Arabimaailmassa kuohuu

  • 113 078
  • 556

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Kannattaa toki vetää jäitä hattuun. Toistaiseksi uskonto ei ole näissä karkeloissa näytellyt mitenkään suurta roolia.

Niin ei toistaiseksi. Tarkoitinkin että tilanne voi kehittyä suuntaan, jossa koko arabimaailma kääntyy Israelia vastaan ja vetää koko länsimaailman mukaan selkkaukseen, varsinkin kun huomioidaan länsimaissa jo asuva arabipopulaatio. Toivon todellakin ettei tilanne tähän suuntaan kehitykään. On kuitenkin minusta naivia olettaa, että tässä nyt automaattisesti kaikki arabimaat olisivat siirtymässä Turkin malliseen demokratiaan. Sellaista kehitystä toki toivotaan, mutta ei se ole itsestäänselvyys.

Ja miten pitkään ylipäätään edes demokraattisesti valitut arabimaat aikovat sietää Israelin toimia palestiinalaiskysymyksessä? Israel on kusessa.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Niin ei toistaiseksi. Tarkoitinkin että tilanne voi kehittyä suuntaan, jossa koko arabimaailma kääntyy Israelia vastaan ja vetää koko länsimaailman mukaan selkkaukseen, varsinkin kun huomioidaan länsimaissa jo asuva arabipopulaatio. Toivon todellakin ettei tilanne tähän suuntaan kehitykään. On kuitenkin minusta naivia olettaa, että tässä nyt automaattisesti kaikki arabimaat olisivat siirtymässä Turkin malliseen demokratiaan. Sellaista kehitystä toki toivotaan, mutta ei se ole itsestäänselvyys..

On tietysti jopa todennäköistä, että maissa joissa vallankumous on toteutunut ja asiat eivät siitä miksikään muutu, tulee kiusaus syyttää asioiden tilasta Israelia. Niin kovin helpostihan syy on jonkun muun.

Ja miten pitkään ylipäätään edes demokraattisesti valitut arabimaat aikovat sietää Israelin toimia palestiinalaiskysymyksessä? Israel on kusessa.

Ilmeisen pitkään, sen verran innokkaasti tuntuvat pitkittävän piinaa tukemalla raketti-iskuja ja muita väkivaltaisuuksia.

Tietysti aika on mullannut monen muistot, mutta eiköhän joku vielä ole elossa joka muistaa kuinka viime kerralla kävi kun Israel piti pyyhkäistä maailmankartalta.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
On kuitenkin minusta naivia olettaa, että tässä nyt automaattisesti kaikki arabimaat olisivat siirtymässä Turkin malliseen demokratiaan. Sellaista kehitystä toki toivotaan, mutta ei se ole itsestäänselvyys.

Eikä tämäkään vielä välttämättä riittäisi, koska viime aikoinahan juuri Turkilla on ollut ongelmia Israelin kanssa. Se on juuri se demokratian nurjapuoli tässä kyseisessä tilanteessa, että päättäjät saattavat tulevaisuudessa olla vastuullisia Israel politiikastaan kansalle.

Ja niinkuin aikaisemminkin sanottua, ei tarvitse oikeasti olla mikään ääriliike, että saattaisi tuomita kansainvälisestikin laittomaksi todetut saarrot ja lähettää apua uskonveljille.

Toisaalta offtopiccina palestiinalaiset voisivat vetää ässän hihasta ja ilmoittaa, etteivät halua enää omaa valtiota. Kun syntyvyys palestiinalaisalueilla on aivan toista, kuin muurin toisella puolella, niin ei tarvi montaa vuosikymmentä odottaa, kun Knesset päättää kaksikielisyydestä, vähemmän provosoivasta lipusta yms. Siinä voisi tulla neuvotteluille ihan uusi vaihe, kun Israel koittaisi tarjota maata kokoajan lisää ja palestiinalaiset vain sanoisivat ei.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Itse pari viikkoa sitten juttelin kaverini kanssa ja arvelin että WW3:n ainekset ovat ilmassa. Ja tästä lähin on kokoajan lähentynyt suursodan ainekset. Siihen ei enää paljoa vaadita. Joku ryhmittymä joka valtaan päästyään haluaa Israelin pyyhkäistyä pois maailmankartalta niin iso rähinä alkaa. Ja kun muistetaan jenkkien suhteen Israeliin niin eiköhän me saada kunnon rähinät aikaan jos ja kun joku ryhmittymä hyökkää Israeliin. Tämä hyökkäys laajenisi nopeasti lähi-idän muihin maihin. Esim Afganistanin ääriainekset voisivat katsoa tämän olevan hyvä aika vapauttaa maa länsimaisesta vallasta. Samaa pätisi Irakiin. EU ei voisi jäädä katselemaan kananmunat taskussa ko. rähinää sillä niin paljon on rahaa ja vaikutusvaltaa kiinni lähi-idän öljyvaroissa niin eiköhän Suomi EUn jäsenmaana saisi osansa sankarivainajista tässäkin rähinässä.


Tässä vielä lähi-idän karttaa:
http://wikitravel.org/upload/shared//5/54/Middle_east_graphic_2003.jpg


-Tinke-80
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ja kun muistetaan jenkkien suhteen Israeliin niin eiköhän me saada kunnon rähinät aikaan jos ja kun joku ryhmittymä hyökkää Israeliin. Tämä hyökkäys laajenisi nopeasti lähi-idän muihin maihin. Esim Afganistanin ääriainekset voisivat katsoa tämän olevan hyvä aika vapauttaa maa länsimaisesta vallasta. Samaa pätisi Irakiin. EU ei voisi jäädä katselemaan kananmunat taskussa ko. rähinää sillä niin paljon on rahaa ja vaikutusvaltaa kiinni lähi-idän öljyvaroissa niin eiköhän Suomi EUn jäsenmaana saisi osansa sankarivainajista tässäkin rähinässä.

Ollaanpas täällä nyt apokalyptisiä. Kaikki nämä sisäiset levottomuudet ovat luomassa arabi-yhteiskuntiin uusia vallan tasapainoja ja nämä valtakamppailut ovat vasta aivan aluillaan. Menee aikansa, todennäköisesti vähintään muutama vuosi, ennenkuin pöly lopullisesti laskeutuu ja ennen sitä on aika epätodennäköistä, että mitään ulkoisia konflikteja ja seikkailuja aloitetaan, etenkään seudun ainoata ydinasevaltiota vastaan. Suurimman riskin tässä muodostavat Iranin johto ja Israelin haukat (tukenaan USA:n yhä hullummaksi käyvä oikeisto), jotka eivät ole ihan rationaalisimpia geopoliitikkoja, mutta tämä riski oli olemassa jo ennen näitä levottomuuksia, joiden ylivoimainen pääkohde on näiden maiden sisäiset korruptoituneet ja epädemokraattiset hallinnot.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
En millään jaksa uskoa arabimaailman diktatuurien kaatumisen lisäävän alueen sotilaallisten kiiriisien riskiä. Polttoaineena mullistuksiin tuntuu olevan pääasiassa kansan demogratian nälkä. Pitäisin erittäin epätodennäköisenä, että ääriryhmät pystyisivät käyttämään tilannetta hyödyksi laajassa mittakaavassa, jotta alueen sotilaallisten kriisien riski kasvaisi. Pitkässä juoksussa demogratiakehityksen myötä ääriryhmien suosio tulee todennäköisesti putoamaan jyrkästi vihattujen valtaapitäjien poistuessa kuvioista. Sotilaallisen voiman osalta alueen tasapaino on niin vahvasti Israel painotteinen, että on hyvin vaikea nähdä naapureiden lähtevän yrittämään sitä, mikä on aina ennen tuottanut murskaavan tappion.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Ollaanpas täällä nyt apokalyptisiä. Kaikki nämä sisäiset levottomuudet ovat luomassa arabi-yhteiskuntiin uusia vallan tasapainoja ja nämä valtakamppailut ovat vasta aivan aluillaan.

Edellinen viestini kuvasi pahinta mahdollista skenaariota. Kaikki historian polut ovat vielä mahdollista, mutta mikä on todennäköisin lopputulos? Sitä ei vielä kukaan tiedä, mutta kaikki on vielä mahdollista. Jopa minun apokalyptinen hahmotelmani. Mutta mielestäni tällä hetkellä on suursodan uhka lähi-idässä kokoajan kasvamassa.

-Tinke-80
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
stunt cock kirjoitti:
En millään jaksa uskoa arabimaailman diktatuurien kaatumisen lisäävän alueen sotilaallisten kiiriisien riskiä.

Lähi-idän kaatuvista diktaattoreista useat ovat olleet länsimielisiä tai käyttäneet länttä pelinappulanaan omien tavoitteidensa ajamiseen. Kansan mieltä ei ole kuultu, sen pahemmin kuin välitetty muiden maiden tapahtumistakaan (Israel). Mikähän kansan mielipide näissä arabimaissa pääsääntöisesti mahtaa olla? Tuskin kovin Israel myönteinen, mutta ei varmasti mikään terroriakaan haluava. Tulevaisuudessa entistä enemmän riippuu Israelin toimista, miten ympäröivät maat siihen suhtautuvat. Silmitön palestiinalasten ajojahti käy nyt entistä vaikeammaksi ja tämä kiristää tilannetta.

Israelin koko suhteutettuna arabeihin on suunnilleen sama, kuin Suomen koko verrattuna Venäjään, ainakin asukasluvulla verrattuna. Israelissa asuu n. 7,5 milj. asukasta, ympäröivissä arabivaltioissa reilu 200 milj. arabia. Ei siis ihme jos Arabimailma kokee Israelin käskytyksen ja Palestiinalaisten höykytyksen erittäin epäoikeutettuna. Lisävärin kuvioon tuovat vielä uskonnolliset, historialliset ja energia poliittiset seikat. Ainekset katasrofille ovat olemassa.
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Israelin koko suhteutettuna arabeihin on suunnilleen sama, kuin Suomen koko verrattuna Venäjään, ainakin asukasluvulla verrattuna. Israelissa asuu n. 7,5 milj. asukasta, ympäröivissä arabivaltioissa reilu 200 milj. arabia. Ei siis ihme jos Arabimailma kokee Israelin käskytyksen ja Palestiinalaisten höykytyksen erittäin epäoikeutettuna. Lisävärin kuvioon tuovat vielä uskonnolliset, historialliset ja energia poliittiset seikat. Ainekset katasrofille ovat olemassa.

Toisaalta jos rättipäät ja koukkunokat kerrankin tappelisivat ns. viimeiseen mieheen, aasiin ja kameliin saakka, niin iltauutisista saattaisi jossain vaiheessa vapautua tilaa mielenkiintoisemmille uutisille, kuin väsyneille "Hamas itsemurhapommitti jäätelöbaarin siellä ja siellä". Olisi siinä edes se hyvä puoli näin täältä maapallon paremmalta puolelta katsoen.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Afrikassa kouhuu ja öljyn hinta senkun nousee. Nyt taitaa olla jo 104 dollaria barellia kohti. Tätä menoa kesäautoilut voivat jäädä suomalaisilla aika vähäiselle, nytkin jo maksaa litra bensaa "hunajaa". Ja kun öljy kallistuu, kiihtyy inflaatio. Mitä siitä sitten seuraa? Suurtyöttömyyttä nyt ainakin. Ei hyvä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Silmukka kiristyy yhä Gaddafin ympärillä. Hänen huhuttiin jo paenneen Venezuelaan, mutta sen jälkeen hän lyhyessä TV-haastattelussa kertoi olevansa yhä Tripolissa. Mielenkiintoista oli, että hän antoi haastattelun ulkoa autosta käsin, ja väitti olleensa matkalla häntä tukevien mielenosoittajien juhlaan, mutta jätti sen väliin, koska alkoi sataa...

Aamulehdessä puolestaan kerrotaan, että joukko korkeita upseereita on käskenyt maan armeijaa liittymään kansan puolelle. Samalla väitetään, että ilmavoimat olisivat pommittaneet Tripolia umpimähkään. Nämä ovat ilmeisesti olleet Gaddafille uskollisia joukkoja, jotka toteuttavat johtajansa viimeisiä epätoivoisia pyyntöjä.

Egyptin kansannousuun vaikuttaneen muslimiveljeskunnan arvovaltainen johtaja Jussif al-Qaradawi puolestaan kehottaa Libyan armeijaa surmaamaan Gaddafin...

Tuolta lisää:

Aamulehti

Libyassa ilmeisesti suurin ongelma on siinä, että maassa ei ole oppositiolla varsinaista keulahahmoa. Se lisääkin voimakkaasti riskiä siitä, että maahan saattaa tulla melkoinen kaaos sisällissotineen. Sotilasvallankumous on sitten toinen juttu... muistaakseni Gaddafikin nousi aikanaan sellaisella valtaan...
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Muammarin poika Said al-Islam Gaddafi puhui eilen libyalaisella tv-kanavalla, että "laillinen" Libya (sitaatit kirjoittajan) taistelee jokaiseen mieheen, naiseen ja luotiin saakka.

Tiedot ja kuvat, joita Libyasta tihkuu, antavat ainakin minulle sellaisen kuvan, jossa armeija on läsnä, mutta ei vielä ole valinnut leiriään. Mediassa puhutaan "Gaddafille uskollisista joukoista". Ilmeisesti kyse on osasta armeijaa ja turvallisuusjoukoista - paikallisesta Gestaposta.

Eiliset ilmaiskut osoittavat, että Gaddafilla olisi vielä jonkinlainen ote armeijaan. Toisaalta ote voi olla lipsahtanut lopullisesti, mutta omien pallien turvaamiseksi "laillisen" Libyan voittaessa tämän rähinän, upseeristo on komentanut tekemään näitä iskuja.

Kapinoitsijat tietävät hekin, että oikeus seuraa voittajan miekkaa. Heidän johtajillaan on iso kameli olkapäillään, joka putoaa vasta voitossa tai hirsipuussa. Jos "laillinen" Libya voittaa, edessä voivat olla hirvittävimmät puhdistukset sitten Balkanin. Samoin käy tietysti, jos kapina voittaa. Edessä lienee kaatuneen Romanian tyylisiä pikateloituksia, Gaddafi keulilla, jos nyt antaa jäädä itsensä hengissä kapinoitsijoiden käsiin.

Maa lienee nyt sisällisodassa. Vae victis!
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Maa lienee nyt sisällisodassa. Vae victis!

Siltä näyttää. Itäinen Libyä on ainakin opposition hallussa, mikäli oheiseen Uuden Suomen artikkeliin on uskominen. Siellä armeijan heebot olisivat uutisen mukaan heittäneet asepuvut nurkkaan, ja olisivat nyt aseistettuina, mutta siviilipuvuissa partioimassa katuja.

Ja mainitaan tuossa, että oppositiolla olisi joku johtajakin... nimeä ei vaan ole kerrottu.

Tuossa tuo artikkeli:
Libya: Suuri loikkaus armeijasta - asemiehet kaduilla Uusi Suomi

Jos vaan oppositio pysyy yhtenäisenä, niin ei taida mennä kauaa, kun Tripolikin on heidän hallussaan.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En millään jaksa uskoa arabimaailman diktatuurien kaatumisen lisäävän alueen sotilaallisten kiiriisien riskiä. Polttoaineena mullistuksiin tuntuu olevan pääasiassa kansan demogratian nälkä. .

Kyllä tuolla on mullistusten polttoaineena pääasiassa ihan se perinteinen nälkä. Ruoan hinta korreloi melko suoraan yleiseen vitutukseen, ja kun ruoan hinta on pompsahtanut raikkaasti ylös on tullut uusjaon aika. Ongelma on vaan se, että sitä jaettavaa on niukasti. Jaettavaa riittää hyvin 100 00:lle, mutta kun jaolla on 10 000 000...

Pitäisin erittäin epätodennäköisenä, että ääriryhmät pystyisivät käyttämään tilannetta hyödyksi laajassa mittakaavassa, jotta alueen sotilaallisten kriisien riski kasvaisi. .

Siten, kun pöly on laskeutunut eikä mitään voitukaan muuttaa. Ei olekaan mitään uutta jaettavaa, aletaan herkästi suuntailla katseita sopivan "riistäjän" suuntaan.

Ei ihminen kaipaa tyytyväisyyteen suurta demokratiaa, vaan välittömien tarpeidensa täyttämistä. Sitä on aika tyytyväinen kun on vatsa täynnä, lämmin asunto ja jotain huvituksia.

Mut auta armias kun itsellä onkin nälkä, ja joku elää yltäkylläisyydessä silti.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Jos vaan oppositio pysyy yhtenäisenä, niin ei taida mennä kauaa, kun Tripolikin on heidän hallussaan.

Näin on. Käsittääkseni noi uskolliset henkivartiokaartit ovat hyvin pieniä joukko-osastoja verrattuna varsinaiseen armeijaan.

Libyan rakenteita en tunne lähellekään siinä määrin, kun vaikkapa Egyptin tai Lähi-Idän maiden. HS:n pääkirjoitusosaston kirjoituksesta sai käsityksen, että Libya on monessa mielessä vain vaikeasti verrattavissa esimerkiksi Egyptiin, Tunisiaan tai nyt vaikkapa Iraniin, koska Libya on kansallisesti selkeästi hajanaisempi. Olen myös saanut käsityksen, että Libyassa oppositiolla ei ole mitään selkeää "voimahahmoa". Jotkut hallituksen jäsenet ovat loikanneet opposition puolelle (esim. oikeusministeri), mutta siitä ei voi sanoa juuta eikä jaata, onko kyse vain opportunismista tai oman henkikullan suojelemisesta.

Pahalta tosiaan näyttää, että Libyassa mentäisiin yhtä "siististi", kuin Egyptissä ja Tunisiassa.

Linkki HS:n Libyaa koskevaan pääkirjoitukseen


Ei ihminen kaipaa tyytyväisyyteen suurta demokratiaa, vaan välittömien tarpeidensa täyttämistä. Sitä on aika tyytyväinen kun on vatsa täynnä, lämmin asunto ja jotain huvituksia.

Ei välttis. Esimerkiksi Bahrainissa pienellä kansalla on luksusta, hyvinvointia ja sirkushuveja (kuten vaikkapa vormulakisat). Kansan persettä ei vain iankaikkisuuksiin voi nuolla leivällä ja sirkushuveilla, sillä nälkä kasvaa syödessä. Sen jälkeen aletaan vaatimaan laajempia ihmisoikeuksia ja vapauksia - varsinkin, kun jengi pääsee käsiksi netin kautta kansainvälisiin tiedotusvälineisiin. Samantapainen kehitys koskee Irania: juuri ne, kenellä menee kaikista parhaiten, ovat kaikista vittuuntuneimpia uskonnolliseen hirmuhallintoon.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Gaddafi iskee näemmä takaisin. Gaddafin joukot ovat nimittäin iskeneet rajusti maan itäosissa olevaan Bregan kaupunkiin, ja vallanneet sen takaisin kapinallisilta taistelujen jälkeen. Näin kertoilee Aamulehti:

Aamulehti

Libyan tilanne on siis selkeästi muuttunut sisällissodaksi. Saa nyt nähdä, mihin tilanne menee. Onko näin, että oppositio pääsi lähelle tavoitettaan, muttei kuitenkaan tarpeeksi lähelle?

Jos tilanne tuosta pitkittyy, öljyn hinta tosiaan pompsahtaa vieläkin, ja sillä alkaa olla jo merkittäviä vaikutuksia moniin asioihin.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Jos tilanne tuosta pitkittyy, öljyn hinta tosiaan pompsahtaa vieläkin, ja sillä alkaa olla jo merkittäviä vaikutuksia moniin asioihin.

Ei ole ainakaan merkittäviä indikaattorreita ilmassa etteikö pitkittyisi, varsinkin kun tässähän on mitä loistavin tekosyy pitää kiinalaiset pois havittelemasta Pohjois-Afrikan luonnonvaroja. Saudi-Arabian tilanne ratkaisee sitten sen, miten korkealle raakaöljyn hinta nousee. Nythän saudit ovat jo reagoineet naapurimaiden tilanteeseen antamalla aseellista tukea kapinoiden hillitsemiseksi, mikä voi itseasiassa kääntyä maan hallintoa vastaan, mikäli kansalaiset sielläkin miettivät, että mennäkö heittelemään kiviä vaiko ei.

Vähintään 200 dollaria tynnyriltä, mikäli Saudi-Arabiassa kansa alkaa reagoida.
 
Suosikkijoukkue
En gång HIFK, alltid HIFK. Real Madrid
Amerikan reaktiot ovat mielenkiintoista seurattavaa. Vähän näytteeksi siirretään muutamaa tuhatta ukkoa lähelle Libyaa. Todellisuudessa USA on juuri päässyt pois Irakista ja kansa ja talous eivät ainakaan puolla suurta väliintuloa. Ja jos länsimaat menevät tuonne väkisin, niin nuo naapurit jotka ovat herkässä tilanteessa voivat luisua noille ääriryhmille. Eli eiköhän länsimaat katsele vierestä ja lähinnä pistä noita kauppasaartoja ja vastaavia. Presidenttinä Obama vaikuttaa enemmän ei-sotaiselta (jos nyt niin voi sanoa) ja maailman kanssa konsensusta hakevalta. Kotirintamallakin on isoja uudistuksia ja talous sakkaa. Toki sota veisi huomion pois kotimaasta, mutta niinkuin sanoin USA on tavallaan juuri päässyt pois esim Irakista. Ja se olisi liian riskialtista, jos ääriryhmät saisivat Libyan lähimaissa pontta länsivastaisuudelleen tuon sodan takia.

Helpoin ratkaisu olisi päästä eroon Gaddafista rauhanomaisesti. Eikö Saudi-Arabia ole noita ennenkin ottanut kontolleen. Saudeja ei ainakaan hyödytä tämä kuohunta kohti demokratiaa, koska silloin tilanne voi levitä myös kotimaahaan jossa kuningasperhe päättää kaikesta. Toki esim CIA voisi myös avittaa kylmäämään äijän, mutta tuo menee jo vähän leffatyyppiseksi kuvioksi. IFK voi ainakin helpottaa tilannetta putoamalla aikaisin pleijareissa, jolloin koko maailman huomio(ne nauraa meille) siirtyy IFK:hon. Ja Rautio vapautuisi hoitamaan sen Gaddafin. Tuosta kuvioista IFK voisi saada isot läjät rahaa pitää MG:n, jonka suuri ja mahtava Pelicans on viemässä. Nyt ymmärrän sen paineen Riksmanin selässä ja miten se vaikuttaa kaikkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Paikalliset
YK antoi luvan tehdä ilmaiskuja Libyaan (linkki uutiseen aiheesta). Jokseenkin yhdessä rintamassahan täällä koto-Suomessa on kauhisteltu diktaattori Gaddafin otteita, mutta ans kattoon mitkä reaktiot taas nousevat kun kansanmurhaan oltaisiin pahan USA:n toimesta puuttumassa. Veikkaanpa että anti-imperialistiset iskulauseet kaivetaan taas esiin kun ensimmäiset jenkkien pommit putoavat Libyaan. Aivan kuten Jugoslaviassa ja Afganistanissakin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jokseenkin yhdessä rintamassahan täällä koto-Suomessa on kauhisteltu diktaattori Gaddafin otteita, mutta ans kattoon mitkä reaktiot taas nousevat kun kansanmurhaan oltaisiin pahan USA:n toimesta puuttumassa.

Olenko aivan väärässä, vai vastaako tästä hyökkäyksestä enemmänkin Brittiläinen Imperiumi sekä Ranska? Jenkit taas olisivat enemmänkin "henkinen tuki"...
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Olenko aivan väärässä, vai vastaako tästä hyökkäyksestä enemmänkin Brittiläinen Imperiumi sekä Ranska? Jenkit taas olisivat enemmänkin "henkinen tuki"...

Olis kyllä aika uutta jos niin olis. Kyllähän noissa liittoumissa USA on yleensä vastannut noin 90 prosenttisesti sotatoimista.
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Ihanaa, josko hörhö-Muammarin vittuilulle tulisi nyt kerrasta loppu?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olis kyllä aika uutta jos niin olis. Kyllähän noissa liittoumissa USA on yleensä vastannut noin 90 prosenttisesti sotatoimista.

Jeps, näin on. Katsoin nyt aiheeseen liittyvän oheisen Iltalehden uutisen, jossa Yhdysvallat mainitaan koalitioon osallistuvaksi maaksi. Johto olisi Ranskan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltain harteilla. Myös Norja on osallistumassa selkkaukseen ja Tanska harkitsee asiaa.

Ranska: Sotatoimet Libyaa vastaan alkavat tuntien sisällä | Libyan kriisi | Iltalehti.fi
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Taisi Gaddafikin tajuta että avoin sota länttä vastaan on omaan jalkaan ampumista, ja on luopunut kaikista sotilaallisista toimista kapinallisia vastaan toistaiseksi.

Saas nähdä miten homma etenee, luulen että seuraavaksi siirrytään neuvottelupöytään. Jos Gaddafi jatkaa aseellista hevostelua, Ranska ja kumppanit tulevat pommittamaan paikat paskaksi. Tosin Gaddafi on edelleen vallankahvassa kiinni, eikä varmaan ole vielä luovuttanut.
 

Powerplay

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, Jokerit, NHL
Taisi Gaddafikin tajuta että avoin sota länttä vastaan on omaan jalkaan ampumista, ja on luopunut kaikista sotilaallisista toimista kapinallisia vastaan toistaiseksi.

Saas nähdä miten homma etenee, luulen että seuraavaksi siirrytään neuvottelupöytään. Jos Gaddafi jatkaa aseellista hevostelua, Ranska ja kumppanit tulevat pommittamaan paikat paskaksi. Tosin Gaddafi on edelleen vallankahvassa kiinni, eikä varmaan ole vielä luovuttanut.

Gaddafi raukka koittaa säilyttää henkensä. Jos se olisi jatkanyt elvistelyä, niin kohtalo olisi nopeasti ollut Saddamin kaltainen. Nyt ajattelee neuvottelulla pääsevänsä irti sopasta, mutta vaikka kuinka neuvottelee, niin oppositio tuskin helpolla päästää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös