Aika rankaa tekstiä yrität laittaa suuhuni. Ei tässä kukaan Kreikkaa valtaamassa ole. Mutta tavallisten ihmisten tavallisessa maailmassa konkurssiin menneen omaisuus realisoidaan. En ymmärrä miksi haluat päästää Kreikkalaiset kuin koiran veräjästä siinä missä tavallinen ihminen joutuu vastuuseen teoistaan. He ovat taloutensa sössineet. Heidän kanssaan on neuvoteltu ja apua tarjottu. Nyt näyttää siltä, että paikallisia ei kiinosta ruveta vyötä kiristämään. Samaan aikaan mm. meidän on Suomessa pakko kiristää vyötä. Ja sinun mielestäsi on ihan ok, että Kreikkalaislle syötetään jatkuvasti vastikkeetonta rahaa? Rahaa, joka on peräisin eurooppalaisilta veronmaksajilta.
Anteeksi nyt vaan jos hieman otan nokkiini, että kun oikeasti etsin jotain oikeudenmukaisuutta rikollisen törkeään väliinpitämättömyyteen, niin vertaat tekstejäni kolmannen valtakunnan politiikkaan. Jotain rajaa voisi laittaa värilaseihinkin, vaikka kuinka olisi vapaamatkustamisen kannattaja.
Edelleenkin en usko, että kreikkalaiset yksin saavat talouttaan jaloilleen. Eikö olisi parempi, että maa nostetaan takaisin pystyyn sitten jonkun muun päätöksin, jos heistä ei asiaa hoitamaan ole? Vai onko parempi vaan antaa koko porukan vajota syvään lamaan ja vielä vetää puolimaailmaa perässään, koska he eivät halua ottaa apua vastaan ja eivät halua korjata tilannettaan?
Juurihan sinä aiemmin sanoit, että vieraan vallan sotilasjoukot voitaisiin asettaa Kreikkaan. Kun se tapahtuu vasten Kreikan tahtoa, niin kyllä sitä voi melkoisena sotatoimena ja valtausyrityksenä pitää.
Tavallisten ihmisten ja valtioiden konkurssien vertaaminen on täysin absurdia ja sen myötä myös näiden tarkasteltujen ryhmien ulosottomenettelyiden vertailemiseen ei ole syytä käyttää liikaa aikaa. Sen verran kuitenkin mainitsen, etten kannata velallisen vastuun poistamista sen enempää yksityishenkilöiden, yritysten kuin myöskään valtioiden kohdalla. Kaikkien näiden ryhmien kohdalla tilanne on kuitenkin niin, ettei maailman tappiin asti jatkuvasta ulosottomenettelystä ole juurikaan apua yhteiskunnalle. Valtioiden konkurssi- ja ulosottomenettelyistä meiltä puuttuvat tarkat kansainväliset, tai edes EU:n sisäiset lait, joten etenemissuunta on kaikille pieni mysteeri.
En tiedä keneen viittaat "he"-pronomiinilla, mutta oletan viittauksesi kohdistuvan kreikkalaiseen hallintojärjestelmään, joka on mokannut koko homman ihan täysin. Vuosien saatossa kaikki edut on käytetty häikäilemättä hyväksi, mutta julkisuuteen levinneiden tietojen valossa siellä ei ole tehty juurikaan mitään positiivista. Ylin johto on vääristellyt talousdataa vuosikaudet, eikä uhkaava tilanne ole juurikaan kiinnostanut tai kaikki päätökset on yritetty ujuttaa uusille hallintosukupolville.
Koska Kreikassa vallitsee demokratia on tietenkin selkeää, että kansa on viime kädessä vastuussa. Heidän valitsemansa edustajat ovat käyttäneet heille suotuja valtaoikeuksia. Mietittäessä kenelle vastuu lopulta kuuluu, törmätäänkin mielenkiintoiseen dilemmaan. Haluaako, ja ennen kaikkea tajuaako, kansa itse, ettei heidän paikoin leveä elämä voi jatkua loputtomiin? Yksittäisten ja jopa isompiin joukkoihin ryhmittyneiden kansalaisten, on hyvin vaikea pysäyttää valtion holtitonta talouspolitiikkaa. Aivan kuin yrittäisi pysäyttää liikkuvaa junaa.
Ymmärrän hyvin, ettei paikallisia kiinnosta alkaa kiristämään vyötä, mutta ymmärtäminen ei kuitenkaan tarkoita suvaitsemista. Eihän kukaan luovu mielellään jostakin kivasta, joka heille on suotu. Suomessa vyö on pitkään ollut sopivan löysällä ja täällä ollaan oltu normaalipainoisia, jopa paremmassa kunnossa. Kreikassa vyö on ollut paljon väljemmin ja kilojakin on kertynyt vyötärölle. Nyt Suomessa vyötä laitetaan yksi pykälä tiukemmalle ja onnistuuhan se kovakuntoiselta kaverilta. Kreikassa kuitenkin pitäisi hypätä kerralla viisi pykälää ja iskeä vyöhön vielä yksi reikä lisää. Ei sellainen meinaa onnistua vyötärölihavalta kaverilta, ei sitten millään.
Kreikan tavallinen kansa kokee luonnollisesti, etteivät he ole syypäitä tähän soppaan vaan oikea syyllinen on johdossa häärännyt hallinto. Totta tai ei, kovilla panoksilla siellä kuitenkin pelataan. Monilla tavan kansalaisilla on ollut ihan positiiviset tulevaisuudennäkymät ja terveät ajatusmallit, mutta nyt mattoa vedetään jalan alta oikein vauhdilla. Tuosta kertoo jo luvut kreikkalaisista opiskelijoista, jotka ovat jättämässä, tai jättäneet maan ulkomaiden paremman tulevaisuuden edessä.
Monien ekonomistien mielestä kovien leikkauksien tie ei ole se, jolla parempi tulevaisuus saavutetaan. Sellainen tie johtaa juuri edellämainittujen voimavarojen katoamiseen vahvempien maiden avuksi ja talouskasvun huonoon kehitykseen.
Välinpitämättömyys on kyllä ollut jopa rikollisen törkeää - siitä olen kanssasi samaa mieltä. En kuitenkaan pidä asetelmasta, jossa tuosta välinpitämättömyydestä joutuu kärsimään koko Kreikan kansa. Globaalin talousjärjestelmän myötä myös me vahvemmat maat olemme joutuneet kärsijöiksi tässä sopassa, enkä tietenkään pidä myöskään siitä. Kaikilla EU:n tekemillä toimilla on pyritty siihen, ettei kenenkään tarvitsisi kärsiä, mutta kuten kaikki tietävät, ei asiat ole menneet aivan nappiin.
Kreikan nostaminen "takaisin", entistä vankemmille jaloilleen on tietenkin kaikkien päämäärä. Sitähän tässä koko EU yrittääkin tehdä, mutta oikein keinojen löytäminen ei ole aina niin helppoa. Kreikassa pelätään, että leikkaukset vievät maan entistä syvempään lamaan ja vieläkin pahempaan velkatilanteeseen. Huoli on monien asiantuntijoiden mielestä ihan aiheellinen. Ei kukaan pysty nostamaan Kreikkaa jaloilleen pelkällä taikasauvan heilautuksella. Tarvitaan työpaikkoja, työtä ja ennen kaikkea vahvaa ja etenkin tarkkaa talouspolitiikkaa. Viimeistä EU yrittää tarjota näillä lainapaketin tarkoilla ehdoilla. Voit vielä miettiä kuinka mielekkäästi kreikkalaiset heiluisivat työelämässä sekä maksaisivat verojaan, jos maan johdossa heiluisi EU:n väliaikaishallinto? Niin, mellakathan siitä äkkiä syntyisi. Tokihan ne voi tukahduttaa vaikka aseellisesti...
Noihin vastikkeettomiin lainoihin ja muihin höpöhöpö-juttuihisi voit etsiä viisastumista vaikka
YLE:n sivuilta, kun en jaksa enää tätä romaania kirjoittaa.