Tapahtuiko näin sen jälkeen kun viimeksi Ässät ja Sport pelasivat karsintoja? Itse ne pari viikkoa oli toki jääkiekkojuhlaa, mutta miten esim. seuraava syksy? Muistelisin, että sen Ässät-Sport sarjan jälkeen niitä karsintoja/tasonmittaus otteluita pelattiin vielä kolmesti, eikä siitä jostain syystä tullut pysyvää. Miksi? Kiinnostuksenhan olisi pitänyt ilmeisesti kasvaa, mutta itse muistelen, että joitakin noita sarjoja edelsi jopa ilmoitus, ettei osallistuva Mestis seura edes pyri nousuun.
Jokerit lähti ja tilalle otettiin kolme joukkuetta. Seuraava TV-diili kasvoi huomattavasti, vaikkei miltein kukaan uskonut ruudun tappioden jälkeen sellaisen olevan ylipäätäään mahdollista. En tiedä sinusta, mutta itse en rohkenisi väittää, että Telia olisi suostunut saman summan maksamaan Liigan oikeuksista, jos se olisi pitänyt sisällään pienemmän määrän otteluita kokonaisuudessaan.
9+9 mallisessa systeemissä, jos Lukko paikkansa ylemmällä tasolla lunastaa, saisi luultavasti nykyistä useammin vastaansa nuo mainitsemasi joukkueet, jopa ristiinpelaamisilla. Ilman niitä enemmän kuin todennäköisesti. Joten kyllä joukkueita lisäämällä voidaan kokonaisuutta myös muuttaa yksittäisten joukkueidenkin näkökulmasta merkittävästi.
On toki niitä, jotka ovat vain duunissa siellä kentällä, mutta sitten on niitäkin, joita ajaa voittamisen himo silloinkin, kun mahdollisuus ensisijaiseen palkintoon on mennyt. Tästähän todisteena joka ikinen NHL pelaaja, joka mm-kisoihin saapuu. Meinaa ellei kaikki, niin uskoisin että suuri enemmistö noista pelaajista arvostaa Stanley cuppia huomattavasti korkeammalle, kuin mm-pokaalia. Toki kieltäytymisiäkin tulee, mutta on siis niitäkin, joilla voittamisen himo riittää lähtemää toiselle mantereelle pelaamaan käytännössä ilman palkkaa.
Ja vaikka toki muitakin tavoitteita tuollaisella Liigacupilla toki olisi, niin ensisijainen tavoite olisi saada väylä Mestisseuroille pelejä keväällä Liiga joukkueita vastaan, vaikkei karsintoja olisikaan. Sen takia ehdotin tuossa viimeisimmässä ehdotuksessani, että aina parin heikompi saisi kotiedun ja että tilanteessa jossa Mestis joukkue kohtaa Liiga joukkueen, niin sille asetetaan aina heikoin mukana oleva Liiga joukkue vastaan. Loput parit menisi sitten runkosarjasijoitusten mukaan.
Ässät-Sport karsinnan aikaan meillä oli silloinkin jo pitkään ollut suljettu liiga. Silloin ainakin esimerkiksi Sport (ja varmaan Kookoo ja Jukuritkin) operoivat suuremmilla resursseilla kuin mitä mestisseurat tänä päivänä. Sportin liikevaihto oli jo 15 vuotta sitten noin 1,5 miljoonaa euroa. Ja ennen liiganousua 2,5 miljoonan euron tuntumassa. Tuo 1,5 miljoonakin on varmaan suurempi summa kuin yhdelläkään mestisseuralla tänä päivänä. Noilta tasonmittaus otteluilta mielestäni putosi osittain pohja senkin vuoksi, että oli aika pitkään epäselvää mitkä ovat liiganousun kriteerit. Piti voittaa siis ensin kaukalossa ja sitten kabineteissa. Liiga on itse omalla toiminnallaan kaivanut tuota taloudellista kuilua suuremmaksi.
Vaatisi rakenteellisia uudistuksia ja aikaa, että päästäisiin siihen tilanteeseen, jonka itse näen mahdollisena. Yksi iso asia mitä pitäisi muuttaa on tuo liigan osakassopimus. Sport, Jukurit ja Kookoo joutuivat lunastamaan 1,8 miljoonan euron osakkeen. Olisi kiva tietää, miten tämä muualla menee, mutta itselleni ei aukea tuo osakkeen hinta. Mihin se perustuu ja kenelle rahat tuosta menevät? Jos sarja olisi auki niin tuskin voitaisiin olla tilanteessa, jossa osake on noin hintava. Tämä jo yksistään on merkittävä kilpailua rajoittava tekijä.
TV-sopimuksesta sen verran, että tässähän on mielestäni kaksi asiaa, jotka pitää erottaa toisistaan. Yksi on tuo sopimuksen kokokonaissumma ja toinen on seuroille menevä raha. Telian kanssa tehty diili on rahallisesti minunkin mielestäni yllättävän hyvä, etenkin sen Sanoman (Ruutu) kanssa olleen diilin jälkeen. Sanoma tosin itse avitti siinä, että heidän diili meni miten meni. En usko itsekään, että liiga olisi voinut saada kokonaissumaltaan parempaa diiliä kun se nyt sai. Mutta jos lasketaan, että tuo nykyinen sopimus on arvoltaa 23 miljoonaa euroa 15 joukkueen sarjalla. Jos joukkuemäärää pudotettaisiin kolmella niin diili putoaisi samassa suhteessa niin arvo vähenisi 23 miljoonasta 18,4 miljoonaan euroon. Näin vaikka sopimus kokonaissummaltaa olisi pienempi, se tarjoaisi seuroille yhtä hyvän korvauksen kuin nyt koska myös jakajia olisi vähemmän. Eikö tälläiseen diiliin sitten olisi ollut mitään saumoja, ilman että liigaan olisi kolmea joukkuetta nostettu tai sarja olisi auki? Nostaako jokainen uusi seura mielestäsi tv-sopimusta niin, että se kasvattaa myös seuroille menevää osuutta tuosta tv-sopimuksesta? Ja kuten sanottua pienempi sarja toisi mukanaan enemmän merkityksellisiä pelejä, enemmän paikkallisotteluita yms., eli enemmän kuin nykymuotoinen liigan sarjajärjestelmä.
MM-kisojen ja Suomen cupin vertailu on aika kaukaa haettu. Maajoukkue on maajoukkue ja aivan eri asia kuin seurajoukkue. No pelaajayhdistykselle kyselyä vetämään, että löytyykö sieltä tällä cupille kannatusta.