Arabimaailmassa kuohuu

  • 108 433
  • 556

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Kapinallisten mukaan hyökkäys Bengasiin on jatkunut. Libyan viralliset uutislähteet väittävät, että kyseessä on Al-Qaida ryhmä joka on hyökännyt, ja pakottanut näin rikkomaan tulitauon. Todennäköisesti Libyan ilmavoimien hävittäjä on tuolla ammuttu alas.
 

Rolli92

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Gaddafi raukka koittaa säilyttää henkensä. Jos se olisi jatkanyt elvistelyä, niin kohtalo olisi nopeasti ollut Saddamin kaltainen. Nyt ajattelee neuvottelulla pääsevänsä irti sopasta, mutta vaikka kuinka neuvottelee, niin oppositio tuskin helpolla päästää.
Taitaapa Gaddafi sittenkin katsoa loppuun asti onko länsimailla rohkeutta lähteä taas sotimaan. Pannuunhan se saa, ei mikään maa kestä kun Jenkit, Britit ja Ranskikset päälle tulee, mutta kun on kerran valtion varoilla kivoja sotakoneita hankittu, niin leikitään niillä nyt sitten vielä, kun on vielä mahdollista... Sama pätee toki Eurooppalaisiinkin, lähdetään suinpäin leikkimään sotaa, tosin perusteluksi löytyy että pelastetaan taas yksi kansa hirmuhallitsijan alta..
 

ipaz

Jäsen
Sama pätee toki Eurooppalaisiinkin, lähdetään suinpäin leikkimään sotaa, tosin perusteluksi löytyy että pelastetaan taas yksi kansa hirmuhallitsijan alta..

Vähän epäilen että suinpäin lähdetään. Aamutelkkarissa joku puolustusvoimien eversti tjms. tiesi kertoa että ilmahyökkäystä Libyaan on suunniteltu jo viikkokausia ja että Ranskalla ja Briteillä olisi täysi valmius iskeä heti, kun lupa annetaan. Nyt YK on antanut luvan ja odotellaan vaan käskyä. Ja eiköhän nämä iskut tule olemaan ns. "ehkäiseviä" eli vaikeutetaan Gaddafin joukkojen toimintaa mm. tuhoamalla lentokenttiä ja muuta kalustoa. Tuskinpa länsimaat lähtee suoraan tuhoamissotaan Gaddafin joukkoja vastaan, vaan yrittää siis antaa etua kapinallisille. Näin siis uskon ma.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Libyan tilanteesta tekee vaikean se, että YK ei ole antanut oikeutta käydä Libyan nykyhallitusta vastaan sen kaatamiseksi, vaan väkivallan lopettamiseksi. Eli kulissien takana joudutaan ihmettelemään minkä verran iskuja oikeastaan YKn vielä tunnustamaa hallitusta vastaan voidaan tehdä. Mutta eiköhän kohta jollain pala päreet ja koneet nousevat ilmaan. Juridisesti tilanne on varmaan ongelmallisempi kuin mitä se käytännössä on. Mutta Obaman hallinto saattaa hyvinkin haluta pitää juridisesta perustasta kiinni, koska aikanaan hyökkäsi niin kovin Bushia vastaan. Ranskalaiset nyt näyttävätkin olevan innokkaimpia sotimaan, saa nähdä mihin rahkeet oikeasti riittävät.
 

Rolli92

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Vähän epäilen että suinpäin lähdetään. Aamutelkkarissa joku puolustusvoimien eversti tjms. tiesi kertoa että ilmahyökkäystä Libyaan on suunniteltu jo viikkokausia ja että Ranskalla ja Briteillä olisi täysi valmius iskeä heti, kun lupa annetaan. Nyt YK on antanut luvan ja odotellaan vaan käskyä. Ja eiköhän nämä iskut tule olemaan ns. "ehkäiseviä" eli vaikeutetaan Gaddafin joukkojen toimintaa mm. tuhoamalla lentokenttiä ja muuta kalustoa. Tuskinpa länsimaat lähtee suoraan tuhoamissotaan Gaddafin joukkoja vastaan, vaan yrittää siis antaa etua kapinallisille. Näin siis uskon ma.
Toki on varmaan harkittu, ja myös itse kannatan ainakin tuota lentokieltoa ja sen tehokasta valvontaa. Gaddafin harrastama kaupunkien pommittaminen kun ei ole oikein kenenkään kannalta kivaa. Mutta kyllä tässä silti taas vähän on samanlaista makua kuin Irakissa ja Afganistanissakin havaittavissa. Mennään ja vapautetaan yksi kansa, mutta lopulta joudutaan pitämään joukkoja siellä kymmenen vuotta...
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
IL:n otteluseuranta.

12.28 ilmestyneen tiedon mukaan Gaddafi lähetti Ranskalle, Britannialle, Yhdysvalloille ja YK:lle viestin, jossa niitä varoitetaan sotilaallisista toimista.

Lisäksi on ammuttu alas yksi Muammarin kone ja yksi kapinallisten hävittäjä on pudonnut "teknisen vian takia".

"Sotilaalliset toimet" on aika venyvä käsite. Jos Muammar uhkaa koko YK:ta, voin hurjimmissa kuvitelmissani ajatella Gaddafin hävittäjien tekevän muodostelmassa rynnäkkö- ja pommitusreissun vaikkapa Italiaan.

Gaddafi alkaa muistuttaa entistä enemmän Dr. No:ta.

Noh, puoli kolmelta on kokous. Uskonpa, että saamme illalla tuhtia kuvaa Libyasta, kun sen tie-, satama- ja lentoinfra pommitetaan pimeälle keskiajalle. Voi voi.
 

ipaz

Jäsen
Mutta kyllä tässä silti taas vähän on samanlaista makua kuin Irakissa ja Afganistanissakin havaittavissa. Mennään ja vapautetaan yksi kansa, mutta lopulta joudutaan pitämään joukkoja siellä kymmenen vuotta...

Vapaudesta pitää maksaa hinta. Toinen vaihtoehto kun olisi se että Gaddaf esikuntineen jatkaa vallassaan eikä varmastikaan käsittele nyt kapinoivia kansainvälisten lakien ja sopimusten mukaisesti. Nuo kapinoitsijathan haluavat vaan vapautta ja demokraattisia oikeuksia sen sijaan että harhainen Gaddaf päättää maan asioista itsevaltaisesti.

Ja kun kerta Gaddaf on valinnut toimekseen kukistaa kapina väkivallalla, niin eihän YK:lla ole oikein muuta vaihtoehtoa kun mennä siihen väliin. Turvallisuusneuvoston äänestyksessä 12/15 maata oli väliinmenon kannalla. Voi hyvin ollakin että sinne juututaan vuosikausiksi rakentamaan vapaampaa yhteiskuntaa, koska Libyan kansa on selvästi jakautunut kahteen leiriin. Kyllähän vallan 1969 kaapanneen Gaddafin aika on tullut päätökseen, mutta se kuinka kauan vallanrippeistä pitää kiinni ja millä hinnalla on vielä vaiheessa. Tuskin kukaan tällä hetkellä luottaa Gaddafin hallituksen ilmoituksiin ja lupauksiin yksipuolisesta tulitauosta, varsinkaan kun Bengasin kaupungissa soditaan koko ajan.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Mennään ja vapautetaan yksi kansa, mutta lopulta joudutaan pitämään joukkoja siellä kymmenen vuotta...

Obama on ilmoittanut, että Yhdysvallat ei lähetä maajoukkoja Libyaan (linkki IS:n uutiseen). Mutta jos tilanne siihen etenisi, että Libya miehitettäisiin länsimaiden toimesta Afganistanin tai Irakin tyyliin, niin edessä ei välttämättä olisi aivan yhtä haastava miehitys kuin mitä em. maissa on ollut. Riippu toki paljolti Gaddafin joukkojen taistelutahdosta. Mutta Libya on kuitenkin asukasluvultaan varsin pieni maa (6,5 miljoonaa) verrattuna Irakiin ja Afganistaniin (kummassakin noin 30 miljoonaa), ja maastoltaan näin maallikkona arvioiden huomattavasti vähemmän haastava kuin vuoristoinen Afganistan. Asutus Libyassa on keskittynyt selkeästi pohjoisrannikolle, ja varsinaista vuoristoa oikeastaan vain etelässä, jolla tuskin olisi taisteluiden kannalta suurta merkitystä.

On kyllä ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka varovainen Yhdysvallat nyt on ollut, kantaansa lentokieltoalueeseenkin se empi Britannian ja Ranskan ollessa siinä hommassa aktiivisimpia. Muutenkin USA on nyt halunnut korostaa mahdollisten tulevien sotilastoimien oleva laaja kansainvälinen operaatio - ei siis USA:n tai NATO:n johtama operaatio. Bushin kaudesta on näköjään otettu oppia. Toinen asia tietenkin on, missä valossa mahdollinen sotilasoperaatio sitten todellisuudessa nähdään vaikkapa arabimaailmassa.
 

kovalev

Jäsen
Täytyy antaa tunnustusta Ranskalle, briteille ja Usa:lle. Vaikka aluksi näyttikin, etteivät pääse mistään sopuun ja asioita jahkataan kunnes on jo myöhäistä.
Nyt ainakin yritetään tosissaan pysäyttää kansanmurha, vaikka ensin aikaa hukattiin.

Venäjältä ja Kiinalta sen sijaan taas normaalia toimintaa.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
IL: Gaddafi jakaa kansalle miljoonia aseita.

Lisäksi Muammar on luonnehtinut liittoutuneiden johtajia "eläimiksi".

Luojan kiitos Gaddafi luopui ydinohjelmastaan, kun se lämmitteli välejään lännen kanssa. Tämä herra voisi olla hyvin paljon herkempi painamaan punaista nappulaa verrattuna vaikkapa Kim Jong-iliin. Vai joko se on Kim Jong-un.

Mutta mitäpä kansa rynkyillä tekee? Ampuvat lopulta toisiaan, kun liittoutuneet ovat ensin tuoneet demokratiaa taivaalta ja maa on Somaliana. Libyalaiset tuntuvat olevan tuuliviirejä ja hunttaavat gloryä. Ollaan sen puolella joka pärjää.

Odotan liittoutuneiden maihinnousua.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Libyalaiset tuntuvat olevan tuuliviirejä ja hunttaavat gloryä. Ollaan sen puolella joka pärjää.

Pisti muuten sama silmään aamun lehteä lukiessa, kun kapinallisten kannalta hyvältä näyttäessä oltiin toivottamassa länsimaat sinne missä ei aurinko paista, ja nyt ihmetellään miksi ei auteta kansanmurhan estämisessä? Mutta kyllä tuo huonolta näyttää, kaikkien osalta; vaikka Gaddafi hengestään pääsisi, niin luulen tilanteen kääntyvän länttä vastaan pikemminkin.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Libyan kriisissä on ainakin yksi asia käynyt selväksi: kun ihmeellinen internet kytketään pois, ei tilanteesta tunnu saavan minkäänlaista tolkkua. Toimittajia lienee paikalla ainakin jonkun verran, mutta kynä-ja-lehtiö-periaatteella ei uutiskuvaa - siis kokonaiskuvaa - tunnu välittyvän.

Ilmeisesti sotilastiedustelulla on edes jotain selvillä, kun kerran hyökkäyspäätös suhteellisen helposti edes YK:n vastustelematta saatiin aikaan.

Saapa nähdä kuinka pian saadaan maailmalla päivitellä Gaddafin hallinnon tiedotteita kouluihin, sairaaloihin tai muihin raflaaviin siviilikohteisiin osuneista ilmaiskuista.
 

Hanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, alasarjat.
Libyan tapauksessa länsi on odotellut vuosikaudet syytä tehdä jotain Libyan/Gaddaffin suhteen. Nyt ne saivat "syyn" hyökätä, pelastaakseen Libyan kansan diktaattorin vallasta. Syy ei kuitenkaan ole se, että USA tai länsiliittouma yleensäkään, rakastaisi Libyan kansaa - he rakastavat Libyan öljyä. Gaddafi on ollut piikkinä lännen lihassa koko valtakautensa ajan lähinnä siksi, että länsimaiden öljy-yhtiöt eivät ole päässeet huseeraamaan maan öljyvaroilla.
Turha uskoa, että lännen iskut tapahtuvat inhimillisistä syistä. Raha ratkaisee !
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
On kyllä ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka varovainen Yhdysvallat nyt on ollut, kantaansa lentokieltoalueeseenkin se empi Britannian ja Ranskan ollessa siinä hommassa aktiivisimpia. Muutenkin USA on nyt halunnut korostaa mahdollisten tulevien sotilastoimien oleva laaja kansainvälinen operaatio - ei siis USA:n tai NATO:n johtama operaatio. Bushin kaudesta on näköjään otettu oppia. Toinen asia tietenkin on, missä valossa mahdollinen sotilasoperaatio sitten todellisuudessa nähdään vaikkapa arabimaailmassa.

Enemmän kyse on minusta Obaman imagolla, joka on puhtoisempi kuin Bushin. Tiedä sitten minkä takia.

Saa tosiaan nähdä, kuinka kauan arabimaailma tulee näkemään tilanteessa eroa valloittajan suhteen.

YK siunaus kun ei loppujen lopuksi ole kuin muodollinen asia, saman lailla ne ohjukset tappavat.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Libyan tapauksessa länsi on odotellut vuosikaudet syytä tehdä jotain Libyan/Gaddaffin suhteen. Nyt ne saivat "syyn" hyökätä, pelastaakseen Libyan kansan diktaattorin vallasta. Syy ei kuitenkaan ole se, että USA tai länsiliittouma yleensäkään, rakastaisi Libyan kansaa - he rakastavat Libyan öljyä. Gaddafi on ollut piikkinä lännen lihassa koko valtakautensa ajan lähinnä siksi, että länsimaiden öljy-yhtiöt eivät ole päässeet huseeraamaan maan öljyvaroilla.
Turha uskoa, että lännen iskut tapahtuvat inhimillisistä syistä. Raha ratkaisee !

Eivätkös ne länsimaiset öljy-yhtiöt ole huseeranneet siellä jo ennestään, lähinnä vaan riskeeraavat etunsa tuolla alueella. Lisäksi jos karttaa katsoo niin pääpukarit länsiliittoutuneiden puolelta pystyvät iskemään lähes omalta maaperältään jenkkejä lukuunottamatta eikä tarvitse lähteä suorittamaan mitään inhottavia logistisia operaatioita toiselle puolelle maailmaa. Gaddafi on nyt sellainen kansainvälisen politiikan kauhukakara jota on aikaisemmin siedetty vain Libyan öljyvarojen tähden ja uskonkin että lähinnä sen takia länsivallat ovat häntä nyt syrjäyttämässä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Odotan liittoutuneiden maihinnousua.

YK:n mandaatillahan tuota ei ole tulossa. Päätöslauselma ei sisältänyt miehitysjoukkojen lähettämistä Libyaan. Näin ollen maihinnousu tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että Arabiliiton tuki operaatiolle häipyisi viimeistään tuossa vaiheessa. Nytkin Arabiliitto on ollut jo sitä mieltä, että liittoutuneet ovat käyttäneet liikaa voimatoimia, ja ylittäneet sovitut rajat.
 
K

kiwipilot

Libyan tapauksessa länsi on odotellut vuosikaudet syytä tehdä jotain Libyan/Gaddaffin suhteen. Nyt ne saivat "syyn" hyökätä, pelastaakseen Libyan kansan diktaattorin vallasta. Syy ei kuitenkaan ole se, että USA tai länsiliittouma yleensäkään, rakastaisi Libyan kansaa - he rakastavat Libyan öljyä. Gaddafi on ollut piikkinä lännen lihassa koko valtakautensa ajan lähinnä siksi, että länsimaiden öljy-yhtiöt eivät ole päässeet huseeraamaan maan öljyvaroilla.
Turha uskoa, että lännen iskut tapahtuvat inhimillisistä syistä. Raha ratkaisee !

Niin, valitettavasti U,S and A on aikaisemmilla "öljynpelastusoperaatioillaan" varmistanut sen, että ns. hyvän ja inhimillisen syyn perusteella tehty väliintulo mielletään toppahousuanalyytikkojen puolelta menneiden vuosien kaltaiseksi öljyn perässä juoksemiseksi. Näköjään moni "unohtaa" Naton melko onnistuneen väliintulon Balkanilla tässä jokunen vuosi takaperin, liekö tarkoituksella.
 

kovalev

Jäsen
Niin, valitettavasti U,S and A on aikaisemmilla "öljynpelastusoperaatioillaan" varmistanut sen, että ns. hyvän ja inhimillisen syyn perusteella tehty väliintulo mielletään toppahousuanalyytikkojen puolelta menneiden vuosien kaltaiseksi öljyn perässä juoksemiseksi. Näköjään moni "unohtaa" Naton melko onnistuneen väliintulon Balkanilla tässä jokunen vuosi takaperin, liekö tarkoituksella.
Itse ainakin näen tämän hyvin samankaltaisena operaationa kuin Jugoslavian pommitukset.
Kun paikalliset pikku-Hitlerit alkavat lahtaamaan kansalaisiaan, niin täytyyhän sinne jonkun mennä väliin. Riittävän monta esimerkkiä on jo siitäkin kun ei olla menty ja jäljet ovat olleet sen mukaisia.
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Itse ainakin näen tämän hyvin samankaltaisena operaationa kuin Jugoslavian pommitukset.
Kun paikalliset pikku-Hitlerit alkavat lahtaamaan kansalaisiaan, niin täytyyhän sinne jonkun mennä väliin. Riittävän monta esimerkkiä on jo siitäkin kun ei olla menty ja jäljet ovat olleet sen mukaisia.

Nythän näyttäisi että tuo kuohunta ei ole vain Libyan tai Egyptin ongelma. Uudistuksia vaaditaan laajalla rintamalla valtionrajoista riippumatta: Uutisissa on ollut samankaltaisia uutisia useammasta yksinvallalla johdetusta ns. demokratiasta, jotka tähän asti ovat olleet suhteellisen rauhallisia.

Veikkaanpa, että tätä kuohuntaa ei pommittamalla enää hillitä. Uskon, että länsivallat ovat tämän jo ymmärtäneet, ja että Libyan case on vain jonkinlaista osoitusta puuttumiskynnyksestä ja voimanosoitus. Mutta mitäpä jos tuolla nyt varovasti arvioiden 3-4 maassa alkaisi samanlainen tilanne? Pommeja sekaan vain?

Korostettakoon, että en missään tapauksessa puolustele omaa kansaansa lahtaavia yksinvaltiaita. Haen sensijaan kauaskantoisempaa ratkaisua nyt alkamaisillaan olevalle laajemmalle ilmiölle.

Edit: ja onhan siellä jo maajoukkojakin, USAn erikoisjoukkoja kapinallisten seassa. Kouluttamassa ja auttamassa. Ollut varmaan koko ajan eli se siitä mandaatista taas.
 
Viimeksi muokattu:

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Libyan tilanteessa näyttäisi jotakin ratkaisua olevan tapahtumassa. Kapinalliset ovat päässeet Tripoliin ilman merkittävää vastarintaa ja Gaddafi on lupautunut neuvottelemaan. Tosin Gaddafin nykyisestä sijainnista ei ole tietoa, eilen taidettiin huhuta että hän on paennut Algeriaan. Kapinallisten mukaan kaksi Gaddafin poikaa on pidätetty mutta Gaddafille sekä pojille taataan turvallinen poistuminen maasta, mikäli luopuvat vallasta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Alustavan tiedon mukaan Gaddafi olisi saatu vangittua, molemmista jaloistaan haavoittuneena. Libyan väliaikaishallinnon edustajakin vahvistaa väitteen:

Libyan väliaikaishallinto: Gaddafi on vangittu haavoittuneena | Libyan kriisi | Iltalehti.fi

Saa nähdä, miten käy, jos tieto pitää paikkaansa. Gaddafin viimeisetkin joukot ehkä antautuvat, mutta rauhoittaako se maata? Libya käsittääkseni koostuu useista eri heimoista, joten on mahdollista, että nyt yhteisen vihollisen kaaduttua heimojen väliset ristiriidat nousevat pintaan.

Mitä Gaddafiin tulee, niin epäilen, että kauaa hän ei ehdi surra haavoittuneita jalkojaan...
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Juuri äsken kuulin että Gaddafi on jo Argentiinassa Hitlerin ja Bin Ladenin seurassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös