Iranilla, liittolaisineen tai ilman voi olla maa - ja merivoimat mitkä pystyisivät taistelemaan, ainakin hetkellisesti länttä (Israel/USA) vastaan tasaväkisesti mutta heillä ei ole mitään mahdollisuutta näiden maiden ilmavoimia vastaan, ei edes omaa aluetta puolustettaessa ja tuo ilamherruus on ollut ratkaisevassa asemassa sotien lopputuloksen kannalta viimeiset 70 vuotta.
Muistetaan nyt kuitenkin sellaiset sodat kuin Vietnamin sota, jossa Yhdysvalloilla oli selkeä ilmaylivoima, mutta kaikesta tästä huolimatta maa joutui vetäytymään Etelä-Vietnamin alueelta ja seuraukset jokainen sitten tietääkin. Tässäkin, kuten alemmassa esimerkkisodassa, poliittinen paine sai aikaan vetäytymispäätöksen.
Tai Neuvostoliiton sota Afganistanissa, jossa maalla oli selkeä ilmaylivoima, mutta kaikesta huolimatta - osin poliittisista syistä johtuen - sota päättyi siihen, että Neuvostoliitto joutui vetäytymään Afganistanista.
Muitakin sotia löytyy, joissa ilmaylivoima ei taannut voittoa taistelussa vaan syystä tai toisesta, etenkin länsimaiden sotiessa, poliittinen paine saattoi johtaa vetäytymiseen ja seurauksena oli kaaos kohdemaassa (esim. Somalia). Ja nyt esim. Afganistanissa on sodittu jo noin vuosikymmen mutta lännen täydellisestä ilmaherruudesta huolimatta, osassa maata vallitsee täydellinen sotatila. Eikä kukaan uskalla veikata sitä mikä sodan lopputulos tulee olemaan sen jälkeen jos/kun länsimaiden joukot vetäytyvät maasta. Säilyttääkö hallinto vallan maassa vai kaappaavatko alueelliset sotapäälliköt yhdessä talebanien kanssa vallan ja seuraako siitä uusi kaaottinen sisällissota?
Käytännössä vasta 90-luvulta alkean ilmaylivoima on ollut todella ratkaisevassa roolissa ja sen avulla on saatu ratkaisevia tuloksia aikaan, mutta lähes aina sodan voittamiseen tai tilanteen tasapainottamiseen on myös tarvittu maavoimia tai uhka niiden käytöstä. Poikkeus on Somalia, jossa Yhdysvaltojen ilmaylivoima ja merijalkaväki eivät tuoneet voittoa vaan kaaottinen tilanne johti jopa "paniikinomaiseen" vetäytymiseen Mogadishusta. Mutta kuten todettua, tällöin poliittisella paineella on ollut suuri merkitys lopputulokseen. Eli edelleenkään ilmaherruus ei takaa voittoa vaan on saatava tukea maavoimilta tai muilta taisteluyksiköiltä vihollisen/kohdemaan alueella, kuten Libyassa kävi.
Jos Israel tai Yhdysvallat hyökkää Iraniin tai maat hyökkäävät sinne yhdessä, on hyökkäyksen seurauksena saatava aikaan vallankumous maassa, jotta voidaan saada perusteellinen muutos maan tilanteeseen. Ja tämä vallankumous tarvitsee avukseen konkreettista tukea. En usko, että pelkillä opiskelijamielenosoituksilla saadaan aikaan vallankumousta maassa, jossa hallinnolla on käytössään täydellisen lojaaleja joukkoyksiköitä, joiden sotilaat on kasvatettu jo nuoresta pitäen uskomaan maahan ja sen johtoon ja islamiin. Käytännössä Vallankumouskaartin joukot ovat valmiit tekemään mitä tahansa, jotta valta säilyy maan hallinnolla ja Vallankumouskaartin kukistamiseen tuskin riittää muutaman viikon ilmakampanja. Jos taas halutaan hidastaan Iranin ydinohjelmaa, taktinen isku kohteisiin riittää mutta millaiset seuraukset tällaisella iskulla sitten on? Tekeekö Iran vastaiskun? Aloittaako maa terrorikampanjan Lähi-idässä esim. Hizbollah aloittaa iskut Israeliin? Vai jotain muuta? Enpä haluaisi olla Obaman housuissa nyt miettimässä sitä, että mitä tehdä Iranin suhteen. Vai antaako Yhdysvaltojen hallinto hiljaisen hyväksynnän Israelille ja maa toimii siten kuten parhaaksi näkee - ts. taktinen isku Iraniin.
vlad.