Tälläiset on hienoja lukea, mutta ai jumankauta mikä sotku tämän luokan verouudistuksista saataisiin. Väkisinkin uudistus ottaisi useamman vaalikauden aikaa, joten tähän pitäisi olla yhteinen halu. Kuten tiedetään kansalaisten muisti on lyhyt ja tälläisestä miljardien kokonaisuudistuksesta on yhden jos toisen puolueen helppo poimia matkan varrella rusinoita pullasta pönkittääkseen omaa kannatusta, mikä taas heittää kapuloita kokonaisuudistuksen rattaisiin. Olisihan se upeaa, jos tälläisiä uudistuksia voitaisiin puolueesta toiseen katsoa kylmän objektiivisesti ja tehdä yhdessä kokonaisuutta ajatellen parhaat ratkaisut. Ja kyllä se ei ole realismia ellei joku myyntimies mynttinen saa pakattua kokonaisuudistusta niin kauniiseen pakettiin, että politiikasta hyvin vähän kiinnostunutkin kansalainen ymmärtää kokonaisuuden.
Totta. Kun on itsellä jo ikääkin, näen ehkä siksi mahdollisuutena tulevat haasteet ja myös sen, että poliittiset päättäjät vaihtuvat nyt suhteellisen pian uusiin. Tämä mahdollistaa yhteistyötä, jota ei ole aiemmin voi tehdä. Esimerkiksi Sipilän poistuminen Kepun johdosta avaa mahdollisuuksia. Samoin Halla-ahon persujen kasvu laittoi osaltaan Kokoomuksen ja SDP:n kannatuksen suhteen samalle viivalle, ja tämä takaa kompromissihaluja molemmilta. Tärkeää olisi Orpon politiikan muuttuminen tai miehen vaihtaminen. Liioitellen kansainvälisten ja kansallisten terveysjättien liiallinen kuuntelu ei toimi. Ilmastonmuutokseen kytkeytyvän verouudistuksen käynnistäminen voisi olla kansallinen ponnistus, joka auttaisi myös suomalaista elinkeinoelämää. Toki tämä kannattaa tutkia huolella ensin.
Ehtimättä tutustua esitykseen paremmin, niin television haastattelussa särähti korvaan, että pienituloisille voidaan kompensoida tulonsiirroilla. Mitä sitten tässä tapauksessa tulonsiirrot ovatkin, niin ylipäätään tulonsiirrot ja niiden jatkuva kasvu pistävät arveluttamaan, että olemmeko oikealla tiellä? 50% ihmisistä saa tulonsiirtoja, 30% maksaa niitä ja 20% laskee ja käsittelee näitä. Tällä me laitamme Suomen nousuun.
Tämä alustavissa (kuten Sitra määritteli) esityksissä on usein ongelma, että heitetään näkemys ilman erilaista kustannuslaskentaa. Mutta jos Suomessa vähennetään ansiotuloverotusta eli työn tekeminen kannattaisi paremmin, verotuloja voitaisiin kompensoida useilla eri tavoilla. Myös menoja karsimalla mm. kansallisen maataloustukien ja yritystukien osalta. Puhutaan miljardiluokasta. Lisäksi ilmaston kuormitukseen perustuvia veroja voidaan asteittain lisätä, kuten Sitra ehdottaakin.
Keskustelu persuista ja joidenkin epätoivoinen persujen lynkkaus kertoo siitä, että pelkoa on vahvasti ilmassa, että puolue nousee vielä suuremmaksi tekijäksi tulevaisuudessa, mikä on täysin mahdollista. Sehän riippuu lähinnä siitä, miten tuleva hallitus onnistuu tehtävässään ja hykertelen mielessäni tilannetta, jossa Antti Rinne johtaa hallitusta ainakin hetken verran. Itse en kyllä miehen kyytiin hyppää ja koetan löytää vastakkaisen suunnan. Antaa Perussuomalaisten tehdä omaa työtään ja oppositiossa ovat hyvä vastavoima, joka pitää toivottavasti kurissa etenkin 2-3 puolueen vastuutonta ajattelua..
Olen monta kertaa sitonut persujen nousun muualla Euroopassa ja USA:ssa tapahtuneeseen populismin ja ääriliikkeiden nousuun. Keskeinen tekijä on yhteinen ja se on ihmisten pettymys tehtyyn politiikkaan ja poliitikkoihin. Jälkimmäisten luottamus on Suomessakin alle 20 prosenttia tuoreen selvityksen mukaan. Pariin lauseeseen tiivistettynä taustalla on globaalisaatio. Suuret rahoituslaitokset operoivat kriisejä aiheuttaen ja kustannukset maksavat eri maiden veronmaksajat. Isot sijoitusrahastot tai muut kansainväliset omistajat ovat mukana myös terveysbisneksessä, ja tästä saimme Suomessa hyvän kokemuksen, miten heikkoa on ollut sekä kuntien valvonta, että toimijoiden moraali haamuhoitajineen. Kun samaan aikaan siirtolaisia tulee Eurooppaan turvapaikanhakijoina, jotka eivät aina suostu maasta poistumaan, vaan tekevät aina uuden ja uuden anomuksen ja jotkin heistä rikoksia samalla, keskustaoikeiston ja varsinkin vasemmiston (mittari: vaalit Euroopassa 2018) luottamus on mennyt.
Nyt olisi Suomessa mahdollisuus uuteen politiikkaan ja minusta se pitäisi tehdä ilman persuja hallituksessa. Vaikka mitä puhutaan, en voisi ymmärtää hallitusta, jossa on aivan erilaiset arvopohjat - siis oikeasti.