Tarina kolmannesta maailmansodasta
Kolmas maailmansota on hiljalleen käynnistynyt, vaikka montaa konkreettista lähtölaukauksta ei ole vielä ammuttu. Kiristyvä kisa maailman rajallisista luonnonvaroista johtaa lopulta aseelliseen konfliktiin. Mausteeksi soppaan liittyy vielä suurvaltapolitiikka, joten kahakkaan saadaan mukaan isoja arsenaaleja.
Olennaisin muutos edellisiin sotiin on se, että sodan siemenet löytyvät yksityisten tahojen toimissa. Taloudelliset edut ja lainalaisuudet sanelevat aiempaa enemmän valtioiden poliittisia liikkeitä ja yhä useammin talouselämän vaikuttajat ovat isoja poliittisia vaikuttajia ainakin välillisesti. Valtiot eivät enää ole millään muotoa omavaltaisia, koska miltei jokainen maa on tehnyt velkaa. Yritysmaailmalla on yhä enemmän valtaa. Maailman kulku suursotaa kohti riippuu pitkälti siitä, kuka kiristää löysän hirren kireämmäksi.
Amerikkalaisten yritysten omistajien pääoma on valunut 1990-luvulta lähtien investointeina suurelta osin Kiinaan, joka taas vahvistuu. Pääomien liikkeet heiluttelevat kulissien takana suurvaltojen voimasuhteita. USA rapautuu sisältä päin samalla, kun Kiina ja Intia nousevat hiljalleen. Venäjä on taas nousemassa Euroopan voimakeskukseksi uhkaamaan EU:n johtoasemaa. Vielä 10-15 vuotta ja heikentynyt länsi joutuu kisaamaan tosissaan idän voimakeskusten kanssa.
Tuntemattomassa sotilaassa Rokka kuvasi Saksan touhuja Venäjällä kimalaisen reuhtomiseksi hämähäkinverkossa, eli mitä enemmän repii, sitä enemmän takertuu. USA on öljyriippuvaisuutensa vuoksi uponnut samaan tapaan saappaitaan myöten Lähi-idän aavikoille, eikä suuntaus ole parempaan.
Tasapainottelu Lähi-idässä on alati vaikeampaa. USA istuu nyt ruutitynnyrin päällä. Iranin öljyvarat herättävät kiinnostusta myös idässä. Intia ja Kiina ovat nousevia talousalueita ja varteenotettavia kauppakumppaneita.
USA:n mielenkiinto kohdistuu Irakin jälkeen Afganistanin ympäristöön, jossa kulkevat Kaukasuksen öljyputket. Venäjä ei varmasti jää tällä alueella toimettomaksi, vaan sekin koettaa lisätä alueella vaikutusvaltaansa. Kilpajuoksussa on vaikea kuvitella voittajia. Alueen pienillä valtioilla ei paljoa ole sanottava, kun Venäjä ja USA tulevat ottamaan sen, minkä katsovat kuluvan itselleen. Aseellista konfliktia en usko täällä tapahtuvan, mutta hampaita kiristellään niin Kremissä kuin Washingtonissa.
On vuosi 2016. Tässä vaiheessa Lähi-idässä on saavutettu kauhun tasapaino. Suuntaus on kuitenkin vääjäämätön: Iranin öljyvarat nostavat Kiinan maailmantalouden veturiksi ja Aasian herraksi. Idässä alkaa syntyä ongelmia, kun Kiina alkaa painostaa Taiwania, Japania ja Indonesiaa. Käydään rajakahakoita ja televisiossa puhutaan suuria. Pohjois-Korea pelaa omaa peliään ja hakee Kiinasta liittolaista, sillä olihan Kiinakin kerran sosialistinen valtio. Japani joutuu kahden tulen väliin ja joutuu pakkoraossa hakemaan apua USA:lta. Washingtonista tullaan pitkin hampain apuun, koska muutoin Kiinan valta idässä kasvaa liian suureksi.
Nousevan auringon seudulla on täysi hulina päällä ja talouskurssit heittävät häränpyllyä. Aseteollisuus laskee voittojaan ja rakennusteollisuus tekee suunnitelmia jälleenrakennusurakoiden jakamisesta. Eurooppa on aivan kusessa ja EU:n sisällä puhkeaa kahakoita, jotka EU:n nopean toiminnan joukot tukahduttavat ripeästi. Keskeisessä osassa ovat säkylän panssarijääkärit, joiden osumatarkkuus on Simo Häyhän luokkaa.
Suomen ansiot tunnustetaan ja maa on haluttu kauppakumppani, koska täällä on puhdasta vettä, josta on pulaa muualla Euroopassa. Suomi on myös solminut rahakkaan vesisopimuksen Pietarin seudulle. Kiitoksena vesihuollosta Venäjä lupaa taloudellista apua myös muulle EU:lle ja tarjoaa nälkää näkeville Berlusconille ja Chiraqille päivittäin hapankaalikeittoa ja näkkileipää.
Miten sitten lähi-idässä, kun Kaukoidässä valojuovat halkovat taivasta? Öljyn hinta kipuaa yhä ylös ja yksityisautoilu käy ympäri maailman harvojen herkuksi. Lähi-idässä on näennäisen rauhallista, koska huomio on keskittynyt Kurileille, Honshuun ja Hokkaidoon. Bussivuoro Jerusalemista Betlehemiin rauhoittuu kummasti, kun palestiinalaiset ovat kokoontuneet kylien televisiohuoneisiin seuraamaan suoraa lähetystä Pjongjangin ilmapommituksesta.
Sitten homma ryöpsähtää vituiksi. Kiinalainen pommikone pudottaa lastinsa Kurilien Venäjän omistamaan osaan ja kalastajakylä tuhoutuu täysin. Kostoksi Venäjä tulittaa ohjuksilla Shanghaita ja "harhautunut" ohjus tuhoaa USA:n edustuston. USA hermostuu pahanpäiväisesti. Pentagon aktivoi operaatio Bic Macin ja lähettää erikoisagenttinsa Kremliin myrkyttämään Putinin hampurilaisaterian. Operaatio epäonnistuu kuitenkin ja Putin ei kuole, vaan muuttuuu sith-lordin näköiseksi, kuten virkatoveri Viktor Jutshenko. Venäjän ja USA:n rauhallinen rinnakkaiselo rikkoutuu ja Kaukasuksella alkaa armottomat kahakat. USA lähettää lisäjoukkoja alueelle ja maassa harkitaan jo täysimittaista liikekannallepanoa. Chicagossa ja Detroitissa on mellakoita ja Red Wingsin ja Blackhawksin välinen paikallisottelusarja joudutaan perumaan, koska peliareenat tuikataan tuleen.
Kaukoidässä USA ja Japani saavuttavat menestystä. Pohjois-Korean fanaattisuus ei riitä, koska panssarivoimien ja ilmavoimien polttoainepula pitää koneet varikoilla. Jouluaattona 2022 USA pitää voitonparaatin Pjongjangissa. Tämän jälkeen korealaisia vankeja ei kiduteta Metallican musiikilla, vaan Kim Jong Ilin säveltämillä oopperoilla. USA ja Japani saavat taivuteltua rinnalleen Etelä-Korean. Kolmen maan rintama alkaa lähestyä Mantshurian kukkuloita. Kiina kylvää Suomelta ostamansa maa- ja viuhkamiinat rinteisiin ja ympäri maailman proteesinvalmistajat myhäilevät.
Taistelu on katkeraa, mutta Kiina sortuu pari vuotta myöhemmin, kun Iran lopettaa edulliset öljykaupat. Ajatollah lähettää julkisuuteen tiedotteen, jossa todetaan ykskantaan: Mehän ei haluta tukea häviävää osapuolta.
Kaukasuksella USA:n ja Venäjän konflikti tuhoaa alueen öljyvarat ja koko infrastruktuurin. Tshetsenia näkee tilaisuutensa tulleen: Se itsenäistyy ja karkottaa venäläiset maasta. USA antaa maalle turvatakuut. Tämä suututtaa venäläiset perin pohjin. Venäjä mobilisoi 500 000 miestä USA:n joukkoja vastaan. Venäjän joukot motittavat ja murskaavat amerikkalaisten merijalkaväen joukot. Tshetseniassa ei ole mukavaa.
Mannertenvälisten ohjusten laukaisukoodeja naputellaan valmiiksi. Novosibirskin tienoilla kuuluu viidesti pahaenteistä kohinaa. Los Angelesissa ja Washingtonissa sunnuntailounaalla olleet perheet ihastelevat ilotulitusta. Hallituksen tiedotteen mukaan kyseessä oli heinäkuun 4. päivän juhlinnan kenraaliharjoitus. Ohjukset lentelevät Beringinsalmen yli kuin pingispelissä ja torjuntaohjukset suhahtelevat maaleihinsa. NHL-kausi perutaan toisen kerran historiassa, koska USA:n puolella on enää 12 NHL-mittapuun hallia pystyssä. Seuraavaksi kaudeksi sarja siirtyykin kokonaan Kanadan puolelle ja Quebecissä pelaa 14 joukkuetta.
Arabimaailma katselee touhua ja punoo kaikessa hiljaisuudessa juonta. Monta vuotta on nyrkkiä puristettu tuninkan sisällä ja sitten tulee isku. Yhdistyneet Arabimaat kokoavat fanaattisen armeijan, joka on ostanut konkurssiin menneen Kiinan armeijan aseistuksen. Operaatio paratiisin neitsyt niittää miehitysjoukot Irakista ja kukistaa Saudi-Arabian kuningasperheen. Pakistan, Egypti, Jordania, Saudi-Arabia, Irak, Iran, Syyria ja Kuwait muodostavat liittouman, joka alkaa piirittää Israelia. USA ponnistaa epätoivon vimmalla vielä kerran ja yrittää saada öljyvaroja haltuunsa. Yritys on tuomittu epäonnistumaan ja Harmagedonissa yksin jätetty USA saa armoniskun.
Arabit juhlivat villisti voittoaan ja ampuvat sarjatulta Lexuksen lavalta. USA jaetaan miehitysvyöhykkeisiin. Sen jälkeen aletaan pohtia vararikkoon ja sukupuuttoon kuolemassa olevan Venäjän kohtaloa. Suomelta pyydetään konsultaatioapua miehityskysymyksen ratkaisussa. Maanpuolustuskorkeakoulun kadettikurssi 666 suorittaa operaation suunnittelun lopputyönään. Operaatio Karjalan mänty on sulaa menestystä ja nupit tutisevat Islamabadissa.
Vuonna 2038 huomataan kuitenkin vääjäämätön: Öljy on lopussa. Kaukasuksen operaatiossa tuhoutui neljännes silloisista öljyvaroista ja nyt ei ole jäljellä enää mitään. Suursodan vuoksi tekniikan kehitys oli polkenut paikallaan vuosia. Arabien liitto tahtoisi hyödyntää ydinenergiaa, kun taas länsi panostaa fuusioenergiaan. Kukaan ei kuitenkaan ole huomannut, että 22 vuotta kestänyt suursota on tuhonnut Aasian mantereen miltei tyystin, eikä Euroopassa ja Yhdysvalloissa ole jäljellä riittävästi luonnonvaroja jälleenrakennukseen. Afrikka ja Latinalainen Amerikka ovat säilyneet miltei koskemattomina. Brasiliasta tulee uusi ykkösvaltio, joka ei kuitenkaan voi juhlia omaa asemaansa, koska sillä ei ole yhteyksiä muuhun maailmaan nimeksikään.
Ihmiskunta on tyystin uuden tilanteen edessä: Nykyisen kaltaisia sotia ei voida käydä, koska luonnonvarat ovat kulutettu loppuun. Keihäiden valmistus ja käyttökoulutus vie vuosia, koska sellaisia ei esimerkiksi Euroopassa ole käytetty saati nähty moniin vuosiin. Henkisesti ihmiskunta elää vuotta 2038, mutta teknisesti se on suurelta osin taantunut 5 000 vuotta taaksepäin. Suomi ja Ruotsi ovat säilyneet sodan tuhoilta. Pohjolassa ovat maailman ainoat laajakaistayhteydet ja jatkoaika.com säilyttää suosionsa.
Vitutus on kautta jäljelle jääneen ihmiskunnan suurta, koska hampaankoloon jäi paljon. Tilanne on kestämätön, koska maapallon tuhonneita maita ja ihmisiä ei enää ole. Moni kuolee otsasuonten katkettua. Pikkuhiljaa ihmiskunta oppii sietämään asianlaitaa ja moni jopa arvostaa rauhallista eloa ilman valtioita, yrityksiä ja veroja. Suomessa tosin purnataan tuloverosta, joka on 73 prosenttia vähäisen kaupankäynnin takia. Muualla maailmassa naapureita tervehditään, järjestetään aidantekotalkoita ja kyläjuhlia. Elämä palaa pikku hiljaa urilleen. Suomessa sen sijaan kadehtitaan naapuria maailman tappiin saakka.