1. Urakehitys ja työhön pääsy. Naiset eivät ole minkään systeemin armoilla tässä. Systeemi ei estä naisen työn pääsemistä tai urakehitystä. Naisen omat valinnat vaikuttavat niihin. Jos et valitse perhettä, voit halutessasi aloittaa urasi aiemmin kuin yksikään mies. Viittaan tällä pakolliseen asevelvollisuuteen. (Johon myös pohjasin vihjaukseni siitä, että nainen voi vapaammin vaikuttaa oman elämänsä sisältöön. Nainen voi myös halutessaan synnyttää lapsen, eikä siihen tarvita miestä. Miehellä ei vain ole samanlaisia valinnanvapauksia.)
Syrjintä ei poistu sillä, että sinä niin sanot. Laki ei myöskään estä yrityksiä suosimasta miehiä esim. rekrytoinnissa; sitä ei vain kannata tehdä näkyvästi tai niin, että asia tulisi ilmi osapuolille. Yritysten kannalta on täysin loogista valita se vaihtoehto, joka ei kustanna tuhansia euroja perheenlisäyksen takia.
Sekään ei ole syrjintää, että yksille myönnetään palkankorotuksia, ylitöitä, bonuksia yms. Yritys päättää asiasta sisäisesti tehden omat painotuksensa. Ei tietenkään ole niin, että kaikkia naisia jotenkin kategorisesti sorsittaisiin. Tilastoista kuitenkin selviää, että naisten urakehitys jämähtää herkemmin ja työssä etenemisen mahdollisuudet ovat rajatummat. Itse uskon, että tähän vaikuttaa sekä uran alkuvaiheen raskauspotentiaali sekä kulttuuri, jossa naisen ei odoteta pyrkivän yhtä korkealle kuin miesvastineensa.
2. Palkkataso. On laitonta maksaa työntekijälle vähemmän sukupuolen perusteella. Systeemi siis jo suojelee sukupuolisyrjinnän osalta. Jos viemme työnantajan mahdollisuuden maksaa ylitöistä, tai tarjota enemmän palkkaa epämiellyttävistä työtehtävistä, kukaan ei tekisi ylitöitä ja epämiellyttävimmät työt jäisivät tekemättä.
Niin on laitonta, tämähän on ollut koko ajan selvää. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tällaista syrjintää tapahtuisi. Useimmiten kyse ei ole mistään naisvihasta, vaan piilevistä asenteista, oletuksista ja pyrkimyksistä rajata kustannuksia.
3. Eläke. Miehet tuppaavat keskittämään elämänsä siihen rahan tekemiseen, joten ei ihme, että sitä kertyy enemmän. Paradoksaalisesti sen paremman eläkkeen haaliminen yleensä vaatii veronsa ja miehelle ei jää aikaa nauttia siitä yhtä kauan kuin naiselle, jolloin naisen eläke-euro on periaatteessa isompi kuin miehellä. Mutta mikään ei estä naista haalimasta eläkettä samaa määrää. On laitonta maksaa sukupuolen perusteella eri palkkaa.
Aika kovat oletukset. Tiedossa kuitenkin on, että naiset hoitavat sitten ne ilmaistyöt (lapset, koti), jotka näiltä male breadwinnereiltä jäävät tekemättä. Vapaita valintoja ei toki voi riitauttaa, mutta yhteiskunta voi ohjata kansalaisia ja yrityksiä sellaiseen suuntaan, jossa sukupuolella ei ole merkitystä työuran kannalta.
Alemmat eläkkeethän johtuvat pitkälti joko siitä, että naiset ovat omistaneet uransa perheelle (tavanomainen sukupuolijako lähimenneisyydestä), tai siitä, että naisten työuran alkuvaihe kärsii merkittävästi järjestelmätason syrjinnästä. Tämä koskee myös niitä naisia, jotka eivät aio tehdä lapsia.
Niin kauan kun naiset pynttäävät itseään isolla vaivalla kauniiksi ja seksikkääksi ja sitten kritisoivat sitä, että heitä tuijotetaan ja pidetään kauniina ja seksikkäänä, aihe näyttäytyy minulle hassuna.
Oletko varma, että haluat lähteä tälle linjalle? Laskee uskottavuuttasi ainakin minun silmissä.
5. Lastenhoidon ja kotitöiden kasaantuminen. Kotitöiden jakautuminen on varmaan kotitalouksien itsensä päätettävissä. Yleensä ne kyllä jakautuvat aika kiltisti, muuten ukko voi löytää itsensä kadulta. Ja enemmistö naisista tuskin haluaa luopua vauvavuosista. Naisia voi kyllä pakottaa systeemin avulla aiemmin töihin ja miehiä kotiin. Mutta haluammeko viedä perheiltä vapauksia päättää omasta elämästään?
Tilastot kertovat, että kotityöt kasaantuvat merkittävässä määrin naisille. Kuvio ei ole muuttunut keskeisesti, vaikka naiset ovat tätä nykyä miesten ohella tasavertaisesti työmarkkinoilla. Väitteesi, että kotitöitä karsastava ukko menisi kiertoon, ei pidä paikkaansa isossa kuvassa. Yksilötasolla voi pitää paikkansa.
En ole puuttumassa ihmisten valintoihin. Asiaan voi kuitenkin puuttua sellaisella yhteiskuntasuunnittelulla, joka kannustaa ja ohjaa sekä naisia että miehiä vastuunkantoon perhe-elämässä.
6. Arvostuksen saaminen työlleen. Tätä en edes ymmärrä. Onko hyvästä työstä kehuminen jotenkin sukupuolisidonnaista? Yleensä arvostus on automaattinen reaktio hyvin tehdystä työstä.
Tämä on pitkälti asia, jota on vaikea määritellä täsmällisesti tai osoittaa tilastoilla. Arvostustahan on monenlaista: suullista kehumista, palkankorotuksia, vastuullisia tehtäviä jne. Ammattikohtaisessa tarkastelussa voidaan havaita, että miesvaltaiset alat keräävät suhteessa enemmän arvostusta, vaikka itse työtehtävien vaativuus olisi samaa tasoa kuin naisvaltaisilla aloilla. Organisaatioiden sisällä miehet sijoittuvat vaativampiin tehtäviin, vaikka olisivat muodollisesti yhtä päteviä.
7. Perheväkivalta ja seksuaalinen häirintä. No niin. Yli puolet perheväkivallasta kohdistuu miehiin. Silti lähes kaikki tukiverkostot keskittyvät naisiin.
Olen asiaa jo aiemmin käsitellyt mm.
tässä viestissä, joten en siihen palaa sen enempää. Kehotan kuitenkin tutustumaan monipuolisesti tutkimuksiin, joita aiheesta on saatavilla.
Noin yleisestikin kantani noudattelevat pitkälti aihealueesta tehtyä tutkimusta. Yleisiä linjoja palkka- ja eläkeasioihin voi lueskella mm.
tästä THL:n koonnista.