Eduskuntavaalit 18.3.2007

  • 199 146
  • 2 261

Viljuri

Jäsen
Hege41 kirjoitti:
Siitä sitten vaan paitaa halukkaille tilaukseen merkiksi vastakkainasettelun päättymisestä. Tämä tuotehan jatkaa loistavasti Niinistön viime keväistä vastakkainasettelun aika on ohi -teemaa.

Ehdokas näyttää kertovan, että hän vastaa kymmentä demaria. Ja osaa tehdä viestistään ihan sanaleikin. No jopas on kauheata. Toivottavasti tarkoittaa tuota poliittisessa mielessä, koska jokainen ihminenhän on tasa-arvoinen, kuten jo kaikkien pääpuolueiden puolueohjelmatkin julistavat.

Voiko hänestä tulla demareille kauan kaivattu hyvä copywriter vaalien loppurutistukseen? Jos mielipiteet poikkeaisivatkin demareiden valtavirrasta, niin tämähän ei tunnetusti ole demareille ongelma, jos nimityksistä puhutaan. (esimerkiksi YLEn Jungner)

Mitenköhän ao. mainostemppu vertautuu - osoittipa huonoa makua vai ei - SAK:n Niini$tö lehdyköihin? Tai ministeri Rajamäen lausuntoihin. Tai koko SDP:n vaalikamppanjan substanssin puutteeseen? (lue: amerikkalaistyylinen negatiivisten mielikuvien levittäminen)

Vai pitäisikö taas ottaa käyttöön jotain ääriaineisten jo aikapäiviä sitten levittämiä nettivalheita, kuten tapahtui presidentinvaalien yhteydessä, ja väittää, että kyllä ne porvarit ovat siitä vastuussa? Samalla logiikallahan voisimme verrata Kommunistisen työväenpuoleen linjauksia SDP:n politiikkaan... erityisesti nuo Pohjois-Koreaa tukevat lausunnot ovat helmiä! SKP:han kannatti koko vasemmiston yhteistyötä. :)
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viljuri kirjoitti:
SAK:ssa todellista valtaa käyttävät muutamat teollisuusliitot, joilla on todelliseen asemaansa nähden suhteettomasti valtaa.

Puuttumatta itse asiaan kysyisin, että eikös juuri valta ole se mikä määrää kunkin toimijan todellisen aseman?
 

Viljuri

Jäsen
Snakster kirjoitti:
Puuttumatta itse asiaan kysyisin, että eikös juuri valta ole se mikä määrää kunkin toimijan todellisen aseman?

Tarkoitan tällä lähinnä sitä, että miljoonajäsenistä SAK:ta ohjaa pieni ydinjoukko teollisuusliittoja. Valtaosa SAK:n liitoista on tuon valtapiirin ulkopuolella.

Puhumattakaan siitä, että em. liittojen jäsenillä on asiat ainakin jo "suhteellisesti hyvin" verrattuna moniin SAK:laisiin palvelu- ja naisvaltaisiin liittoihin ja aloihin. Mikäs siinä jos osaa neuvotella hyvin, en minä sitä vastusta. Vaikka osa noista neuvottelutuloksista onkin suoranaisesti saavutettu muiden kustannuksella (devalvaatiokierre), ja onko se sitten nyt niin "solidaarista" demareiden mielifraasia mukaillen? (itse käyttäisin termiä oikeudenmukaisuus)

Enkä kyllä halua mitään paperin palkanalennuksia, jos sitä luulette... :)
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Viljuri kirjoitti:
Hege41 kirjoitti:

Ehdokas näyttää kertovan, että hän vastaa kymmentä demaria. Ja osaa tehdä viestistään ihan sanaleikin. No jopas on kauheata.

Ensiksikin, arvon Viljuri, kokeile saada edes nimimerkkini oikein. Lähelle meni jo, mutta ei aivan nappiin.

Kyseessä on tosiaan ehdokas Suomalainen, mutta moiset sanaleikit ovat varsin vaarallisia. Etenkin kun kirjoitusasu on sellainen, että siinä ehdokkaan sukunimi peitetään kansallisuudeksi.

Tekeekö ehdokas Suomalainen muuten yksin samat asiat kuin kymmenen demaria? Häntä äänestämällä saa siis kymmenen demaria eduskuntaan? Aika heviä.
 

Viljuri

Jäsen
HeGe41 kirjoitti:
Ensiksikin, arvon Viljuri, kokeile saada edes nimimerkkini oikein. Lähelle meni jo, mutta ei aivan nappiin.

Kyseessä on tosiaan ehdokas Suomalainen, mutta moiset sanaleikit ovat varsin vaarallisia. Etenkin kun kirjoitusasu on sellainen, että siinä ei ehdokkaan sukunimi peitetään kansallisuudeksi.

Tekeekö ehdokas Suomalainen muuten yksin samat asiat kuin kymmenen demaria? Häntä äänestämällä saa siis kymmenen demaria eduskuntaan? Aika heviä.

Pahoittelen kirjoitusvirhettä. Nimien osalta ne eivät todellakaan ole hyväksyttäviä, sen verran pitää kunnioitusta osoittaa keskustelukumppanilleen. (varsinkin kun olen itse jo moisesta virheestä kolmatta henkilöä huomauttanut)

Jälkimmäiseen kysymykseesi en osaa vastata. En tunne ehdokasta yhtään, mutta epäilisin todellakin sitä, että hän saisi saman aikaan kuin kymmenen demaria. Puhuttiimpa sitten hyvässä tai pahassa... :)
 

Barnaby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ari Gold
Lapanen kirjoitti:
Työmarkkinavoimien kanssa tosin ressukat eivät taitaisi osata toimia kovin järkevästi.
No jo on kun etujärjestöihin viitataan lähes uskonnolliseen sävyyn. Mutta miksi lähtökohtana on jälleen punaisen uhkakuvakoalition perusasetelma, jossa Sakissa ollaan vahvempia ja siitä ei eduskunnassakaan saa olla toista mieltä? Työmarkkinajärjestöjen "kanssa järkevästi toimiminen" on Suomessa täysi paradoksi: ei niiden kanssa toimita, ne toimittavat ehdot. Hyvä yhteiskuntarauha on siis (edelleen) sitä, että tietyt etujärjestöt saavat oman mielensä mukaan huseerata ja teettää niille kuulumattomia päätöksiä eduskunnalla?


Lapanen kirjoitti:
Tässäkin ketjussa kukkiva kauna ja itseluodut uhkakuvat ovat piiskanneet porvareita vaalikiimaan jo sen verran pitkään
Lätkästä osaat kirjoittaa näppärästi ja siten ihmettelenkin miten ajatteleva mies(?) pystyy asemoimaan itsensä tällaiseen tilaan. Miten se taas menikään kun yksi päivä tässä asiakkaalleni ajaessa kuuntelin radiosta päivänpolttavaa politiikkadebattia ilman debattia, jossa muutama sossulan demari maalaili miten julkisen sektorin houkuttelevuus työnantajana nostetaan nousuun ja miten sossulan demarit järjestävät 20.000kpl lisää hoitohenkilökuntaa jii-än-ee, mutta loppukaneetti sille kaikelle oli kun sossulademaritäti ääni väristen summasi sen kaiken yhteen kuinka nyt ollaan *TAISTELEMASSA* hyvinvointiyhteiskunnan puolesta. Tainnut täti raukka katsella liikaa bussipysäkkimainoksia - kenties samalla pysäkillä jolta myös Lapanen nousi vastakkainasettelujunaan. Ts. mikä ryhmittymä tässä onkaan taas piiskannut itseään vaalikiimasta punaiseksi keksityillä uhkakuvillaan?


Lapanen kirjoitti:
...että päästessään omin päin huseeraamaan, ei tuosta aiheutuisi kuin eripuraa ja muuta turhaa kränää yhteiskuntaan.
Kyllä, erityisesti jos uskaltautuisivat väittämään sellaista harhaista visiota, että talouspolitiikkamme ei enää perustu teollisen vallankumouksen aikaiseen herra vastaan työläinen vastakkainasetteluun. Parempi onkin pitää status quo yllä ja antaa hakiksen punakoneen jaella pienestä kakusta vähän reilumpia siivuja omille pojille kuin virittää työmarkkinat niin että kakku kasvaa. Siinä sitä rauhaa - punaveljet.


Lapanen kirjoitti:
Demarityyppinen hiljaa hivuttaminen toteuttaa tarvittavat uudistukset huomattavasti hienovaraisemmin, ilman turhia lakkoilusta ynnä muusta hässäkästä aiheutuvia vahinkoja talouselämälle ja kansantaloudelle ja ilman että ay-liike radikalisoituu tai vasemmisto yhtenäistyy turhan paljon.
Heh, "tarvittavat uudistukset"! Mitäs tässä mitään vaaleja edes pidetään - kele - kyllähän "tarvittavat uudistukset" tulevat hoidetuksi siinä sivussa, vähän niin kuin tämä YT-laki pikkufirmoille. Eihän siinäkään paljoa otettu takkiin talouselämän ja kansantalouden puolella.


Lapanen kirjoitti:
Vanha totuus on, että kun toisen laidan hörhöt päästetään tarpeeksi vapaasti mellastamaan, vahvistuvat vastakkaisen laidan hörhöjoukot. Hyvää viihdettähän tuosta toki seuraa, ainakin niille jotka eivät joudu menosta itse kärsimään. Tippaakaan vastuuntuntoisesti ympäristöönsä suhtautuvan tuollaista on silti melko hankalaa toivoa.
Varmaankin keskimäärin näin, mutta Suomessa nämä molemmat laidat ovat käytännössä kuitenkin hyvin paljon lähempänä toista laitaa kuin toista. Toisella äärilaidalla ei ole mitään kovinkaan radikaalia ehdotusta, kun taas toinen laita haluaisi mm. laittaa pääomatulot täysin progressiivisesti verotettaviksi, mikä vastaisi ison mittakaavan housuihin kusemista pakkasella, aiheuttaisi hetkittäisen verotulojen kasvu -hyvänolon ja ohjaisi suurimman osan suomalaisesta omistuksesa muualle. Joidenkin on toki vaikeaa ymmärtää että Neuvostoliittoa ei enää ole ja että markkinatalous on paremman puutteessa se pakollinen valinta, mutta suomalaisten äärilaitojen tasapäistäminen vastuutunnon nimissä on vastuutonta.
 

Viljuri

Jäsen
Päivän sosiaalidemokraattisissa sanomissa (HS) on Jaakko Anhavan mielenkiintoinen poleeminen kirjoitus siitä, että "minkä jokainen tietää, mutta jättää valitettavasti sanomatta".

Liittynee näihinkin vaaleihin, valitettavasti.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Asia selvä - Tanskanmaalla ei mätää

Mietinpä tässä lukiessani HS:n juttuja läpi, että tietääköhän Katainen ja Kokoomus mitä kannattaa?

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/...isyydenhoidosta+Tanskan+malliin/1135225313625


Kursittaminen alkaa Tanskassa samaan aikaan kuin ammattisuoja lakkaa eli vuoden päästä. Suomessa ammattisuoja kestää vain kolme kuukautta. Tämän jälkeen kirurgille saa alkaa tarjoamaan ojankaivajan hommia. Katainen siis kannattaa ammattisuojan pidentämistä Suomessa.


Irtisanominen ei ole Tanskassa mitenkään olennaisesti Suomea helpompaa. Tanskassa irtisanomisajat vaihtelevat alojen mukaan ja niihin vaikuttavat palveluvuodet kuten Suomessakin. Tanskassa irtisanomisajat liikkuvat normaalisti haitarissa 2-6kk. Eli hyvin pitkälti samoissa haminoissa kuin Suomessa. Tanskassa on useissa työehtosopimuksissa myös määritelty irtisanomiskorvaus. Tämä on Suomessa taas erittäin harvinaista. Joten Katainen kannattaa työehtosopimuksiin lisättävää irtisanomiskorvausta ja tätä kautta Suomen helpon irtisanomisen vaikeuttamista. Minusta tämä voisi heikentää Suomen kilpailukykyä, mutta Kykypuoluetta se ei tunnu haittaavan.

Kuten meilläkin Tanskassa irtisanominen on perusteltava, joka tarkoittaa että irtisanomisten yhteyksissä käytetään Suomessakin tuttua tuotannolliset/taloudelliset vakioselitystä. Suomessa on YT-neuvottelut, mutta Tanskassa pitää irtisanomisista ilmoittaa etukäteen ja ay-väellä on oikeus neuvotella ennen irtisanomisia, joten miten tämä eroaa Suomen mallista? Ei mitenkään. Joten Katainen kannattaa status quota YT-neuvottelujen suhteen.

Työttömyysturvalle on Tanskassa katto (eli noin reilut 1900 euroa). Suomessa tuohon ansiosidonnaisella pääsee 6000 euron kuukausituloilla. Suomessa ansisidonnaista saa 500 päivää, Tanskassa tuota rahaa tippuu tilille 2100-3000 päivää (minimi neljä vuotta täysin kouluttamattomille). Katainen siis kannattaa ansisidonnaisen radikaalia nostamista ja sen keston viisinkertaistamista.

Lisäksi Tanskassa on selvästi Suomea laajempi julkinen sektori, joten Kokoomus haluaa paisuttaa siis myös sitä.

Tietysti myös Tanskassa on parempi palkkataso, joten Kokoomuksen linja on suomalaisen duunarin palkan nostaminen.

Suomessa on tällä hetkellä voimassa Tanskan malli helppoine irtisanomisineen, mutta työntekijälle mieluisat asiat puuttuvat tai ovat laimennettuja light-versioita. Ok, työnantajamaksut ovat alempia yrityksille Tanskan maalla, mutta sen osan maksaakin sitten valtio ja se näkyy verotuksessa. Kokonaisveroasteessa Tanska onkin Suomea edellä. Verotuksen painopiste ei olekkaan Tanskassa duunaria kiusaava palkkavero, vaan yrityksiä rokottavissa veroissa (yhteisövero ja osinkovero). Eli Kokoomus haluaa nostaa kokonaisveroastetta nostamalla yhteisöveroa ja osinkoverotusta.

Tässä valossa SDP:n loanheittokampanja on turha ja jopa valheellinen. Yksikään pääpuolueista ei ole luvannut tälläistä suffelipakettia satunnaiselle palkansaajalle.

Tosin Kaitainen ei ole tuottanut julkisuuteen lukuja mitä Tanskan mallin käyttöönotto toisi kansantaloudelle. Sen sijaan Katainen on paukuttanut päätä niin SDP:lle kuin Keskustalle ylisuurista lupauksista. Niin, eihän julkisen sektorin työntekijämäärän kasvattaminen 200 000 työntekijällä (lähinnä koulutus-, terveys- ja sosiaalipalveluihin), työttömyysturvan keston viisinkertaistaminen ja tason korottaminen 50%:lla varmaan maksa paskaakaan.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Vielä liittyen YLEn vaalitentteihin. Huh heijaa RKP:n puoluejohtaja ja ylimielinen täti olivat äärettömän huonoja. En olisi uskonut sanovani tätä, mutta Timo Soini pesi heidät 1000 - 0, kun kävi samaisessa ohjelmassa viikkoa aikaisemmin.

Tästä ohjelmasta jäi lähinnä käteen se muistutus, että RKP:n puoluejohtajan Stefan Kallinin työskentely feministinä on ollut aika vakuuttavaa. Ainakin tämän mukana olleen ylimielisen tädin mielestä. Toivottavasti puolueen marginalistuminen jatkuu.
 

OldTimeHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Bayern München, Deutschland
SDP:n kampanja on kyllä varsin arveluttava. Huoli yhteiskunnan peruspalveluiden tulevaisuudesta on sinänsä ihan perusteltu, mutta olisihan tuon asian voinut esittää positiivisessa, rakentavassa hengessä ilman kohtuullisen selvää viittausta Kokoomukseen.

Kun vielä samaan aikaan Jyrki Katainen on lähes jokaisessa puheenvuorossaan demareiden kurkussa kiinni, niin Kepun puoluetoimistolla taidetaan hieroa käsiä yhteen ja hykerrellä tyytyväisinä. Ei taida sellaista vaalitulosta ollakaan, jolla kepulta jäisi hallituspaikka saamatta.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Korjaus äskeiseen

Totuuden nimissä tein pientä jatkotutkimusta Kataisen suhtautumisesta Tanskan malliin, koska leipätekstissä oli viitattu ettei hän ottaisi mallia Tanskasta vaikka 59 prosenttia kokoomuslaisista, niin tekisikin. Mielestäni Kataista on lainauttu HS:ssä tarkoitushakuisesti, sillä tuo Kataisen oma mielipide käy vasta selville leipätekstistä vaikka miehen omat kommentit tukevat vastakkaista mielipidettä.

Lainaus Vaalikoneesta:

http://www.vaalikone.fi/eduskunta2007/naytaehdokas/Jyrki+Katainen/1024/3330

Väittämä: Suomen työmarkkinoilla tulisi ottaa oppia Tanskasta, missä irtisanominen on helpompaa mutta työttömyysturvan taso korkeampi.

Katainen, Jyrki: Jokseenkin eri mieltä.

Tanskassa on toteutettu rohkea työmarkkinoiden kokonaisuudistus, joka toimii. Suomessa tarvitaan samankaltaista rohkeutta uudistuksiin. Tanskan malli ei silti sinänsä sellaisenaan Suomessa toimisi, koska täällä elinkeinorakenne on erilainen ja etäisyydet ovat moninkertaisia, eikä minkä tahansa työn vastaanottaminen ole niin helppoa. Tärkeintä on purkaa työllistymisen kynnyksiä sekä joustavoittaa pienten palkkatulojen, työttömyysturvan ja sosiaalitukien yhteensovittamista.

Tulkitsin siis väärin Kataisen kannan Tanskan malliin.
Toisaalta kysymys itsessään oli väärin aseteltu, koska Tanskan irtisanominen ei ole Suomea helpompaa. Termin Tanskan mallin etymologia viittaisi siihen, että mallia otettaisiin Tanska-nimisestä maasta.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
OldTimeHockey kirjoitti:
SDP:n kampanja on kyllä varsin arveluttava. Huoli yhteiskunnan peruspalveluiden tulevaisuudesta on sinänsä ihan perusteltu, mutta olisihan tuon asian voinut esittää positiivisessa, rakentavassa hengessä ilman kohtuullisen selvää viittausta Kokoomukseen.

Kun vielä samaan aikaan Jyrki Katainen on lähes jokaisessa puheenvuorossaan demareiden kurkussa kiinni, niin Kepun puoluetoimistolla taidetaan hieroa käsiä yhteen ja hykerrellä tyytyväisinä. Ei taida sellaista vaalitulosta ollakaan, jolla kepulta jäisi hallituspaikka saamatta.

Väärin. Siellä mietitään kuumeisesti, millä raflaavalla esiintulolla sais kaapattua huomion. Todellisuudessa, mikään puolue ei tuolla vahingossakaan pyri koskettelemaan mitään asioita, joilla on jotakin todellista arvoa. Sen sijaan kilpaillaan huomiosta ja ärhentelyllä suuntaan, jos toiseenkin, pyritään luomaan mielikuvaa jostain tehokkuudesta tai päättäväisyydestä. Demareille olisi tärkeätä saada heräteltyä kansa vaaliuurnille, siinä heidän avaimensa menestykseen, kokkarit ja kepu taas pyrkii ärhentelemään kansaa herättelemättä, jos mielivät menestyä. Että tämmöiset soitimet tälläkin kertaa.

Jos jatkossa huomio kiertää kepuja tehokkaasti, niin kattokaapa vaan, kun eräs Kuronen nousee framille retostelemaan mahtisonni heinäseipään viriliteetillä, rasvasine yksityiskohtinen. Turha on silloin enää demujen ja kykyjen siinä ärhennellä, huomio on menny. Laskelmoitu juttu.
 

Rodion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
Huvittava huomio tämän päivän Hesarista:

Keskustan puoluesihteeri sanoo, että sateenkaarihallitus on selvästi rakenteilla... Johon SDP:n puoluesihteeri sanoo vastaan, että kyllä tässä porvarihallitusta suunnitellaan. Kokoomuksen edustajan kommentti viimeisenä: tuntuu välivaalilta, koska punamullan jatko tuntuu olevan jo sovittu.

Lisäksi Esko Aho näkyy kommentoivan, että laimeimmat vaalit 30 vuoteen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
JypFabu kirjoitti:
Todellisuudessa, mikään puolue ei tuolla vahingossakaan pyri koskettelemaan mitään asioita, joilla on jotakin todellista arvoa.

Perustuloasia on todennäköisesti juuri tämmöinen - kärsii todennäköisesti saman kohtalon kuin vihreiden ja nuorsuomalaisten rakenneuudistusehdotukset 90-luvulla: vaietaan asiakeskusteluna kuoliaaksi. Kolme suurinta puoluetta on yleensä tässä ne pää-syntiset - ei ihme, kun ajattelee, että juuri ne hyötyvät olemassaolevista yhteiskunnallisista rakenteista. Kellään niistä ei ole suurta intressiä rohkeisiin aloitteisiin. Näin ollen rakenteet muuttuvat poliittisen keskustelun ulkopuolella, vähittäin, ja "pakon edessä", refleksinomaisesti ilman mitään pitemmän tähtäimen suunnittelua. Vaalikampanja on se hetki poliittista prosessia kun vakavaa asiakeskustelua erityisesti pyritään välttämään.
 

Luiro

Jäsen
Rodion kirjoitti:
Huvittava huomio tämän päivän Hesarista:

Keskustan puoluesihteeri sanoo, että sateenkaarihallitus on selvästi rakenteilla... Johon SDP:n puoluesihteeri sanoo vastaan, että kyllä tässä porvarihallitusta suunnitellaan. Kokoomuksen edustajan kommentti viimeisenä: tuntuu välivaalilta, koska punamullan jatko tuntuu olevan jo sovittu.

Lisäksi Esko Aho näkyy kommentoivan, että laimeimmat vaalit 30 vuoteen.

Täytyy luottaa siihen, että kolme suurta ei pääse sopuun hallituksesta ja sitten muodostetaan punavihreä hallituskoalitio.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Viljuri kirjoitti:
Kansantalouden ja kaikille oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentaminen muuttuvassa ympäristössä ei valitettavasti onnistu enää niillä opeilla ja asenteilla, joita monet näistä ay-jyristä omaavat. Jahka Etelärannan suurteollisuuspuolen kaveritkin ovat melko suoraviivaisia, niin ao. henkilöiden keskenään pyörittämän korporatistisen järjestelmän hegemonisuus ei todellakaan ole pelkästään hyvä asia, ei edes järjestelmälle itselleen, puhumattakaan peräpeiliin katsomisen aiheuttamista laajemmista yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Tässä on vaaleihin vielä vajaat kolmisen viikkoa aikaa, joten nyt ehtisit laittaa tähän kaikille ohjeet siitä, miten tämä "Kansantalouden ja kaikille oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentaminen muuttuvassa ympäristössä" saataisiin onnistumaan.

Mitä konkreettisia muutoksia pitäisi tehdä? Ketä tässä pitäisi äänestää, että saataisiin asiat kuntoon?

Sen verran vaikeutan, että mitään perus-liirum-laarumia ei hyväksytä.
 

Viljuri

Jäsen
Tami Talk kirjoitti:
Tässä on vaaleihin vielä vajaat kolmisen viikkoa aikaa, joten nyt ehtisit laittaa tähän kaikille ohjeet siitä, miten tämä "Kansantalouden ja kaikille oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentaminen muuttuvassa ympäristössä" saataisiin onnistumaan.

Mitä konkreettisia muutoksia pitäisi tehdä? Ketä tässä pitäisi äänestää, että saataisiin asiat kuntoon?

Sen verran vaikeutan, että mitään perus-liirum-laarumia ei hyväksytä.

No ensinnäkin en ole poliitikko ja en myöskään toimi politiikassa. Luotan edustukselliseen demokratiaan siltä osin, että minua tämän aihealueen osalta "viisammat" (poliitikot, ja ne moninaiset tahot, joita poliitikot valiokunnissaan mahdollisemman laajasti ja yhteiskunnallisesti edustavasti kuuntelevat asioista päättäessään) tuovat konkreettiset ehdotukset "framille", vähän niin kuin Manulle aikoinaan illallisen. Tämä siis siitä huolimatta, että tekstini varmasti vaikuttaa hyvin "poliittiselta" (lue: ei sano mitään), ja jopa täysin muulta vastaukselta kuin mikä esittämäsi kysymyksesi oli. :)

Lähinnä "kansalaiskeskustelijana" olen halunnut tuoda omia subjektiivisia mielipiteitäni esille, ja vain Jatkoajassa. Keskustelun taso on kuitenkin täällä moderoinnin tason vuoksi näissä asioissa melko hyvää ja toisinaan viihdyttävääkin.

Mutta miten oman kokemuspiirini kautta näkisin asiaa, niin ainakaan noilla viime vuosisadalla olleilla jakolinjoille ei tulisi antaa merkitystä nykypäivässä. Em. jakolinjat nykypäivään siirrettynä ovat myös absurdeja, Tarja Halosen kaltaisen rahaporhon olisivat punaiset todennäköisesti kaltanneet 1918 sisällissodan alkuvaiheissa tai lopussa. Oman isäni isovanhemmat eivät ottaneet osaa tuohon osaltaan ulkoapäin tulleeseen ideologiseen kökköön, kummallakaan puolella (olihan siinä muitakin syitä, tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla; mm. työaikaa ja torppareiden "vapauttamista" koskevat lait oli jo laadittu, mutta ei saatettu kaikilta osin voimaan Venäjän ja maan sisäisen ideologisen kuohunnan vuoksi). Ei siinä onnettomuudessa paljon empatia tai näytelty empatia (olisiko kysymyksessä itse asiassa sosiopatian peittäminen?) paljon olisi auttaneet. Olisiko siis syytä jättää jo asia rauhaan, ja olla tuomatta sitä vaaleihin mukaan, joko suoraan (mm. Lipposen "luokkakonflikti"-puheet) tai välillisesti? (SDP:n vaalimainonta)

Eihän se työntekijän ja työnantajan välinen intressiristiriita sinänsä minnekään poistu, mutta muunkinlaista dialogia on kehitettävä kuin ainaista näennäistä vastakkainasettelua vanhojen 1800-luvun aikansa eläneiden virheellisten oletusten pohjalta. Kun työnantaja menestyy, menestyy työntekijäkin. Ainakin useimmiten.

Markkinatalous, talouskasvu ja globalisaatio eivät ole mikään mörköjä, joilla humanistisesti suuntautuneiden tulisi "pelotella" ihmisiä.

Talousjärjestelmä ja siihen liitännäinen joko ensisijainen tai toissijainen yhteiskunnallinen kehitys on meillä täällä vieraanamme niin kauan kunnes tieteen ja tekniikan kehitys "taikoo" niukkuuden" pois. (allokoinnin tarve syntyy resurssien ja tuotannontekijöiden niukkuudesta ihan taloustieteellisestikin)

Suhteessa aiempiin "kilpailijoihinsa", maltillisesti ohjattu ja säännelty markkinatalous yhdistettynä edustukselliseen demokratiaan toimii vain parhaiten. Niin meillä, kuin muuallakin maailmalla. Ei se ole luonnonlaki, mutta käytäntö on sen osoittanut.

Aina ei demokratia ja oikeudenmukaisuus seuraa talouskasvua tai päinvastoin, mutta pitkässä juoksussa näin kuitenkin tuppaa tapahtumaan.

Mitä konkreettista tulisi tehdä, on aina erittäin vaikea kysymys. Ikävää, mutta näin asia on. Ilmaisia lounaita ei ole (paitsi koko universumi), ja populismi on syvältä. Lähes kaikki asiat vaikuttavat toisiinsa, ja usein yhdellä ratkaisulla on odottamattomia sivuvaikutuksia.

Siksi kun jotain tehdään, sen tulee perustua laajaan ja kattavaan valmisteluun. En minä osaa tarkkaa sanoa, että miten paljon esimerkiksi palkkaverotusta tulisi laskea, että se samaan aikaan takaisi työnteon kannattavuuden kaikissa olosuhteissa (vrt. yllä Kataisen vastaus Tanskan-malliin), mutta ei vaarantaisi samaan aikaan välttämättömiä sosiaalipalveluja ja valtion verokertymän tasoa. On sille kuitenkin jotain tehtävä.

Vain työnteolla ja siitä syntyvällä kestävän kehityksen periaatteita noudattavalla talouskasvulla hyvää tulee jaettavaksi. Jatkuva kehittyminen osaamisen ja koulutuksen kautta on välttämätöntä (laajemmin tieteen), muuttuvat globaalit ja pienemmätkin haasteet sattuvat vain olemaan sellaisia... (tiesikö Marx ilmastonmuutoksesta, Bismarck sosiaaliturvan toisinaan aikaansaamista kannustinloukuista, tuhannet ja taas tuhannet yrittäjät ja takaajat siitä, että markan ulkoinen arvo ja kiinteistöjen arvot romahtavat 1990-luvun alussa tai Mieto sitä, että puusuksilla ei enää Innsbruckissa lasikuitusuksille pärjää?)

Mahdollisuuksissa pitää vallita oikeudenmukaisuus (esimerkiksi ei lukukausimaksuja yliopistoihin), mutta joka tapauksessa kaikki työ on arvokasta. Se mitä itse teemme tai saavutamme tai olemme saavuttamatta ei ole yleensä geeneissä tai luokka-asemassa, vaan valinnoissamme. Jotain valtiollista ohjausta valintojen tekemisen tukemiselle on hyvä olla, mutta perustaltaan kysymys on yksilöistä. Emme ole Borg tai muukaan kollektiivi vaikka samassa yhteiskunnassa yhdessä toimimmekin. Yksilöllä tulee olla vapaus ja vastuu.

Kuitenkaan Suomi ei ole lähelläkään sellainen onnela kuin me (myös minä) toisinaan haluamme kuvitella. (Yksityis)varallisuutemme on pienin lähes kaikista jälkiteollisista maista. Avointa köyhyyttäkin esiintyy, sosiaaliturva näyttää turvaavan vain perinteisen työuran tehneiden asemaa aukottomasti. Sosiaali- ja terveyssektori on kaikista kauniista puheista huolimatta myös sekin monella mittarilla yksi teollisuusmaiden heikoimmista.

Pelkkien lisäpanostusten lisäksi tarvittaan myös asenneilmaston avautumista, yrittäjyyden ja työnteon kannustamista, byrokratian keventämistä, maltillista tehokkuuden kasvua kunnallisiin ja yksityisiin julkisia palveluja tuottaviin yksiköihin, entistä laajempaa kansainvälistä yhteistyötä? En minä tiedä. Pääasia on kuitenkin on, että heikoimpia ei jätetä jälkeen, ei se, että naapurisi ei saisi tienata tai vaurastua sinua enempää. Ei ihmisluonteen tiettyjen "ei-niin mairittelevien" piirteiden varaan tulee enää rakennella ideologioita tai suositella käytännön ratkaisuja.

Pääasia, että äänestää. Jos ei muuta, niin osallistumalla saa itselleen hyvän mielen. Lähes kaikissa puolueissa on jotakin hyvää, mutta ehkä vallanvaihto aina välillä tekisi hyvää. Myös niille, jotka vallasta joutuisivat välillä luopumaan.
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Barnaby kirjoitti:
Työmarkkinajärjestöjen "kanssa järkevästi toimiminen" on Suomessa täysi paradoksi: ei niiden kanssa toimita, ne toimittavat ehdot. Hyvä yhteiskuntarauha on siis (edelleen) sitä, että tietyt etujärjestöt saavat oman mielensä mukaan huseerata...

'Työmarkkinajärjestöt toimittavat ehdot' -slogan on modernia kahtiajakoa syventävää jargonia, jolla ei juuri ole totuuspohjaa. Kyse on puhtaasta propagandasta ja vaalikiiman lietsonnasta.

Suomessa on sentään viime vuosina kovennettu velvollisuutta aktiiviseen työnhakuun ja lyhennetty irtisanomisaikoja, pari esimerkkiä mainitakseni. Ovatkos nämä perinteisesti olleet ns kuumaa perunaa ay-liikkeelle? No, ovat. Ketkäs näitä uudistuksia ovat olleet ajamassa eteenpäin? No, demareita ei ainakaan voi syyttää sivuraiteella olemisesta.

Onkos ay-liike pitänyt asiassa kovinkin kovaa äläkkää? No, eivät.

Olisiko näiden uudistusten läpivienti onnistunut näin sopuisasti porvarihallitukselta? Silkka kunnioitukseni kanssakirjoittajiani kohtaan estää minua vastaamasta tähän itse. Toki vikaa olisi silloin ollut molemmissa osapuolissa mutta, niin, vikaa olisi ollut molemmissa osapuolissa.

Haavekuva siitä, että porvarihallitus jotenkin onnistuisi murentamaan ay-liikkeen vaikutusvaltaa tehokkaammin kuin punamulta tai sinipuna, on haihattelua. Vaikutus olisi juuri päinvastainen jos nämä 'ay-liike on syypää huonoihin keleihin' -nimisiä muroja vuosikausia aamiaiseksi natustelleet veijarit pääsisivät keskenään huseeraamaan.

Tietyillä uhkakuvilla fabulointi kertoo lähinnä hyvinvointikakaroiden (joihin itsekin kuulun) jännityksen kaipuusta tylsään ja poroporvarilliseen elämään.

Jostain yt-laista mesominen on aika turhaa. Ottakaa nyt hyvät veljet edes selvää mitä koko termi tarkoittaa. Ei siinä vaadita muuta, kuin että lain edellyttämissä tapauksissa työnantaja kuulee työntekijöiden näkemystä asiasssa. Kuulostaako kohtuuttomalta? Kyllä ne yt-lain piiriinkin kuuluvat päätökset tekee edelleen työnantaja, ei joku mystinen ay-pamppu joka pitää Arkadian mäkeä ja koko kansakuntaa rautaisessa otteessaan ja kauhun vallassa.

Muutoinkin omien mielipiteiden perustelu sillä, että 'sinä olet vasemmistolainen ja siis väärässä ja harhaanjohdettu', ei saa ketään pohtimaan muuta kuin moisen perustelun esittäjän asioihin perehtyneisyyden astetta.
 

-Mercury-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
SAK avasi pelin eilen, kannustavat äänestämään, muuten alkoholia lipittelevä vanha herrasmies päättää puolestasi.
"Duunari, älä äänestä. Kyllä minä osaan päättää puolestasi." Kaikuu iskulause.
kuvia ym. materiaalia

Telkkariin on sitten tulossa mainos jossa loistava suomalainen näyttelijä Oiva Lohtander istuu pitkän herkkuja notkuvan pöydän päässä ja ahmii niitä suuhunsa kovalla tahdilla. Tämän ilmeisen varakkaan porsaan ajatukset tuodaan sitten julki lukijan äänellä, ja ne ovat tuota samaa linjaa: "minähän saan päättää, eiväthän ne edes äänestä."
TV1 20.30 uutiset - juttu tästä kampanjasta alkaa ajassa 1.07 ja tv-spotti 1.42.

Ylen uutinen.
 

Viljuri

Jäsen
-Mercury- wrote:
SAK avasi pelin eilen, kannustavat äänestämään, muuten alkoholia lipittelevä vanha herrasmies päättää puolestasi.

Ilmeisesti poliittisten vaalimainosten tekemisen oppia oli Heinäluoma tuossa äskettäin Amerikasta hakemassa, tai ainakin näin asia on nähtävä matkan muiden tulosten puuttuessa.

Outoa, että yleensä amerikkalaisuuteen ja amerikkalaisiin ilmiöihin asiallisen ja vähemmän asiallisen kriittisesti suhtautuvat keskustelijat (asialliselta puolelta esimerkiksi mjr) eivät ilmeisesti näe SAK/SDP:n valitsemassa taktiikassa mitään vikaa?

Kuitenkin valittu taktiikka ja viestin sisältö muistuttavat melko paljon Scooter Libbyn, Karl Roven, Kenneth Mehlmanin, Donald Rumsfeldin, Dick Cheyneyn ja muiden neokonservaativien suosimien kampanjoiden tyyliä, vaikka tietyt avainsanat onkin korvattu toisilla.

Retoriikan ja välitettävän viestin yksipuolisuus on kuitenkin sama. Homoja tulee vastustaa (vaihda: porvareita), Jeesus on ainoa oikea tie eteenpäin (vaihda: SAK ja korporatismi), kristillisiä perhearvoja kannattaa (vaihda: korkea veroaste), "pahan akselin" muodostuminen tulee estää (vaihda: keskustan ja kokoomuksen porvarihallitus), sotaa kansainvälisiä terroristeja vastaan ei ole voitettu (korvaa: viittaukset viime vuosisadalle, Rajamäen näkemä "uudenlainen" oikeistovoimien itsetunnon kasvu) jne...

Vähät substanssista, jos viesti myy. Niinhän se Faux Newskin tekee...
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viljuri kirjoitti:
-Mercury- wrote:

Ilmeisesti poliittisten vaalimainosten tekemisen oppia oli Heinäluoma tuossa äskettäin Amerikasta hakemassa, tai ainakin näin asia on nähtävä matkan muiden tulosten puuttuessa.

Outoa, että yleensä amerikkalaisuuteen ja amerikkalaisiin ilmiöihin asiallisen ja vähemmän asiallisen kriittisesti suhtautuvat keskustelijat (asialliselta puolelta esimerkiksi mjr) eivät ilmeisesti näe SAK/SDP:n valitsemassa taktiikassa mitään vikaa?

Kuitenkin valittu taktiikka ja viestin sisältö muistuttavat melko paljon Scooter Libbyn, Karl Roven, Kenneth Mehlmanin, Donald Rumsfeldin, Dick Cheyneyn ja muiden neokonservaativien suosimien kampanjoiden tyyliä, vaikka tietyt avainsanat onkin korvattu toisilla.

Höh, tästä on pitkä, pitkä matka USA:n täsmäohjattuihin lokakampanjoihin. Mitä tuosta pätkästä pystyi ymmärtämään niin kohdetta ei oltu yksilöity mitenkään. Tietysti jos Kokoomus kokee samaistuvansa... Lähinnähän siinä oli kärjistetty, ei todellakaan taitavasti, se perustotuus että yhteiskunnallisesti hyvässä asemassa olevat äänestävät ahkerammin. Tämän voi havainnoida vaikka vertailemalla Kauniaisten ja Mellunmäen äänestyslukuja. Sinänsä sitä tietysti toivoo, ettei mentäisi kovin amerikkalaiseen suuntaan, mutta onhan täällä osattu omastakin takaa - sukupolvi sitten vuorineuvokset olivat mm. olevinaan sitä mieltä, että Koivisto (huom. ei typo) vie Suomen sosialismiin... Tämä yritys vaikuttaa siis vielä aika vaatimattomalta. Kommunistinen YLE oli vielä raahannut uutisiin Suomen Yrittäjien edustajan pahastumaan - jotenkin olin kuvitellut että nämä edustavat enemmän sitä PK-sektoria, joka on valovuosien päästä mistään kumpujen öiden patruuna-hahmoista. Sen tämä - oliko pj? - henkilö kyllä sanoi, että "omistajat ovat vastuullisia", mikä kai tarkoittaa pörssiyhtiöiden kohdalla sitä, että amerikkalaiset eläkesäätiöt ovat vastuullisia. Ja varmasti ovatkin, sijoittajilleen.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Eikös tuo SAK:n kampanja muistuta aika paljon 1990-luvun lopun nuoria aktivoimaan pyrkineeseen "Älä äänestä. Setä äänestää puolestasi" kampanjaa? Kampanjan järjestäjää en muista. Saattoi olla jopa joku SAK:n nuorisojärjestö tai sitten joku muu poliittinen opiskelijajärjestö. Kampanja oli kuitenkin tehty isolla rahalla ja "setänä" esiintyi vaalijulisteissa irstas keski-ikäinen setä, jonka peloteltiin vievän opintotuet ynnä muut.

Pidin silloin tuota kampanjaa onnistuneena, koska tuo setä-hahmo oli tehty ainakin silloiseen kehitysvaiheeseeni tarpeeksi tunnistettavaksi karakatyyriksi. Lothanderin vuorineuvos tuo kuitenkin itselleni kiusallisesti mieleen vanhat vuorineuvos- ja patruuna-ajat, joilloin työntekijöistä pidettiin huolta.

Jos modernia karikatyyriä olisi haluttu, niin parempi hahmo olisi ollut orwellmaista tehostus/saneeraus/streamlining/balancing workforce mantraa hokeva nykyajan toimitusjohtaja-tyyppi.

Toisaalta kuinka monta erinlaista perusviestiä näissä "mene äänestämään" kampanjoissa voi edes olla?
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viljuri kirjoitti:
Ilmeisesti poliittisten vaalimainosten tekemisen oppia oli Heinäluoma tuossa äskettäin Amerikasta hakemassa, tai ainakin näin asia on nähtävä matkan muiden tulosten puuttuessa....

Luulen että sinänsä lapsellisen kampanjan takana on aivan oikea huoli, että että kilpailukyvyn ja tehokkuuden nimissä ollaan aivan oikeasti huolella polkemassa työehtoja.

Paras esimerkki on tämä Suomen yrittäjien pomo Eero Lehti, joka suoraan on vaatinut koko työehtosopimusjärjestelmän purkamista. Että työehdot olisivat lain minimivaatimuksia lukuunottamatta vain työnanatajan määrättävissä.Toinen kuningasajatus oli, että YT-neuvotteluissa luottamusmies voidaan irtisanoa ensimmäiseenä. Siis toinen neuvotteluosapuoli?

En epäile tippaakaan, etteikö Kokoomuksen oikeistosiiveltä nämä Lehden puheet saa vankkaa tukea. Jäsentensä enemmistöllähän hän on Suomen yrittäjien johtoon valittu. Huolenahan tietysti on, että Lehti sanoi oikeiston tavoitteet liian suoraan ja monet Kokoomusta äänestävät alemmat toimihenkilöt vaihtavat puoluetta.

Samaten työnantaja on vaatimassa suureen ääneen nykyistä suurempia joustoja työelämään. Kun EK:n johdolta kysyttiin, kuinka sopisi lyhyisiin sairauslomiin tämä ns. omailmoitusmenettely, koska lääkärit ovat ylikuormitettuja nuhaakuumelappujen lähettämisestä työnantajille, niin vastaus EK:lta oli ehdoton ei.

Eli joustot koskevat vain ja ainoastaan työntekijöitä?
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
lihaani kirjoitti:
Eli joustot koskevat vain ja ainoastaan työntekijöitä?
Kuulitko muuten, että Estonia on uponnut? Tottakai ne koskevat vain työntekijöitä, koska joustojen perään on huutaneet juuri työnantajapuoli. Vain paria naivia naisjärjestöä on tulkinnut, että joustot tarkoittaisivat perhe-elämän sovittamista työaikoihin ynnä muuta pre-globalisaatio paskaa.

Kuten aiemmassa viestissäni hieman jo sivusinkin, niin nämä orwellmaiset termit "joustot" eivät tarkoita aina sitä mitä sanakirja niille antaa merkitykseksi. Se lienee myös se syy, miksi politiikan kiinnostus vähenee. Ajatelkaa, että kun Tanskan mallistakin puhutaan jo irrallisena Tanskasta vallitsevasta todellisuudesta, niin mitkä ovat mahdollisuudet kansalla valita näitten korulauseiden takana lymyävistä agendoista se heille sopivin?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
SergeiK kirjoitti:
Jos modernia karikatyyriä olisi haluttu, niin parempi hahmo olisi ollut orwellmaista tehostus/saneeraus/streamlining/balancing workforce mantraa hokeva nykyajan toimitusjohtaja-tyyppi.

Toisaalta kuinka monta erinlaista perusviestiä näissä "mene äänestämään" kampanjoissa voi edes olla?

Joo, en tiedä kuka enää pitää päällimmäisenä viholliskuvana jotain Waldenmaista patriarkaalista vuorineuvosta - muistavatko nykypolvet niitä enää edes olleen? Aika nostalginen mainos tuo, mutta ehkä sitten voidaan jotenkin omalaatuisesti saada Lohtanderin karikatyyristä mielikuva siloiseen broileri-Kataiseen, joka ei ole varmaan perinteisen kaavan kosteaa lounasta nähnytkään, tai tehdasta. Ja loukkaantua ihan ältsin kauheesti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös