Nimimerkki Beltran voisi vastaavasti kertoa, miksi paljon enemmän ydinvoimaa hyödyntävässä Ranskassa sähkö on Suomea kalliimpaa? Onko siis niin, että ydinvoima vaikuttaa automaationa sähkön hintaan?
Ensinnäkin tuon mukaan Ranskassa sähkö maksaa vähemmän kuin Suomessa, mutta ero ei ole iso. Euroopan kallein sähkö on Tanskassa eli maksaa noin
tuplasti mitä Suomessa.
http://europa.eu/rapid/press-release_STAT-13-79_en.htm?locale=en
Se ei välttämättä ole niin iso ongelma jossain leudossa Tanskassa, jossa ihmiset eivät jäädy hengiltä vaikka lämmityksestä tingittäisiinkin. Suomessa tilanne on toinen.
Sinänsä tuollaiset hintavertailut voivat olla ongelmallisia sillä verotus vaikuttaa sähkön hintaan valtavasti, samoin kilpailu. Jossain määrin kysynnänkin luonne (onko tarve välttämätön esim asunnon lämmitys vai esim viihdekäyttö). Samoin vienti ja tuonti.
Ydinvoima on halvin tapa tuottaa sähköä, mutta totta on että kun tuotanto keskittyy isoihin yksiköihin, niin tervettä kilpailiua ei välttämättä automaattisesti synny. Uusiutuvat eivät tilannetta auta, sillä ne eivät voi hintansa puolesta kilpailla. Niitä varten tarvitaan kommunistisia tariffeja.
Toisaalta, miten saamme sähkön kulutuksen kasvun pysäytettyä?
Miksi meidän pitäisi saada sähkön kulutuksen kasvu pysäytettyä? Sähköä voidaan tuottaa puhtaasti. Eikö silloin olisi tärkeintä saada muun energiankulutuksen kasvu pysäytettyä ja siirrettyä kulutus sähkönkulutukseksi? Eikö se ole vain hyvä, että saastuttavasta öljylämmityksestä luovutaan ja siirrytään puhtaasti tuotettuuun sähkölämmituykseen? Eikö se ole vain hyvä, että saastuttavista bensa-autoista luovutaan ja siirytään puhtaasti tuotetulla sähköllä kulkeviin sähköautoihin?
syystä, että päästöjen kokonaismäärää ei EU:n alueella olla saatu hallintaan: Soininvaaran kirjoitus aiheesta:
Vähentääkö ydinvoima hiilidioksidipäästöjä? : Soininvaara Siksi on kyseenalaista ylipäätänsä pitää sähkön alhaista hintaa positiivisena mittarina, jos puhutaan ilmastonmuutoksesta. Ja tietenkin, kulutuksen kasvun pysäyttämisen tulisi tapahtua koko EU:n alueella, ei ainoastaan Suomessa.
Aika sanattomaksi Osmo jäi kun kysyttiin, että eikö tuon logiikan mukaan aurinko- ja tuulienergiaan panostaminen ole turhaa. On, eikä sitä mikään esitetty perustelu kumoa. En ole suuresti arvostamaltani Soininvaaralta noin huonosti perusteltua kirjoitusta nähnyt. Ongelma ei siis ollut ydinvoimassa, vaan päästökaupan mekanismeissa.
Mielenkiintoista on, että Ossi sanoi, että "suhtautumiseni ydinvoimaan olisi myönteisempi, jos se korvaisi fossiilisia polttoaineita eikä tulisi niiden lisäksi."
Onko tämä tulkittavissa niin, että jos päästökaupan mekanismit korjataan Osmo kääntää takkinsa ydinvoiman suhteen? Minusta kyllä.
Ydinvoiman luvut puhtaasti välittömillä ihmishenkien menetyksillä mitattuina ovat toki pienet, mutta miten on huomioitu ympäristölle aiheutuneet pysyvät vahingot, ovatko vaikkapa Tsernobylin kuolinluvuissa mukana kaikki syöpätapaukset, jotka onnettomuudesta aiheutuivat (ei voida tarkkaan toki edes laskea).
Eli hiilivoimastako ei aiheudu muita haittoja kuin suorat kuolemantapaukset? Useat miljoonat ihmiset eivät sairastu pienhiukkasista keuhkosairauksiin, myös syöpiin? Ilmasto lämpenee, joka pahimpien uhkakuvien mukaan vaikuttaa lähes jokaisen maailman kansalaisen elämään ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kuivuutta ja vaikeuttaa satojenmiljoonien ihmisten ravinnon saantia? Sinähän se kerroit valitsevasti tämän mieluummin kuin ydinvoiman...
Edellä olevissa linkeissä kerrottiin miten vesivoimaonnettomuuden takia 11 miljoonaa ihmistä joutui jättämäään kotinsa? jokien patoaminen on lähes kuolemantuopio ko. joessa kuteville kalalajeille.
Aurinko- ja tuulivoima eivät edelleenkään yksinään auta, vaan vaativat vesivoimaa tai fossiilisia säätövoimaksi.