HeGe41 kirjoitti:
Kokoomus nyt lupailee tekevänsä kaikenmaailman asioita. Oliko meno kuitenkaan sen erikoisempaa esimerkiksi vuonna 2001 kuin nyt 2007? Suuntaan tai toiseen? Itselläni meni hyvin silloin ja menee hyvin nyt. En voi valittaa. Kokoomuksen kuuluu kritisoida viimeisiä kuluneita neljää vuotta. Niin, viimeiset neljä vuotta punamulta -hallitusta ovat olleet kyllä niin katastrofaalista politiikkaa, että ei mitään rajaa. Täällä ei toimi enää mikään. Eikun oho, toimiipas.
Opposition tehtävä on kritisoida istuvaa hallitusta, se kuuluu aika oleellisena osana kansanvaltaan, joka sattuu olemaan tämä rinnakkainen vaikuttamiskanava SAK:n (ja EK:n) korporatismin ohella.
Verrattaessa esimerkiksi keskustan oppositiossa noudattamia linjauksia (ns. "pekkarointi") kokoomuksen nykyisiin, voitaneen huomata aika paljon eroa viestin rehellisyydessä ja rakentavuudessa. Konkreettinen esimerkki: kokoomus ei kulje "huutelemassa" turuilla ja toreilla korottavansa kansaneläkkeen perusosaa niin paljon, että oli jo alusta asti kaikille luku- ja laskutaitoisille selvää, ettei hallitusohjelma moiselle korotukselle anna ikinä myöten - olipa hallitus vaikka KTP:n, SKP:n ja SDP:n muodostama - kuten kepujen Liisa Hyssälä suoraan valehteli vastoin parempaa tietoaan Lipposen toista hallitusta kurmotettaessa.
Opposition tehtävä on esittää vaihtoehtoja, ei valehdella tai myötäillä hallitusta kaikessa. Kansalaisten tehtävänä on sitten arvioida, että kenen viesti on uskottavin. Viestin rehellisyyteenkin olisi todellakin syytä kiinnittää huomiota, eli kuten presidentti Mauno Koivisto sanoi: "ei tule yliarvoida ihmisten politiikanharrastusta, mutta ei tule aliarvoida heidän ymmärrystään..." (tjsp)
Kokoomuksen viesti näissä vaaleissa on selvä:
Lisää oikeata työtä, kiitos!
Ei temppuja. Teennäinen ja näennäinen sapelienkalistelu ei palvele ketään. (paitsi mitä nyt ay-pamppujen valta-asemien säilyttämistä). Yksilöllä tulee olla vapaus ja siihen liittyvä valta, mutta myös vastuu: mikään puolifasistinen "SAK/SDP tietää kaikki asiasi paremmin kuin sinä itse" -järjestelmä ei voi toimia enää. Byrokratia ei saa olla itsetarkoitus. Valtio ei ole itsetarkoitus. Korporatismi ei saa olla itsetarkoitus. Ihminen yksilönä ja yhteiskunnan jäsenenä yhdessä muiden kanssa on itsetarkoitus.
Osaamisella ja työntekemisellä selviämme globalisaatiosta voittajina. Kestävä kehitys on yhdistettävissä vastuulliseen markkintalouteen, myös maailman mittakaavassa. 1800-luvun ideologia ja ihmisen luonteen vähemmän mairittelevat piirteet (kateus, kauna yms.) eivät saisi vaikuttaa yhteiskuntaan niin paljon kuin ne nykyään vielä vaikuttavat, vastakkainasettelun tulisi olla jo vähenemään päin, eikä kasvamaan, kuten SAK:n ja SDP:n viestinnästä voisi päätellä.
Yksityiskohtaiset erot löytää mm. puolueiden nettisivuilta. Yleisellä tasolla, SAK ja SDP katsovat menneisyyteen ja kannattavat menneisyydestä noudettuja ratkaisuja. Kokoomus ja laajemmin maltillinen keskustaoikeistolainen vaihtoehto katsovat tulevaisuuteen ja luottavat tulevaisuuteen. SAK ja SDP toimii inhorealistisesti, kokoomus toimii vastuullisen optimistisesti. Kumpi on realismia?
Haluaako sitä sitten maata sängyssä nyrkkiä puiden ja itkien lopun elämäänsä, kuten SAK ja SDP haluaa sinun tekevän, vai uskaltaako sitä sitten tehdä jotakin myös tulevaisuuteen katsovaa, mikä olisi kokoomuksella lähinnä sydäntä. Valinta on äänestäjän...