Toi sun 12+7 malli on aivan absurdi
Kerro ihmeessä mistä tällainen aivopieru tulee? Todennäköisesti haluat nähdä oman seurasi säästyvän kiertämässä ympäri Suomea ja keräävän kotonaan muhkeat lipputulot.
12+7 malli on vastaus siihen tulevaisuudessa mahdollisesti vastaantulevaan tilanteeseen. Meinaa meillähän on nyt neljä uutta joukkuetta ilmaissut halunsa pelata Liigassa.
Meillä on siis jo 15 joukkueen Liiga, jota jotkut pitävät jo liian isona suomalaiselle pelaajamassalle ja toisaalta meillä on Liiga joka on rakennettu osakemallille. Eli mallille, jossa tuskin kukaan tulee luopumaan paikastaan vapaaehtoisesti. Samaan aikaan meille maalataan kuvaa, että lainsäädännön näkökulmasta ei voida pitää uusia seuroja ulkopuolella, jos täyttävät ehdot.
Eli lisää joukkueita olisi tulossa sisään ja nykyinenkin määrä olisi joidenkin mielestä liikaa suomalaiselle pelaajamassalle. Kun sitten ehdotetaan, että laitetaan kaksi tasoa Liigan sisään, niin aina jostain kaivautuu nimimerkkejä asenteella, että Mestis on aina Mestis ja kakkossarja on aina kakkossarja, eikä ne kiinnosta vaikka kuinka ristiinpelattaisiin ja olisi yhteisiä pudotuspelejä.
Jos on tosiasia, että kakkossarjat eivät edes isolla ristiinpelaamisella ja yhteisillä pudotuspeleillä kiinnosta, mutta samaan aikaan meillä ei riitä pelaajia 19 joukkueen pääsarjaan, niin yksi keino olisi luoda keinotekoiset kaksi porrasta tuon 19 joukkueen pääsarjan sisään vaikkei sitä urheilun puolelta tunnustettaisi.
Eli sellaiset mahdolliset +3 miljoonan pelaajabujdettien joukkueet vähän niinkuin omaan lohkoon ja loput sitten toiseen lohkoon. Kyseessä olisi kuitenkin 19 joukkueen sarja, jossa kaikki kohtaisivat kaikki muut kahdesti, mutta loput pelit pelattaisiin sitten noiden omien lohkojen sisällä. Kun pudotuspelitkin pelattaisiin noiden lohkojen sisällä mahdollisimman pitkälle, niin kummastakin lohkosta pääsisi paras lopulliseen finaalisarjaan, eli finaaleissa olisi aina joukkue myös isojen keskusten ulkopuolelta.
Tämän mallin hyviä puolia olisi siis se, että vaikkei sitä urheilun näkökulmasta tunnustettaisi, niin tuohon saattaisi syntyä ikäänkuin kaksi porrasta Liiga sisään. Siellä siis ne mahdollisesti +3 miljoonan joukkueet pelaisivat jokainen 24 peliä pienempien budjettien joukkueita vastaan runkosarjassa ja loput pelit keskenään. Toisaalta ne pienempien budjettien joukkueet jokainen kohtaisi noita +3 mijoonan joukkueita 14 kertaa runkosarjassa ja loput pelit pelattaisiin keskenään. Eli kyllä se pelillinen haaste luultavasti kehittyisi tuossa +3 miljoonan joukkueiden lohkossa hitusen kovemmaksi, kuin toisessa, vaikka samaan sarjaa urheilun näkökulmasta pelattaisiin.
Tällainen malli tekisi myös sen, että vaikka urheilun näkökulmasta pelattaisiin samaa sarjaa, niin tuossa pienempien resurssien joukkueiden lohkossa sitä omaa joukkuetta rakennettaessa ei tarvisi edes ajatella niitä +3 miljoonan joukkueita, koska pudotuspelipaikoista kilpailtaisiin niitä oman lohkon joukkueita vastaan. Eli menestyksekästä kautta voisi tuossa mallissa rakentaa myös pienemmällä pelaajabudjetilla, eikä oltaisi siis siinä tilanteessa, jossa ennakkoasenteissa noiden pienempien resurssien joukkueiden realistiset tavoitteet olisi jossain säälipleijareissa/pudotuspelien ensimmäisessä kierroksessa. Aina kaksi pienemmän resurssin joukkuetta olisi "välierissä".
Edit. Ja vielä kertaalleen tuo 12+7 malli auki, jos muut lukijat eivät jaksa sitä kaivaa ketjusta esiin. Eli tuossa mallissa Kärpät, Tappara, Ilves, TPS, HIFK, Jokerit ja K-Espoo pelaisivat tuossa seitsemän joukkueen lohkossa ja Lukko, Ässät, Sport, HPK, Pelicans, KooKoo, SaiPa, KalPa, Jukurit, Jyp, Jokipojat ja Roki pelaisivat tuossa 12 joukkueen lohkossa. Kaikki 19 joukkuetta kohtaisivat toisensa kertaalleen kotona ja kertaalleen vieraissa. Tämän lisäksi 12 joukkueen lohkossa kohdattaisiin jokainen muu vielä kertaalleen sekä kotona, että vieraissa ja seitsemän joukkueen lohkossa kohdattaisiin jokainen muu vielä kaksi kertaa kotona ja vieraissa.
Seitsemän joukkueen lohkoon runkosarjapelejä kertyy jokaiselle 60 ja 12 joukkueen lohkoon runkosarjapelejä kertyy jokaiselle 58. Seitsemän joukkueen lohkosta neljä parasta menee pudotuspeleihin ja ko. lohkon välierät ja finaali paras seitsemästä. 12 joukkueen lohkosta kahdeksan parasta pudotuspeleihin ja ko. lohkon puolivälierät paras seitsemästä ja välierät ja finaalit paras viidestä. Täten siinä lopullisessa finaalissa, jossa kohtaisi kummankin lohkon parhaat, olisi seitsemän joukkueen lohkon voittajalla pelejä takana 68-74 ja 12 joukkueen lohkon voittajalla oli 68-75 peliä takanaan.