Globaali sota ääri-islamistisia järjestöjä vastaan

  • 26 545
  • 290

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Itse olen hyvin jännittynyt enkö oikein tiedä mitä ajatella, jos turkeemien puheet lentäjien ampumisesta on totta.

Tämä yhdistettynä siihen, että paljastuisi koneen olleen ampumishetkellä Syyrian ilmatilassa. Tosin tällaisessa maailmantilassa todisteiden laita on vähän niin ja näin. On lähinnä sana sanaa vastaan. Siksi tärkeämpää on osapuolten halu ja motiivi pyrkiä selvittämään tilanne diplomatian tasolla.

Iso takaisku tämä kyllä on, juuri kun näytti merkkejä siitä, että saadaan länsi ja Venäjä yhteisrintamaan Isisin vastaisessa taistelussa. Mikäli pilotit on Syyrian kapinallsiten toimesta vielä mestattu, niin Venäjähän saa teosta vain lisää oikeutusta kapinallisia vastaan hyökkäämisestä. Sehän ei olisi mitenkään edes Turkin intressien mukainen kehityskulku, vaikka Venäjän tuki Al-Assadille varmasti Turkkia suuresti sapettaakin.

Venäjän kostoisku tm. sotatoimet Turkkia vastaan merkitsisi Naton viidennen artiklan käyttöönottoa Venäjää vastaan, ja siinähän sitä sitten oltaisiin. Saapa nähdä, saako Venäjä puhuttua Iranin ja Kiinan tiukemmin mukaan tähän konfliktiin. Joka tapauksessa näyttää käyvän juuri niin, että Syyrian kriisi ratkaisee maailmanrauhan kohtalon. Samaan aikaan täytyisi ratkaista myös muslimipakolaisvyöry, talouskriisi sekä ilmastonmuutos.
 

Fordél

Jäsen
Kyllähän tämän ketjun otsikosta voidaan jo poistaa sana "kuvitteellinen". Jos ei tästä ei suurempi konflikti synny, niin Venäjä on lyöty. Kyllä Turkki ja turkeemit laittoivat all-in Venäjää vastaan enkä usko edes Naton tästä innostuvan. Itse olen hyvin jännittynyt enkö oikein tiedä mitä ajatella, jos turkeemien puheet lentäjien ampumisesta on totta.

Voit olla edelleen ihan huoletta, kyse on edelleen ihan kuvitteellisesta maailmansodasta.

Sulla menee jotenkin ihmeellisesti sekaisin yksittäiset konfliktit, joita on aina ollut ja maailmansota, joita on ollut hyvin harvoin. Eihän se, että maailmalla sattuu ja tapahtuu yksittäisiä konflikteja (niin tämä tapaus kuin aikaisemmin mainitsemasi terrorismin vastainen sota), synnytä vielä maailmansotaa.
 
Suosikkijoukkue
KK
Voit olla edelleen ihan huoletta, kyse on edelleen ihan kuvitteellisesta maailmansodasta.

Sulla menee jotenkin ihmeellisesti sekaisin yksittäiset konfliktit, joita on aina ollut ja maailmansota, joita on ollut hyvin harvoin. Eihän se, että maailmalla sattuu ja tapahtuu yksittäisiä konflikteja (niin tämä tapaus kuin aikaisemmin mainitsemasi terrorismin vastainen sota), synnytä vielä maailmansotaa.
Eihän silloinkaan, kun edelliset maailmansodat syttyivät tajuttu, että nyt on alkamassa maailmansota. No tilanne elää. Olen kyllä hyvin yllättynyt tilanteesta. Ranska ja Venäjä ovat siis hyvissä väleissä, mutta Natomaa Turkki katkaisi välejään Venäjään ammuttuaan koneen alas. Eipä tainnut USAkaan Turkin tempusta tykätä, mutta ei varmaan oikeasti muutakaan voi, kuin olla liittolaisensa puolella. Vai onko tässä taustalla jotain suurempaa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
1. maailmansodasta en tiedä, mutta ainakin 2. maailmansotaahan oltiin uumoiltu jo monta vuotta. Heti kun Hitler nousi valtaan, tiedettiin suurvalloissa odottaa että jotain tulee tapahtumaan. Sen vuoksi tuo että eihän viimeksikään tiedetty että sota tulee syttymään, ei kyllä minusta pidä paikkansa.

Seisooko jollain sotadikkarilla kun saa hehkuttaa että kohta vihelletään isoon pilliin? Tuntuu vähän siltä.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
1. maailmansodasta en tiedä, mutta ainakin 2. maailmansotaahan oltiin uumoiltu jo monta vuotta. Heti kun Hitler nousi valtaan, tiedettiin suurvalloissa odottaa että jotain tulee tapahtumaan. Sen vuoksi tuo että eihän viimeksikään tiedetty että sota tulee syttymään, ei kyllä minusta pidä paikkansa

Ehkä korkealla tasolla tiedettiinkin, mutta entä tavallinen kansa? Aavistiko se mitään ennenkuin Hitler lähti valloitusretkelleen ja pommeja alkoi tippua kansan niskaan siellä täällä? Miksi mikään olisi muuttunut tässä suhteessa.

Seisooko jollain sotadikkarilla kun saa hehkuttaa että kohta vihelletään isoon pilliin? Tuntuu vähän siltä.

Eikai uhista keskusteleminen täytä hehkutuksen tunnusmerkkejä? Se, että itse pidän uuden maailmansodan riskiä todellisena, ei merkitse sitä ettäkö sellaista toivoisin, vaikka jonkinlainen kylähullu saatan ollakin. Yhteiskunnassamme on kyllä paljon mätää, mutta en siltikään varsinaisesti toivo sellaista tilannetta, että infrastruktuurimme kärsii tai jopa kokonaan tuhoutuu maailmansodan melskeissä. Ei houkuttele ajatus siitä, ettei kaupasta yhtäkkiä saisikaan ruokaa, etten voisi harrastaa itselleni tärkeitä asioita, tai että joutuisin viettämään talven vailla kunnollista lämmitystä ja internetiä. Puhumattakaan hengenvaarasta, mihin myön kaikki läheiseni joutuisivat.

Mun puolestani jokaisen saa vapaasti naureskella näille uhille. Mä en naura. Sikäli kun ympäröivää maailmaa tarkkailemme, niin saatamme huomata että nousukausi on taittunut eikä maailmankylän integraatio ole onnistumassa.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Sen vuoksi tuo että eihän viimeksikään tiedetty että sota tulee syttymään, ei kyllä minusta pidä paikkansa.

Toisaalta esimerkiksi kylmän sodan aikana jatkuvasti "tiedettiin" seuraavan suursodan syttyvän. Tuota varten varauduttiin aseistuksen kautta, proxysotia sotimalla, puhtaalla politiikalla, liittoumilla ja ties miellä vuosikymmenten ajan. Pari kertaa päästiin erittäin lähelle sotaa, mutta jopa onnekkaiden yhteensattumien takia suursota vältettiin. Nyt meidän on helppo nyökytellä ja todeta tuon olleen odotettu lopputulos MADin takia. Toisaalta jos esimerkiksi Petrov olisi toiminut toisin yksittäisessä tilanteessa ja sota syttynyt, niin nyt taas nyökyteltäisiin yhdessä kuinka soda oli väistämätön asia.

Kriisit ja konfliktit nostavat suuremman sodan todennäköisyyttä. Tietyssä pisteessä suursota on jopa todennäköinen vaihtoehto, mutta lopulta sodan syttymistä tuo ei takaa. Toisen kansainvälisen kovapanosammunnan kohdalla myös voisi vähän miettiä eri skenaarioita. Münchenin sopimuksen jälkeen "tiedettiin" ettei sotaa Euroopassa syty. Molotov-Ribbentropin jälkeen Neuvostoliiton ja Saksan piti välttää keskinäinen kinastelu. Puolan tapauksessa Hitler yritti eri keinoin välttää sodan laajentumista, muun muassa lavastamalla sodan puolalaisten aloittamaksi. Jatkuvasti "tiedettiin" milloin rauhan olevan varma, milloin sodan pysyvän lokaalina ja milloin mitäkin.

1939 tuskin kovinkaan moni poliitikko tai korkea-arvoinen upseeri tiesi mitä tuleman piti. Tuollaisessa tapahtumassa on niin monta asiaan kriittisesti vaikuttavaa muuttujaa, että sodan "tietäminen etukäteen" on käytännössä mahdotonta. Melko kaukaa haetulta kuulostaa se, että Ranska tai Iso-Britannia tiesivät sodan alkavan ja ulottuvan aina pallon eri laidoille antaessaan Puolalle turvatakuut. Samoin Saksa tuskin oli niin voimiensa tunnossa, että oli suunnitellut voittavansa monen rintaman pitkän ja verisen sodan käytännössä kaikkia vastaan. Lokaaliin konfliktiin ja voimalla uhkaamiseen nämä osapuolet kuitenkin uskoivat ja tiesivät sen olevan mahdollinen skenaario.

Aivan samoin nykytilanteessa voidaan todeta sen verran, että eri tapahtumat maailmalla ovat vaikuttaneet negatiivisesti turvallisuustilanteeseen ja uusien konfliktien mahdollisuus on korostunut. Kovin kaukana ei olla siitä tilanteesta, että esimerkiksi Syyriassa leimahtaa huomattavasti suurempi aseellinen selkkaus kuin jo nyt on menossa. Ilman kristallipalloa emme kuitenkaan voi sanoa varmasti mihin nykyinen turvallisuustilanne lopulta johtaa, oli se sitten suursota, kasvanut lokaali konflikti tai rauhoittuva/jäätyvä tilanne.

Nykyhetkeä tarkastellessa voidaan todeta sodan olevan mahdollinen, todennäköinen, epätodennäköinen tai vastaavaa. Vasta jälkikäteen ongelmien jälkeen voidaan "tietää" sodan olleen näköpiirissä jo hyvissä ajoin tai rauhan olleen ainoa mahdollisuus niissä olosuhteissa. Tämä menee kuitenkin sen parhaan viisauden piikkiin, eli jälkiviisauden. Jälkikäteen voidaan helposti todeta kehityskulun olleen looginen, vaikka lopulta viimeinen triggeri olisikin voinut kääntyä toiseen suuntaan. 1938 tuo triggeri kääntyi Tshekkoslovakian kohdalla tiettyyn suuntaan, jonka ansiosta sota ei syttynyt 1938 Tshekkoslovakian tilanteen takia vaikka ainakin osa saksalaisista kenraaleista sitä pelkäsikin. 1939 Hitler odotti vastaavan perääntymisen tapahtuvan Puolankin kohdalla, mutta lopulta Puola oli triggeri lopulta laajempaan sotaan johtaneeseen kiertokulkuun.

Kolmas maailmansota ei ole tällä hetkellä menossa yhtään sen enempää kuin toinen oli valesodan (phoney war) tai talvisodan aikaan 1939-40. Vielä tuolloin kyse oli lokaaleista konflikteista, jotka kuitenkin omalta osaltaan olivat pohjustamassa tulevia tapahtumia. Jos kuitenkin lokaalit konfliktit kiihtyvät globaaliksi räiminnäksi vaikkapa 2016, niin todennäköisesit 2040 Ukrainan tilanne liitetään vahvasti kyseiseen suursotaan samalla tavoin kuin talvisota tai Puolan sota 1939 liitettiin toiseen kansainväliseen kovapanosammuntaan. Tuolloin myös voidaan nyökytellä kuinka "tämän sodan syttyminen oli tiedossa ja nähtävissä jo hyvissä ajoin etukäteen". Toisaalta nykytilanne ei kuitenkaan "takaa" sitä, että kolmas maailmansota olisi syttymässä tai jo meneillään, joten ainakin vielä tällä hetkellä kyseessä on mahdollinen tai kuvitteellinen tilanne, kumpaa sanaa nyt haluaakaan käyttää.
 
Hyvä juttu. Johan viime talvena kerrottiin, miten englantilaiset pudottavat sinne ISISin alueelle partioita jotka liikkuvat pimeän turvin mönkijöillä ja tekevät iskuja.
Luulisi tosiaan, että tällaisella toiminnalla pystyttäisi aika paljonkin horjuttamaan isisiä.

Mutta sehän siinä on, kun siellä on siviilejä niin paljon. Varmaan isis alkaa sitten niitä siviilejä teurastaa jos heitä vastaan kovasti hyökätään.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Varmaan isis alkaa sitten niitä siviilejä teurastaa jos heitä vastaan kovasti hyökätään.

Näin varmasti tapahtuu ja oikeastaan tapahtuu jo nyt.

Ei ole ihmishenkiin oikein verrattavissa, mutta mä olen myös vähän huolissani siitä, että kuinka paljon mittaamatonta tuhoa ISIS ehtii tehdä korvaamattomien historiallisten monumenttien tuhoamisella.
 

Morgoth

Jäsen
Hyvä juttu. Johan viime talvena kerrottiin, miten englantilaiset pudottavat sinne ISISin alueelle partioita jotka liikkuvat pimeän turvin mönkijöillä ja tekevät iskuja. Luulisi tosiaan, että tällaisella toiminnalla pystyttäisi aika paljonkin horjuttamaan isisiä.

Olen lähes varma, että spetsnazit eivät ole tehneet ISISiä vastaan yhtäkään iskua toistaiseksi. Eivätköhän ne toimi lähinnä lähellä Venäjän tukikohtaa ja tee yhteistyötä alueella operoivien Iranin ja Hizbollahin sotilaiden kanssa ja koordinoi sitä yhteistyötä. Kuulostaisi ainakin Venäjän strategian kannalta huomattavasti järkevämmältä, koska heidän päävihollisena on Al-Assadia vastustavat kapinalliset, ei Isis. Isisiä voidaan näytösluonteisesti aina silloin tällöin käydä pommittamassa, niin sillä saa vähän sympatiapisteitä kerättyä.

Brittien SAS ja jenkkien erikoisjoukot alueella ovat toimineet jo vuosia. Heidän operaatioista onkin kovin vähän tietoa julkisuudessa.
 

Aurinkotuuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK & useat muut punapaidat & Pallopojat
......Ei ole ihmishenkiin oikein verrattavissa, mutta mä olen myös vähän huolissani siitä, että kuinka paljon mittaamatonta tuhoa ISIS ehtii tehdä korvaamattomien historiallisten monumenttien tuhoamisella.

Oman käsitykseni mukaan näiden maiden kulttuurien aikaansaannokset ovat hyvin paljon arvokkaampia kuin yksittäisten tai edes kymmenien ihmisten henki. Tuhoamalla esimerkiksi Palmyran temppelit, eri profeettojen haudat tai muita mittaamattoman arvokkkaita yhteisen kulttuuriperintömme osia ISIS, Hamas ja muut terroristit omien wahhabilaisten "aatteidensa" lumossa katkovat samalla yhteytemme omaan menneisyyteemme. Jokaisen arkeologin, kulttuurihistorian harrastajan ja uskontotieteilijän tulisi aseistautua ja ryhtyä vastatoimiin. Jaahas, ei taitaisi onnistua näiltä hienohelmoilta.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Brysselin terrori-iskujen jälkeiseen aikaan sopii hyvin tämä kylkirauta.fi:ssä ollut Maanpuolustuskorkeakoulussa tutkijaupseerina palvelevan Antti Parosen kirjoitus Terrorismi ja sotataito (alkaen s. 38): http://www.kylkirauta.fi/images/pdf/10/kr2_15.pdf

"Sotaa vai rikollisuutta, politiikan jatkamista toisin keinoin vai silmitöntä väkivaltaa? Suhtautuminen terrorismiin on vähintään yhtä moniselitteistä kuin on sen määritteleminenkin. Tässä artikkelissa tarkastellaan terrorismia sotataidollisena ilmiönä ja hahmotetaan sitä, miten terroritekoihin turvautuvat tahot niiden merkityksen mieltävät".

Kirjoitus on muutaman sivun mittainen, joten laiskinkin aiheesta kiinnostunut jaksaa sen lukea. Antti Paronen valmistelee väitöskirjaa MPKK:n Sotahistorian laitoksella, väitöskirjan aihe: Globaali jihadistinen liike kumouksellisen sotataidon kehittäjänä.

vlad
 
More than 800 Boko Haram hostages rescued by Nigerian army | World news | The Guardian

Hyviä uutisia välillä Nigeriastakin.

Ja lisää boko haramin johtaja vaikuttaa lannistuneelta:

Boko Haram's Shekau reappears looking dejected in new video - Yahoo News

In a message that contained none of the defiant bluster, taunts and denunciation of political leaders of previous videos and will likely be interpreted as an admission of defeat, the dejected-looking Shekau declared in the Hausa language: "For me the end has come".
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Brysselin terrori-iskujen jälkeiseen aikaan sopii hyvin tämä kylkirauta.fi:ssä ollut Maanpuolustuskorkeakoulussa tutkijaupseerina palvelevan Antti Parosen kirjoitus Terrorismi ja sotataito (alkaen s. 38): http://www.kylkirauta.fi/images/pdf/10/kr2_15.pdf"

Ajattelemisen aihetta antava juttu.
Kommentoin sitä kohtaa. missä käsitellään terrorismia epäsymmetrisen sodan osana.
Israelin valtiota on usein ja ihan aiheesta moitittu terrorismista. Esimerkiksi sissijärjestöjen johtajien ja merkkihenkilöiden täsmämurhat ovat mielestäni esimerkki terrorista epäsymmetrisen sodan keinona. Jotenkin erikoista on, että nimenomaan iskujen kohteina olleet terroristijärjestöt (ja niiden sympatisoijat) ovat pitäneet Israelin täsmäiskuja "epäreiluina", vaikka terroristijärjestöt sallivat itselleen kaikki mahdolliset keinot.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kansainväliseen terrorismiin ja jihadismiin liittyen Antti Parosen asiantuntija-artikkeli: Pyhää vihaa ja strategista ajattelua.

Lainaus:

"Vaikka jokainen terrori-isku sellaisenaan on yksittäinen tapahtuma, on kokonaisilmiön takaa löydettävissä myös säännönmukaisuutta ja sotataitoa. Tämä korostuu juuri globaalin jihadistisen liikkeen strategisen mittakaavan ajattelussa. Liikkeen tunnetut teoreetikot julkaisivat pääosan tuotannostaan 2000-luvun alun vuosina, jolloin se al-Qaidan edustamana koki voimakasta uudelleenorganisointipainetta Yhdysvaltojen aloitettua mittavan terrorismin vastaisen sotansa. Sellaisen lännessä varsin tuntemattomien nimien kuin Abu Musab al-Surin, Abd Aziz al-Muqrinin, Abu Ubayad al-Quarashin ja Abu Bakr Najin tuotannosta on löydettävissä periaatteita, joita aikamme jihadistisesti motivoituneissa iskuissa on läsnä. Niistä moni on jonkin alueellisen jihadistisen järjestön valtuuttama ja resursoima, mutta vastaavasti yksilökeskeisiä ja ainoastaan ideologiasidonnaisia iskuja toteutetaan myös.

Mikäli jihadistisen liikkeen käymää globaaliin mittakaavaan yltävää kumouksellista sotaa tarkastelee perinteisten kumouksellisten strategioiden kautta, on löydettävissä kokonaisuuksia, jotka ovat vaikkuttaneet kumoukselliseen sotataitoon ja erityisesti kumoukselliseen sotataidolliseen ajatteluun. Siinä missä esimerkiksi vallankumoukselliset ajattelijat V.I. Lenin, Mao Tse-tung, Ernesto "Che" Guevara, ja Carlos Marighella tavoittelivat kaikki tiettävästi maailmanvallankumouksellista loppuasetelmaa, olivat heidän strategiansa alue- ja kansallisvaltiosidonnaisia
.

..."

Mitä olen seurannut tarkemmin Antti Parosen arvioita ja kommentointia mediassa kansainvälistä terrorismia tai käynnissä olevia sotia, niin näissä kysymyksissä hän vaikuttaa olevan suomalaisista julkisuudessa esiintyvistä asiantuntijoista parhaiten kartalla ja kykenevän lyhyissäkin esiintymisissä tarkastelemaan aihetta rationaalisesti ja selkeästi, siten että maallikkokin pysyy kärryillä.

vlad
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös