Asevelvollisuusarmeijasta luopuminen

  • 357 632
  • 3 358

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Täytyy myöntää, että tämä on sellainen aihe, johon en kyllä osaa hirveän tarkkaa kantaa ottaa. Tähän toki liittyy hyvin paljon eri yhteiskunnallisia ulottuvuuksia, jotka ovat vielä vaikeasti hahmotettavasti toisiinsakin liitoksissa.

Kuitenkin ihan turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta katsoen näkisin nykyisen järjestelmän olemassaolon tarpeelliseksi (joskin modifiointi ja viilaaminen olisi varmasti perusteltua). Kyllähän kaikkein oleellisin kysymys tätä aihetta koskien on liittyminen NATO:oon, se lienee sanomatakkin selvä asia. En kuitenkaan pitäisi mielekkäänä pudottaa puolustuksen tasoa liikaa siinäkään tapauksessa, että liittyisimme NATO:oon. Maailmanpolitiikkakin on aikamoisessa murroksessa nyt tulevaisuudessa ja maailman muuttuessa yhä enemmän moninapaiseksi myöskin sen kuuluisan 5. artiklan käyttöönotto joutuu yhä enemmän kyseenalaiseksi. Tästä on jo selviä merkkejä ny. Varsinkin moni Itä-Euroopan maa on toistuvasti hokenut, että "eivät epäile 5. artiklan pitävyyttä". Eihän itsestäänselviä asioita tarvitse toistella.

Aiheesta poiketen täytyy kyllä sanoa, että nimimerkki mjr:llä on selvästi jonkinlainen obsessio lokeroida muita nimimerkkejä tarpeen tullen. :--)
 

pongo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kyllä, lasten teko on vapaaehtoista. Menihän se edes jollekin perille. Ja kuten olen jo jankuttanut, useimmat akat niitä kakaroita kuksivat ihan vapaaehtoisesti tähän maailmaan ja leuhkivat aikaansaannoksillaan.
Oletan, että sinun äitisi ei pidä aikaansaannoksistaan suurta meteliä. Et ilmeisesti ole itse vielä huomannut että joku sinutkin on "kuksinut" tähän maailmaan.

Kyllähän se näin on, että jos haluaa elämälle jatkuvuutta, niitä lapsia tarvitaan. Ihan mukava se on tahtookirjoittaallakin sitten eläkepäivillä kun on jälkipolvia meitä hoitamassa. Jos ei omia niin muiden jälkeläisiä siellä sairaaloissa ja vanhainkodeissa.

Jeps, alkaa menemään vähän aiheen vierestä. Mutta arvostan kyllä esimerkiksi omaa äitiäni, joka on synnyttänyt minun lisäkseni yhdeksän lasta, ollut 20 vuotta poissa työelämästä hoitamassa meitä. Se on kovaa työtä, 24/7. Silti hän on onnellinen. Kyllä perheen pyörittämisessä on tarpeeksi armeijaa naisille.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Mutta arvostan kyllä esimerkiksi omaa äitiäni, joka on synnyttänyt minun lisäkseni yhdeksän lasta, ollut 20 vuotta poissa työelämästä hoitamassa meitä. Se on kovaa työtä, 24/7. Silti hän on onnellinen. Kyllä perheen pyörittämisessä on tarpeeksi armeijaa naisille.

Kyllä minä olen siitä naisten maanpuolustuskoulutuksesta valmis sen verran tinkimään, että jos on raskaana tai lapsia, niin silloin ei sinne koulutukseen tarvitsisi naikkosen mennä. Mikäli ei kakaraa ole edes näköpiirissä siinä palvelukseenastumisiässä, niin koulutukseen kriisinajan tehtävää varten, mars. Jos ei sekään kiinnosta, niin linnaan, mars mars!

Ei pitäisi kuulostaa kohtuuttomalta. Kaikkein helpointa olisi kuitenkin luopua koko yleisestä asevelvollisuudesta, ottaa järki käteen ja turvata oikeasti maamme itsenäisyys. Tällaisen yleinen asevelvollisuus -pelleilyn aika on auttamatta ohi, varsinkin, kun sinne arvotaan vain puolet ikäluokasta kerrallaan.
 
Kirjoittajat miettikööt taas kerran, olisiko mahdollista keskustella ja vääntää ketjun aiheesta menemättä henkilökohtaisuuksiin toisia kirjoittajia kohtaan, vaikka näiden mielipide ei osuisi yksiin oman kanssa.

Moderaattorit
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Olen silti tyrmistynyt siitä että sinun mielestäsi iäkkäimpiä naisia pitäisi alkaa telottaa tasa-arvon nimissä.

Näinhän en tietenkään missään sanonut mutta perättömien väitteiden esittäminen on osa taktiikkaasi joten se ei yllätä.

Ymmärtääkseni on kuitenkin ollut tarkoitus keskustella rauhanaikaisen puolustuspalveluiden ylläpidosta eikä aktiivisiin sotiin hankkiutuvan sotakoneen syömistä dollareista. En tiedä mitä maksaisi nykyisen asevelvollisuusarmeijamme täyssota, vaikkapa Pietaria valloitettaessa. Ehkäpä sinä raotat näitä kuluarvioita ja kerrot myös lähteesi.

Niin, rauhan oloissa armeijaa ei tarvita juuri ollenkaan, korkeintaan rauhanturvaamiseen. Miksi ottaa edes palkka-armeijaa jos lähtökohta on se että Suomeen ei koskaan hyökätä?

Ironista että puhut faktojen vääntelystä ja heti harjoitat sitä. Tuo lainaamasi teksti on lähetetty 22.11.2007 klo 22:14 foorumin hallitusketjuun. Sitä ennen 14.11. (8 päivää aikaisemmin) olen ensimmäisessä ja toisessa inflaatiota sivuavassa vastauksessani kirjoittanut näin:

5% inflaatiohan on maltillinen vain niiden mielestä joilta taloustietämys puuttuu ja jotka kulkevat selkä edellä historiaa tutkien. Ja perustelusi sen hyveellisyydestä asuntovelallisten näennäisen aseman parantumisen muodossa on jo puhdasta komiikkaa.
 

Chambza

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Flyers
Kun keskustelu taas velloo kiihkeänä tässä ketjussa, yritänpä jälleen kysyä samaa kuin hieman aiemmin, joskin nyt kenties selvemmin sanoin:

Miten Suomen nykyinen uskottava puolustus [sic] vastaa ydinaseisiin?
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mikäs tämän kaunaisen kommentin anti ketjulle olikaan? Että sössöttävän hintelän kaverin tv:ssä esittämiä ajatuksia ei pitäisi ottaa vakavasti kun tarjolla oli lihaksikasta testosteronikankeakin? Vai että professori ei osaa esittää painavia näkemyksiä omalta alaltaan? No, salama-asenteensa kullakin.

Jos kerran talousproffalta on kielletty turvallisuuspoliitiikkaan osallistuminen, niin kai kohtuullista on että jatkossa sotilaat eivät puolestaan osallistu puolustuksen talouskysymyksiin?

Daespoo tuossa aiemmin aika hyvin argumentoi, miksi kyseisen proffan ajatuksia ei voi turvallisuuspolitiikan näkökulmasta kovin vakavasti ottaa. Samoin et itse tunnu käsittävän sitä, mikä puolustusvoimien funktio on. Ei suinkaan rauhanaikainen olemassaolo sinänsä vaan olla riittävän vahva organisaatio pelotekynnyksen muodossa sekä sotaan varautuminen ja sodassa maan puolustaminen aseellisesti. Tällöin yksilön ajan tai tulojen menettämisestä syntyvä kitinä on täysin tossarvoista.

Voisinhan minäkin valittaa, kun meni lähes vuosi varusmiehenä. Sen vuoksi opintojeni aloitus siirtyi todennäköisesti vuodella. Vaan enpä viitsi valittaa. Saatoinpa menettää jopa tuloja ja työkokemusta. En valita siitäkään.

Keskustelu kanssasi noin yleisesti ottaen on hyvin turhauttavaa, koska sivuutat kaikki vasta-argumentit. Sen tähden koettelen enemmänkin pysyä seurailulinjalla. Aina se ei tosin onnistu. Kieltämättä osaat provosoida.
 

Huilumestari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Miten Suomen nykyinen uskottava puolustus [sic] vastaa ydinaseisiin?
Ei 5 miljoonan asukkaan valtiolla ole mahdollisuutta varautua kaikiin mahdollisiin uhkiin. Pääasia on se että varaudutaan kaikkiin todennäköisiin uhkiin. Ydinaseilta suojautumista, on pitää hyvät välit niitä omistavien valtioiden kanssa jolloin uhka on epätodennäköinen.

Miten tämä liittyi keskusteluun?
 

Chambza

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Flyers
Miten tämä liittyi keskusteluun?
Viittaan lähinnä aiempiin viesteihini n. kuukauden ja ~5 sivun takaa. Silloin kyseenalaistin nykymallisen asevelvollisuusarmeijan mielekkyyden sillä perusteella, että Venäjä halutessaan murjoo meidät murskaksi tavalla tai toisella, täydellisen riippumatta siitä millaisen puolustuksen saamme rajalle kyhättyä. Tältä pohjalta en ymmärrä puhetta "uskottavasta puolustuksesta" joka kuitenkin tuntuu yleensä olevan vahvin argumentti nykyisen koneiston säilyttämisen puolesta.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Miten Suomen nykyinen uskottava puolustus [sic] vastaa ydinaseisiin?

Mikäli puolustuksemme on sillä tolalla kuin on annettu ymmärtää, niin ei tietenkään mitenkään. Ydinaseihin voimme vastata vain kahdella tavalla: 1) liittymällä Natoon 2) rakentamalla salaa muutama kymmenen ydinasetta ydinvoimaloissamme sähköntuotannon ohessa tai ainakin valmistamalla tarvittavat komponentit siihen pisteeseen, että tosipaikassa niistä saadaan koottua toimivia ydinaseita. Tällä tavalla menettelemällä ei kai rikottaisi edes ydinsulkusopimusta.

Mutta vakavasti puhuen, ei Suomella ole tällä hetkellä mitään keinoa ydinaseita vastaan, kuten ei Venäjää vastaan siinäkään tapauksessa, että se ihan tavanomaisinkin asein päättäisi pyyhkiä meidän pois Euroopan kartalta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Mutta vakavasti puhuen, ei Suomella ole tällä hetkellä mitään keinoa ydinaseita vastaan, kuten ei Venäjää vastaan siinäkään tapauksessa, että se ihan tavanomaisinkin asein päättäisi pyyhkiä meidän pois Euroopan kartalta.

Tässä näkyy tietämättömyys Suomen puolustuksen pääperiaatteista. Suomen uskottava puolustus tarkoittaa, sitä että Suomen valtaaminen vaatii liikaa resursseja viholliselta.

Totta kai Venäjä hävittäisi Suomen maailmankartalta, jos se haluaisi. Se vaatisi suuret joukkojen ja kalustojen siirrot Suomen lähialueelle, pois strategisesti tärkeiltä alueilta. Tällöin Venäjän asema muilla alueilla vaarantuisi jne.

Mutta miksi Venäjä haluaisi hävittää Suomen maailmankartalta?
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Mutta miksi Venäjä haluaisi hävittää Suomen maailmankartalta?

Koska Venäjä on pohjimmiltaan paha valtio, ikinä siitä ei ole pienemmille naapureille aiheutunut kuin kärsimystä, sotia, nälkää ja ihmishenkien menetystä. Pitää muistaa, että Venäjä/Neuvostoliitto on maailman valtioista ainoa, joka on yrittänyt välillisesti estää myös minua syntymästä jahtaamalla isoisääni kiväärein ja kranaatein toisen maailmansodan aikana. Edes Iranin ja Syyrian tyyppiset roistovaltiot eivät ole noin toimineet.

Eli tuollaiseen naapurimaahan en luota koskaan, eikä koskaan voi tietää, mitä yllättäviä käänteitä kansainvälisessä politiikassa viikon, kuukauden tai vuoden päästä tapahtuu.
 

InTheYear2000

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Mutta miksi Venäjä haluaisi hävittää Suomen maailmankartalta?

Ryssistä ei koskaan tiedä mitä ne haluaa. Siellä on vielä paljon ihmisiä, jotka ovat korkeissa viroissa, joilla on toimistoissaan seinällä venäjän kartan sijasta neuvostoliiton kartta. (Tästä oli uutinen joskus pari vuotta sitten bbc:n sivuilla.)

Ihan turhaa on selittää, että Suomen uskottava puolustus tarkoittaa sitä, että Suomen valtaaminen vaatisi liikaa resursseja. Jos Venäjä haluaa tänne hyökätä, niin ei se heitä estä, että siihen vaaditaan paljon resursseja, mutta se estäisi, jos me olisimme NATO:ssa ja meillä olisi USA ja sen ydinasearsenaali turvanamme.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ryssistä ei koskaan tiedä mitä ne haluaa. Siellä on vielä paljon ihmisiä, jotka ovat korkeissa viroissa, joilla on toimistoissaan seinällä venäjän kartan sijasta neuvostoliiton kartta. (Tästä oli uutinen joskus pari vuotta sitten bbc:n sivuilla.)

Ihan turhaa on selittää, että Suomen uskottava puolustus tarkoittaa sitä, että Suomen valtaaminen vaatisi liikaa resursseja. Jos Venäjä haluaa tänne hyökätä, niin ei se heitä estä, että siihen vaaditaan paljon resursseja, mutta se estäisi, jos me olisimme NATO:ssa ja meillä olisi USA ja sen ydinasearsenaali turvanamme.

Isoon maahan kuuluu kaikennäköisiä Zhirinovskeja. Kuten Katainen sanoi juuri, Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton, mutta muuten mm. taloudellisesti sitoutunut. Ja näitä sitoumuksia/ liittoutumia Venäjä ei voi sivuuttaa, suunnitellessaan hyökkäystä Suomeen. Esimerkkiksi Suomi on EU:n jäsen ja Venäjän öljyn/ kaasun suurin ostaja on EU. Mahdollisen konfliktin seuraukset vaikuttaisivat varmasti tähän kauppasuhteeseen. Tuskin Venäjä kaikesta huolimatta haluaa vaarantaa taloudellista kasvuaan hyökkäämällä parhaan kauppakumppaninsa alueelle.

Ja jos tällainen hyökkäys sotilaallisesti toteutettaisiin, niin se vaarantaisi Venäjän intressit muualla, koska ne joukot olisivat sidottu Suomeen. Tällöin esim. Tsetsenia tai Georgia tms. voisi innostua touhuamaan omalla tahollaan.

Edelleen kaipaisin tietoja siitä, mitä etuja Nato toisi Suomelle verrattuna nykyiseen tilanteeseen. Itse odottaisin rauhassa ainakin tämän vaalikauden ja seuraisin, miten maailmantilanne asettuu.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Aika hassua, että täällä kysellään, ilmeisesti tosissaan, miten Suomen puolustus vastaa ydinaseisiin. Ja sitten todetaan, ilmeisesti tosissaan, että NATO:ssa meillä olisi USA ja sen ydinasemateriaali turvanamme. Justjust, uskokoon ken tahtoo...

En tiedä mitä muutama palstalainen tietää tai ajattelee, mutta itsellä, 80-luvun nuorella, on sellainen kutina liittyen ydinaseisiin, että jos niillä ruvetaan mittelemään, niin peli on selvä tämän pallon tulevaisuuden suhteen. Toki jossain konfliktissa, joskus tulevaisuudessa, saatetaan käyttää taktista ydinasetta, mutta se on kuitenkin selvä, että jos suurvallat rupeavat mittelemään voimia oikein tosissaan ydinasein, niin se on game over aika pikaisesti. Siksi siis ei paljon lohduttaisi, vaikka olisi kuinka USA:n ydinasemateriaali turvana. Suomen takia USA ei tule koskaan olemaan 1. maa, joka avaa pelin ydinaseilla. Se on aika 100% varma.

En luottaisi myöskään siihen, että "kaveri" auttaa tarvittaessa, oli tilanne mikä tahansa. Ajaisi yleistä asevelvollisuutta alas sen takia, että meille on luvattu että meitä autetaan. Tuosta lupauksesta on vielä aika helvetin pitkä matka siihen, että se luvattu jengi on tuossa itärajalla. Ja mitä sitten jos sitä porukkaa ei jostain syystä tulisikaan. Puolustetaanko sitten siellä muutaman kymmenen tuhannen palkka-armeijalla, vai nostetaanko kädet pystyyn? No ei ainakaan tuota viimeistä vaihtoehtoa.

Voi olla, että Venäjä murskaisi meidät mennen tullen ja miehittäisi maan. Voi olla että se ei onnistuisi. Eikös sen pitänyt miehittää meidät jo n.70v sitten. Vitustako sitä pystyy sanomaan 100% varmuudella. Ja jos jää jäljelle vähintään se 0,01%, että mahdollisuuksia olisi niin kannattaa kyllä yrittää. Tosin pelkällä omalla palkka-armeijalla meillä ei olisi edes tuota 0,01 prosenttia. Koulutetulla reservillä kyllä.

Ikävää, että muutamaa palstalaista vituttaa se, että meni vuosi hukkaan intissä. Ei päässyt tienaamaan, tms. Ehkä kannattaisi miettiä, että jos 40-luvun nuorisolla ei olisi mennyt vähän enemmän hukkaan (kuin 6-12kk intissä) niin ei välttämättä tarvitsisi tienata edes tänään. Tai sitten palkka tulisi ruplina. Sehän vasta olisikin mukavaa?

Kaikkein huvittavinta tässä ketjussa on keskustelu naisista ja valitus siitä, ettei heillä ole yleistä asevelvollisuutta. Mitä väliä sillä on. Ei vaikuta ainakaan minun elämään. Itse kun en tule siitä kateelliseksi, jos naiset valmistuu ammattiin keskimäärin vuotta aikaisemmin kuin miehet, tai jos naapurilla on uusi auto. En ollut kateellinen myöskään puolisoni mahasta, kun odotti lapsiamme, enkä siitä että piti äitiyslomaa. Se vähän vitutti, että työttömille maksettiin ja maksetaan reilusti enemmän kuin lastansa kotona hoitavalle äidille mutta se ei oikeastaan liity enää ketjun aiheeseen. Tuo kateus muuten kyllä.

Ainiin, meinasi unohtua. Siis kommentti liittyen Israelin ja Suomen vertailuun ja siihen, että meillä täällä on pahemmat uhkakuvat. Kommentti tulee tässä:"BUAHAHAHAHAHAA...".
 

Cougar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Detroit Red Wings
Ryssistä ei koskaan tiedä mitä ne haluaa. Siellä on vielä paljon ihmisiä, jotka ovat korkeissa viroissa, joilla on toimistoissaan seinällä venäjän kartan sijasta neuvostoliiton kartta. (Tästä oli uutinen joskus pari vuotta sitten bbc:n sivuilla.)

Ihan turhaa on selittää, että Suomen uskottava puolustus tarkoittaa sitä, että Suomen valtaaminen vaatisi liikaa resursseja. Jos Venäjä haluaa tänne hyökätä, niin ei se heitä estä, että siihen vaaditaan paljon resursseja, mutta se estäisi, jos me olisimme NATO:ssa ja meillä olisi USA ja sen ydinasearsenaali turvanamme.
Ensimmäinen kysymys valtaajalla olisi: "Mitä voittaisin valtaamalla Suomen?"

Vastaus on: "En mitään."
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Aika hassua, että täällä kysellään, ilmeisesti tosissaan, miten Suomen puolustus vastaa ydinaseisiin. Ja sitten todetaan, ilmeisesti tosissaan, että NATO:ssa meillä olisi USA ja sen ydinasemateriaali turvanamme. Justjust, uskokoon ken tahtoo...

Naton viidennen artiklan mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata kohtaan on hyökkäys kaikkia jäsenmaita kohtaan. Tällöin hyökkääjä saa vastaansa kaikkien Nato-maiden asevoimat, joista osan aseistukseen myös ydinaseet kuuluvat. Mikä tässä on niin hiton vaikeata sisäistää? Ilmeisesti täällä epäillään tuon viidennen artiklan toteutumista tositilanteessa. Miksi Naton jäsenmaat sitä muka olisivat absoluuttisen varmasti noudattamatta tosipaikassa, niin kuin Suomessa tunnutaan oletettavan?

En tiedä mitä muutama palstalainen tietää tai ajattelee, mutta itsellä, 80-luvun nuorella, on sellainen kutina liittyen ydinaseisiin, että jos niillä ruvetaan mittelemään, niin peli on selvä tämän pallon tulevaisuuden suhteen. Toki jossain konfliktissa, joskus tulevaisuudessa, saatetaan käyttää taktista ydinasetta, mutta se on kuitenkin selvä, että jos suurvallat rupeavat mittelemään voimia oikein tosissaan ydinasein, niin se on game over aika pikaisesti. Siksi siis ei paljon lohduttaisi, vaikka olisi kuinka USA:n ydinasemateriaali turvana. Suomen takia USA ei tule koskaan olemaan 1. maa, joka avaa pelin ydinaseilla. Se on aika 100% varma.

Mistä sinä muka voit tietää, minkälainen mahdollinen suurvaltojen välinen konflikti tulisi olemaan? Toki on hyvin todennäköistä, että kuvailemasi kaltainen totaalinen maailmanlaajuinen tuho olisi sen jälkeen tosiasia, mutta tuolla argumentilla liputat myös aika vahvasti Nato-jäsenyyden puolesta; suurvaltojen ei olisi järkeä hyökätä toistensa kimppuun, koska sillä ei saavuteta muuta kuin elämän häviäminen maapallolta -> konflikti ei ole todennäköinen -> jos Suomi liittoutuisi toisen suurvallan kanssa, myös Suomi olisi turvassa, koska tänne hyökkääminen suurvallan toimesta vastaisi hyökkäystä toista suurvaltaa vastaan, joka siis olisi täysin hyödytön ja siksi epätodennäköinen.

En luottaisi myöskään siihen, että "kaveri" auttaa tarvittaessa, oli tilanne mikä tahansa. Ajaisi yleistä asevelvollisuutta alas sen takia, että meille on luvattu että meitä autetaan. Tuosta lupauksesta on vielä aika helvetin pitkä matka siihen, että se luvattu jengi on tuossa itärajalla. Ja mitä sitten jos sitä porukkaa ei jostain syystä tulisikaan. Puolustetaanko sitten siellä muutaman kymmenen tuhannen palkka-armeijalla, vai nostetaanko kädet pystyyn? No ei ainakaan tuota viimeistä vaihtoehtoa.

Minua puolestaan hirvittää se, että puolustuksemme on tämän nykyisen "kansanarmeijan" varassa. Luotat siis mieluummin kaltaisiini täysin motivoitumattomiin, taistelutahdottomiin ja taistelutilanteessa takuulla vain omaa nahkaansa ajatteleviin "sotilaisiin" kuin Nato-maiden armeijoihin, joista suurin osa on ammattiarmeijoita, siis koottu sotilasuralle vapaaehtoisesti lähteneistä ja siksi aivan eri tavalla motivoituneista ammattitaitoisista sotilaista?

Voi olla, että Venäjä murskaisi meidät mennen tullen ja miehittäisi maan. Voi olla että se ei onnistuisi. Eikös sen pitänyt miehittää meidät jo n.70v sitten. Vitustako sitä pystyy sanomaan 100% varmuudella. Ja jos jää jäljelle vähintään se 0,01%, että mahdollisuuksia olisi niin kannattaa kyllä yrittää. Tosin pelkällä omalla palkka-armeijalla meillä ei olisi edes tuota 0,01 prosenttia. Koulutetulla reservillä kyllä.

Oletko seurannut uutisia viime aikoina? Siellä on ollut juttua sellaisesta ilmiöstä kuin varusmiesten kunnon heikkenemisestä ja asepalveluksen keskeyttämisprosentin kasvusta. Väitän, että huomattavasti nuppimäärältään pienempi palkka-armeijakin on parempi vaihtoehto kuin nykymallinen reserviläisiin perustuva armeija. Yhtä tyhjän kanssa kuitenkin molemmat. Näin pienen maan olisi järkevintä liittoutua.


Ikävää, että muutamaa palstalaista vituttaa se, että meni vuosi hukkaan intissä. Ei päässyt tienaamaan, tms. Ehkä kannattaisi miettiä, että jos 40-luvun nuorisolla ei olisi mennyt vähän enemmän hukkaan (kuin 6-12kk intissä) niin ei välttämättä tarvitsisi tienata edes tänään. Tai sitten palkka tulisi ruplina. Sehän vasta olisikin mukavaa?

Niin, tai sitten olisimme kuin Viro tällä hetkellä, eli olisimme turvassa Natossa ja EU:n jäseniäkin jo nykyään. Elintaso maassamme kasvaisi kohisten ja ohittaisi pian 40-luvun sankarillista selviytymistaistelua haikailemaan jämähtäneen Suomen.

Kaikkein huvittavinta tässä ketjussa on keskustelu naisista ja valitus siitä, ettei heillä ole yleistä asevelvollisuutta. Mitä väliä sillä on. Ei vaikuta ainakaan minun elämään. Itse kun en tule siitä kateelliseksi, jos naiset valmistuu ammattiin keskimäärin vuotta aikaisemmin kuin miehet...

Kyllä minua harmittaa se, että olen kärsinyt syyttömänä vuoden vankeusrangaistuksen ja samaan aikaan ämmänalut ovat opiskelleet ja etsiskelleet itselleen mahdollisimman rikkaan miehen, jonka kanssa ovat jo hyvän aikaa voineet rakentaa tulevaisuutta, kun me armeijassa lusineet miehet vapaudumme sieltä naurettavasta koulutuslaitoksesta. No, ollaanpahan ainakin opittu moppaamaan, suorittamaan näyttäviä liikeratoja rynkyn kanssa sulkeisharjoituksissa ja viikkaamaan päiväpeitto geometrisen tarkasti. Hienoja taitoja toki.

Miksi naisille, jotka muutenkin elävät keskimäärin kymmenen vuotta kauemmin kuin miehet, pitää antaa tuollainen epäreilu etulyöntiasema siinä vaiheessa, kun nuoret ihmiset ryhtyvät rakentamaan elämäänsä.

Ainiin, meinasi unohtua. Siis kommentti liittyen Israelin ja Suomen vertailuun ja siihen, että meillä täällä on pahemmat uhkakuvat. Kommentti tulee tässä:"BUAHAHAHAHAHAA...".

Sitten esität varmasti pian jonkinlaista perustelua, että miksi me Suomessa muka olisimme jotenkin paremmassa turvassa kuin Israel. Minäkin haluaisin päästä pian kirjoittamaan tuollaista buahahahaata tänne ketjuun.
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kyllä minua harmittaa se, että olen kärsinyt syyttömänä vuoden vankeusrangaistuksen ja samaan aikaan ämmänalut ovat opiskelleet ja etsiskelleet itselleen mahdollisimman rikkaan miehen, jonka kanssa ovat jo hyvän aikaa voineet rakentaa tulevaisuutta, kun me armeijassa lusineet miehet vapaudumme sieltä naurettavasta koulutuslaitoksesta. No, ollaanpahan ainakin opittu moppaamaan, suorittamaan näyttäviä liikeratoja rynkyn kanssa sulkeisharjoituksissa ja viikkaamaan päiväpeitto geometrisen tarkasti. Hienoja taitoja toki.

Oletko ottanut huomioon, että nuo mahdollisimman rikkaat miehet ovat myös todennäköisesti käyneet armeijan aikanaan? Se ei liene niiden miesten tai naisten tai edes puolustusvoimien vika, jos sinä olet jäänyt paitsi. Mutta tämähän on tätä ihmisten sairaalloista ajattelua. Omat epäonnistumiset on niin kovin helppo työntää jonkun muun viaksi.

Jos taas sinun tapauksessai armeijan anti on jäänyt noihin mainitsemiisi opittuihin taitoihin, hukkaan se on todellakin mennyt, siitä olen samaa mieltä. Käsittämätöntä, että puolustusvoimat on valinnut sinut AUK:hon, kun varmasti muitakin vapaaehtoisia on ollut tarjolla. Koska väkipakolla sinne ei yksikään joudu. Edelleen on turha yrittää syöttää moista tuubaa täällä.

Yläpesän mystiseen RUK-kerhoon sen verran viittausta, että onkohan tuolla kerholla tosiaan niin kova valta tässä yhteiskunnassa, että erittäin monet yhteiskunnan merkittävissä asemissa olevat ovat kyseisen koulun käytyään asemaansa päässeet. Aika hurja on väite, jos johtopäätös siitä on se, että siellä ne hyvät veljet jakelevat keskenään salkkuja. Olisikohan mitään tekemistä sillä, että RUK:hon valikoituu keskimääräisesti parempaa ainesta?

Nimimerkille Tahtookirjoittaa suosittelisin ensin hieman puolustuspolitiikkaan, sodankäynnin strategiaan ja Venäjän maantieteeseen tutustumista, ennen kuin otat tuon ydinasekorttisi esiin. Näitä "ei me mitään mahdeta, kun Venäjä murskaisi meidät kumminkin" -teesejä on luettu tässäkin ketjussa jo kyllästymiseen asti. Teesit osoittavat vain täydellistä ymmärtämättömyyttä em. asioista.
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Oletko ottanut huomioon, että nuo mahdollisimman rikkaat miehet ovat myös todennäköisesti käyneet armeijan aikanaan? Se ei liene niiden miesten tai naisten tai edes puolustusvoimien vika, jos sinä olet jäänyt paitsi. Mutta tämähän on tätä ihmisten sairaalloista ajattelua. Omat epäonnistumiset on niin kovin helppo työntää jonkun muun viaksi.

Ei nyt ollut kysymys siitä, että ovatko nuo rikkaat äijät käyneet armeijan vai ei, vaan kysymys oli siitä, että naiset ovat vapaita koko elämänsä, miehiltä viedään ainakin puoli vuotta pois. Ja tuo vähintään puoli vuotta on juuri silloin, kun työ- tai opiskelupaikkaa haetaan, eli kriittisimmässä iässä. Kyllä kaikkien Suomen kansalaisten pitäisi tällaisissa asioissa olla tasa-arvoisia, vaan eivätpä ole.

Jos taas sinun tapauksessai armeijan anti on jäänyt noihin mainitsemiisi opittuihin taitoihin, hukkaan se on todellakin mennyt, siitä olen samaa mieltä. Käsittämätöntä, että puolustusvoimat on valinnut sinut AUK:hon, kun varmasti muitakin vapaaehtoisia on ollut tarjolla. Koska väkipakolla sinne ei yksikään joudu. Edelleen on turha yrittää syöttää moista tuubaa täällä.

AUK:hon voidaan pakottaa, se nyt vain on karu fakta. Ja toisekseen, en nyt rupea puntaroimaan tässä sitä, että miten olen menestynyt armeijassa, koska sillä ei ole ketjun aiheen kanssa mitään tekemistä. Mutta vaikka olisin kouliintunut armeijassa Lauri Törnin tasoiseksi taistelijaksi, hukkaan heitettyä aikaa se silti olisi, koska meidän potentiaalinen vihollisemme on liian ylivoimainen hernepyssyarmeijaamme nähden.

Nimimerkille Tahtookirjoittaa suosittelisin ensin hieman puolustuspolitiikkaan, sodankäynnin strategiaan ja Venäjän maantieteeseen tutustumista, ennen kuin otat tuon ydinasekorttisi esiin. Näitä "ei me mitään mahdeta, kun Venäjä murskaisi meidät kumminkin" -teesejä on luettu tässäkin ketjussa jo kyllästymiseen asti. Teesit osoittavat vain täydellistä ymmärtämättömyyttä em. asioista.

Uskallan väittää, että tunnen Venäjän maantieteen vähintään hyvin. Ja eikö se ihan maalaisjärjellä ole pääteltävissä, että maa, jonka armeija käsittää reserviläiset mukaanlukien 20 miljoonaa miestä, sukellusvenearmadan, ~10 000 ydinasetta, lukemattomia ja taas lukemattomia ohjuksia, sellaisia taisteluhelikoptereita, jotka yksittäinkin riittävät tekemään Tampereen kokoisesta kaupungista toimintakyvyttömiä sadoittain jne. vastaan Suomen 350 000 miestä, Pasi-panssariajoneuvot, pikkuruiset tykit sekä muutama Hornetti. Ja joku kirkkain silmin ja selvinpäin väittää, että puolustuksemme on uskottava! En kerta kaikkiaan voi käsittää, että tällainen tuuba menee läpi näinkin avoimessa yhteiskunnassa. Ymmärtäisin vastaavan jossakin henkilökulttien ja sensuurin luvatussa maassa, mutta että vapaan tiedonsaannin Suomessa...
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
AUK:hon voidaan pakottaa, se nyt vain on karu fakta. Ja toisekseen, en nyt rupea puntaroimaan tässä sitä, että miten olen menestynyt armeijassa, koska sillä ei ole ketjun aiheen kanssa mitään tekemistä. Mutta vaikka olisin kouliintunut armeijassa Lauri Törnin tasoiseksi taistelijaksi, hukkaan heitettyä aikaa se silti olisi, koska meidän potentiaalinen vihollisemme on liian ylivoimainen hernepyssyarmeijaamme nähden.

AUK:hon ei ole pakko mennä, ellei todella halua. Mikäli tekee alusta asti selväksi sen, ettei ole menossa missään tapauksessa, ei pakoteta jalat raudoissa. Tästä nyt on ihan turha sen enempää keskustella. Jos ei ole kanttia AUK:sta kieltäytyä, se on sitten yksilön oma voi voi. Turha on jälkikäteen itkeä.

Uskallan väittää, että tunnen Venäjän maantieteen vähintään hyvin. Ja eikö se ihan maalaisjärjellä ole pääteltävissä, että maa, jonka armeija käsittää reserviläiset mukaanlukien 20 miljoonaa miestä, sukellusvenearmadan, ~10 000 ydinasetta, lukemattomia ja taas lukemattomia ohjuksia, sellaisia taisteluhelikoptereita, jotka yksittäinkin riittävät tekemään Tampereen kokoisesta kaupungista toimintakyvyttömiä sadoittain jne. vastaan Suomen 350 000 miestä, Pasi-panssariajoneuvot, pikkuruiset tykit sekä muutama Hornetti. Ja joku kirkkain silmin ja selvinpäin väittää, että puolustuksemme on uskottava! En kerta kaikkiaan voi käsittää, että tällainen tuuba menee läpi näinkin avoimessa yhteiskunnassa. Ymmärtäisin vastaavan jossakin henkilökulttien ja sensuurin luvatussa maassa, mutta että vapaan tiedonsaannin Suomessa...

Jos kerran tunnet Venäjän maantieteen, yritäpä yhdistää se geopolitiikkaan. Mieti, miksi silloinen Neuvostoliitto ei esimerkiksi Talvisotaa ennen keskittänyt Suomen vastaiselle rajalle koko arsenaaliaan. Tai miksei Leningradin sotilaspiirissä ole tänä päivänä koko Venäjän sotilaallista voimaa. Autanko hieman vai kykenetkö päättelemään itse? Luuletko todella, että mahdollisen sotilaallisen kriisin sattuessa Venäjä voisi siirtää koko voimansa yhteen pisteeseen? Kuvitteletko, että maailmanpolitiikka on niin yksinkertaista, että jos maa A ei tykkää maa B:stä, maa A voi tuhota maa B:n ilman, että siitä on mitään kansainvälisiä seurauksia? Etenkin, jos maa B sattuu olemaan vaikkapa EU:n jäsenvaltio. Tai että maat eivät ole kietoutuneet toisiinsa mitä erilaisimmin verkostoin, jolloin kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Suomen puolustusvoimien torjuntakyky on muutamien muidenkin kuin sinun tai kaltaistesi arvioitavissa. Esimerkiksi mainittu Venäjä punnitsee sitä taatusti jatkuvasti, tämähän on ihan normaali käytäntö. Myös Suomi arvioi Venäjän sotilaallista kykyä aivan samalla tavalla. Puolustusvoimat on eurooppalaisessa mittakaavassa varsin iso organisaatio, etenkin sodan ajan vahvuuksiltaan niin miesmäärässä kuin kalustossa. En viitsi alkaa luetella asejärjestelmiä sen kummemmin, jokainen voi niitä tutkia esimerkiksi puolustusvoimien omilta sivuilta.

Sen nyt vaan haluan toistaa, että ennen kuin täällä laukoo mitään dramaattista, kannattaisi ottaa asioista selvää. Ihan oikeasti. Kun keskustelee missä tahansa vaikkapa Suomen torjuntakyvystä, yleisin turhautumia aiheuttava seikka on tietämättömyys. Uskotellaan itselle ja muille tuota höpö höpö -mantraa, ettei millään ole mitään väliä. Ei osata suhteuttaa asioita ja vedetään mahdollisisita omista kokemusperäisistä asioista kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Jos esimerkiksi omasta mielestä varusmiespalvelus oli turha, ei kannattane ulottaa käsittämään sitä yleiseksi mielipiteeksi. Turvallisuuspolitiikan tai esim. sotilasstrategian tutkimus ei ole mitään salatiedettä, kyllä siitä löytyy tietoa hyllymetreittäin. Tervemenoa tutustumaan!
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Naton viidennen artiklan mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata kohtaan on hyökkäys kaikkia jäsenmaita kohtaan. Tällöin hyökkääjä saa vastaansa kaikkien Nato-maiden asevoimat, joista osan aseistukseen myös ydinaseet kuuluvat. Mikä tässä on niin hiton vaikeata sisäistää? Ilmeisesti täällä epäillään tuon viidennen artiklan toteutumista tositilanteessa. Miksi Naton jäsenmaat sitä muka olisivat absoluuttisen varmasti noudattamatta tosipaikassa, niin kuin Suomessa tunnutaan oletettavan?

Aivan sama mitä siinä lukee. Se on paperia. Ehkä sinulle se kertoo sen, että Naton jäsenmaat tulevat suinpäin puolustamaan Suomea, mutta tuo kaikkein tärkein sana on EHKÄ. Kenelläkään muulla maalla, kenenkään muun maan kansalaisilla, ei ole mitään intressiä puolustaa Suomea kuin suomalaisilla. Ja se on meidän tehtävä. Ainakin yrittää. En väitä, että Naton jäsemaat jättäisivät absoluuttisen varmasti noudattamatta tuota artiklaa. Se kuitenkin riittää minulle, että siihen on pienikin mahdollisuus.


Mistä sinä muka voit tietää, minkälainen mahdollinen suurvaltojen välinen konflikti tulisi olemaan? Toki on hyvin todennäköistä, että kuvailemasi kaltainen totaalinen maailmanlaajuinen tuho olisi sen jälkeen tosiasia, mutta tuolla argumentilla liputat myös aika vahvasti Nato-jäsenyyden puolesta; suurvaltojen ei olisi järkeä hyökätä toistensa kimppuun, koska sillä ei saavuteta muuta kuin elämän häviäminen maapallolta -> konflikti ei ole todennäköinen -> jos Suomi liittoutuisi toisen suurvallan kanssa, myös Suomi olisi turvassa, koska tänne hyökkääminen suurvallan toimesta vastaisi hyökkäystä toista suurvaltaa vastaan, joka siis olisi täysin hyödytön ja siksi epätodennäköinen.

Edelleen. USA tai sen liittolaiset eivät koskaan tule tekemään 1. ydinaseiskua sen takia, että Venäjä mahdollisesti on tullut meidän rajan yli. Ja edelleen, se 5.artikla on vain sopimus. Paperi. Eikös meillä ollut vuonna 1932 (uudistettiin 1934) solmittu Neuvostoliitonkin kanssa hyökkäämättömyyssopimus. Se kuitenkin irtisanottiin Neuvostoliiton toimesta 1939.

Minua puolestaan hirvittää se, että puolustuksemme on tämän nykyisen "kansanarmeijan" varassa. Luotat siis mieluummin kaltaisiini täysin motivoitumattomiin, taistelutahdottomiin ja taistelutilanteessa takuulla vain omaa nahkaansa ajatteleviin "sotilaisiin" kuin Nato-maiden armeijoihin, joista suurin osa on ammattiarmeijoita, siis koottu sotilasuralle vapaaehtoisesti lähteneistä ja siksi aivan eri tavalla motivoituneista ammattitaitoisista sotilaista?

Oletko seurannut uutisia viime aikoina? Siellä on ollut juttua sellaisesta ilmiöstä kuin varusmiesten kunnon heikkenemisestä ja asepalveluksen keskeyttämisprosentin kasvusta. Väitän, että huomattavasti nuppimäärältään pienempi palkka-armeijakin on parempi vaihtoehto kuin nykymallinen reserviläisiin perustuva armeija. Yhtä tyhjän kanssa kuitenkin molemmat. Näin pienen maan olisi järkevintä liittoutua.

Onneksi sinun kaltaisiasi, täysin motivoitumattomia.... sotilaita on reserviläisissä aika vähän. Ja viimeistään 1.kertausharjoituksen jälkeen teidät siirretään tähtävästänne pois, jos näyttää ettei kiinnosta. Eikö ole käynyt mielessä, että kertausharjoituksessakin tehdään toimivien johtajien ja kouluttajien puolesta arviointeja. Koska siellä harjoitellaan sen joukon kanssa, kenen kanssa toimittaisiin kriisitilanteessa. Ja itse ainakin ulostaisin välittömästi sinun kaltaisesi joukoistani.

Mitä muuten tulee tuohon väittämääsi palkka-armeijan kannattavuudesta, niin paskapuhetta. Tuota itärajaa meillä riittää, ja joka paikkaan ei riittäisi väkeä muutaman kymmenen tuhannen palkka-armeijalla. Tunnetko muuten käsitettä paikallisjoukot. Mitä luulet, mikä olisi motivaatio taso jossain Kajaanin korkeudella olevilla paikallisjoukoilla, jotka käytännössä puolustaisivat alueitaan, jossa asuvat, josta ovat kotoisin, ja jossa omat lapset asuvat. Sinä varmaan olisit tuolloin jo Ruotsissa, tekemässä sitä rahakasta työtäsi, mutta sehän ei nyt liity tähän.

Niin, tai sitten olisimme kuin Viro tällä hetkellä, eli olisimme turvassa Natossa ja EU:n jäseniäkin jo nykyään. Elintaso maassamme kasvaisi kohisten ja ohittaisi pian 40-luvun sankarillista selviytymistaistelua haikailemaan jämähtäneen Suomen..

Viron historiahan on...mitä on. Kaverini teki aikoinaan tutkielmaa Afganistanin sodasta, ja kävi haastattelemassa Virossa 1980-luvun Neuvostoliiton armeijassa palvelleita. Siis näitä virolaisia, "ovat turvassa", ja joiden "elintaso kasvaa kohisten". Arvaa vaan oliko olot yhtä vankilamaisemia, kuin sinun kuvailemat armeijakokemuksesi. Ja mitä muuten tulee tuohon elintasoon, niin en ikinä vaihtaisi osia Viron kanssa. Olin myös 1992 mukana laskettelureissulla Slovakiaan, johon mentiin Via Balticaa pitkin. Eipä ole paljon niiden kokemusten jälkeen tehnyt Baltiaan mennä takaisin. "Elintaso ohittaisi kohta Suomen elintason". Vedetään nyt tähänkin sitten tämä BUAHAHAHAHAHAA...".

Kyllä minua harmittaa se, että olen kärsinyt syyttömänä vuoden vankeusrangaistuksen ja samaan aikaan ämmänalut ovat opiskelleet ja etsiskelleet itselleen mahdollisimman rikkaan miehen, jonka kanssa ovat jo hyvän aikaa voineet rakentaa tulevaisuutta, kun me armeijassa lusineet miehet vapaudumme sieltä naurettavasta koulutuslaitoksesta. No, ollaanpahan ainakin opittu moppaamaan, suorittamaan näyttäviä liikeratoja rynkyn kanssa sulkeisharjoituksissa ja viikkaamaan päiväpeitto geometrisen tarkasti. Hienoja taitoja toki.

Miksi naisille, jotka muutenkin elävät keskimäärin kymmenen vuotta kauemmin kuin miehet, pitää antaa tuollainen epäreilu etulyöntiasema siinä vaiheessa, kun nuoret ihmiset ryhtyvät rakentamaan elämäänsä.

Sinuahan se saa harmittaa vaikka kuinka paljon. Tuollaista harmitusta muuten kutsutaan yleisesti kateudeksi.

Sitten esität varmasti pian jonkinlaista perustelua, että miksi me Suomessa muka olisimme jotenkin paremmassa turvassa kuin Israel. Minäkin haluaisin päästä pian kirjoittamaan tuollaista buahahahaata tänne ketjuun.

En nyt ole ihan varma, korjaa jos olen väärässä, mutta käsittääkseni Israelissa kuolee joka vuosi kansalaisia muuhun kuin vanhuuteen. Tuosta linkistä voit vaikka lukea lisää.

http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism...f+Palestinian+Violence+and+Terrorism+sinc.htm
 

Bast

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Trojans, TuTo, Miami Dolphins, FC Inter Turku
Aika hassua, että täällä kysellään, ilmeisesti tosissaan, miten Suomen puolustus vastaa ydinaseisiin. Ja sitten todetaan, ilmeisesti tosissaan, että NATO:ssa meillä olisi USA ja sen ydinasemateriaali turvanamme. Justjust, uskokoon ken tahtoo...

En tiedä mitä muutama palstalainen tietää tai ajattelee, mutta itsellä, 80-luvun nuorella, on sellainen kutina liittyen ydinaseisiin, että jos niillä ruvetaan mittelemään, niin peli on selvä tämän pallon tulevaisuuden suhteen. Toki jossain konfliktissa, joskus tulevaisuudessa, saatetaan käyttää taktista ydinasetta, mutta se on kuitenkin selvä, että jos suurvallat rupeavat mittelemään voimia oikein tosissaan ydinasein, niin se on game over aika pikaisesti. Siksi siis ei paljon lohduttaisi, vaikka olisi kuinka USA:n ydinasemateriaali turvana. Suomen takia USA ei tule koskaan olemaan 1. maa, joka avaa pelin ydinaseilla. Se on aika 100% varma.

En luottaisi myöskään siihen, että "kaveri" auttaa tarvittaessa, oli tilanne mikä tahansa. Ajaisi yleistä asevelvollisuutta alas sen takia, että meille on luvattu että meitä autetaan. Tuosta lupauksesta on vielä aika helvetin pitkä matka siihen, että se luvattu jengi on tuossa itärajalla. Ja mitä sitten jos sitä porukkaa ei jostain syystä tulisikaan. Puolustetaanko sitten siellä muutaman kymmenen tuhannen palkka-armeijalla, vai nostetaanko kädet pystyyn? No ei ainakaan tuota viimeistä vaihtoehtoa.

Voi olla, että Venäjä murskaisi meidät mennen tullen ja miehittäisi maan. Voi olla että se ei onnistuisi. Eikös sen pitänyt miehittää meidät jo n.70v sitten. Vitustako sitä pystyy sanomaan 100% varmuudella. Ja jos jää jäljelle vähintään se 0,01%, että mahdollisuuksia olisi niin kannattaa kyllä yrittää. Tosin pelkällä omalla palkka-armeijalla meillä ei olisi edes tuota 0,01 prosenttia. Koulutetulla reservillä kyllä.

Ikävää, että muutamaa palstalaista vituttaa se, että meni vuosi hukkaan intissä. Ei päässyt tienaamaan, tms. Ehkä kannattaisi miettiä, että jos 40-luvun nuorisolla ei olisi mennyt vähän enemmän hukkaan (kuin 6-12kk intissä) niin ei välttämättä tarvitsisi tienata edes tänään. Tai sitten palkka tulisi ruplina. Sehän vasta olisikin mukavaa?

jne.

Mahtava kirjoitus, johon voin yhtyä jokaista sanaa myöten.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Uskallan väittää, että tunnen Venäjän maantieteen vähintään hyvin. Ja eikö se ihan maalaisjärjellä ole pääteltävissä, että maa, jonka armeija käsittää reserviläiset mukaanlukien 20 miljoonaa miestä, sukellusvenearmadan, ~10 000 ydinasetta, lukemattomia ja taas lukemattomia ohjuksia, sellaisia taisteluhelikoptereita, jotka yksittäinkin riittävät tekemään Tampereen kokoisesta kaupungista toimintakyvyttömiä sadoittain jne. vastaan Suomen 350 000 miestä, Pasi-panssariajoneuvot, pikkuruiset tykit sekä muutama Hornetti. Ja joku kirkkain silmin ja selvinpäin väittää, että puolustuksemme on uskottava! En kerta kaikkiaan voi käsittää, että tällainen tuuba menee läpi näinkin avoimessa yhteiskunnassa. Ymmärtäisin vastaavan jossakin henkilökulttien ja sensuurin luvatussa maassa, mutta että vapaan tiedonsaannin Suomessa...

Jostain kumman syystä kuitenkin yksi pieni vuoristopläntti teki tuon mahtavan armeijan elämän hyvin hankalaksi, niin hankalaksi että tuo mahtava armeija joutui noin käytännössä perääntymään ja yrittämään uudestaan hetken päästä.

Venäjällä on kalustoa, mutta taistelukelpoista kalustoa siitä on vain murto-osa, eikä asiaa varmastikaan helpota öljyn hinnan lasku ja siitä seuraavat budjettiongelmat. Puhumattakaan sitten taistelukelpoisesta materiaalista, koska jo nyt suurin osa vähänkin fiksuista ihmisistä välttää Venäjällä armeijan.

Suomen armeijan tarkoitus ei ole kyetä tuhoamaan Venäjän armeijaa ja siinä vaiheessa jos Venäjä ihan oikeasti olisi käyttämässä ydinaseita jotain valtiota vastaan, ei sillä ole juurikaan väliä onko ko. maa Suomi vaiko USA, yhtä pahaa jälkeä siitä silti tulee ja siinä missä kenties USA:n strategisten ydinasetukikohtien moukaroinnissa ydinaseilla ehkä on jonkinlainen idea taustalla, pienen maan muuttamisessa kraateriksi ei ole mitään sellaista järkevää ideaa taustalla, että sitä varten kannattaisi edes valmistautua.

Suomessa armeijan tarkoitus on kuitenkin aika itsestäänselvästi kyetä tarjoamaan niin merkittävä hidaste tunkeutuvalle armeijalle, että hyökkääminen hyökkäämisen vuoksi ei ole järkevää, vaikka se on ilmeisesti niin väärin vetää historiaa mukaan keskusteluihin, niin silti suosittelen tutustumaan maailmanhistoriaan. Jos Venäjä nyt ehdottomasti tahtoo vallata Suomen ja vain ainoastaan Suomen, me tuskin pystymme sitä estämään, hidastamaan toki, mutta tämä on vain yksi skenaario muitten joukoissa.
Uskottava puolustus tarkoittaa juuri sitä, että esim. Venäjän ei ole järkevä tehdä suunnitelmia Suomen varalta, koska puolustus on niin vahva, että sen murtaminen vaatii juurikin sen merkittävästi ylivoimaisen hyökkäysjoukon ja koska Venäjän armeijan reaalinen koko on kuitenkin rajallinen, tämä kaikki on poissa muilta rintamilta. On huomattavasti isompi ongelma vallata maa, jota puolustaa se 250 000 hyvin varusteltua sotilasta, joista osa on vielä varusteltu huipputason varustein (ts. joita vastaan joutuu käyttämään kallisarvoisia huipputason aseita, mitä ei Venäjällä ihan oikeasti ole mitenkään liikaa varastoissa johtuen NL:n romahduksen aiheuttamasta pudotuksesta sotilasbudjetteihin), kuin jos kyseessä on maa missä on nykypuolustusbudjetilla realistisesti 1 prikaati sotilaita ja sitten (n+1 vuoden päästä) sekalainen joukko epämääräisesti varusteltuja reserviläisiä.
Kaikessa teknohuumassa ja landwarrior-onanoinneista huolimatta tosiasia on se, että jos Suomeen hyökkäävä valtio ei ole USA, niin hyökkäävän valtion armeijan perusvarustelutaso on riittävällä tarkkuudella samaa tasoa Suomen kanssa, vaikka kuinka Suomen armeijan varusteita tahtoisi pilkatakin.

Eli noin realistisesti Suomen SA-armeija käsittää siis n. 250 000 sotilasta ja tyypillisesti vain idiootti yrittää hyökätä ilman nelin-viisinkertaista ylivoimaa, koska kuten todettua esim. Venäjää vastaan Suomen varustelutaso ei ole merkittävästi heikompi. Tämä jo tarkoittaa, että hyökkääjä joutuu sitomaan Suomea varten vähintään miljoona sotilasta ja mikä tärkeintä, useita satoja parhaimpia taistelupanssarivaunujaan, sekä hävittäjiään, koska Leopardeja tai CV90:iä ei nyt vain tuhota millään T-72:lla ja kakkosbemareilla, joita varmasti löytyy jaettavaksi. Tai vaihtoehtoisesti maahanlaskujoukkojensa eliittiä, jotka valitettavasti ovat yhtä kuolevaisia sen alueellisen puolustuksen reserviläisen RK62:n luodille kuin ketkä tahansa ihmiset.

Ongelma koko keskustelussa tuntuu olevan se, että suurinta ääntä pitävät ne, joilla ei joko ole minkäänlaista käsitystä puolustusvoimista ylipäätänsä tai sitten sellaisia, joilla ei taas ole mitään käsitystä potentiaalisten vihollisten asevoimien reaalisesta toimintakyvystä. No, mutta painutaanpas taas onanoimaan Rukkirinkiin, S-S, lähdetkö messiin, oma käsi jo tässä vähän ehti väsyä kirjoitellessa?
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ei nyt ollut kysymys siitä, että ovatko nuo rikkaat äijät käyneet armeijan vai ei, vaan kysymys oli siitä, että naiset ovat vapaita koko elämänsä, miehiltä viedään ainakin puoli vuotta pois. Ja tuo vähintään puoli vuotta on juuri silloin, kun työ- tai opiskelupaikkaa haetaan, eli kriittisimmässä iässä. Kyllä kaikkien Suomen kansalaisten pitäisi tällaisissa asioissa olla tasa-arvoisia, vaan eivätpä ole.

Onko tässä nyt tosiaankin kyse sinun omasta kateudesta naisia kohtaan. Tässä maailmassa kaikki eivät tule koskaan olemaan täysin tasa-arvoisia. Ei ainakaan sellaisissa maissa, missä on yleinen asevelvollisuus. Vituttaako sinua muuten myös se, että naisten palkat ovat yleisesti miesten palkkojen perässä. Tuskin. Tuo 6kk:n viive kyllä näyttää ottavan pannuun.

AUK:hon voidaan pakottaa, se nyt vain on karu fakta. Ja toisekseen, en nyt rupea puntaroimaan tässä sitä, että miten olen menestynyt armeijassa, koska sillä ei ole ketjun aiheen kanssa mitään tekemistä. Mutta vaikka olisin kouliintunut armeijassa Lauri Törnin tasoiseksi taistelijaksi, hukkaan heitettyä aikaa se silti olisi, koska meidän potentiaalinen vihollisemme on liian ylivoimainen hernepyssyarmeijaamme nähden.

Ja millä lihaksilla/kokemuksella väität näin. Sillä yhdellä kokemuksella, jossa luultavammin (oma arvio) et itse saanut sanaa suustasi, ja sinut laitettiin aliupseerikouluun. Siitäkö olet katkera. Että joku muu pääsi puolella vuodella ja sinä jouduit palvelemaan vuoden? Väitän ettei ketään pakoteta suorittamaan 12kk varusmiespalvelus. Ei varsinkaan, jos löytyy hyvät perusteet lyhemmän palvelusajan puolesta. Se on sitten toinen juttu, jos varusmies ei osaa avata turpaansa valintojen tapahtuessa.

Mitä tulee tuohon hernepyssyarmeijaan, niin tottahan se on, että lähtökohdat Venäjää vastaan olisivat heikot. Onneksi noita asioita ei ratkaista todennäköisyyksillä. Ihan off-topicina kysyisin, että miksiköhän viime vuoden Englannin FA-Cupissa pelasi finaalissa Portsmouth ja Cardiff, vaikka Cardiff ei pelaa edes valioliigassa. Miksei siellä pelannut ManU ja Chelsea, tai edes Liverpool tai Arsenal.
 

Viljuri

Jäsen
Sota on poliitikan jatkamista toisin keinoin (~ Clausewitz), avoimetkaan konfliktit eivät ole sinällään pelkästään apokalyptisia murroskohtia, joissa kaikki lainalaisuudet menettäisivät merkityksensä matemaattisten singulariteettien tapaan.

Asioiden hahmottamista liiallisen idealismin ja postmodernismin lisäksi saattaa haitata täällä meillä aikansa palvellut historiallinen narratiivi, jossa korostettiin talvisodan ja jatkosodan erityisyyttä, tuomatta esille asioiden välisiä laajempia kansainvälisiä yhteyksiä.

Myös sotaa ja rauhaa koskevat päätökset ovat poliittisia, ja politiikassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Se joka haluaa elää rauhassa, valmistautuu kriisien varalta.

Monia asioita voidaan tietysti aina harkita uudelleen, mutta kokonaismaanpuolustus on vain niin käyttökelpoinen ja käytännössä tehokkaaksi osoitettu, ettei sitä voida hylätä kovin heppoisilla tai idealistisilla perusteilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös