Jordianialaislähteet vahvistavat RT:lle, että NATO- ja amerikkalaissotilaita on kuljetettu lentotukikohtaan Jordaniassa, ja NATO-joukot majailevat parhaillaan lähellä Syyrian rajaa. Lähteen mukaan NATO-joukot valmistelevat todennäköisesti hyökkäystä Syyriaan yhdessä turkkilaisen joukkojen kanssa.
US troops surround Syria on the eve of invasion?
Samanlaisia raportteja on tulvinut muistakin lähteistä jo maanantaista lähtien (poislukien lännen valtamedia). Sotatoimet Syyriaa vastaan ovat todennäköisesti ainoastaan ajan kysymys, ellei Venäjä tosissaan aio sitä estää. Myös Iran saattaisi provosoitua tekemään aloitteen suursotaan, mikäli NATO hyökkää Syyriaan.
e:
Israel: Iran must chose between a bomb or survival
Vielä on olemassa aika monta muuttujaa pelissä ennenkuin Yhdysvallat mahdollisesti NATO-liittolaisten kanssa ryhtyy hyökkäykseen Syyriaan.
Ensinnä on tietty saatava selville Venäjän rooli Syyrian kysymyksessä. Ryhtyykö Venäjä aktiivisesti vastustamaan hyökkäystä ts. laivasto-osastolla on selkeä rooli puuttua voimatoimin tapahtumien kulkuun mikäli hyökkäys Syyriaan alkaa. Mihin en usko,. koska laivasto-osaston koko on aivan liian pieni tähän tarkoitukseen, eikä Venäjä varmasti ole varustanut Admiral Kuznetsovin Granit-ohjuksia ydinkärjin tavanomaisten taistelukärkien sijaan. Granit-ohjukset on tarkoitettu pääasiassa vihollisen laivasto-osastoja vastaan, tärkeimpinä kohteina lentotukialusten johtamat laivueet. Kuznetsovin aseistukseen kuuluu 12 Granit-ohjusta.
Toinen merkityksellinen seikka on Hizbollahin osuus sodassa. Aloittaako Hizbollah sisällissodan suht' rauhallisessa Libanonissa mikäli Syyriaan hyökätään. Syyria Iranin ohella on Hizbollahin suurin aseistaja ja tukija. Jos aloittaa ja jos sodan seurauksena on hyökkäys Israeliin, alueellisen sodan mahdollisuus kasvaa entisestään, ts. pyritäänkö kriisin laajenemisen suhteen sopimuksin "sitomaan" Israelin kädet parhaansa mukaan, jotta se ei suoranaisesti osallistu sotatoimiin. Sen sijaan Hizbollahin kukistaminen jäisi muiden joukkojen kontolle. Israelin rooli on epäilemättä korostunut siinä vaiheessa jos/(kun) Syyriaan hyökätään.
Entäpä sitten Iran? Jättääkö Iran käytännössä ainoan liittolaisensa yksin vai aloittaako hyökkäyksen Saudi-Arabiaa vastaan, tai sulkeeko maa Hormuzin salmen, estäen näin öljykuljetuksen Persianlahdelta länsimaihin? Tai koettaako Iran ulottaa iskunsa Israeliin saakka? En usko, nimittäin sen jälkeen Israel ei jää sivusta seuraajaksi. Ensimmäisessä Saddamin (Gulf war) vastaisessa sotaretkessä Israel sitä oli mutta nyt en usko, että enää on jos Iran maata vastaan hyökkäisi ohjuksin.
Ja onhan se mielenkiintoista nähdä mitä Syyria tekee. Maalla on lyhyen- ja keskimatkan ohjuksia, joilla ylettää kaikkialle Israeliin ja suurimpaan osaan Turkkia. Maalla on kemiallisia-aseita ja taistelukärkiä varustettuna näillä aineilla. Ja joissain lähteissä on myös nostettu esille potentiaalisena aseistuksena biologiset aseet. Saddam Hussein ei käyttänyt kemiallisia aseitaan mutta käyttäisikö Syyrian johtaja niitä epätoivoisena hetkenä?
Mutta palatkaamme Venäjään. Entäpä jos Yhdysvallat tekee kassakaappisopimuksen Venäjän kanssa: Te saatte Kaukasuksen, me vastaavasti hoidamme Syyrian demokratian tielle. Suostuisiko Venäjä tällaiseen sopimukseen, käytännössähän se tietäisi sitä, että länsi hylkäisi Georgian lopullisesti.
vlad.