaa myös tämän palstan Viher-henkisten kirjoittelusta, heilley esitetyt ja useasti toistetut kysymykset jäävät vastaamatta ja sujuvasti vaihdetaan seuraavaan keskusteluun. Myös nm. PTS on omaksunut tämän keskustelutyylin varsin hyvin.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämä on hassu juttu. Maailmassa on tapahtunut ainakin pari TODELLA vakavaa vesivoima-onnettomuutta. Ulkomuistista Brasiliassa ja Kiinassa sattuneissa patojen murtumisissa hukkui kummassakin about 200 000 ihmistä. Kuitenkaan vesivoimaa ei pidetä vaarallisena.
No katsos kun vesi on ihan täysin luonnollinen asia - luonnonvoima, toisin kuin ydinvoima, joka on ihmisen luomus ja luonnotonta!

Puhu noin joillekin höyrypäähipeille, niin vastaus on jotakuinkin tuota luokkaa kuin edellä kirjoitin. Ja tämä on taivahan tosi.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Puhu noin joillekin höyrypäähipeille, niin vastaus on jotakuinkin tuota luokkaa kuin edellä kirjoitin. Ja tämä on taivahan tosi.

Näin. Mulla on eräs puolituttu, jonka ideologia ja logiikka on juurikin tuota luokkaa. Lisäksi patojen murtuminen Suomessa saadaan kuulemma eliminoitua tarpeeksi hyvällä ja laadukkaalla rakentamisella ja turvallisuuteen panostamalla. Kun kysyin, että menaatko ettei ydinvoiman kohdalla toimita noin, oli vastaus aika lailla tuo jonka kirjoitit.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ensinnäkin tuon mukaan Ranskassa sähkö maksaa vähemmän kuin Suomessa, mutta ero ei ole iso. Euroopan kallein sähkö on Tanskassa eli maksaa noin tuplasti mitä Suomessa.
http://europa.eu/rapid/press-release_STAT-13-79_en.htm?locale=en
Se ei välttämättä ole niin iso ongelma jossain leudossa Tanskassa, jossa ihmiset eivät jäädy hengiltä vaikka lämmityksestä tingittäisiinkin.

Riippuu vuodesta. Jostain katsoin, että jonain vuonna Suomi oli halvempikin. Pointti oli se, että halpaa voi olla, vaikka uusiutuvaa olisi merkittävä määrä. Ydinvoiman määrä ei myöskään korreloi suoraan hinnan kanssa. Tanska on muuten ostovoimakorjattuna viidenneksi kallein. Minusta liioittelette tuulivoiman huonoja näkymiä, ei vaikka joku S-ryhmä siihen panostaisi tai Aalto-yliopiston professori Peter Lund suosittelisi, mikäli kyseessä olisi auttamattoman liian kallis tuotantotapa, kyllähän tuulivoiman osuus vajaasta prosentista tullee ilman muuta nousemaan.



dana77 kirjoitti:
Miksi meidän pitäisi saada sähkön kulutuksen kasvu pysäytettyä? Sähköä voidaan tuottaa puhtaasti. Eikö silloin olisi tärkeintä saada muun energiankulutuksen kasvu pysäytettyä ja siirrettyä kulutus sähkönkulutukseksi? Eikö se ole vain hyvä, että saastuttavasta öljylämmityksestä luovutaan ja siirrytään puhtaasti tuotettuuun sähkölämmituykseen? Eikö se ole vain hyvä, että saastuttavista bensa-autoista luovutaan ja siirytään puhtaasti tuotetulla sähköllä kulkeviin sähköautoihin?

Hyvä pointti mutta myönnät varmasti, että kasvihuonekaasuja ei ole käytännössä saatu supistettua vielä siinä tahdissa kuin ilmastonmuutoksen tehokas torjunta vaatisi?

dana77 kirjoitti:
Aika sanattomaksi Osmo jäi kun kysyttiin, että eikö tuon logiikan mukaan aurinko- ja tuulienergiaan panostaminen ole turhaa. On, eikä sitä mikään esitetty perustelu kumoa. En ole suuresti arvostamaltani Soininvaaralta noin huonosti perusteltua kirjoitusta nähnyt. Ongelma ei siis ollut ydinvoimassa, vaan päästökaupan mekanismeissa.

Joo, sinällään totta. Sen kuitenkin varmaan myönnät, että ydinvoimaa on useimmiten perusteltu juuri energiankulutuksen kasvulla ja siihen sen CO2-hyödyt ovat käytännössäkin menneet. Mutta totta, päästökaupan mekanismit ovat se mitä Soininvaara tuossa etupäässä kritisoi.



dana77 kirjoitti:
Eli hiilivoimastako ei aiheudu muita haittoja kuin suorat kuolemantapaukset?

Tarkoitin lähinnä siis verrattuna uusiutuviin.

Beltran, tiesimme molemmat vastauksen retoriseen kysymykseesi Tanskan sähkön hinnasta. Se oli sinällään osuva kommentti, ei-teknillisen alan ihmisenä en sitä tiennyt. Mutta minusta Ranska-vertaus taas osoittaa, ettei hinta ole riippuvainen täysin vain ydinvoima/uusiutuvat -suhteesta. Kyllä merkittävällä uusiutuvien määrälläkin voidaan tuottaa melko halpaa sähköä.

Mitä tulee naureskeluun ydinvoiman koville vastustajille, niin kai kuitenkin kaikki tiedostavat sen tosiasian, että ydinvoimavastainen liike on vaikuttanut keskeisesti nykyiseen turvallisuustasoon. 80-luvullakin tuo riskianalyysi olisi ollut erinäköinen.

Daespoo, heh, kanssasi on aina mukava vääntää, mutta muistelisin, että monesti se hiljentynyt on ollut silläkin puolella :) Tähän keskusteluun lähdin itse ehkä hiukan turhaan: yksin "humanistina" viittä insinööriä vastaan, kun puhutaan energiantuotannosta :) Sinällään nämä näkemykset ovat avartaneet paljon omaakin ajattelua, ei ole se yhteiskunnallinen osa-alue, josta omaisin vakiintuneimmat käsitykset. Toki sanoisin, että minusta täällä hiukan vähätellään uusiutuvia ja ydinvoiman erinomaisuutta ylikorostetaan. Olkiluoto kolmosen osalta ei ole muuten jostain syystä vastattu mitään.....
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Ydinvoiman suhteen ollaan usein kovasti taisteluasemissa sen takia, että se on hyökkäyksen alla. Millään muulla ETM:llä ei ole vastaavia lupaprosesseja, mikä sinänsä on maailmanhistorian huomioon ottaen ymmärrettävää, mutta sen lisäksi se on jatkuvan, aiheettoman negatiivisen kampanjoinnin kohteena. Kun vastapainoksi tai ratkaisuksi ydinvoiman roolin pienentämiseksi esitetään (suuressa mittakaavassa perusvoiman tuotannossa) "höpöhöpöratkaisuja" kuten aurinko- ja tuulivoimaa, mustavalkoiset lähtöasetelmat keskustelulle ovat valmiit.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minusta liioittelette tuulivoiman huonoja näkymiä, ei vaikka joku S-ryhmä siihen panostaisi
Tuossa Tuuliwatti-yhtiön johtaja kertoo miten asia on:
"Lopulliset päätökset rakentamisesta luonnollisesti edellyttävät, että tuulivoiman puhtaudella on arvo, joka mahdollistaa rakentamisen taloudellisin perustein”, toteaa St1:n energiajohtaja Jari Suominen."
http://www.tuuliwatti.fi/index.php?id=4973
Eli rakentaminen on mahdollista, jos sitä tuetaan sen verran niin että se tulee kannattavaksi.

Hyvä pointti mutta myönnät varmasti, että kasvihuonekaasuja ei ole käytännössä saatu supistettua vielä siinä tahdissa kuin ilmastonmuutoksen tehokas torjunta vaatisi?
Myönnän ja siksi muun energian tuotantoa pitäisi supistaa ja korvata sitä puhtaan Co2-vapaan sähkön tuotannolla.

Sen kuitenkin varmaan myönnät, että ydinvoimaa on useimmiten perusteltu juuri energiankulutuksen kasvulla ja siihen sen CO2-hyödyt ovat käytännössäkin menneet.
Kyllä ja tästä seuraa että ilman ydinvoimaa tilanne olisi nykyistä selvästi huonompi.

Tarkoitin lähinnä siis verrattuna uusiutuviin.
Uusiutuvat pl. vesivoima ei yksinään toimi. Sama kuin autolla voi alamäet ajaa vapaalla eli saasteettomasti, mutta turha sillä on liikaa kehuskella kun tiedossa on tasasella ja ylämäissä bensaa kuluu.

ps. minä en ole mikään insinööri.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Beltran, tiesimme molemmat vastauksen retoriseen kysymykseesi Tanskan sähkön hinnasta. Se oli sinällään osuva kommentti, ei-teknillisen alan ihmisenä en sitä tiennyt.
Mitähän tuokin tarkoittaa? Tiesikö PTS vastauksen kysymykseeni? Ekan lauseen perusteella tiesi mutta toisen ei. Ja millä perusteella kysymys oli retorinen?
 

Jeffrey

Jäsen
Tämän Sanksan mallin ylistäjät tuntuvat kovin usein unohtavan, että Ruotsissa tuota on yritetty jo parikymmentä vuotta. Nyt alkavatkin sitten vaivihkaa taas suunnittelemaan lisä ydinvoimaa.

Saksassa on tehty euroopan historian kyseenalaisimpia poliittisia päätöksiä. Aikanaan olimme pakoitetut lähtemään siihen mukaan, onneksi nykyään meillä riittää omat resurssit omiin päätöksiin.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tämän Sanksan mallin ylistäjät tuntuvat kovin usein unohtavan, että Ruotsissa tuota on yritetty jo parikymmentä vuotta. Nyt alkavatkin sitten vaivihkaa taas suunnittelemaan lisä ydinvoimaa.

Saksassa on tehty euroopan historian kyseenalaisimpia poliittisia päätöksiä. Aikanaan olimme pakoitetut lähtemään siihen mukaan, onneksi nykyään meillä riittää omat resurssit omiin päätöksiin.

Näin on. Kannattaa ihmisten muistaa, että ei ole tämä Energiewende se ensimmäinen suuren mittaluokan strateginen moka, jonka Saksan ylin johto historiassa tehnyt...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Aika kevyt oli sisällöltään tuo vastine, mutta ammattimaisen GP:läisen tekemä sellainen. Aika paljon jäi siis oleellisia kohtia käsittelemättä ja varsinkin kumoamatta. Avoimeksi ehkä jäi että olivatko mielenosoittajat päivärahaa saaneet, mutta oliko se kirjoituksessa oleellisin kohtakaan?

Faktoihin ei oltu otettu kantaa (esim että GP vastustaa 97% nykyisistä energian tuotantomuodoista, jäteliemien polttamisen vastustaminen, idioottimainen suomen "aarniometsien" suojelu), mutta sitten alettiin "toejoen veikko":maisesti vänkäämään jos johonkin sivulauseen kohtaan ei lähdettä ollutkaan taustalle. Sinänsä Korhola ei kaikkia väittämiään tarkasti yksilöinyt, mutta ei niitä vääriksi oltu kumottu, että tilanne on edelleen se, että niiltä osin joudumme luottamaan tai olemaan luottamatta Korholan sanaa.

Kirjoituksesta oli tarkoituksella tehty pitkä ja siinä oli paljolti toisteltu itsestäänselvyyksiä joita Korholakaan ei varmasti kiistäisi (GP ei tietenkään kaikilta puoliltaan ole tietenkään perinteinen yritys, GP on tehnyt paljon hyvääkin), että lukijalle jäisi kuva, että kyllä taustalla jotain asiaakin. Kalervo Kummolaa pidetään yleisesti tämän taktiikan mestarina.

edit: hienoa itsironiaa on nähtävissä siinä kuin Salonen kuvailee kuinka GP:n perustaja palkallisena lobbarina toi vain esiin työnantajansa etua edustavia näkemyksiä. Tämän hän siis kertoo palkallisena lobbarina.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös