Ilmoitukset

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Arabimaailmassa kuohuu

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana tomageeni, 29.01.2011 klo 23.30.

 1. tomageeni Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
  Täällä Jatkoajassa kotimaan politiikkaa käsitellään paljon, mutta maailmanpolitiikka on melko vähällä huomiolla. Ajattelin että tämä ajankohtainen aihe ansaitsee ainakin tällä hetkellä oman ketjunsa.

  Tunisiassa siis tehty semi-veretön vallankumous. Semi-veretön siksi, että vallasta ei ole varsinaista sotaa/taistelua käyty, mutta muutamia ampumavälikohtauksia on ollut, joiden seurauksena jonkin verran kuolleita. Presidentti on lähtenyt maanpakoon ja vienyt osan valtion kassasta mukanaan.

  Nyt Egyptissä on sama prosessi meneillään, joskin Mubarakin valta-asema taitaa olla vähän vahvempi kuin ex-virkaveljensä Tunisiassa. Kairossa ja monessa muussa kaupungissa on tällä hetkellä melkoinen kaaos ja tietoliikenneverkot on käytännössä suljettu.

  Epäselvää vielä on, mikä on näiden vallankumousten ja mielenosoitusten todellinen vaikutus. Saadaanko esim. Tunisiaan toimiva demokratia, vai kaappaako joku yksityinen taho vallan? Voiko demokratia ylipäätään toimia arabimaissa?

  Tämän suuntauksen on odotettu leviävän myös muihin lähi-idän arabimaihin. Miten tämä vaikuttaa öljyn tuotantoon ja maailmanmarkkinoihin? Saudeissa kuningashuone pitää erittäin tiukkaa kuria kansalle. Saudien kuningashuone myös hallinnoi huomattavaa osuutta maapallon öljyvaroista.

  Loppuun vielä Wikipedia-artikkelit jotka tiivistävät Tunisian ja Egyptin nykyisen tilanteen melko hyvin:
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Tunisian_kansannousu
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Egyptin_mielenosoitukset_2011
   
 2. ms.qvist Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
  Lainaus:
  Itseasiassa aihetta on jo Tunisia osalta ja hiukan muutenkin sivuten käsitelty BitterX:n avaamassa ketjussa: Tunisia Burns - Arabimaailma tienhaarassa.

  Tuolloin en uskonut, että Tunisian kansannousu saattaisi levitä näin voimakkaana liikehdintänä muihin Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän maihin mutta nyt kuohuntaa on Egyptin lisäksi Jordaniassa sekä myös Algeriassa vähäisemmässä määrin. Algeriassakin muutama ihminen on tehnyt tai yrittänyt tehdä polttoitsemurhan. Kenties maassa kuohuu pinnanalla enemmän kuin uskommekaan ja siellä lähdetään Tunisian ja Egyptin viitoittamalle tielle. Mutta en kuitenkaan usko, että liike leviää todella vanhoillisiin Arabimaihin. Ehkäpä Syyriassa voimme nähdä kansan astuvan kadulle maan suhteellisen voimakkaasta valtakoneistosta ja osittaisesta yksinvaltiudesta huolimatta.

  vlad.
   
 3. magnum37 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sport
  Lainaus:
  Myöhemmin ehkä lisää, mutta jos nyt ajatellaan Euroopan kannalta, niin kyllähän tuo Suezin tilanne pistää hieman mietityttämään. Ymmärtääkseni tilanne siellä on paljon levottomampi kuin Kairossa, ja kanavan lävitse kulkee öljytoimitukset meille päin. Pääseekö tankkerit läpi jatkossa, mikäli mellakat jatkuvat ja mahdollisesti vielä yltyvät--leviävät Jordaniaan jne? Miten tämä vaikuttaa raakaöljyn hintaan ja miten pahasti se vaikuttaisi jo valmiiksi pahasti haavoittuneeseen taloustilanteeseen?

  Mellakoiden vaikutusta Pohjois-Afrikan poliittiseen ilmapiiriin on todella vaikea lähteä arvailemaan. Koitin sitä tuossa eilen mietiskellä, mutta ei kyllä yhtään tiedä mitä odottaa.
   
 4. Rafael Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Bristol City
  Mitä mitä? Yhdysvaltojen oli pakko saada Irakiin demokratia keinolla millä hyvänsä. Egyptiin jenkit eivät kuitenkaan millään haluaisi demokratiaa, koska muistoissa on Hamasin nousut ja suhteet Israeliin jne..... Kuulostaa hivenen ristiriitaiselta, ellei jopa oman edun tavoittelulta. Ei mutta onhan Yhdysvallat kuitenkin maailmanpoliisi.
   
 5. HemmoP Jäsen

 6. Stonewall Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  RoKi, Liverpool
  Eniten minua on yllättänyt ääri-islamistien kykenemättömyys hyödyntää mellakoita. Nythän nämä mielenosoittajat vain vaativat demokratiaa ja vapautta, mikä on fundamenttalisteille kauhistus. Ehkä länsimainen hapatus tv:n ja netin kautta näyttää kuitenkin tavallisesta ihmisestä niin houkuttelevalta, että meille niin tärkeä vapaus on alkanut sielläkin tuntua tavoittelemisen arvoiselta. Mene ja tiedä. Egyptissä kyllä joko valta vaihtuu tai otteet kovenevat, en tiedä miten käy. Jos Tunisian jälkeen homma saa jatkoa, niin dominoefekti voi olla kyllä melkoinen, mutta tuskin kuitenkaan arabianniemelle yltävä.
   
 7. mjr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkueet
  Lainaus:
  Sikäli kun olen raportointia seurannut niin aika yhdenmukaisesti ollaan arvioitu, että liikkeellä on paljon laajempia väestöryhmiä kuin mitä islamistit yksinään saisivat Egyptissä mobilisoitua. Jos paine tulisi vain tästä suunnasta Mubarakin tilanne olisi paljon helpompi. Toki islamistit lienevät yksi suurimmista hyötyjistä, jos demokraattiset vaalit maahan saataisiin. Ehkä tämä USA:n politiikka tukea korruptoituneita pakkohallintoja alkaa nyt kostautua - ilman vastuuta ja poliittisen vainon kohteina islamistit ovat keränneet melkoisen määrän sympatiaa ja luottamusta. Tietysti heidän mahdollisessa valtaanpääsyssään on sitten se riski, mikä Iranissakin toteutui eli voivat demokraattiset vaalit jäädä sen jälkeen aika vähiin taas.
   
 8. Rafael Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Bristol City
  Lainaus:
  Niin ja esim. Suomessakin asuvat egyptiläiset ovat aivopestyjä kyseisen järjestön toimesta haluamaaan vapautta ja demokratiaa?

  Onhan tuo ryhmittymä kuitenkin vahvasti sidoksissa perinteisesti Osamaan, WTC-iskuihin ja terrorismiin. Ja Al-Qaidaan.
   
 9. muaddib Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Neutraalit Tarkkailijat
  "4000 years ago we built the pyramids. Since then, we haven't done much."

  Mutta toki muslimikehitysmaiden ongelmat ovat vähintään Euroopan ja mielellään USAn ja Israelin syytä.

  Kumma kuinka kukaan ei ikinä tippa linssissä itke sitä, kuinka mongolit ovat käytännössä syyllisiä siihen, että lähes kaikki islamilaisessa maailmassa on enemmän tai vähemmän päin persiaa.

  muaddib
   
 10. Stonewall Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  RoKi, Liverpool
  Taitaa islamistitkin olla aika laaja joukko. Nimittäin vaalit ja samalla kansallisvaltiotkin hyväksyvä islamismi on jo hyvin kaukana siitä Osaman & kumppaneiden haaveesta yhtenäistää islamilainen maailma yhden kalifin valtaan, kuten profeetta asian oli heidän mielestään tarkoittanut. Eikä moinen taida tavallista kansaa tuolla kiinnostaakaan. Toivoisi toki, ettei taustalla ole mitään isompaa vedätystä mihinkään suuntaan, ainakaan sellaista mikä onnistuisi sotkemaan tuon maankolkan entistä pahemmin.
   
 11. Rafael Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Bristol City
  Lainaus:
  Eikös siellä olla juuri näitä ongelmia ratkomassa? Kansalaiset ovat nousseet "barrikadeille" jne...
  Kummallisen kärkkäästi jotkin tahot ovat kuitenkin heti vastustamassa normaalia kansakunnan sisäistä ongelmanratkontaa, vaikka heillä ei mitään syytä moisiin ongelmiin olekaan.
   
 12. Finnish Isles Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  New York Islanders
  Egyptin mellakoissahan tilanne on kaukana mistään islamistien uskonnollisesta vallankumouksesta, vaan se muistuttaa hyvinkin paljon demokratiaan perustuvaa kansannousua. Mubarak on toki ollut uskollinen länsimaiden nukke, mutta nyt viimeistään olisi aika jenkkien yms. jo tuen sijaan tarjota herralle mahdollisuus lähteä maanpakoon.

  Omalta kohdaltani tämä youtube-video mellakoista viimeistään aiheutti voimakkaan sympatia-aallon Egyptin kansaa kohtaan, vaikka väriltään ja uskoltaan ovatkin "eri maata". Respect.
   
 13. varjo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
  Lainaus:
  Itseasiassa, ellen nyt aivan väärässä ole, nykyään Egyptin alueella asuvat ihmiset eivät pääosin ole samaa kansaa joka pyradimeja rakennutti.
  Nykyhetken egyptiläiset ovat paljolti kai eri arabivaltioista sinne valunutta sakkia, joka on muuttanut alueelle hiljalleen Rooman vallan jälkeen ja suuressa määrin korvannut paikallisväestöä.

  Mutta kun jo nyt parit vajakit ovat menneet tuhoamaan Egyptiläisen museon muumioita, niin ei voi muuta kuin toivoa ettei tilanne tuosta vielä eskaloidu Talibanien malliin jos äärimuslimit pääsevät valtaan. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä YK tekisi, jos paikalliset rättipäät olisivat tuhoamassa ihmiskunnan kulttuuriperintöä, kun toisaalta vieraita kulttuureitakin pitäisi kunnioittaa ja mitään negatiivista ei voisi sanoa, kyllä joku suurisanainen julistus kulttuuriaarteitten kunnioittamisesta varmasti saisi aikaan vaikka mitä...

  Vanhempien piti lähteä maanantaina Egyptiin, mutta matkatoimisto perui matkan tänään, eli sikäli ainakin matkatoimistot ovat jo alkaneet varautua kriisin leviämiseen.
   
 14. BitterX Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK ja FC Wacker Innsbruck
  Tunisian levottomuuksien aikana avasin samasta asiasta ketjun. Ehkä nämä ketjut voitaisiin yhdistää...

  EDIT: Nythän mä vasta havaitsin, että nimim. vlad jo tuosta toisesta ketjusta mainitsikin.
   
  Viimeksi muokattu: 30.01.2011 klo 22.54
 15. kovalev Jäsen

  Kuinkahan hyvin iranilaisilta on onnistuttu sensuroimaan nämä kansannousut?
   
 16. TKH Jäsen

  Lainaus:
  En oikein näe, että Nobelin rauhanpalkinnolla palkitun ja entisen IAEA:n johtajan Mohammed ElBaradein mahdollinen nousu valtaan Egyptissä olisi mitenkään huono asia kenenkään kannalta. Tämä siitä huolimatta, että ElBaradeilla on jonkin verran kytköksiä myös Muslim Brotherhood -järjestöön, joka myöskin tukee ElBaradein valtaannousua. Tämä on kuitenkin oikeastaan ollut välttämätön pakko, koska muuten vallanvaihto Egyptissä ei voisi onnistua mitenkään.
   
 17. TKH Jäsen

  The situation is even more complex for Washington's other allies in the region, such as Jordan, Saudi Arabia and Yemen. In all those countries ordinary people have watched agog at the protests and then taken to the streets in varying degrees to try to kickstart their own protests.

  Saudi-Arabiaa ei ole aikaisemmin näissä yhteyksissä juuri mainittu, mutta Saudi-Arabiassa "ikkuna" vallanvaihtoon olisi sikäli otollinen, että kuningas Abdullah ei ole tällä hetkellä maassa vaan Marokossa. Saudi-Arabiassa ei vain taida olla oikein minkäänlaista yhtenäistä oppositiota ja siten suurien protestien tapahtuminen lienee äärimmäisen epätodennäköistä.

  Abdullah on jo ehtinyt ilmaista vankan tukensa Mubarakille ja mikäli Mubarakin tarvitsee maasta paeta, niin Ben Alin perässä Saudi-Arabiaan mies tulee lentämään. Harmi ettei Ben Ali sattunut lentämään Egyptiin. Ben Ali ja Mubarak olisivat sitten voineet matkata samalla koneella Saudi-Arabiaan ja jatkaa sieltä sitten yhdessä Abdullahin kanssa Jenkkeihin turvaan.
   
  Viimeksi muokattu: 30.01.2011 klo 12.28
 18. tant gredulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
 19. Mosku Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lieksan hurtat
 20. tant gredulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
 21. Paul Kemp Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  The Beatles 1965-1970
  Tuskin tarvitsee olla mikään nobelisti arvatakseen Egyptinkään tapauksessa, että mitä sieltä tuleman pitää. Eli, jos nämä ainakin teoriassa länsimieliset poliitikot tyyliin Mubarak syrjäytetään, niin ennen pitkää tavalliset kadun hassanit huomaavat olevansa omien pappiensa johtamia. Sitten sitä taas ihmetellään hetkinen, että missäs se demokratia nyt olikaan? Mutta ei hätää, sillä kiusalliset soraäänet tulevat häviämään tutusti arabimaailman malliin sitä mukaa, kun päitä ja kivitystuomioita putoilee.

  Ei muslimeille demokratia sovi, se on joko korruptoitunut diktaattori tai pitkäpartaiset hihhulit minareettien nokassa, joiden johtamistapa menee tälle jengille päähän. Ja en suoraan sanottuna edes usko, että tavallinen muslimi jossain lähi-idässä edes kaipaa demokratiaa sillä tapaa, kuin me sen ymmärrämme.
   
 22. Gagne Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Vatsallaan makaavat naamansapitelijät
  ^ Nyt puhut Paul asiaa.

  Arabimaat ovat suoraan rinnastettavissa Saharan eteläpuolisen Afrikan "bwanakulttuureihin". Parlamentaarista demokratiaa voidaan kyllä näytellä, mutta kaikki tietävät loppupeleissä kuka määrää milloin pelut pieniä ovat. Niin se on ollut ja tulee olemaan.

  Todellinen valta vaihtuu tällä mantereella aina veren ja tulen myötä. Aina. Murrosvaiheen jälkeen ollaan hetken verran valistuneita ja sitten alkaa taas sama laulu. Vapaaehtoisesti vaalit hävittyään tällä mantereella on lähtenyt eläkkeelle alle yhden käden sormilla laskettava määrä presidenttejä/keisareita/universumin herroja/kaiken eläväisen sekä Skotlannin kuninkaita.
   
 23. Rike.K Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kissapedot
  Lainaus:
  No todellakin! Tuleen ihan mieleen erään itävaltalaisen politiikon seikkailut 30-luvulla. Tosiaan, eivät muslimit osaa valita kuin diktaatoreja ja eiväthän noi taida muutenkaan ymmärtää mitään länsimaisessa hyvinvoinnista? Osaavatko muuten ne edes lukea? Jos nuo pääsivät valtaan, niin tosiaan maailma olisi tuhon oma! On se hienoa, kun vain täällä länsimaissa löytyy suvaitsevia ja ajatteluun kykeneviä ihmisiä :D
   
 24. Pisin Kääpiö 186cm Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
  Lainaus:
  Ählän,

  Osittain olen lainauksen alkupuolen kanssa samaa mieltä, vaikka ilmaisu osoittaa kohtalaista etnistä asenteellisuutta. Loppuosan suhteen näkemykseni poikkeaa selvemmin.

  Kirjaimellinen islamin tulkinta lähtee ajatuksesta, että uskonto ja valtio ovat sisäkkäisiä asioita. Erityisesti Saudi-Arabiassa ja Iranissa yhteiskunta toimii tällä hetkellä suunnilleen näin. Lähi-idässä on kuitenkin olemassa muslimienemmistöisiä maita, joissa uskonto ohjaa yhteiskuntaa selkeästi vähemmän ankaralla otteella. Meikäläisen mallin tapaista demokratiaa siellä ei ole missään, mutta se ei tarkoita että jokaisessa arabimaassa maan omilla kansalaisilla asiat olisivat välttämättä huonosti. Monissa GCC-maissa arabinationaaleilla on vähintäänkin hyvät taloudelliset ja sosiaaliset edut kansalaisuudestaan. Vaikeaa kuvitella, että esimerkiksi Qatarissa, Bahrainissa tai UAE:ssa oma väki motivoituisi kapinoimaan omia vallanpitäjiään vastaan.

  Arabiemiraateissa jonkinlaisena paiseena voidaan pitää lattiatason duunareiden työehtoja ja muuta kohtelua. UAE:ssa ja varsinkin Dubaissa expattien osuus asukkaista on huomattava. White collar -jengillä menee toki hyvin. Kunnon asiantuntija tekee siellä helposti muutaman kertaluokkaa paremman tilin käteen kuin Suomessa. Sitten on näitä siivoojia, raksa-apureita, kotiapulaisia ja muita, jotka tienaavat kehnosti, joskin hekin selvästi enemmän kuin alkuperämaissaan. Järjestäytyminen on kiellettyä, työpaikan vaihtaminen on tehty todella vaikeaksi, jne jne. Silti en usko että tuokaan sakki nousisi helposti barrikadeille. Heidän heikko asemansa on suhteellinen käsite, kun monen elämä on saattanut ennen Dubaita olla vielä kurjemmissa kantimissa. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa lukaista esimerkiksi Syed Alin kirjoittama Dubai: Gilded Cage (Yale University Press, 2010). Kirja on tulosta muutaman vuoden etnografisesta kenttätutkimuksesta paikan päällä.

  Väittäisin kuitenkin, että useissa arabimaissa moni "tavallinen" muslimi kaipaa meidän ymmärtämäämme demokratiaa. Sen verran olen itsekin keskustellut tuolta seudulta kotoisin olevien kanssa. Joissakin Lähi-Idän maissa yhteiskunnallinen vakaus ja taloudellis-sosiaaliset edut kompensoivat yhteiskunnallisen osallistumattomuuden ja ihmisoikeuksien puutteellisuudet hyvin, joissakin tuskin ollenkaan.

  Mäss-sälääm.
   
 25. mjr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkueet
  Lainaus:
  Länsimaista olisi voinut sanoa samaa ainakin vuoteen 1789 asti ja osin siitä eteenkinpäin. Todella yleinen ja yhtäläinen äänioikeus levisi vasta 1900-luvulla. Kun kerran näissä asioissa ei ole geeneistä kysymys, on kaiken muun mahdollista ajan kuluessa muuttua.