Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Olisi kyllä sen verran iso muutos että kiitos ei. Ainakin oman joukkueen menoa tuollaiseen globalismiliigaan en purematta nielisi. vielä tommonen parin pelin CHL jotenkin menee, ja siinä sitä niille joita kiinostaa. Mutta että ihan omaan sarjaan jotain ulkomaan jengejä?
Vaikka se on monimutkaisesti selitetty, niin käytännössähän ehdotetussa mallissa esim. alemmalla tasolla aloittaessaan Ässät pelaisi valtaosan peleistään niitä samoja suomalaisia joukkueita vastaan, kuin ennen muutosta. Vain kahdeksan peliä (yli 50 ottelun runkosarjasta) olisi ulkolaisia joukkueita vastaan (ja niistäkin vain puolet ulkomailla). Runkosarjan päätteeksi mahdollisia pudotuspelejäkin pelattaisiin niitä samoja tuttuja suomalaisia jengejä vastaan, niinkuin ennenkin. Vasta siinä vaiheessa kun Ässät sitten voittaisi Suomen pudotuspelit, tarvisi päätä alkaa vaivaamaan peleillä ulkolaisia seuroja vastaan pudotuspeleissä. Ei välttämättä olisi ihan joka keväinen harmi, eli tuon runkosarjan kahdeksan pelin takiako siis alkaisi Ässät tuotteen pureminen kohdallasi?
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Toisaalta jos haluttaisiin mennä pelkällä kotimaan setillä ja koska oon täällä niin paljon kirjoitellut 10+10 mallista, niin pitäisikö siihen mennä pienin askelin. Eli ensi vaiheessa 9+9 mallilla. Ristiinpelaamiset ja yhteiset pudotuspelit. Koitettaisiin saada myös ne kaksi uutta joukkuetta mahtumaan saman televisiosopimuksen alle. Tällä kertaa siten, että ylemmällä tasolla pelaavat saisivat kukin ikäänkin 1,5 osuuden tv-kakusta ja alemmalla tasolla jokainen saisi 1,0 osuuden. Eli jos tv-sopimuksen arvo olisi esim. 23 miljoonaa, niin se jaettuna 22,5 tekisi jokaiselle alemman tason joukkueelle 1,022 miljoonaa ja ylemmälle tasolle 1,533. Jos tuo sama luku jaetaan nykyisellä 16 joukkueella, niin sehän olisi 1,4375, eli ylemmän tason joukkueet saisi pikkaisen nykyistä enemmän rahaa ja alemman tason joukkueet kuitenkin kanssa ihan merkittävän summan.

Joukkueet pelaisivat omissa lohkoissaan kaikkia vastaan viidesti ja toisen lohkon joukkueet kohdattaisiin kaikki kahdesti. Eli pelejä tulisi jokaiselle joukkueelle (5x8+2x9) -> 58. Siitä sitten pudotuspeleihin, jotka pelattaisiin neljän kierroksen kokonaisuutena, niinkuin nykyäänkin. Tosin ensimmäistä kierrosta laajennettaisiin siten, että vain ylemmän tason neljä parasta pääsee suoraan toiselle kierrokselle. Joukkueet sijoilta 5. - 12. ( eli kolme parasta myös alhaalta mukaan) aloittaisivat ensimmäisen kierroksen. Tämä kierros pelattaisiin paras viidestä ja neljä voittanutta joukkuetta jatkaisi toiselle kierrokselle, siellä jo odottavien joukkueiden kanssa. Toisesta kierroksesta lähtien Kanadamaljasta pelattaisiin jokainen kierros paras seitsemästä.

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella pudonneet joukkueet pelaisivat sitten vielä viimeisestä paikasta aloittaa ylhäällä seuraava kausi. Neljä joukkuetta runkosarjasijoitusten mukaan kahteen pudotuspelipariin ja näiden voittajat kohtaisivat vielä finaalissa, jonka voittaja pääsisi siis yhdeksäntenä joukkueena aloittamaan seuraavan kauden ylhäällä. Nämä kaksi "karsintakierrosta" pelattaisiin sitten paras viidestä.

Edit. No hyvinhän sitä tuli laskettua. Liigassahan on vain 15 joukkuetta, eli kolme tarvittaisiin lisää ja jos sen 23 jakaa 15, niin siitähän tulisi se sama 1.533, niinkuin oletetussa nykytilanteessakin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ei sillä ettenlö itsekin näkisi hienona asiana liigakarsinnat; nousut ja putoamiset ja laadukkaat sarjat, mutta tässä maassa se ei taida olla realismia.
Miksi ei olisi realismia? Vai onko taas tätä; me on hävitty tää peli, tää kausi ja kaikki on paskaa, parempi ettei edes yritetä. Vittu taas ihmiset. Se positiivinen näkyvyys, mielenkiinto ja huuma mikä kunnon karsinnoissa on ollut on jotain minkä puolesta kannattaa taistella. Antaa paremman populariteetin lajille, ja liigassa säilyminen olisi saavutus.
Palkkakatto vaikka liigaan tasoittamaan jossei muuten. Vähän kaipas nykyinen liiga muutakin kun "sääliplayoffs viivan".

Se on sitten eri asia mitä halutaan, urheilua, vai viihdesirkusta.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings, Arsenal, Grand Rapids Griffins
Toisaalta jos haluttaisiin mennä pelkällä kotimaan setillä ja koska oon täällä niin paljon kirjoitellut 10+10 mallista, niin pitäisikö siihen mennä pienin askelin. Eli ensi vaiheessa 9+9 mallilla.
Tätä samaa komppaisin. Oman ehdotukseni olen tänne kirjoitellut maaliskuussa 2017, enkä sitä mihinkään muuttaisi.

Mutta siinä ajatuksena oli puhdas NHL-kopio Euroopan Liigasta, jossa Suomella on oma Divisioona. Kansallinen mestari olisi edelleen Divisioonan sisäiset playoffsit voittava joukkue. Divarissa 9 jengiä, joista 8 menee pleijareihin ja 1 karsimaan alemman sarjatason, eli Liigan mestaria vastaan. Oma Konferenssi on yhdessä Ruotsin kanssa ja ja Keski-Eurooppa on vastakkainen konferenssi.

Liigassa olisi palkkakattojärjestelmä ja niinpoispäin. Idioottivarma kone. Saksan jääkiekon nousu suurimpana tulevaisuuden vahvuutena. CHL voidaan kuopata tämän jälkeen.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Miksi ei olisi realismia?
Vaatisi liikaa kompromisseja ja saavutetuista eduista luopumista, mikä ei ole kovin helppoa. Vaatisi jotenkin SM-Liiga Oy:n kyykkäämisen ja sitten liiton johdolla sarjajärjestelmän luomiseen. Kuten sanoin, itsekin näkisin mielelläni karsinnat ja urheiluromantiikkaa, mutta ymmärrän miksi näin ei tapahdu.

Voihan sitä tietysti haaveilla..
 

butler

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Koska Suomessa ollaan, niin kieltäminen on suosittu ja toimiva ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Eli jatkossa jääkiekkoa saa pelata pääsarjatasolla vain kuudessa suurimmassa kaupungissa (max 1 joukkue/kaupunki) ja kaikkialla muualla ammattimainen jääkiekon harjoittaminen tulee kieltää.

Näen jo silmissäni pimeät jääkiekko-ottelut, joita pelataan salaa aamuyön pikkutunteina täysille halleille. Tapahtumat on naamioitu konserteiksi, hevosnäyttelyiksi ja erotiikkanäyttelyiksi. Elisa ostaa pimeän liigan oikeudet toisen pelikierroksen jälkeen ja tämän jälkeen kaikki haluavat nähdä tätä kiellettyä liigaa, vaikka kukaan ei tunnustakaan tietävänsä koko asiasta mitään. Jopa striimit toimivat täydellisesti ja jatkoajan pimeän liigan otteluseurantaketjuissa kaikki kommentoijat ovat samalla peliminuutilla menossa. Virallista liigaa ei seuraa enää kukaan ja Liigan johto on autuaan tietämätön tilanteesta. Liiga-tuote on kunnossa, niin mitäpä asialle voisikaan tehdä. SaiPa dominoi pimeää liigaa ja vuonna 2031 kuudennen perättäisen mestaruuden jälkeen joukkue päättää rakentaa oman 18000-paikkaisen areenan omakustanteisesti, sillä Lappeenrannan kaupunki ei ole vielä aivan varma mitä Kisapuiston kanssa tulisi tehdä. Seuraavana syksynä kaikki kuitenkin murtuu, kun Ylen MOT (saatanan Yle) paljastaa koko pimeän liigan olemassaolon. Tämän jälkeen kielletään jääkiekon kieltäminen ja kabinettipäätöksellä nostetaan kaikki viralliseen liigaan, vaikka kukaan ei sinne haluakaan. Areena jää Leprassa haaveeksi ja Kisapuiston pintaan vedetään keltaista maalia kesällä talkoovoimin ja kolme vieraspäädyn penkkiriviäkin saadaan uusittua. Ja tästä alkaa jääkiekon synkimmät ajat sitten luistinten keksimisen.

Ps. En ole tietääkseni sukua käyttäjälle @FASlapsi mutta lääkitys lienee sama.
 
Viimeksi muokattu:

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Onko tuosta Mestiksen sopparin arvosta jotain tietoa? Se ei kovin paljon voi olla, koska Ruutu tarjoaa samalla rahalla pirun paljon urheilusisältöä. Rahallista panosta on jakamassa muun muassa NBA, joka ei voi olla kovin halpa vaikka ostettaisiin vain osa peleistä ja muuta sisältöä ei tuoteta aiheeseen. Lisäksi pääsarjoja näkyy useampikin suomesta ja fanikameratuotantoa vaikka miten paljon.
Aika pitkälle sopimus taitaa olla sama kun elisalla seuroille eli kuvauskuluista jos jää jotain niin jaetaan tv yhtiön ja seuran kesken. Eli isoimmat seurat voi joitakin tuhansia euroja saada ja pienet ei mitään.

Jos hommaa katsoo että jatkossa halutaan kehittää sarjoja niin kyllähän mestis pitäisi jotenkin saada neuvoteltua nykyiseen liigadiiliin mukaan. Esimerkiksi tv sopimusta jatkossa jaettaisiin 16 osaan ja tästä 1 osuus menisi jaettavaksi mestikseen. Ei tipahtaisi kuitenkaan älyttömästi vielä liigaseurojen rahamäärä tuolla tavalla mutta mestikseen saataisiin yllättävän iso osuus nykyiseen nähden. Tilanne tuskin lähivuosina menee siihen että mestis saisi neuvoteltua miljoonasopimuksen omin avuin.
 

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Vaatisi liikaa kompromisseja ja saavutetuista eduista luopumista, mikä ei ole kovin helppoa.
Näinhän se valitettavasti taitaa olla. Sarjajärjestelmämuutoksia ei jätetä toteuttamatta siksi että esimerkiksi jonkinlainen avoin sarja ei voisi olla nykyisen veroinen tai parempikin järjestelmä, vaan siksi ettei päätöstä sellaisesta muutoksesta voi nykytilanteessa syntyä.
 

DonTirri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadilaiset jengit sarjasta ja lajista riippumatta
Miksei vain suoraan mennä NHL/KHL-malliseen systeemiin?
30 joukkuetta, 2 konfefenssia, 4 divisioonaa.
Konferenssi ja divisioonat maantieteellisesti jaettu. Pleijareihin 8 per konferenssi.

Ensimmäiset 5-10v ois tietyt Mestisjengit heittopusseja mutta eiköhän lopulta taloudet tasottuis suuntaan tai toiseen.
 

PasiAnssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Miksei vain suoraan mennä NHL/KHL-malliseen systeemiin?
30 joukkuetta, 2 konfefenssia, 4 divisioonaa.
Konferenssi ja divisioonat maantieteellisesti jaettu. Pleijareihin 8 per konferenssi.

Ensimmäiset 5-10v ois tietyt Mestisjengit heittopusseja mutta eiköhän lopulta taloudet tasottuis suuntaan tai toiseen.
Ei toimi Suomessa millään 30 joukkueella, ihan populaation takia ja myös siksi, että jos 30 otettaisiin pitäisi ottaa pari Suomi-sarja jengiä mukaan eli nou nou. Eli maksimimäärä olisi about 20, ideana toki hyvä. Näitä nostetettavia joukkueita voisi olla ainakin Jokipojat, K-Vantaa ja TuTo.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
15 joukkueesta 18 olisi aika lyhyt matka. Siis viitaten siihen aikaisemmin ehdottamaani 9+9 muotoiseen sarjaan. Siinä myös ensimmäisen pudotuspeli kierroksen jälkeen olisi rinnakkain kahdet pudotuspelit käynnissä. Normaaliin tapaan kahdeksan joukkuetta kamppailisi Kanadamaljasta ja sitten vielä neljä joukkuetta kamppailisi viimeisestä paikasta ylhäällä, seuraavaksi kaudeksi. Kun tuota olisi sitten vedetty viisi tai kymmenen vuotta, niin pari joukkuetta lisää ja 10+10 malliin.

Edit. ellei sitten joku laajempi eurosarja ota syntyäkseen. Esim. joku sellainen, jota ehdotin aikaisemmin (4x(6+8)) malli.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Ei toimi Suomessa millään 30 joukkueella, ihan populaation takia ja myös siksi, että jos 30 otettaisiin pitäisi ottaa pari Suomi-sarja jengiä mukaan eli nou nou. Eli maksimimäärä olisi about 20, ideana toki hyvä. Näitä nostetettavia joukkueita voisi olla ainakin Jokipojat, K-Vantaa ja TuTo.
Miksi ei toimisi? Nämä väitteet, että se tai tää ei toimi on täysin naurettavia. Kyllä tässä maassa on riittävästi kiekkoilijoita useaan sataan joukkueeseen, niin miksi 30 on liikaa? Toki tasoerot olisi karmeita, mutta ei se tarkoita että se ei toimisi, kyllä ne pelit tulisi kuitenkin pelattua vaikka ne päättyisi 10-0 ekan erän jälkeen, eli kyllä se toimisi siinä kuin mikä tahansa muu systeemi. Onko siinä mitään järkeä on taas toinen tarina.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Miksi ei toimisi? Nämä väitteet, että se tai tää ei toimi on täysin naurettavia. Kyllä tässä maassa on riittävästi kiekkoilijoita useaan sataan joukkueeseen, niin miksi 30 on liikaa? Toki tasoerot olisi karmeita, mutta ei se tarkoita että se ei toimisi, kyllä ne pelit tulisi kuitenkin pelattua vaikka ne päättyisi 10-0 ekan erän jälkeen, eli kyllä se toimisi siinä kuin mikä tahansa muu systeemi. Onko siinä mitään järkeä on taas toinen tarina.
Miksei vaan muuteta Jenkkeihin? Vaikkei ne meitä huoli, ollaan me niin surkeita, eikä mikään tässä maassa toimi.

Tuossa mallissa ei ole mitään järkeä, jo nyt liigassa pelaa tasoltaan sellaisia pelaajia, jotka eivät sinne kuulu, ja tekevät hallaa sarjalle. Tuolla mallilla seurat voisi käytännössä markkinoida "haluatko sm-liiga otteluun? Nyt se o mahdollista, osallistu gigantti liigaelämys kilpailuun, arpa maksaa 10€ ja voit voittaa pelin liigakaukalossa".

Edit: virheellinen lainaus poistettu.
 
Viimeksi muokattu:

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Miksei vaan muuteta Jenkkeihin? Vaikkei ne meitä huoli, ollaan me niin surkeita, eikä mikään tässä maassa toimi.

Tuossa mallissa ei ole mitään järkeä, jo nyt liigassa pelaa tasoltaan sellaisia pelaajia, jotka eivät sinne kuulu, ja tekevät hallaa sarjalle. Tuolla mallilla seurat voisi käytännössä markkinoida "haluatko sm-liiga otteluun? Nyt se o mahdollista, osallistu gigantti liigaelämys kilpailuun, arpa maksaa 10€ ja voit voittaa pelin liigakaukalossa".
En tiedä miksi meidän pitäisi muuttaa jenkkeihin, kun se ei asiaan liity millään tapaa. Lisäksi haluaisin ehdottomasti kuulla lisää näistä pelaajista jotka ei Liigaan kuulu ja tekevät hallaa sarjalle, olisiko jotain esimerkkejä antaa?
 

PasiAnssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Miksei vain myutet

Miksei vaan muuteta Jenkkeihin? Vaikkei ne meitä huoli, ollaan me niin surkeita, eikä mikään tässä maassa toimi.

Tuossa mallissa ei ole mitään järkeä, jo nyt liigassa pelaa tasoltaan sellaisia pelaajia, jotka eivät sinne kuulu, ja tekevät hallaa sarjalle. Tuolla mallilla seurat voisi käytännössä markkinoida "haluatko sm-liiga otteluun? Nyt se o mahdollista, osallistu gigantti liigaelämys kilpailuun, arpa maksaa 10€ ja voit voittaa pelin liigakaukalossa".
Minun mielestäni tuo oli hauska kommentti porilaiselta sillä 3/4 teidän loppukauden joukkueesta viime vuonna oli pelaajia jotka eivät todellakaan liigaan kuuluneet
 

senilix

Jäsen
En ota millään tavalla kantaa siihen, pitäisikö liigan olla avoin vai ei.
Mutta Liiga on osakeyhtiö. Mikä on sellainen laki, joka pakottaa osakeyhtiön ottamaan lisää osakkaita?

Jos minulla olisi osakeyhtiö, ei sellaista voimaa maailmasta löytyisi, joka pakottaisi minut ottamaan naapurin sedän mukaan osakkaaksi ellen sitä haluaisi.

Liigallahan ei ole mitään yksinoikeutta jääkiekkoon, kaikki voivat pelata sitä ja perustaa vapaasti omia osakeyhtiöitään...
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
En ota millään tavalla kantaa siihen, pitäisikö liigan olla avoin vai ei.
Mutta Liiga on osakeyhtiö. Mikä on sellainen laki, joka pakottaa osakeyhtiön ottamaan lisää osakkaita?

Jos minulla olisi osakeyhtiö, ei sellaista voimaa maailmasta löytyisi, joka pakottaisi minut ottamaan naapurin sedän mukaan osakkaaksi ellen sitä haluaisi.

Liigallahan ei ole mitään yksinoikeutta jääkiekkoon, kaikki voivat pelata sitä ja perustaa vapaasti omia osakeyhtiöitään...
Liigallahan on Jääkiekkoliiton antama mandaatti jakaa suomenmestaruuuksia. Tämä tekee siitä uniikin verrattuna muihin sarjoihin/osakeyhtiöihin.
 

senilix

Jäsen
Liigallahan on Jääkiekkoliiton antama mandaatti jakaa suomenmestaruuuksia. Tämä tekee siitä uniikin verrattuna muihin sarjoihin/osakeyhtiöihin.
Totta. Liigalla on sopimus liiton kanssa. Siinä sovitaan paljon muustakin kuin Kanada-maljasta, mutta Liiga voisi sen sijasta jakaa oman pystinsä, jos niin haluaisi.
Voitaisiin tietysti puhua määräävästä markkina-asemasta, mutta sekin on vähän horjunut. Täällähän pelaa jo Venäjän mestaruussarja Gagarin-cupista.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Liigallahan ei ole mitään yksinoikeutta jääkiekkoon, kaikki voivat pelata sitä ja perustaa vapaasti omia osakeyhtiöitään...
Ei toki, mutta jääkiekon Suomenmestaruus pitää olla jokaisen joukkueen tavoitettavissa, ja nythän se ei ole koska jääkiekkoliitto antoi jaon liigalle ja liiga napsautti kioskin kiinni.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Suomen mestaruuden sijaan voitaisiin kyllä ilman hetkenkään miettimistä jakaa Liigamestaruus, kun kaikki kuitenkin tietävät kuka se todellinen Suomen mestari silloin on.

Sen sijaan legendaarisen Kanada-maljan menettäminen Mestikselle olisi ikävämpi juttu, mutta tuskin kuitenkaan niin suuri vipuvarsi, etteikö siihen asti oltaisi tarvittaessa valmis menemään.

En tiedä onko tilanne kovinkaan akuutti tällä hetkellä, kun pikaista suunnitelmaa ei kenelläkään taida Liigaan olla, periaatteessahan 16 joukkuetta on paljon parempi luku kuin 15, eli tuskin Liigallekaan yhden ja vain yhden lisäjoukkueen ottaminen olisi ongelma. Sitten jos sitä hamuavat Espoo, Vantaa, Turku, Joensuu ja vaikka Rovaniemi, niin voikin alkaa tapahtua vaikka mitä niiden joukossa jotka eivät sitä saa.
 

teba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Kun kerran sopimus purettiin jo KHL-Jokerien pelaajien vapaasta siirtymisestä kesken kauden, niin purkakaa herranjumala tämäkin sopimus ja Liiga auki!
Olisi ihan oikein että liiga avataan. Vaikka Sport onkin viimeisenä niin vähintään karsimaan täytyisi joutua, sehän kuuluu urheiluun! Nimimerkillä karsintasarjoja ikävä..
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Olisi ihan oikein että liiga avataan. Vaikka Sport onkin viimeisenä niin vähintään karsimaan täytyisi joutua, sehän kuuluu urheiluun! Nimimerkillä karsintasarjoja ikävä..
Teoriassa samaa mieltä, mutta...

Mitä jos nyt Liigan viimeisenä majaileva Sport ja Mestistä johtava Ketterä kohtaisivat karsinnoissa, jotka Ketterä veisi nimiinsä? Sport putoaisi Mestikseen ja olisi hyvin lähellä konkurssia. Ketterällä puolestaan ei olisi käytännössä mitään mahdollisuuksia nousta Liigaan, kun ei ole edes lähimainkaan Liigaan soveltuvaa hallia käytössä.

Mitä tällaisessa tilanteessa lopulta tapahtuisi ja kuka tästä hyötyisi?

Pointtini siis on, että Mestiksen ja Liigan välinen kuilu on nykyisellään aivan liian suuri, jotta Liigan avaamisella voitaisiin saavuttaa aidosti jotain hyödyllistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös