Riippuu miten asioita haluaa edistää. Minun mielessäni tämä menee luokkaan arhinmäki-provosointi. Tärkeintä on asioiden näyttävyys ja julkisuus omassa kotimaassa, ei välttämättä se, miten asiaa parhaiten edistettäisiin. Venäjä on herkkä reagoimaan ulkoa tulevaan provosointiin/painostukseen kaivautumalla entistä syvemmälle poteroihinsa, joten länsimaille ominainen paremmuuden tuputtaminen kuulijan kurkusta alas saattaa toimia tarkoitustaan vastaan. Ja ei, en tiedä mikä on optimaalinen tapa, mutta tuskin Venäjän pääelinkeinoon iskeminen avittaa järjestön tarkoitusperiä piirun vertaa.Tapauksen herättämä laaja kansainvälinen huomio ja paheksunta yliampuvina pidettyjä tuomioita kohtaan herätti tutun keskustelun Venäjän demokratian tilasta. Tuskin se ihan sattumaa on että Putin ei halua aktivisteille tuomiota merirosvouksesta.
No, kuten Greenpeacen Venäjän edustaja totesi, julkisuus tuo järjestölle lisää jäseniä (ja siten tuloja). Ehkä nämä näyttävät "tarhaiskut" ovatkin pakollinen osa Greenpeacen brändiä, jolla pidetään ekoaktiivit vireinä ja rivijäsenet tuntevat saavansa rahoilleen vastinetta. Julkisuutta ei saada tylsällä ja hitaalla diplomatialla. Ilman actionia Greenpeace kuihtuu.
En luokittele Greenpeacea terrorismiksi, mutta en myöskään ymmärrä näitä "iskuja" muussa kuin yllä mainitussa tienaamis- ja oman toiminnan promotointimielessä. Sini Saarela puolestaan on todennäköisesti menestyvä vihreä poliitikko 20 vuoden kuluttua; 70-luvulla Heidi Hautalakin oli radikaali nuori. Tällainen isku tuo suuren määrän poliittista uskottavuutta vihreiden sisäringistä.
Foliohattumielessä olisi kiva tietää löytyykö Greenpeacelta osasto, jolta voisi tilata näyttävän ekoiskun kilpailijan tontille. Sellaiselle toiminnalle löytyisi varmasti kysyntää!
Viimeksi muokattu: