Jaa, totesin, että esimerkkisi Tanskan sähkön hinnasta oli sinällään relevantti ja paikallaan, mutta heitin takaisin, ettei siitä voi tehdä yleispätevää päätelmää, että sähkön hinta karkaisi automaattisesti uusiutuvien myötä. En ymmärrä, mikä siinä on vaikeaa ymmärtää? Kuten tässä ketjussa on osoitettu, Suomi käyttää enemmän uusiutuvia - ja sähkö on lisäksi selvästi halvempaa. Sinällään tulivoiman osalta Tanskan esimerkki on pohdinnan arvoinen, onko siis tuulivoima esimerkiksi bioenergiaa kalliimpi muoto?
On tietysti kätevää niputtaa uusiutuvat energiantuottotavat yhteen ja tehdä vertailua sikäli. Mulla ei ole nyt yhtään lähdettä enkä jaksa mitään esille kaivaakaan, kerron miten asia noin suunnilleen käsittääkseni on, poimipa siitä virheet ja kerro niistä. Olennaisempaa on kuitenkin kokonaiskuva.
Tanskan energiantuotannosta 20% tehdään tuulivoimalla eli uusiutuva energia. Loput noin suunnilleen taitaa tulla fossiilisella polttamisella.
Suomessa uusiutuvien osuus on suurempi kuin Tanskassa, olkoon 30%. Kuitenkin tuosta 30%:sta valtaosa, sanotaan 60% on vesivoimaa = energiantuottotapa jota ei tarvitse tukea sähkötariffilla eikä millään.
Sähkötariffia maksetaan energiantuottajalle niin että se pystyy myymään tätä tuettavaa energiaa (kuten tuulivoimaa) samalla hinnalla kuin erergiaa jota ei tueta mitenkään, kuten vesi- ja ydinvoima.
Miten voi olla mahdollista se että ydinvoima ei osaltaan laskisi sähkön hintaa kuluttajalle ja tuulivoima puolestaan nostaisi sitä kun kuluttaja (kukapa muukaan?) maksaa tuon tuen?
Tanskan energiapolitiikassa on se ongelma että he ovat riippuvaisia tuulienergiasta. Ongelmia saadaan silloin kun ei tuule. Silloin Tanska joutuu ostamaan energiaa Ruotsista ja Norjasta, jotka myy energiaa kallilla hinnalla kun Tanskan on pakko ostaa. No, sitten kun taas tuulee vinhasti, Tanskalla on energiaa yli oman tarpeen ja he myyvät sitä Ruotsille ja Norjalle, jotka maksaa samasta energiamäärästä murto-osan kuin mitä myivät.