Järjestelmän etuja:
- muutama peli vähemmän mahdollistaa paremmin CHL:n sijoittamista sarjakauteen
- panokset kasvavat
- jääkiekko ja olosuhteet kehittyvät laajemmalla Suomessa
- business säilyy, enemmän kovia pelejä, taso paranee, keväällä enemmän jännitystä --> kokonaisyleisömäärät kasvavat
- paskuudesta rangaistaan B-liigalla, joka ei ole taloudellinen tuho
Kaiken tämän perustana on se, että 3-4 vuotta aikaisemmin ilmoitetaan tulevasta muutoskaudesta ja seurat voivat jo tällöin alkaa kehittämään toimintaansa.
Toi siirtymäaika voisi olla tosiaan kaiken a ja o. Eli kun sitä olisi tarpeeksi, niin Mestiksen puolella voisi olla intressiä sitten koittaa laittaa all-in neljän vuoden perioidilla ja katsoa mihin se johtaa.
Mutta edelleen epäilisin tuota 12 + 12 mallia siksi, että meillä on nyt kolme joukkuetta, jotka ovat kuitenkin tällä vuosikymmenellä pelanneet myös Mestistä. Eli jos nuo kolme joukkuetta tippuisi, niin saataisiinko uusissa olosuhteissa Mestistä kasvatettua toivotussa määrin, että siitä tulisi uskottava täysammattilaissarja, josta olisi helppo hypätä Liigaan? Ja entä jos tilanne olisi se, että kaksi entistä Mestis seuraa tippuisi ja siihen päälle vielä esim. toinen satakunnan joukkueista. Eli että Liiga menettäisi vielä yhden paikallispeli parin. Niin saisiko nuo kolme joukkuetta Mestikseen sen verran vetovoimaa, että sinne rahaa löytyisi markkinoilta ihan uudella tavalla? Ja korvaisi mahdollisen menetyksen Liigan puolelta?
Ja jos sitä Mestiksen taloudellista kasvua tehtäisiin ikäänkuin Liigan tuloilla, niin tv-rahankin osalta tarkoittaisi käytännössä sitä, että jos Liigaan jäävät eivät halua omista osuuksistaan tinkiä, niin ylimääräistä jäisi kolmen joukkueen verran ja tuo pitäisi sitten jakaa 12 Mestisjoukkueelle. Eli tv-rahan osuus olisi neljä kertaa pienempi Mestiksessä. Olisi se toki varmaan iso muutos parempaan suuntaan nykyiseen verrattuna, mutta riittäisikö se uskottavaan kilpailuun Liigan kanssa? Jos me lasketaan vaikka sillä hesarin kertomalla vuotuisella 23 miljoonan tv-rahalla, niin jos tuo jaettaisiin tasan ja se kaikki olisi riihikuivaa rahaa, niin Liiga seuroille tippuisi 1,533 miljoonaa ja kun kolmen pudonneen seuran "rahat" jaettaisiin tasan kaikkien Mestis seurojen kanssa, niin niille jäisi 0,383 miljoonaa, per seura.
Tämän jälkeenhän tullaan sitten siihen ongelmaan, että suostuisiko se mahdollinen tv-kumppani tällaiseen ratkaisuun ja jos suostuukin, niin onko valmis maksamaan saman, kuin ennenkin? Meinaa sarja, jossa on 15 joukkuetta ja jokainen pelaa 30 kotipeliä -> tuottaa 450 televisioitavaa ottelua, jolla tv-kumppani voi sitten kiekkokuluttajilta koittaa saada rahojaan takaisin. 12 joukkueen sarja, jossa jokaisella on 27.5 kotipeliä -> tuottaa 330 televisioitavaa ottelua. Se on 120 ottelua vähemmän.
Ja sitten se urheiluromanttinen lähtökohta. Eli jos me sarjataulukoita vaikka tänään katsottaisiin, niin Liigan kolme viimeisintä olisi Pelicans, Sport ja TPS. Mestiksen yhdeksän parhaan joukossa olisi muunmuassa joukkue paikkakunnalta (Keuruu), jonka asukkailla ei saataisi TPS:n hallia täyteen, vaikka kaikki asukkaat tulisivat peliin. Eli voiko mitään järkevää syntyä, jos tällaisia joukkueita alettaisiin laittamaan vastakkain? Toki jossain cup muotoisessa kilpailussa voisi yllätyksiäkin tulla, mutta pitkässä sarjamuotoisessa kilpailussa, niin olisiko tuossa enää järkeä talouden näkökulmasta? Ja toisiko se pelkästään hyvää Suomikiekolle?
Tällaisista ja muistakin syistä itse liputtaisin mielummin sen 10+10 sarjan puolesta (vaikka sitten vain tyyliin jonkinlaisen siirtymäajan ajaksi) ja että me saataisiin myös tv-kumppanit, sponsorit ja muut tahot kiinnostumaan myös siitä kakkossarjasta, niin ottaisiin runkosarjaan mukaan ristiinpelaamiset. Toki jotkut ovat sitten sitä mieltä, että jos pelataan ristiin ja varsinkin jos alemmaltakin tasolta on myös mahdollisuus mennä aina Suomen mestaruuteen asti (joka omissa ehdotuksissani on mukana) niin kyseessä ei olisi oikeasti kaksi sarjaa, vaan vain yksi. Edelleen tuokin voisi sitten olla vaikka vain siirtymäajan ajaksi. Meinaa tuolla tavalla saataisiin paljon turvallisemmin testattua, että löytyisikö Suomesta 15 Liiga joukkueen rinnalle vielä viisi joukkuetta, joille voisi luoda edellytykset taistella uskottavasti Liigajoukkueita vastaan. Ja jos tuo tosiaan tehtäisiin myös vaikka vain siirtymäajalla, niin silti sen jälkeen meillä olisi uuteen Mestikseen enemmän valmiita joukkueita ja siinä vaiheessa tarvittaisiin enää neljä joukkuetta kasvamaan Liigaa haastamaan kykeneviksi joukkueiksi, ehdottamaasi 12 + 12 malliin.