Nykyisen järjestelmän ongelman ydin on heikko viihdyttävyys ja jännittävyys, jonka vuoksi runkosarja on jokseenkin puuduttava. Etenkin yksittäiset runkosarjan pelit ovat enemmän sellaisia, että niissä on läpipelaamisen fiilis, kuin se, että ottelua olisi odotettu ja se olisi yksittäisenä tapahtumana hyvä ja mielenkiintoinen.
1. Isoin syy on liian monta joukkuetta. 15 joukkueeseen ei riitä medianäkyvyyttä ja mielenkiintoisia yksilöitä tällä hetkellä. Lisäksi kaudesta toiseen 3-4 joukkuetta ovat pelillisesti todella heikkoja, eivätkä pärjää edes järjettömällä sumputuksella. Sumputusta usein kuitenkin pelaavat vieraissa, jolloin näitä jengejä vastaan pelatut kotiottelut ovat pääsääntöisesti aivan käsittämättömän unettavia räpellyksiä, joista puuttuu tunne ja kilpailu - sitä enemmän mitä vähemmän joukkueet kisaavat samoista sijoista.
2. Kärki- ja peräpää karkaavat toisiltaan. Joo, viivojen läheisyydessä on varmaan kivaa taistelua läpi runkosarjan, mutta kärkiporukat odottaa playoffeja viimeistään joulusta eteenpäin ja 3-4 viimeistä tyhjennysmyynnin kautta odottelevat 9 kuukauden päästä alkavaa ensi kautta. Käytännössä 7-8 joukkuetta /15 ei koe runkosarjasta alun jälkeen muuta, kuin läpipelailua ja tosipelien aloittamista. Poikkeuksena nyt ne kärkijoukkueita vastaan pelattavat matsit, jotka lähinnä ovat kuin tasonmittaus kevättä varten, harvemmin tuntuu siltä, että pisteitä nyt väkisin tarvitsisi ottaa. Niitä voi sitten ottaa taas seuraavista 5-10 matsista, kun vastassa on vähintään muutama nimetön jengi, jotka ovat myyneet kärkipelaajansa.
3. Ratkaisu? Jotenkin runkosarjaan pitäisi saada säpinää. Playoffit toimii hyvin, eivätkä tarvitse mitään systeemimuutosta. Ehdotin tähän ketjuun aikoinaan viritelmää, jossa runkosarja jaettaisiin neljään eri osaan, ja joukkueet kolmeen eri lohkoon. Jokaisella lohkolla olisi oma pistetaulukkonsa, joka nollautuisi aina 15 pelin ryppään jälkeen. Silloin lohkon kaksi parasta nousisi ylöspäin lohkoissa, kaksi huonointa alaspäin. Kolmas säilyttäisi lohkopaikkansa. Näin käytäisiin kiivasta taistelua koko ajan sarjapisteistä ja mikäli haluaisi pysyä kärkilohkoissa, yhteenkään keskinkertaiseen 15 pelin ryppääseen ei olisi varaa. Tähän voisi markkinoida aika ison näkyvyydenkin esimerkiksi 15 pelin satsin viimeiselle viikolle "power week", jossa spekuloitaisiin tulevia lohkoja ja viimeisen viikon kiivasta taistelua. 15 pelissä ei ehdi syntyä kovia piste-eroja, vaan jokainen piste ja peli on merkityksellinen. Päällä on ainainen tiputuksen uhka ja mikäli et jo ole kärkilohkossa, nousun huuma parin kuukauden välein. Runkosarja on näin tiiviimpi, kiinnostavampi, merkityksellisempi ja kiihkeämpi monella tapaa. Runkosarjankin aikana tulee ratkaisupelejä, kun vaikka kauden 30 ottelu määrittelee sen, tiputko lohkon alemmas häviämällä vastustajallesi, vai voitatko ja säilytätkö lohkopaikkasi. Neljännen lohkon jälkeen pelejä on täynnä 60, ja lohkoista muodostuu playoffit niin, että A-lohkossa kaudensa päättävät pääsevät kaikki playoffeihin kuitenkin niin, että lohkon viimeinen joutuu aloittamaan sääleistä. B-lohkosta pari parasta pääsisi suoraan, kolmas säälien kautta ratkaisupeleihin ja kaksi viimeistä kesälomille. C-lohkon voittaja ja kakkonen saavat sauman säälien kautta, loput lomille.
Tämäntyylinen idea ei edes vaatisi mitään isompaa muutosta missään muussa, kuin pistetaulukot vaan erilaiseen formiin. Hifistelynä olisi hienoa, jos kaikki 15 peliä pelattaisiin aina saman lohkon edustajia vastaan, mutta ei tämä ole välttämättä tarpeen, ja tekisi hommasta haastavamman toteuttaa, kun vastustajia ja peliaikoja ei tiedetä, kuin vasta edellisen jakson päättyessä. 15 peliä ei mene myöskään tasan 15 joukkueen ja 5 joukkueen lohkojen kesken, mutta 20 pelin lohkojaksot menisi parillisena lukuna. Olen silti sitä mieltä, että parhaiten tämä nimenomaan toimisi niin, että runkosarja olisi jaettu neljään osaan. Kolme osaa on liian pitkä pätkä, ja taulukot voivat olla jo ratkenneet suuremmalla todennäköisyydellä ennen kunkin lohkovaiheen päätöskierroksia. Näitä pelimääriä voi toki pyöritellä miten vaan, mutta pääideana tosiaan runkosarjan formaatin isompi uudistus.
Joku voisi yrittää esittää, mikä tuossa ylläolevassa ehdotuksessa ei toimisi?
1. Näkyvyys paranee (enemmän erilaisia kiintopisteitä; "power week" ja spekulaatiot kunkin lohkon sijoituksista aina uuden lohkon muodostuttua)
2. Huikeat tarinat!? C-lohkossa koko kauden ollut voi pelata viimeisen 15-pelin jakson hyvin ja saada säälipaikan ja nousta vaikka mihin.
3. Lohkot ei anna anteeksi, ei kannata pelata alkukautta sinnepäin, koska riskit kasvaa. Jos lähdet viimeiselle jaksolle C-lohkosta, joudut sääleihin, vaikka olisit lohkon ykkönen. B-lohkossa taas kaksi viimeistä joutuu suoraa kesälomille. Päätöslohko on siis aivan käsittämättömän mielenkiintoinen, mutta se ei tavallaan vähennä aiempien lohkojen merkitystä, sillä haluat lähteä viimeiseen lohkovaiheeseen A-lohkon asemista, jolloin varmistat vähintään säälipaikan. Et kuitenkaan halua olla se A-lohkon viimeinen, joka joutuu sääleihin.
4. Viimeisillä kierroksilla ratkaistaan hemmetin paljon - miettikää nyt, mikä potentiaali olla aivan käsittämättömiä kohtaamisia runkosarjan päätöskierroksella; B-lohkossa voi vaikka olla niin, että voitolla saat suoran playoffpaikan, häviöllä joudut kesälomille ja tasapeleillä joudut aloittamaan sääleistä. Tämähän ei nykyisessä normaalissa formaatissa ole mahdollista mitenkään.
5. Korona-aikana on ymmärtänyt sen, että muutoksia voi tehdä. 60 pelin yksinkertainen läpsyttely ei ole ehkä nykyaikaa. Tällaisella viritelmällä olen aivan varma, että lätkä nousisi aivan erilaiseen pöhinään. Pelit ovat ihan samoja, mutta järjestelmään on rakennettu jännitystä.
6. Ainut miinus se, että jos olet jo varmistanut tietyn sijoituksen lohkovaiheen loppupuolella, saattaa 15-pelin sarjasta pari viimeistä olla merkityksettömiä, mutta vastustajalla saattaa olla isot panokset. Kuitenkin, sitten pisteet nollautuu ja homma on taas hemmetin merkityksellistä jokaisessa pelissä.
7. Vaihtuvuus on suurta. Taistelet usein eri jengejä vastaan sarjataulukossa. Koska viidestä joukkueesta A-lohkossa 2/5 tippuu, B-lohkossa 2/5 nousee ja 2/5 tippuu ja C-lohkossa 2/5 nousee, sarjataulukot elävät paljon kauden aikana. B-lohkossahan on vain yksi sama joukkue aina lohkovaihdoksen jälkeen, eli se, joka sijoittui lohkon kolmanneksi.
Mitä enemmän tätä olen tässä kolme-neljä kuukautta asiaa mehustellut, sitä enemmän innostun tästä ideastani.
Ja tämä olisi toteutettavissa ihan tässä ja nyt; ei tarvitsisi muuttaa mitään omistusosuuksia, nostaa tai laskea ketään, miettiä Mestistä ja sen asemaa tai muuttaa itse pelissä mitään.