Jos joku hyvätuloinen pariskunta hankkii lapsen sen takia, että saisi verotonta tuloa 94,88 euroa kuukaudessa, niin ihmettelisin jos meinaisivat tuolla jotain tienata. Tai että hankittaisiin se kolmas lapsi jotta tulisikin 133,79 euroa kuukaudessa lisää rahaa.
Kuinkahan suuressa roolissa lapsilisien saaminen oli itse kunkin perhesuunnittelussa tällä palstalla? Nähtiinkö lapset hyvänä tapana saada rahaa, vai oliko jollain rakkaudella jotain tekemistä asian kanssa?
Kai ymmärrät että se lapsi lisää ihan vastaavasti menoja hyvätuloiselle, kuin pienituloisellekin. Perheen käytettävissä rahat pienenevät, jopa enemmän kuin pienituloisella, koska mm. päivähoitomaksut ovat progressiivia, eli hyvätuloinen maksaa niistä enemmän. Asia jota en vastaavasti ymmärrä, koska jo verotus on progressiivinen, eli tuloista menee jo isompi vero.
Tuskin kukaan tässä maassa lapsilisällä tienaa, toisekseen pidän aika pienenä ongelmana hyvätuloisten lapsilisiä. Tässäkin keskustelussa nauretaan Perussuomalaisten kehitysmäärärahoille ja muille heitoille, niin tämä on ihan sitä samaa luokkaa. Syntyvyys huomioiden, niin pitäisin ratkaisua lähinnä typeränä, varsinkin kun hoitovapaalla oleva hyvätuloinen häviää suhteessa jo nyt valtavasti enemmän, kuin yhteiskunnan tukia hyödyntävä.
Niin, ensinnäkään en olettanut sinun olevan hyvätuloinen. Viittasin vain yleisesti siihen, että moni hyvätuloinen on vieraantunut todellisuudesta.
Toiseksi, arvasin, että saan vastaukseksi, että kun pitkälti käytetään yksityisiä terveyspalveluita. Niin käytetään, mutta siihen jää silti hyvin paljon kalliita julkisia palveluita, joita myös hyvätuloiset käyttävät tai joista he hyötyvät. Ne ohitit aikalailla täysin.
Selvä. Näen asian eri tavalla. Mielestäni etuudet pitää kohdentaa niille, jotka niitä tarvitsevat. Muuten kyseessä on osin tehottomasta julkisten varojen käytöstä. Se, että hyvätuloiset osallistuvat ko. etuuden rahoittamiseen, ei riitä perusteluksi saada lapsilisää. Tuolla logiikalla heidän pitäisi saada kaikkia muitakin etuuksia, kuten vaikka asumislisää ja vammaistukia.
Niin, miltä muulta osin tämä on järkevä pointti kuin terveyspalveluiden osalta? Eivätkö hyvätuloiset saa esim. koulutus ja kasvatus-, liikenne-, liikunta- ja kulttuuripalveluita jne. siinä missä muutkin? Käsittämätön näkemys.
Eli niidenkö pitäisi rahoittaa, joilla ei ole varaa?
Lisäksi haluat, että samaan aikaan pitäisi tarkastella palveluita kriittisesti, mutta lapsilisän kaltaista etuutta pitää jakaa kaikille vaikka osa ei sitä tarvitse. Loogista, ei liian.
Unohdit myös keskustelusta nämä hyvätuloisille progressiivisesti kohdistuvat maksut, kuten päivähoitomaksu. Progressiivisella verotuksella kai pitäisi kattaa tällaiset asiat, kuten sanottua pidän korkean verotuksen perusteena toimivia ja kattavia julkisia palveluja tulotasosta riippumatta.
Tässäkin keskustelussa ollaan huolissaan pienituloisista, mutta on fakta että Suomessa verotus on optimoitu jo nyt hyvin vahvasti tälle tuloryhmälle. Kansainvälisesti kun vertaillaan, jolloin olisin itse huolissani ennemmin kilpailukyvystä, koska tällä hetkellä me elämme vahvasti velaksi.
Lapsilisät ovat yhtä heikko esitys tilanteen korjaamiseksi, kuin nämä Perussuomalaisten populistiset ja typerät heitot. Tässä maassa ei ole edes niin paljon hyvätuloisia, että tällä olisi mitään merkitystä ja hallinnollinen himmeli tulee yllättävän kalliiksi.
Ennemmin tänne pitäisi saada tehokkaampi sosiaaliturva, vaikka sitten kansalaispalkan muodossa, mutta samalla pitäisi pystyä purkamaan näitä kannustinloukkuja. Työn vastaanottamisen ja vastuunottamisen omasta elämästä pitäisi olla aina kannattavaa.
Nyt tämä yhteiskunta on optimoitu tuensaajille ja nykymalli ei valitettavasti enää toimi, joten jotain pitäisi tehdä. Enkä usko että lapsilisät on se, jolla tilannetta kannattaisi ensimmäisenä korjata.