Kansalaisaktivismi ja kansalaistottelemattomuus ovat oleellinen ja tärkeä osa demokratiaa. Vaikka erittäin monessa asiassa olen eri mieltä Greenpeacen kanssa, pidän hyvänä, että sitä erittäin suurta välinpitämätöntä kansanosaa herätellään globaaleihin ympäristökysymyksiin näkyvillä tempauksilla, autetaan heitä näin ajattelemaan omilla aivoillaan sekä etsimään itse tietoa näistä teemoista sen sijaan, että nyökytellään ja surffaillaan täällä valtaapitävien sopuleina.
Greenpeace saavutti tässä "iskussa" enemmän kuin tavoitteensa. Varsinaisen tavoite (ihmisten huomion saattaminen öljynporaukseen arktisilla alueilla ja sen riskeihin) lisäksi tämä vie globaalin huomion jälleen kerran siihen, että Venäjä ei ole oikeusvaltio (
olettaen, että jälleen kerran kansalaisaktivismista annetaan järjettömän suuri kakku; varmaahan se vielä ei ole). Kansainvälisen huomion kasvaessa myös kansainvälinen kritiikki ja paine Venäjää kohtaan kasvaa jälleen. Tämä edesauttaa osaltaan myös sitä suotuisaa negatiivista kehitystä Putinin suosiossa (erityisesti liberaalissa Moskovassa). Eli tavallaan voidaan ajatella niin, että mitä suurempi tuomio, sitä suurempi kansainvälinen huomio, sitä suurempi voitto Greenpeacelle sekä laajemmin kansalaisaktivismille.
Tietysti tässä on vielä Vova Putinilla mahdollisuus taktikoida odottamalla ensin oikeusistuimen aktivisteille antama kova tuomio ja armahtaa nämä heti perään suurena hyväntekijänä.
Mitä Sini Saarelaan (+muihin aktivisteihin) itseensä tulee, niin valintakysymys. Riskit olivat vuorenvarmasti tiedossa.
Täten mahdollisimman iso rangaistus Venäjällä pitää Suomea piirun verran turvallisempana maana.
:D :D