En tiedä, mikä motiivi UBS:llä olisi jotain propagandaa tässä tehdä. Tietysti heillä on omakin lehmä ojassa, euron hajoaminen toisi isoja vaikeuksia heille. Mutta tuskin pelkästään tämä aiheuttaa sen, että pankki suurentelisi kauhuskenaariota isolla kädellä. Pientä värikynää voi olla.
Tuo tiivistelmä on tietysti vain lyhyt pätkä, mutta aika uskottavalta se kuulostaa. Kuten on joka lähteestä toitotettu, eurosta eroaminen on käytännössä mahdotonta (ei välttämättä täysin teoreettisesti, mutta viehän se sitten valtion ainakin vähäksi aikaa kehitysmaan tasolle). Soinin fanipojat eivät tätä tietystikään ikinä ymmärrä, mutta ei väliä. Suomi ei ainakaan tule eroamaan. Joku Kreikka ehkä, mutta syvässä lamassa maa on muutenkin ja ulospääsy siintää vuosien päässä, jos silloinkaan.
Tuo US:n referaatti on varsin heikkotasoinen ja jättää raportin olennaisia pointteja kertomatta. Kuten esimerkiksi:
"The Euro should not exist (like this)"
"Member states would be
economically better off if they had never joined"
"A Euro that had been promoted on the i
dea of monetary union rather than exchange rateintegration would have been far more difficult to sell to the electorate" >> Monelle "normitallaajalle" eurovaluutta on edelleen ihq juttu sen takia, ettei tarvitse pistäytyä Forexilla ennen ulkomaanmatkaa. Sellainen vähäpätöinen asia, että euro on, vaikka sen mainostettiin tuovan vakautta valuuttamarkkinoille, päinvastoin aiheuttamassa todella pahoja ongelmia "eurostoliittoon" kuuluville maille, ei sen sijaan kiinnosta ketään.
Lipposen ja demareiden johtama hallitus vei Suomen euroon ja Paavo itsekin silloin mainosti tyyliin, että nyt loppuu devalvaatiot ja meillä on vihdoin vakaa valuutta. Noh - nyt on oltu kohta 13 vuotta eurossa ja taitaa kenenkään olla turha puhua valuutan vakaudesta.
Euron hajoaminen tai siitä eroaminen tulisi varmasti kalliiksi, sitä tuskin kukaan kyseenalaistaa. Vertailun vuoksi pitäisi kuitenkin tutkia, paljonko euroon kuuluminen on tähän mennessä tullut maksamaan ja tulee maksamaan jatkossa. Kreikan, Irlannin ja Portugalin "bailouttaaminen" aiheuttaa raportin mukaan kertaosumana ~1000€ per kansalainen, mutta mitäpä sitten, jos jonoon liittyy Espanja ja/tai Italia? Siinä vaiheessa saattaa alkaa euroalueen hajo(tt)aminenkin tuntua houkuttelevalta ajatukselta.