Arvostan rehellisyyttäsi vaikka samalla ihmettelen miten tämä kesti näin kauan ottaen huomioon että sama keskustelu on käyty jo aikaisemmin. Mikään tässä ketjussa kerrottu ei voinut olla sinulle uutta tietoa jos olet yhtään seurannut aikaisempia keskusteluja johon olet itse aktiivisesti osallistunut.
Nyt muistelet omiasi. Tällä palstalla olemme kyllä väitelleet monestakin eri aiheesta, mutta koskaan ennen en ole tainnut ottaa energiapoliittisiin keskusteluihin osaa. Johtuen siitä, ettei ole lähtökohtaisesti tietopohjaltaan itselleni se vahvin osa-alue, näin humanistisen puolen koulutuksen omaavana (minkä varmaan Tanska-vertauksesta huomasi...:)). Sinällään, heh, etkös sinä jossain ketjussa kiistänyt koko ilmastonmuutoksen olemassaolon? Musitelenko omiani? En ole kyllä aiheesta kanssasi ikinä keskustellut.
Daespoo kirjoitti:
Ilman muuta voidaan. Tosin se ei muuta ydinvoiman asemaa Suomessa mitenkään.
Ei ydinvoimauskovaisten mielestä toki mutta näin ihan päättelisin, että uusiutuvia lisäämällä voidaan vähentää turvautumista muihin muotoihin - koskee sekä fossiilisia että ydinvoimaa.
Daespoo kirjoitti:
Tuulivoima ja aurinkovoima eivät ole tällä hetkellä mitenkään ydinvoiman vaihtoehtoja eikä myöskään keskipitkällä aikavälillä (20-50v). Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat rinnalleen perusvoiman ja säätövoiman.
Edelleen sama kysymys, miksi Suomi ei voi yltää tuulivoimassakin edes lähemmäs Tanskan tasoa? Miten muuten näet bioenergian jatkomahdollisuudet?
Seuraava hallitus muuten tulee, jos ja toivottavasti kun se on keskustajohtoinen, panostamaan nimenomaan uusiutuviin (bioenergia, tuulivoima jne.) eikä uusia ydinvoimalupia tulla varmasti myöntämään. Näin insinööritaustaisen Sipilän kirjoituksiin viitaten: hänkin on sitä mieltä, ettemme ole ottaneet uusiutuvien mahdollisuuksia tarpeeksi huomioon.
Fukushiman vähättely on, hmm, mielenkiintoista. Kuuntelin parisen viikkoa sitten Marutei Tsurusen haastattelun ja yllätys, yllätys Japanissa tilanne nähdään hiukan toisin - niin kuin nähtäisiin vaikkapa Rauman seudulla, jos täällä onnettomuus olisi tapahtunut. Ydinvoiman riskianalyyseissä ja ongelmissa on huomioitava myös loppusijoituskysymys. Mites muuten, myönnättekö nyt vihdoin sen, että Olkiluoto kolmonen on vedetty vihkoon?
Olisikohan myös niin, että vesivoiman tuotannossa on otettava huomioon myös se, että jonkun Kiinan tai Brasilian turvallisuusnäkökohtien huomiointi on, sanotaanko hiukan erilaista kuin Suomessa tai vaikkapa vesivoimaa kunnolla hyödyntävässä Norjassa...