En ole mikään spesialisti aiheeseen liittyen, mutta väitän tuntevani esim. Israelin historiaa ja maantiedettä paremmin kuin moni kadunmies, mitenkään pröystäilemättä. Joten karttoihin ei sen suuremmin tarvitse nyt perehtyä, historiaa on toki varaa aina opiskella lisää.
Pikaisen laskusuorituksen jälkeen Israel on käynyt tai ollut osallisena kaikkiaan kolmessa suuremmassa sodassa, sitten on ollut kaksi Intifadaa (ensimmäinen ja toinen), näiden lisäksi on käyty Operaatio kesäsade Hizbollah-sissejä/terroristeja vastaan tuossa taannoin, ja lisäksi tulevat vielä operaatiot palestiinalaishallintoa/-joukkoja vastaan näinäkin aikoina, käytännössä rajoitettu sotatila.
Lisäksi Israel on suorittanut ilmaoperaatioita Irakia vastaan (ydinlaitoksen tuhoaminen), Syyriaa vastaan (erikoisjoukkojen isku oletettua ydinlaitosta vastaan) sekä Tunisiaan suoritettu isku jonka tarkoituksena oli tapaa Jasser Arafat.
Aivan kiitettävästi toimintaa yhdelle valtiolle, ja vastassa on kaikissa tapauksissa ollut arabimaa tai sen liittolainen.
Niin niin, mutta nämä sissijärjestöt eivät kykene uhkaamaan Israelin olemassaoloa kokonaisena valtiona, siitä oli kysymys. Israelin kansalaisten turvallisuutta ne toki uhkaavat koko ajan, mutta ei valtion olemassaoloa. Sen Israelin vahvat asevoimat kykenevät takaamaan.
Näiden terroristijärjestöjen tehtävänä ei olekaan Israelin tuhoaminen vaan epävakauden pitäminen yllä alueella. Näiden terroristijärjestöjen taustalta löytyy sitten piirejä jotka haluavat tuhota Israelin käytännöllisesti kokonaan (Iran tällaisena maan esimerkkinä), tällaisessa tilanteessa israelilaiset joutuvat käytännössä elämään kaiken aikaa vaikka tilanne hetkittäin näyttäisikin paremmalta - sodan uhka leijuu käytännössä ilmassa, toisin kuin täällä koto-Suomessa.
On syytä huomioida muutamia lukuja, esim. 73% libanonilaisista kannattaa itsemurhapommituksia islamin puolustamiseksi, maltillisemmassa Jordaniassa luku on 43% (lähde: Sam Harris: Uskon loppu... s.112). Huomioitavaa on se, että tutkimusta ei ole suoritettu sellaisissa maissa kuin Iran, Saudi-Arabia, Sudan ja Irak etc. Joista esim. Iranin, Saudi-Arabian ja Sudanin johto on joko vanhoillinen tai hyvin vanhoillinen. Saudi-Arabiankin pitää "ruodussa" lähinnä Yhdysvalloista tuleva apu. Jos Yhdysvallat sanoo joku päivä "Ei" Saudi-Arabian johdolle niin maan todellinen kurssi Israelia kohtaan muuttuu täysin, vielä radikaalimmaksi mitä se tällä hetkellä on (S-A on eräs suurimmista kv.terrorismin tukijoista).
Vaikka Israelin asevoimat ovat alueellisesti selkeästi vahvin voima (ne ydinaseet ja parhaiten koulutettu ja varustettu armeija) niin kaikenaikainen uhka tekee elämästä Israelissa huomattavasti raskaampaa kuin esim. Suomessa, jonne ei käytännössä ulotu minkään sortin uhkaa tällä hetkellä, enkä usko, että ulottuu aivan lähitulevaisuudessakaan mikäli maamme puolustus pidetään kunnossa. Olipa tämä kunnossa pitäminen sitten asevelvollisuus armeijan ylläpito tai NATO:on liittyminen, tai panostaa EU:n sisäisten kriisinhallintajoukkojen perustamiseen (paperilla suunnitelmia on mutta toteutus liene puolitiessä).
Näinhän se on. Pitää kuitenkin muistaa, että venäläisvähemmisöstä osa esim. Virossa on jo järjestäytynyt melko aidoiksi terroristijärjestöiksi. Ei Suomeenkaan välttämättä tarvita kuin yksi patsasmellakan tyylinen välikohtaus, niin tuo voi olla arkipäivää täälläkin.
Eestin venäläisvähemmistö on ongelma, se on totta mutta osa ongelmasta juontaa 90-luvulle jolloin väestön integroituminen hoidettiin luvattoman huonosti. Nyt niitetään tätä satoa. Toivottavasti Suomessa ei toimiteta samoja virheitä kun koetetaan integroida maahamme muuttavaa venäläisperäistä väestöä yhteiskuntaamme. Tässä suhteessa kannattaa toimia toisin kuin Eestissä. Samalla tietty voidaan miettiä onko yleensäkään järkevää nostattaa maassamma asuvien venäläisten määrää useilla kymmenillä tuhansilla lähivuosina, vaikka, oman kokemukseni mukaan, he eivät ole sen laiskempia kuin suomalaisetkaan - silloin kun töihin sattuvat pääsemään.
Ja tuoko ei ole Venäjällä mahdollista? Miten sinä voit noin varma asiasta olla? Johan maan nykyhallinnollakin alkavat realiteetit olla aika lailla kateissa. Maan omia intressejä siellä ajetaan jo nyt varsin häikäilemättömin keinoin, eikä kehitys ainakaan parempaan päin tule kääntymään.
Jokainen maa pyrkii tietyssä mitassa ajamaan omia etujaan, jopa Suomi vaikka se ei aina siltä tunnukaan. Suurvallan intressit ovat toiset kuin pienemmän Suomen mutta toimimalla oikein Suomi voi hyödyntää omat intressinsä todella mainiosti, saamatta aikaan naapustossa sen suurempaa vahinkoa.
En näe Venäjän intressien hoidossa sen suurempaa eroa verrattuna Yhdysvaltojen intressien hoitoon (tai Israelin - joka tarvittaessa ajaa omia intressejään voimakeinoin jopa Venäjää hanakammin). Maltillinen Suomi ei tuota uhkaa Venäjälle, joten miksi hyökätä Suomeen ja aiheuttaa itselle entistä suurempia ongelmia? Tähän olisi mukava kuulla perusteltu vastaus.
En voi kuin ihmetellä, kuinka luottavainen olet tulevaisuudennäkymien suhteen. Minä koen niin, että nyt eletään maailmanpoliittisesti epävarmimpia aikoja sitten kylmä sodan alun. Venäjästä ei koskaan tiedä, mitä siellä seuraavaksi tapahtuu, eikä sitä, mitä se seuraavaksi päättää tehdä. Muistelepa vaikka Georgian sotaa. Aika äkkiarvaamatta alkoi.
Sen enempää sinä, kuin minäkään emme voi tietää, miten seuraava meitä koskeva kriisi puhkeaa, ja minkälainen se on luonteeltaan.
Geopoliittisesti tilanne voi olla epävakaa, sitä en kiistä mutta alueellisesti se ei sitä ole. Venäjä ei uhkaa Suomea millään muotoa tällä hetkellä, se ei ole esittänyt aluevaatimuksia, se ei aseista Suomessa asuvia venäläisiä, se ei esitä vaatimuksia venäläisperäisen väestön suhteen (ei koska tähän ei ole tarvetta, ja tuskin tulee esittämäänkään jos toimimme järkevällä tavalla ja integroimme ne vähät venäläiset hyvin yhteiskuntaamme).
Voimme muistella vaikka kuinka kauan Georgian sotaa, sokeiden mielestä se alkoi äkkiarvaamatta mutta kriisi kyti alueella huomattavan kauan - tämä olisi jokaisen pitänyt havaita ja kenties joku (jossain) havaitsikin mutta halusi vielä testata kuinka Venäjä reagoi rajujen voimatoimien aloittamiseen.
Ja edelleen muistutan sinua siitä, että Venäjällä ei ole varaa käydä sotaa useammalla rintamalla. Sen kädet on sidottu Pohjois-Kaukasukselle vuosiksi, joten tänä aikana voimme olla rauhassa ja uskoisin, että voimme olla muutoinkin mikäli me ajamme maltillisesti omaa etuamme ja tarpeen niin vaatiessa integroidumme entistäkin tiiviimmin länteen vaikkapa mainitsemieni keinojen avulla.
vlad.