Siiis raskaudenaikaiset sairaspoissaolot ja niiden aiheuttamat kustannukset työnantajalle ovat yhteiskunnan rakenteista johtuvaa systemaattista naisten syrjintää? Tähän kaipaisin vähän tarkennusta.
Totta vitussa. Jos naisten palkkaaminen on keskimäärin selvästi kalliimpaa, koska he synnyttävät vauvat niin tottakai heitä syrjitään työhönotossa erityisesti yksityisellä puolelle ja vaativiin asiantuntijatehtäviin, joihin vaikeaa löytää korvaajia. Ja ihan sattumalta nämä nyt ovat ne juuri ne tehtävät, joissa maksetaan parhaat palkat ja joista jatkuvasti sovinistit jankuttavat, että hakeutuisivat akat niihin hommiin, niin ei tarvitsisi valittaa kun ei saa parempaa palkkaa.
Jokainen asiantuntijatyötä tehnyt tietää, että kaikkein tärkein työpaikka on se ensimmäinen oikea, oman toimialan duuni koulutuksen jälkeen. Siinä vaiheessa pari vuotta työkokemusta on kultaakin tärkeämpi. Ei koulusta tullessa olla läheskään valmiita ammattilaisia, vaan ensimmäinen työsuhde on "myytävä" työnantajalle pitkäaikaisena projektina, koska alkuvaiheessa vastavalmistuneesta on enemmän kuluja kuin hyötyä. Hyödyt tulevat vasta tulevina vuosina.
Jos sen paikan saa, niin sen jälkeen on valmis asiantuntija moneen hommaan ja urapolku on auki mihin vaan, mutta jos se jää saamatta niin kokemusta ja osaamista ei ole, työhistoriassa on ikuiseksi ajoiksi ikävä aukko ja joutuu vielä sen taistelemaan vuosittain parhaita vastavalmistuneita vastaan, että saisi jalan oven väliin. Tämä on juuri se ikä, jolloin naisten äitiyden riski iskee naisiin kaikkein koviten. Jos ensimmäinen oikea paikka jää saamatta, niin siltä takamatkalta ei enää johtotehtäviin helposti kiivetä.
Noin niinkuin juridisesti kuitenkin vastuu vauvojen tekemisestä jakautuu miesten ja naisten välille 50%-50%, mutta naisten työnantajat kantavat riskistä ylivertaisen valtaosan.
Olen myös ymmärtänyt, että jos lapsi on sairaana, kumpi tahansa vanhemmista voi olla kotona hoitamassa ja kyseessä on täysin vanhempien oma päätös. Voin olla väärässäkin.
Hyvä että olet ymmärtänyt. Seuraavaksi on hyvä ymmärtää että jos perheessä isä on yksityisellä puolella asiantuntijatyössä ja nainen julkisella puolella jossain ei-niin-kilpaillussa tehtävässä, kuten ym. mainitusta helposti seuraa niin se ohjaa äitiä jäämään kotiin joka kerta joka taas edelleen pahentaa kierrettä. Samaten em. tekijöistä osittain muodostuva heikompi palkka ohjaa joka kerta kotiinjäämispäätöksiä.
Ja vielä viimeisenä sillä että äiti on kantanut päävastuun vauvan hoidosta, koska
yhteiskunta ohjaa siihen on suora syy-yhteus sille, että kynnys äidin jäämiselle kotiin sairastapauksissa on isompi.