Ja toki ansiosidonnainen on valtiontalouden kannalta muistaakseni kustannusneutraali, kun ansiosidonnainen osuus kerätään työttömyysvakuutusmaksuina yrityksiltä ja työntekijöiltä (sekä toki se 5% kassamaksuina).
Siinä on muuten mahdollisuus, varsinkin jos tota porrastetaan, eli esimerkiksi (päästä heitettyjä lukuja) 2% pienennys työttymyysvakuutusmaksuihin ja siten suoraan nostaa nettopalkkaa + yritysten tulosta. Sitten vaikutus porrastuksella itse ansiosidonnaiseen. Tai vaihtoehtoisesti kassamaksuosuuden korottaminen ja noiden työttömyysvakuutusmaksujen pienentäminen. Toki ei 2% leikkaus työttymyysvakuutusmaksuista kauheasti vaikuta, mutta vaikuttaa kuitenkin. Isompi sitten tietysti enemmän.
Purra linjasi suorassa tv-lähetyksessä, että tuo 2-4% koskee vain hallinnosta leikkaamista. Eli ainoastaan joitakin satoja miljoonia euroja.
Toki kun hallitusyhteistyöstä neuvotellaan, niin kuten varmaan tiedät nuo asiat voivat kuitenkin muuttua. Mutta jos nyt hallinnosta leikataan 2% vuosittain, niin voidaan muualtakin silti leikata.
Ansiosidonnaista eivät suostu laskemaan, ainoastaan porrastus käy. Eli siitäkään ei fyrkkaa tule kuin korkeintaan pullanmuruja.
Ylempänä kirjoitin tuosta jo, ansiosidonnaisen porrastus ja työttymyysvakuutusmaksujen alentaminen. Alentaa yritysten ja palkansaajien veroprosenttia (pienistä summista kysymys, mutta silti)
Ansiotuloverotuksen lasku maksaa helposti yli miljardin. Mistähän siihen otetaan rahat? Ei taida "keskijohdon leikkaaminen hallinnosta" ihan riittää.
Ylempänä yksi keino, vaikutus tosin marginaalinen. Mutta jos ansiotuloverotusta lasketaan, niin myös sitä rahaa käytetään enemmän, eli tulee sekä veroja että työllisyyttä (oletuksella että rahat käytetään kotimaassa). Joskus n. 10v sitten oli jonkinnäköinen tutkielma asiasta, en muista miksi tuo on jäänyt niin hyvin mieleen, mutta lopputulemana siinä oli suurinpiirtein että 10€ ansiotuloverotuksen alennuksesta, tulee 3/4 takaisin muina veroina myöhemmin. Sitä en muista oliko mahdollinen työllisyyden lisääntyminen tuossa huomioitu. Mutta miljardi muuttuisi yhtäkkiä 0.25 miljardiksi.
Asuntoja ilmeisesti ollaan sosialistisen perinteen mukaisesti rakentamassa valtion kassasta, joten siihenkin tarvitaan jostain rahaa.
Asumistukihässäkässä on ehkä hieman ongelmia, sen ratkaiseminenkin saattaa vaikuttaa yllättävän paljon.
Muutoin nuo ovat tuttuun tapaan niin ympäripyöreitä heittoja, että vaikea tarttua oikein mihinkään. Kokonaisuudessaan haisee demarimainen talouslinja kauas.
Sanotaan että aika lähellä sitä talouspoliittisesti järkevää demarilinjaa, jota ei ole taidettu nähdä pitkään aikaan. Ei sitä Marinin linjaa. Mutta voisit nyt etsiä sitten puolueiden ohjelmista että missä on eritelty hyvin tarkkaan että mistä kaikesta leikataa, mitä tuetaan ja vastaavat, jotka eivät ole ympäripyöreitä heittoja. Kun nuo suuret linjat pakkaavat yleensä olemaan hieman tuon suuntaisia.