Greenpeace – aktivismia vai terrorismia?

  • 106 503
  • 887

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Vastaako nämä oikeastaan passiivienergiataloa? Näin olin pirun huonolla ruotsilla ymmärtävinäni, tanskani on vielä huonompaa, joten sitä en edes alkanut tulkitsemaan. Kuitenkin, jos nämä sitä vastaavat, niin tuo "sähkön tuottaminen" verkkoon on melkoista paskaa. Teoriassa ehkä, jos talossa ei käytetä mitään sähkölaitteita, käytännössä ei varmasti. Lisäksi nuokin talot tarvitsevat tietenkin lisäenergiaa, eli eivät todellakaan ole mitään omavaraisia, puhumattakaan että tuottaisivat energiaa yleiseen käyttöön. Toki niiden kulutus, etenkin lämpöenergian osalta, on merkittävästi perinteisempiä taloja pienempi.

Ymmärtääkseni eivät vastaa, vaan silloin, kun talo myös tuottaa energiaa verkostoon, sitä kutsutaan plusenergiataloksi.
En ole niin vihkiytynyt asiaan, mutta minulla on myös sellainen käsitys, että kylmempänä aikana talo ei ole tosiaankaan täysin omavarainen, vaan silloin mennään miinuksella, mutta sitten kun vähän lämpenee, niin talo tuottaa enemmän, kuin kuluttaa.

Lisäys: Tämähän toimii kyllä hyvin esim. Tanskassa. Siellähän lämpötila ei pahemmin laske nollan alapuolelle. Suomen oloissa vaaditaan taas lisää erikoisjärjestelyjä, kun mittari laskee joskus jopa -40°C kieppeille.
 
Viimeksi muokattu:

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Mitenköhän notkeasti yksittäinen jäsen saa Greenpeacen vaihtamaan ajamiansa asioita?

Jos esim. kuukausittaista tukea maksava tukija haluaa vaikuttaa politiikan muutokseen, niin mahtaako hänellä olla yhtikäs minkäänlaista mahdollisuutta mielipiteensä ajamiseen?

Suurin osa Greenpeacen tukijoista on niin sanottuja passiivisia tukijoita. Se tarkoittaa, että tililtä menee automaattisesti joku tietty summa järjestölle ja takaisin tulee sitten lehti ym. infoa joskus.

Jos sitten haluaa aktiiviseksi jäseneksi, niin siihen on tarjolla paljon mahdollisuuksia. Voi esimerkiksi aivan hyvin mennä mukaan kertomaan ydinvoiman ja hiilivoiman eduista. Kukaan ei estä sitä. Mutta aivan kuin missä politiikassa hyvänsä, täytyy olla esittää jotain järkevää, jolla vakuuttaa kuulijansa.
On myös ihan turha esittää, että "sitä jengiä ei kyllä pahemmin vakuutella". Greenpeacin toiminnassa ja tukijäsenien joukossa on jäseniä kaikista yhteiskuntaluokista, joista monella on kyllä termit hallussa.
 

Viljuri

Jäsen
Energiapihien talojen rakentamisessa olisi järjellisten (ei siis toiveajatteluun tai markkinapuheisiin perustuvien) kustannuslaskelmien lisäksi muistettava se, että jos laadunvalvonta pettää, niin jälki voi olla 1970-luvun kaltaista. Hometta ja kroonisia hengitysvaikeuksia.

Hajautettuja energiaratkaisujakin on muuten kohta luvassa, ei tarvita yhtä isoa ydinvoimalaa ja kalliita, huomattavia hävikkejä aiheuttavia siirtoverkkoja, hankitaan vaikka kunnallisia ydinparistoja (heh!): Miniature nuclear plants seek approval to work in U.S / Bloomberg Businessweek.

Energiatalouden lähitulevaisuuden vaihtoehdoista (5 vuotta) voi ottaa selvää vaikkapa Discover -lehden kesäkuun numerosta, sivut 34 -51.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Greenpeacen toiminta pitäisi, jos ei kieltää niin ainakin rajoittaa.

Eli toiset järjestöt ovat sallittuja ja toiset eivät? Perustuslain säätämistähän tuo tarkoittaisi, sillä olisipahan nykyperustuslain vastaista.

Eikä sillä, että tässä liputan GP:n puolesta. Liputan kansalaisaktiivisin, osallistumisen ja sananvapauden puolesta.
Kuten Voltair on sanonut
"En hyväksy sitä mitä sanot, mutta taistelen kuolemaan saakka oikeudestasi sanoa niin"


Greenpeacen kampanjoissa on ollut pahoja ylilyöntejä, kuten esimerkiksi hylkeenpyyntikieltoon tähtäävä kampania. Väärennetty video kuuttien nuijimisesta ja veristen hylkeiden leikkaamien pahanäköiseksi ”viihdeharrastuksesi” olisi tehnyt Kanadan Inuiittien mahdollisuudelle tulla toimeen perinteisillä elinkeinollaan ääretöntä hallaa. Ruotsalaisen vihreän aloitteesta hylkeennahkakauppa kiellettiin EU:ssa.. tai kun ehdittiin älähtää, niin suomi, tanska ja ruotsi sai erivapauden omassa maassa harjoittaa omilla hylkeillään… Olisipa ollut erikoista pistää Saamelaiset perinnekäsityökieltoon . .

Perusteluina juurikin kampanjan aiheuttama kaupunkilaisten kauhistelu


Hylkeenpyynti on johtanut siihen, että eläinten hyvinvointikysymyksiin herkkätunteisesti suhtautuvat kansalaiset ja hallitukset ovat ilmaisseet vakavan huolestuneisuutensa sen kivun, tuskan, pelon ja muun kärsimyksen vuoksi, jota hylkeiden tappaminen ja nylkeminen, siten kuin ne useimmiten suoritetaan, eläimille aiheuttavat.



teksti on suoraan EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1007/2009 dokumentista.

Siis perusteena ei uhanalaisen eläimestä tehtyjen tuotteiden kauppaan on se, että niihin sattuu? Makkara, anyone?


Samoin GP:n valaskampanja perustuu ”supervalas” myyttiin, jossa kaikki valaat on älykkäitä kuin delfiini ja uhanalaisia kuin sinivalas. Tähän ei pidä paikkaansa, esim lahtivalaat eivät ole mitenkään uhanalaisia, ja niitä se Norja pyytää. Eriasia toki on Japanilaisten ryhävalaan pyynti, mutta kuten yleensä mikään, ei tämäkään asia ole mustavalkoinen,.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Mikä olisi mielestäsi sopiva määrä metsää pinta-alana suojeltuna koko suomessa? Hieman kohdistaen: entäpä etelä-suomessa? Jos katsot, että olisi suojeltava, onko sinun mielestäsi merkityksellistä luonnonsuojelullisesti, että suojellut alueet muodostavat tarpeeksi isoja yhtenäisiä metsäalueita luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, vai riittääkö sirpale siellä, toinen täällä?

Tämähän menee vähän jo otsikon viereen, mutta sikäli kuin oikein muistan niin suojelupinta-ala on kolminkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana. Valtaosa on Lapissa, ja Lappi alkaakin olemaan jo ylisuojeltu.
Euroopan mitassa on huomattava, että koko Euroopan korkeimpaan suojeluluokkaan kuuluvasta metsästä eli kokonaan koskemattomasta suojelupinta-alasta on jo kolmannes Suomessa. Siis koko Euroopan koskemattomista metsistä kolmasosa on Suomessa. Lähi vuosina lieneekin selvää, että lisäsuojelu lähtenee vapaaehtoiselta pohjalta ja kohdistuu Lapin eteläpuolelle mahdollisuuksien mukaan. Lisäsuojelutarve voidaan kyllä myös kokonaan aivan perustellusti kyseenalaistaa.
En osaa ollenkaan sanoa pitäisikö esim. Uudellamaalla tai Hämeessä lisätä suojelua, ja onko tämä toisaalta mahdollista. Kansallisella tasolla on selvää, että Suomi tekee enemmän kuin osansa metsien eteen. Alueelliset erot ovat toki huomattavat, mutta niin ne väistämättä ovat kaikkialla maailmassa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Eivät he vastusta ydinvoimaa ilmastokysymysten takia (miten he voisivat vastustaa päästötöntä, turvallista ja halpaa energiaa joka ei vaadi valtion avustuksia?)

Aidosti ympäristöstä kiinnostunut olisi päinvastoin kannattamassa ydinvoimaa ja kampanjoimassa esim. hiilivoimaloita vastaan.


Hyvin se propaganda puree…

päästöjä ei suomessa voida vähentää ydinvoimalla. Tähän kysymykseen esim Pekkarinen on tahallaan koko ajan jättänyt vastaamatta. Heittelee vain ympäripyöreitä siitä, että ”tottahan toki se nyt vähenee, kun hiiltä korvataan ydinvoimalla”

tämä on paskapuhetta, sillä hiiltä ei korvata ydinvoimalla suomessa. Ei se ydinvoimala ole missään kuplassa, se on osa suomen energiatuotantoinfrastruktuuria. Tietääkseen ydinvoiman vaikutuksen kasvihuonepäästöihin Suomessa, on tunnettava Suomen energiantuotantorakenne.

Yli puolet lämmöstä ja yli kolmannes sähköstä tuotetaan suomessa kaukolämpövoimalaitoksissa. Näissä poltetaan pääsääntöisesti maakaasua, hiiltä ja turvetta. Näiden voimaloiden käyttöaste ei vähene lainkaan, vaikka rakennettaisiin kuusi uutta ydinvoimalaa, sillä lämmöntarve on suomessa aika vakio. Uusi ydinvoima vain vaikeuttaisi näiden voimaloiden sähkönmyyntiä ja nostaa tämän mekanismin kautta kaukolämmön hintaa. Kaukolämpövoimalaitokset vastaavat yhdessä vesi, tuuli, ydin, ym. voimaloiden kanssa yli 80% suomen sähköntuotannosta, tuotannosta joka päästöihin lisäydinvoima ei vaikuta mitenkään. Lisäydinvoima ei myöskään vaikuta liikenteen, maatalouden, rakentamisen tai jätteidenkäsittelyn päästöihin.

Jospa siis siirryttäisiin puhumaan asioista oikeilla termeillä, ja käyttämään niitä todellisia perusteluja ydinvoimalle. Ne ovat halpa energia energiaintensiivisille paperi- ja metalliteollisuudelle, sekä suuria voittoja tavoitteleville energiantuotantoyhtiöille.

Mutta koska tuo peruste ei ole riittävä kansalaishyväksynnälle, viljellään kokoajan höpöhöpöä kasvihuonekaasupäästövähennyksistä ja ydinvoimasta samassa lauseessa


Kun maailman hiilidioksidipäästöistä 66% tulee fossiilisten poltosta, niin mitä tekee GP? Pyrkii estämään ydinvoimaa, jolla vähennettäisiin hiilivoimaa. Onko tämä vain huonoa asioiden hoitoa, vai sitä tieteellisen objektiivisuuden puuttumista, vai mistä on kysymys?

Ja faktat kohdallaan? Not!
Maailmanlaajuisesti ydinvoiman osuus on sähköntuotannosta 15% ja jos koko energiantuotanto otetaan mukaan n. 6% (ja tämä pitää sisällään HYÖDYTTÖMÄN lauhdelämmön).
MIT:n tekemän tutkimuksen mukaan käytettävissä olevien investointimahdollisuuksien ja polttoaineen riittävyyden rajoissa tämä osuus voitaisiin massiivisella ydinvoimarakentamisella maapallolla nostaa vuoteen 2050 mennessä 17% sähköstä / 7% kokonaisenergiasta (josta siis se 2/3 osaa vielä merivedenlämmittämiseen).

Tästäkin huomaamme, että vaikutus kasvihuonekaasupäästöihin on täysin marginaalinen.


Hetkonen, miten uraanikaivokset ovat valtaisia riskejä? Sinulla on selkeästi jotain uutta tietoa asiasta?

Uraanikaivos tuottaa isoja ongelmia paikallisesti. Ensinnäkin uraanin louhintajänteenä syntyy radioaktiivista päästöjä, eli radonia. Normaalisti se on uraanina nopeasti hajoava jäännöskaasu, mutta kun se kaivetaan maanpinnalle, on se altistavaa lähiseutua. Kanadassa ei tämän takia saa asua 80km lähempänä kaivosta! Paitsi intiaanit, joiden mailla kaivokset ovat, joiden syöpäluvut on tästä syystä nousseet. Uraani myös erotellaan käyttämällä paljon vettä, joka kaivosalueilla padotaan saostusaltaisiin. Nämä ovat myrkyllisiä, ja lähes joka massa pilanneet alueen pohjavedet.
Normaalisti toimivasta ydinvoimalasta on vähemmän haittoja kuin kaivoksesta (onnettomuustilanteet ja jätteet onkin sitten eri juttu).


Mutta, tottahan sekin on, että jos käyttää ydinvoimaa, niin onko se moraalisesti oikein ulkoistaa kaivostoiminnan ongelmat kehitysmaihin, kuten Nigeriin tai Kazakstaniin? Näillä on isoimmat hyödyntämättömät varat, ja mites luulette, onko säädökset näissä maissa kunnossa?
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Samoin GP:n valaskampanja perustuu ”supervalas” myyttiin, jossa kaikki valaat on älykkäitä kuin delfiini ja uhanalaisia kuin sinivalas. Tähän ei pidä paikkaansa, esim lahtivalaat eivät ole mitenkään uhanalaisia, ja niitä se Norja pyytää. Eriasia toki on Japanilaisten ryhävalaan pyynti, mutta kuten yleensä mikään, ei tämäkään asia ole mustavalkoinen,.

Tilastot kertovat kaiken. Pohjoisella jäämerellä sinivalaita on vain prosentti siitä, mitä niitä oli 40 vuotta sitten. Jotkut valaslajit ovat alanneet taas lisääntyä, toiset sitten taas eivät. Ainoastaan itäisen tyynenmeren harmaavalas on tehnyt täyden paluun, kun taas sen tyynenmeren sukulainen on se kaikkein uhanalaisin valas maailmassa. Jäljellä on ainoastaan n 100 valasta.

Uudet DNA-tiedot esittävät, että valaanpyynnin vaikutukset saattavat olla pahemmat, kuin mitä itse asiassa ollaan uskottu.

Toki täytyy muistaa, että puhuttaessa valaista, niiden lukumäärät saattavat heitellä todella rajusti. Joten plus/miinus 50% lienee aika hyvä mittari siihen, missä todellisuudessa mennään.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Uuden sukupolven hyötyreaktorit eliminoivat käytännössä ongelman.

http://en.wikipedia.org/wiki/Breeder_reactor

Aikanaan fuusioreaktorit tuovat lopullisen ratkaisun ihmiskunnan energiakysymykseen, mutta fuusiovoimaan ei päästä sillä että siirrytään kehityksessä taaksepäin.
.

Kaksi tyypillistä väitettä, jotka molemmat ovat huuhaata…

Hyötöreaktoreita ei tulla valmistamaan juuri missään, johtuen niiden epävakaudesta, vaikeasta halittavuudesta jne. JA ennen kaikkea poliittisista sysitä.
Se miksi siitä ei ole oikein poliittisesti tule mitään, johtuu siitä, että se tuottaa suoraan ydinasemateriaaliksi kelpaava tavaraa, eikä siis ole kovin suosittua NPT - IAEA yhteisössä . USA ei halua hyötöreaktoreiden lisääntymistä ydinterrorin pelossa, eli siis eivät halua pommikelpoista materiaalia lisää kiertoon.

Thorium hyötöfissio on toki käytössä Intiassa. Mutta Intia ei ole ydinsulkusopimuksessa huom! Ja Intia on jo ydinasevalta, ja omistaa neljänneksen maailman thorium varoista...


Teollisuusmaissa ainoa, joka tuottaa oikeasti verkkoon sähköä Japanin Monjun, joka sekin on pääasissa suljettuna ongelmian takia (onnettomuus viimeksi 2003). Ranskan Superphoenix laitos suljettiin vuonna 1990 kun tapahtu kolme onnettomuutta peräjälkeen. 1990 itse rakennus varioitu kauhiasta lumisateesta (heh, eihän ranskassa sada lunta? eipä tietenkään.) . Laitos käynnistettiin taas vuonna 1992. 1996 laitos suljettiin huoltoa varten, mutta poliitikot oli kyllästyny laitoksen syömään rahamäärään, joten se suljettiin kokonaan 97.

Fuusiovoimalasta ei ole ”pelastajaksi” taas siksi, että se on investointina jopa kalliimpi kuin fissiovoimala (sitten joskus kun sellainen on olemassa). Eli niiden rakentamiseen ei ole investointimahdollisuuksia sen enempään kuin fissiovoimaloihinkaan (MIT:n mukaan suurinkaan ydinvoimarenessanssi ei kykenisi vuoteen 2050 rakentamaan maailmaan yli 1000 uutta voimalaa%)

Lisäksi ITER (fuusiokoevoimala) käyttää Deuterium - Tritium (lithiumista tuotettuna) prosessia, josta vapautuu korkeaenerginen neutroni. Neutroneita emme osaa ohjailla, joten nämä pommittavat reaktorikuoren radioaktiiviseksi (jätteeksi!) ja ilmeisemmin haurastuttavat tämän muutamassa vuodessa vaihtokuntoon (tätä tutkii japanissa IFMIF ). Deuterium – Deuterium fuusioon ei taas rahkeet
riitä (lämpötilavaade on aika hurja).

eli eipä ole paljon odotettavissa tältä(kään) rintamalta.


EDIT: Kolmas väite yleensä kuuluu ydinjätteiden hävittämisestä hyötöreaktoreilla, joka sekin täyttä tuubaa. Materiaalia voi kierrättää 10 kertaa kunnes se on myrkyttynyt käyttökelvottomaksi ja jätteen osuus on pienentynyt 1%:n (99% siis jäljellä edelleen). Tämä on siis alan suurimman yrityksen Westinghousen kertomaa (ja syy, miksi heitä ei kiinnosta hyötöreaktorit)
 
Viimeksi muokattu:

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Väärennetty video kuuttien nuijimisesta ja veristen hylkeiden leikkaamien pahanäköiseksi ”viihdeharrastuksesi” olisi tehnyt Kanadan Inuiittien mahdollisuudelle tulla toimeen perinteisillä elinkeinollaan ääretöntä hallaa.

Tällä ei tainnut tosin olla alkujaan mitään tekemistä Greenpeacin kanssa? Muistaakseni koko asia nousi ylös raakojen menettelytapojen seurauksena. Hylkeitä nuijittiin, eikä edes tapettu heti, vaan niitä jätettiin kitumaan hangelle.
Kysymys ei ollut silloin itse lajista kokonaisuudessaan.

Tässä myös yksi video.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
P.S. Jäi tuosta valaanpyynnistä kirjoittamatta vielä, ettei se valaanpyynti sanele yksin valaiden elinehtoja, vaan valaat tarvitsevat myös ruokaa elääkseen ja joissakin paikoissa merellä kala on niin vähissä, ettei valas saa enää tarpeeksi ruokaa elääkseen.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kaikille lienee kuitenkin selvää, että jos aikomus olisi ollut aidosti toimia maailman metsien pelastamiseksi, niin kohde olisi ollut toinen maa ja toisessa maanosassa.

Siellä toimii paikallinen jaosto, joka tekee iskujansa paikallisia toimijoita kohtaan. Ei ne tällä uutiskynnystä ylitä.

Suomalaiset puuttuvat suomalaisiin epäkohtiin ja tekevät kampanjoitaan omalla takapihallaan.. Niin se ihminen toimii.

Ja totta kait haetaan vastakkainasetteluja, niin taas media toimii. Muuten ei uutiskynnys ylity, eikä sanottavaa saada kuulioille.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Tarinankertoja tuo viestisi #85 oli aika mielenkiintoista luettavaa. Kiitos siitä.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Yli puolet lämmöstä ja yli kolmannes sähköstä tuotetaan suomessa kaukolämpövoimalaitoksissa. Näissä poltetaan pääsääntöisesti maakaasua, hiiltä ja turvetta. Näiden voimaloiden käyttöaste ei vähene lainkaan, vaikka rakennettaisiin kuusi uutta ydinvoimalaa, sillä lämmöntarve on suomessa aika vakio. Uusi ydinvoima vain vaikeuttaisi näiden voimaloiden sähkönmyyntiä ja nostaa tämän mekanismin kautta kaukolämmön hintaa.

En tiedä mistä tilastosi saat, mutta todelisuudessahan kaukolämmön tuottama 15 500-16 000 GWh on noin kuudesosa vuosittain käytetystä n.100 000: sta GWh:sta. Tuo osuus tulee pienenemään, sillä kuten sanot lämmöntarve on vakio, mutta sähkönkulutus kasvaa kaikilla sektoreilla (teollisuus, kotitaloudet, palvelut ja julkinen kulutus).
Suomi on Eurooppalaisessa vertailussa poikkeuksellisen riippuvainen sähkön tuonnista. Se on jopa 15-20% tuotannosta. Lisäksi kulutuksen jatkuvasti kasvaessa on jostain saatava energiaa lisää vuoteen 2020 mennessä useamman ydinvoimalan verran. Kysymys onkin siinä miten tämä lisäsähkö tuotetaan? Ilmastoa tuhoavalla fossiilisella polttoaineella, joka kaiken lisäksi tappaa jopa satoja tuhansia ihmisiä vuosittain globaalisti, vai ydinvoimalla + uusiutuvalla, vai tuomalla naapurista? Ei liene epäselvää, että vaihtoehtoja ei oikeasti ole ennen kuin tekniikka huomattavasti kehittyy.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
tämä on paskapuhetta, sillä hiiltä ei korvata ydinvoimalla suomessa. Ei se ydinvoimala ole missään kuplassa, se on osa suomen energiatuotantoinfrastruktuuria. Tietääkseen ydinvoiman vaikutuksen kasvihuonepäästöihin Suomessa, on tunnettava Suomen energiantuotantorakenne.

Hiilivoimaloita ei rakenneta enään lisää Suomessa, se lienee jo yleisesti hyväksytty fakta. Sitä mukaa kun nykyisten fossiilisten voimalaitosten elinkaari menee umpeen, niitä tullaan korvaamaan muilla tavoilla.

Ydinvoimaloita voitaisiin hyödyntää huomattavasti laajemmin eli käyttämällä hyväksi myös niiden lämmöntuotanto joka menee tällä hetkellä harakoille.

Helsingillä olisi tämä mahdollisuus mutta poliittista tahtoa tälle ei ole. Sen sijaan poliittista tahtoa näyttää löytyvän biovoimalalle jonka vaatima rekkaralli on mallia älytön.

Enisei, tulevaisuudessa tullaan siirtymään yhä enemmän passiivi- ja matalaenergiataloihin joissa on näitä lämpäpumppuja tehostamassa toimintaa. Näiden takia mutta myös näiden lisäksi tulemme jatkossa tarvitsemaan enemmän sähköä ja vähemmän lämpöä.

Sähköautoilusta on puhuttu paljon, niiden yleistyminen lisää varmasti sähkönkulutusta. Kuinka paljon, jää nähtäväksi.

Tietysti suurin syy on teollisuudesssa, se tarvitsee edullista ja luotettavaa sähköä myös tulevaisuudessa. Ydinvoima on ihanteellinen energiantuotantoratkaisu tässä suhteessa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
P.S. Jäi tuosta valaanpyynnistä kirjoittamatta vielä, ettei se valaanpyynti sanele yksin valaiden elinehtoja, vaan valaat tarvitsevat myös ruokaa elääkseen ja joissakin paikoissa merellä kala on niin vähissä, ettei valas saa enää tarpeeksi ruokaa elääkseen.

Käsittääkseni suurin osa valaista (ainakin kaikki hetulavalaat) elävät jollain aivan muulla ravinnolla kuin kalalla.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tällä ei tainnut tosin olla alkujaan mitään tekemistä Greenpeacin kanssa? Muistaakseni koko asia nousi ylös raakojen menettelytapojen seurauksena. Hylkeitä nuijittiin, eikä edes tapettu heti, vaan niitä jätettiin kitumaan hangelle.
Kysymys ei ollut silloin itse lajista kokonaisuudessaan.

Tässä myös yksi video.

Video on tarkoitushakuista potaskaa.

Totta, hylje tapetaan Inuuttimetsätyksessä usein nuijalla, jotta nahkaan ei tulisi reikää. Se on perinteinen metsästysmuoto ja sallittu vain alkuperäiskansoille ja käytetään nahkaa hankittaessa. Näiden tuotteet on kuitenkin murto-osa ammattimetsästäjien "tuotannosta" joiden metodit ovat pyydys ja kuula kalloon metodeja (suomessakin tarvittaisiin hylkeenmetsästäjiä kantojen ollessa monissa pakoissa liian suuria, ei vaan ole enää ketään, joka osaisi jäältä niitä pyytää, saati ampua sulanveden aikaan).

Kyse on antropologi Stephen C Jouldin lanseeraamasta termistä ”lehmän katse”. Eli kun nähdään nisäkäs, jonka silmiä katosomalla ihminen kokee samankaltaisuutta, näkee niissä tuskaa jne. asioita, hän alkaa sääliä eläintä. Tätähän ei tapahdu luonnonkansojen keskuudessa eikä kehitysmaissa, koska ne tappavat ruokansa itse. Me kun ostamme HK:n sinisen kaupasta, emme lehmän katsetta kohtaa. Ihan yhtälailla se pistetään teuraaksi, ja ennen kaikeka se lehmä on elänyt suurtuotantonavetassa saamatta toteuttaa lajityypillistä elämää. Tosin kuin villieläin, joka on elänyt lajityypillistä elämää vapaana luonnossa ennen pyytämistään.

Hyljekampanjaan on puhutettu Macca ja muita julkkisia ilman mitään oikeata analyysiä siitä, ketkä pyytävät ja mitenkä pyytävät. Lisäksi levitellään valheita hylkeiden uhanalaisuudesta. Jos suomessa Norppa onkin uhanalainen se ei ole = kaikki hylkeet ovat
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
sähkönkulutus kasvaa kaikilla sektoreilla (teollisuus, kotitaloudet, palvelut ja julkinen kulutus).

Sähkönkulutus ON kasvanut, mutta jossain vaiheessa me tulemme käännöskohtaan.

Energiansäästön kohdalla on todella paljon tekemättä.
Työskentelen itse eräässä suuressa lafkassa. Pari vuotta sitten päätettiin perustaa pieni työryhmä, jonka tehtävänä oli vilkaista hieman missä voitaisiin säästää sähköä. Jo pikainen, parin viikon operaatio toi tullessaan 20 prosentin säästön tuotantopuolella ja sen tuloksen rohkaisemana päätettiin alkaa töihin oikein kunnolla. Nyt sammuvat valot automaattisesti kello 17:30, samoin yölämpö tipahtaa roimasti jne jne.

Uskaltaisin väittää, että me tuhlaamme yhä sähköä aivan älyttömästi.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
En tiedä mistä tilastosi saat,

www.stat.fi

eli tilastokeskus

Ydinvoimalla voidaan vähentää vain pelkkien lauhdevoimaloiden päästöjä.

CHP voimalat (jotka vastaa 55% suomen lämmöstä ja 36% sähköstä), vesivoimalat, tuonti, ja jo olemassa olevat ydinvoimalat puksuttaa lisäydinvoimasta huolimatta.

Näistä vain CHP voimalat tuottaa päästöjä, mutta ne käy ihan yhtä paljon lisäydinvoimasta huolimatta (lämmöntarpeen mukaan).

Energiasektorin osuus kasvihuonepäästöistä on tilastokeskuksen viimeisen julkistetun datan (www.stat.fi, excel taulukot, joutuu itse yhdisteleen) mukaan 34% ja energiasektorilla pelkällä lauhdevoimalla tuotetun sähkön päästöjä aiheuttavasta tuotannosta (lauhde ja CHP ja teollisuus)teho on 35 256 GWh. Suomen kokonaisenergiankulutuksesta (sähkö + lämpö 393 225 GWh) tämä vastaa 9%. 9% kasvihuonepäästöjen 34% tarkoittaa kokonaispäästöistä 3,8%. Tämäkin siis siinä teoreettisessa tapauksessa, jossa KAIKKI lauhdevoima voitaisiin korvata. Ja tätä ei voida tehdä, koska Laudevoimaloita tarvitaan säätövoimana, eli realistinen arvio on alle 2% päästövähennys.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Sähköautoilusta on puhuttu paljon, niiden yleistyminen lisää varmasti sähkönkulutusta. Kuinka paljon, jää nähtäväksi.

Joku laski Ruotsissa, että jos ruotsalaiset vaihtaisivat tekniikkansa sähköautoihin, niin yksin se vaatisi tämän päivän tekniikalla 4-5 uutta ydinvoimalaa.

Voi siis laskea rauhassa, että bensiinillä ja diiselillä mennään vielä monta vuotta.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tietysti suurin syy on teollisuudesssa, se tarvitsee edullista ja luotettavaa sähköä myös tulevaisuudessa. Ydinvoima on ihanteellinen energiantuotantoratkaisu tässä suhteessa.

Juuri näin tämä on.

Kyse onkin siitä, että suomessa paperiteollisuus kuluttaa 30% sähköstä, kun esim kotitaloudet 25%. Se vaan, että paperiteollisuus ei ole kauheasti suomeen viimevuosikymmeninä investoinut, joten onko se nyt kauhean järkevää laittaa isoja kansallisia päätöksiä tämän tämän perustella?

Mahdollisuudet uusiutuvien kotimarkkinoiden syntyyn olisi kuitenkin ollut olemassa (pienyrityksiä pilvin pimein ja paljon innovaatiota). Nythän uusiutuvienkin paketti on ”kepulainen” maa ja metsätaloustuottajien eduista lähtevää silppua…
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Video on tarkoitushakuista potaskaa.

Ei suinkaan. Esim. norjalaisethan olivat aika vihaisia tästä, koska metodit ovat heillekin ihan tuttuja. Ihan normaaleja reaktioitahan nämä ovat. Eläintenkin tappamisessa pitää olla jonkinlainen tolkku.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Joku laski Ruotsissa, että jos ruotsalaiset vaihtaisivat tekniikkansa sähköautoihin, niin yksin se vaatisi tämän päivän tekniikalla 4-5 uutta ydinvoimalaa.

Autoilun ongelmissa keskitytään nykyään lähes yksinomaan co päästöihin ja ajatellaan että autoistumisen ongelmat ratkea sähkö/vety autoilla... No itsekkin ajelen Priuksella, mutta tosiasia on, että autojen määrä on se ongelma. Autot vaativat järjettömän paljon infrastruktuuria rakentamista, tilaa ja teitä jne. jne. Suomessa tämä ei ole vielä kauhean suuri ongelma, mutta jo Tukholmassa on tilaa mennyt järjettömiä määriä liikenteen hoitamiseksi, puhumattakaan sitten oikeiden suurkaupunkien ympäristöistä.

Tiet ovat muureja muulle luonnolle ja elämille. Niiden rakentamiseen ja ylläpitoon menee tolkuttomasti varoja. . .


Jaa, lähteään vähän kauas Greenpeacesta…
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Käsittääkseni suurin osa valaista (ainakin kaikki hetulavalaat) elävät jollain aivan muulla ravinnolla kuin kalalla.

Osa valaista elää todellakin muulla ravinnolla, esim. pohjan pikkuelikoilla. Mutta osa valasta elää myös myös kalalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös